COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 329 064
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 12 795
Ирландският министър на здравеопазването заяви, че вече Европейската комисия е завела дело срещу AstraZeneca.

Стивън Донъли заяви пред ирландския парламент, че делото е заведено поради "пълния провал" на фирмата да изпълни договорните си споразумения, по-специално около пълното неспазване на договорните споразумения за доставка на AstraZeneca за април, май и юни.

Неговите коментари идват, след като говорителят на Комисията Ерик Мамер заяви, че тепърва ще бъде взето решение дали да се съди британо-шведския производител на ваксини.
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-56841832

# 12 796
  • София
Pfizer/Biontech не само лекува COVID, но и 89% спира заразяването - https://dariknews.bg/novini/sviat/otkritie-pfizerbiontech-ne-sam … ziavaneto-2261239
По мнение на американската CDC ваксината на Moderna e също толкова ефикасна в спирането разпространението на вируса.
67 на сто от приелите първа доза на AstraZeneca дават отрицателни резултати при PCR тест за коронавирус, което означава, че дори не го пренасят асимптоматично - https://www.livescience.com/astrazeneca-oxford-coronavirus-vacci … transmission.html (данните са от февруари и най-вероятно са още по-добри).
Можем ли вече да спрем с мантрата "ваксинираните разпространяват вируса", или ще чакаме осмата тема?

# 12 797
  • София
А в какъв смисъл лекува ковид, т.е. - ако дадеш на болен едва ли не ще го излкуваш?
Или преводът се нужда от "лекуване"?

# 12 798
Германия иска да закупи 30 милиона дози руска ваксина Sputnik V - заяви премиерът на провинция Саксония Михаел Кречмер  в Москва .

Покупките ще се извършват между юни и август, стига европейският регулаторен орган да одобри ваксината, каза той.

Кречмер направи съобщението след срещата с руския министър на здравеопазването Михаил Мурашко.

Германия предизвика спорове по-рано този месец, когато потвърди, че е започнала преговори с Москва за закупуване на дози от ваксината Sputnik, без да чака координирани действия на ЕС.
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-56841832

# 12 799
  • София
А в какъв смисъл лекува ковид, т.е. - ако дадеш на болен едва ли не ще го излкуваш?

Мисля, че визират онези данни, че спомага за дълъг ковид. Или просто някой с беден речник е бързал...

# 12 800
По никакъв начин не е доказано, че ваксинираните са преносители на вируса, затова и в някои страни се влиза със серфитифакт за имунизация или ПСР, не и с двете. Въпрос на време е ваксинираните да добият определени привилегии не само в Израел, затова е и важно тук да напреднем с ваксините. Иначе няма да има край това.

И да не е преносител, ваксината не гарантира на човек, че няма да се разболее - не си спомям такова обещание да е дадено от нито един от произодителите. ПСР-ите вероятно винаги ще ги има като опция. И да, общо взето край няма да има - ще има все по-леко и леко боледуване.

# 12 801
  • София
Добре де, ЕМА и с другите ваксини ли се бавеха толкова време с одобрението? Все си мисля, че Пфайзер и Модерна по-бързо бяха одобрени, а Спутника в момента под лупа го гледат. Имам чувството, че нарочно бавят одобрението Rolling Eyes

# 12 802
Дам, във ВМА току що обявиха, че ще има зелени коридори с РНК ваксини след 30-ти април и предполагам, че поне първите дни ще има наплив. Ако не бяха поставили условие да се чака 12 седмици след първа доза АЗ, можеше и да сложа 1 файзер, но при това положение може още другата седмица да сложа Астра Зенека. Просто не мога да отлагам повече по лични причини.

# 12 803
Има и такива данни, че болни след ваксиниране се лекуват, особено това важи за "дълъг ковид" - симптомите отшумяват. Та не е сбъркан превода, по-назад дадох едно мнение за един случай за болен у нас след седмица боледуване му слагат 2 дози наведнъж, явно има резон.

# 12 804
Не знам защо ще чакат до 30 април за зелени коридори. В провинцията масово залежават РНК ваксините. Вероятно и в София има наличности. Да ги отварят в началото на другата седмица, а ако свършат - да ги затворят до следваща доставка. Всеки ден е от значение...
Освен това съм почти сигурна, че повечето хора, които искаха вече са ваксинирани, и еуфорията след отварянето на коридорите ще трае точно една седмица.

# 12 805
Цитат
Добре де, ЕМА и с другите ваксини ли се бавеха толкова време с одобрението? Все си мисля, че Пфайзер и Модерна по-бързо бяха одобрени, а Спутника в момента под лупа го гледат. Имам чувството, че нарочно бавят одобрението Rolling Eyes

И аз имам това чувство от доста отдавна. Няма да одобрят Спутник, ако ще половин ЕС да влезе в болниците.
Конкуренция няма да допуснат. И е толкова очевадно вече, че искат да наложат иРНК ваксините.
А цялата история с АстраЗенека е просто тотално падение за брюкселските бюрократи.

# 12 806
  • София
В България - не. Но българинът удобно свикна да щъка по света и да се селфи из Европата. За Гърция - тази Мека и Медина на летните почивки - да не говорим. Винаги съм вярвала, че в много случаи частният бизнес върши работата на държавата далеч по-ефикасно, с ваксините ще е същото. Няма нужда някой да пише закони, да изготвя нови ваксинационни календари, да се пъне, да си дискредитира правителството. Частният бизнес в лицето на авиокомпании, туризъм и корпорации ще го свърши и то далеч по-добре. Или вие какво - мислите си, че при налични ваксини някой ще иска пак да го затварят и да фалира? Хахахахаха!
Колкото до "Спутник" - ще ги помотаят още, то е ясно, но ще ги одобрят, щом Германия напира да я внася, че и произвежда. Игра на нерви, нищо повече.

# 12 807
mmm75,
Няма залежаващи иРНК ваксини в България.
Миналата седмица бяха пускани наличностите.
От пфайзер и модерна имаше около 30 хиляди дози резерв, извън заделените за втора игла.
Даже днес РЗИ Варна са излезли с инфо, че от другата седмица ще започват да ваксинират хората от туристическия бранш, за което ще имат допълнително отпуснати ