COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 333 428
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 11 880
От това което виждам най-силният аргумент за хората нежелаещи да се ваксинират е, че ваксината е бързо направена и можела да е опасна.  Аз се чудя колко години трябва да минат, за да решат, че ваксината е безопасна и изпитана. Като ги питаш за конкретни доказателства за това, нямат. Ваксината е опасна явно, а вируса безопасен. Всички други ваксини били изпитани във времето.

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 09:49 от daisy12

# 11 881
Мотивацията да се ваксинираш против дадена болест е най-рационалната, но не е най-силната за всеки отделен индивид. И статистически, едва ли преобладава в България срещу Ковид. По същия начин мотивацията да не искаш в никакъв случай Астра, не е рационална, но може да бъде много силна, дори да си прочел, че животозастрашаващите й странични ефекти са много редки. Ако бяхме такива разумни същества, никой нямаше да прекалява с алкохол, да пуши, да преяжда със сладки неща. Мотивацията зависи от много фактори и може да бъде променяна.

Тоест в България хората масово нямат мотивация да се ваксинират, така ли? Защото ако не виждаш заплаха, а ваксината е изцяло доброволна, тогава за каква точно мотивация става дума? Само моля ви не ми казвайте, че ако министърът утре им обясни всичко подробно и ги помоли най-учтиво, тогава масово ще се втурнат.

# 11 882
Процентът на коронавирусните инфекции в най-голямата провинция в Канада достигна рекорд от началото на епидемията и болниците предупреждават, че са близо до претоварване.

Експертна група заяви, че инфекциите в Онтарио могат да се увеличат с 600% до юни, ако мерките за обществено здраве са слаби и нивата на ваксинация не се повишат.

Миналата седмица Канада за първи път от началото на пандемията регистрира повече случаи на милион от САЩ.

Около 22% от канадците вече са получили първа доза ваксина.

Онтарио въвежда строги нови публични мерки, включително:

шестседмична препоръка за престой у дома
    ограничения за несъществени пътувания, включително контролно-пропускателни пунктове по границите със съседните провинции Квебек и Манитоба
    нови правомощия за полицията да спира и разпитва хората, които напускат дома
    спиране на несъществено строителство

"Нашите детски болници приемат възрастни. Това никога не се е случвало в Онтарио преди. Никога не се е случвало в Канада."

В петък Онтарио съобщи за 4 812 нови случая

Хоспитализираните и броят на пациентите в интензивно лечение също поставят рекорди за Онтарио: 1 955 и 701, съответно.

Провинцията е с 14 милиона души, 38% от общото население на Канада.
https://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-56779428

# 11 883
От личен пример наблюдавам, ще доста медицински лица отказваха ваксини в началото, сега не само искат, ами търсят връзки за близките си. Не знам дали по субективни критерии смятат, че ваксините са вече доказали се, или новият, по-заразен вариант, който поразява цели семейства, ги уплаши. Но наистина продължават да се ваксинират. Има такива сред тях, които вероятно никога няма да се ваксинират, ако ще каквото ще да е.  Но обща тенденция е както описах нагоре.

# 11 884
  • София
Едни потребители явно обичат да са център на внимание, но не ми е ясно как ако си имал желание да се ваксинираш в края на годината, някой ще ти се обади да те ваксинира в началото...
Човек дето планира ваксина в края на годината, дали се записва в списъци при първа възможност не знам ...
Нещо не се връзват нещата и то отиваш да не изхвърлят ваксините и дори уж не знаеш с какво ще те бодат.
Но изненадващо се оказваш една от първите ваксинирана с предпочитаните ваксини, нищо че не си лекар, нито учител, нито болен възрастен, но пък първа получаваш.
И аз минавайки с колата покрай ВМА се чудя, някой дали няма да спре да ми предложи да се ваксинирам случайно, ама никой не го прави. Явно трябва да се записвам по регистри и да чакам.
Кой е казал, че съм се ваксинирала в началото на годината? И как знаеш какво точно работя и кой ме е записал в списък? Мога да кажа, че не се записах аз, няма да уточнявам повече. Приеми ме за раздел национално богатство Wink
Та не съм била от първите, успокой се, два дни преди зелените коридори се ваксинирах, а в зелените тогава също се ваксинираха със същата ваксината, защото наистина оставаха. Две познати лекарки, на които звъняха, защото човека от списъка се беше разболял, бяха на смяна и затова не се явиха по спешност. Ако искаш още подробности пиши на лични и ще ти дам интервю.
А център на внимание и да не искам съм, та не завиждай твърде. Мога и да не кажа нищо, тогава къде ще отиде удоволствието от това да се занимаваш с мен. Wink Чудно ми е как при толкова лични нападки все още си без бан, но поне тук не работя, та ми остава само да съчувствам на модераторите, които вече сигурно са по-амортизирани от лелки в ясла.

# 11 885
Има един-единствен шанс нещата да се променят.
Да излезнат хората, които цяла година даваха трибуна на Мангъров и сие в телевизията си, да обяснят, че са били подведени, и да обяснят реалността на вируса в детайли.
За целта обаче, ще трябва всичките, които говориха тези неща да си понесат последствията, някой от депутатите да бъдат изключени от парламента, заради думите си и т.н.
Това аз виждам като единствена възможност.
Че не е дори вероятно е ясно.
Но това може да е начин, стъпка напред.
Тогава повече хора ще приемат вируса, ще приемат, че опасност има и ще потръгне и ваксинирането.
Иначе ще стигне и надминем Бразилия.

Коментарът ми не е с политическа насоченост. Не изразявам подкрепа към никоя партия, нито формация. Изразявам гледна точка как биха се случили нещата.

# 11 886
Според мен проблема е, че хората в България не виждат как страда качеството на предлаганите медицински грижи  заради пандемията.
На хората им беше обяснено - спокойно легла в болниците има....

Но - един елементарен пример - стоиш на поточна линия и тя се движи със скорост съобразена с човешките възможности за качествен резултат.
В един момент поточната линия започва да се движи с два пъти по-голяма скорост - всеки може да си направи извода дали качеството ще пострада и дали няма да се увеличи бракуваната стока.....

# 11 887
  • София
Аз подкрепям Симидчиев, но не по политически причини, защото ДБ са ми твърде леви. Просто мнението му, че науката е единодушна как да се подхожда по отношение на кризата, ме спечели. Струва ми се разумен и умерен. Дано да се окаже, че наистина е такъв. Иначе и Мутафчийски, макар да не беше хич подготвен за медийни изяви, има повече общо с научния подход и не се лашка в крайности, за разлика от Кунчев и Кантарджиев, които ужасно разочароваха всички с решението си да пригласят на политически формации, вместо да си гледат тяхната работа сериозно, а Кантарджиев и с лимоните, содата и доматите съвсем изплиска канчето.

Надявам се по-скоро някой да вземе адекватни мерки, защото данните за смъртността, дори засенчват данните за финансовите проблеми на хората.

# 11 888
Ваксинират се хора, които губят близки от COVID.
Всички, които НЕ искаха да се ваксинират, включително -лекари, учители и други от първа линия, след като загубиха близки и то млади хора, се счупват да търсят начини да се ваксинират, защото са си изпуснали слота, когато е трябвало.
Това е мотивацията.

Другата мотивация е когато си контактен и видиш, че ваксинираните не боледуват тежко, не пренасят и т.н.
Око да види, ръка да пипне. Това е българския модел.

# 11 889
От личен пример наблюдавам, ще доста медицински лица отказваха ваксини в началото, сега не само искат, ами търсят връзки за близките си. Не знам дали по субективни критерии смятат, че ваксините са вече доказали се, или новият, по-заразен вариант, който поразява цели семейства, ги уплаши. Но наистина продължават да се ваксинират. Има такива сред тях, които вероятно никога няма да се ваксинират, ако ще каквото ще да е.  Но обща тенденция е както описах нагоре.
Защото виждат какво се случва с пациентите им. Те не са като другите, които вирус не виждат. Виждат го всеки ден във практиката си и това им помага да оценят по реално рискът от това заболяване.

# 11 890
По-скоро на хората не им пука, че линейка закъснява 6 часа и човек умира...
Че в болница се влиза с връзки....
Че няма критерии за прием в болница и лечение....

Но то и на държавата не ѝ пука....

# 11 891
Ladybird, не им пука, защото не е ново. Просто досега беше обществена тайна, а сега стана новина.

# 11 892
Мотивацията да се ваксинираш против дадена болест е най-рационалната, но не е най-силната за всеки отделен индивид. И статистически, едва ли преобладава в България срещу Ковид. По същия начин мотивацията да не искаш в никакъв случай Астра, не е рационална, но може да бъде много силна, дори да си прочел, че животозастрашаващите й странични ефекти са много редки. Ако бяхме такива разумни същества, никой нямаше да прекалява с алкохол, да пуши, да преяжда със сладки неща. Мотивацията зависи от много фактори и може да бъде променяна.

Тоест в България хората масово нямат мотивация да се ваксинират, така ли? Защото ако не виждаш заплаха, а ваксината е изцяло доброволна, тогава за каква точно мотивация става дума?
Аз  написах по-нагоре - имат мотивация,н но тя не е да не прекарат тежко Ковид. Ще се ваксинират, за да ходят в Гърция и да не им правят тест всеки път. Ако от екрана започнат целенасочени и еднопосочни послания, че без ваксинация на поне 70%, няма как да се избегнат локдауни и затваряния, това ще е още по-силна мотивация. Ако работодателят ти три пъти прави списъци и то с ваксина по избор, ти все отказваш и  преди четвъртия по-големият шеф те пита "защо така", отговорът може да стане различен. Последното е натиск и дискриминация, но очаквам да се случи и също ще бъде мотивационен фактор. Даже някъде peer натискът оказва достатъчно добър ефект.

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 10:20 от TafTaf

# 11 893
Надявам се по-скоро някой да вземе адекватни мерки, защото данните за смъртността, дори засенчват данните за финансовите проблеми на хората.
След всичко, което се случи и продължава да се случва, трудно е да се прецени, кои/какви мерки са адекватни. Blush

# 11 894
Скрит текст:

Тоест в България хората масово нямат мотивация да се ваксинират, така ли? Защото ако не виждаш заплаха, а ваксината е изцяло доброволна, тогава за каква точно мотивация става дума?
Аз  написах по-нагоре  имат мотивация,н но тя не е да не прекарат тежко Ковид. Ще се ваксинират, за да ходят в Гърция и да не им правят тест всеки път. Ако от екрана започнат целенасочени и еднопосочни послания, че без ваксинация на поне 70%, няма как да се избегнат локдауни и затваряния, това ще е още по-силна мотивация. Ако работодателят ти три пъти прави списъци и то с ваксина по избор, ти все отказваш и  преди четвъртия по-големият шеф те пита "защо така", отговорът може да стане различен. Последното е натиск и дискриминация, но очаквам да се случи и също ще бъде мотивационен фактор. Даже някъде peer натискът оказва достатъчно добър ефект.

Е да, тогава обаче ще има обвинения защо не се отнасят по-човешки и че то само с обикновени молби става.

Общи условия

Активация на акаунт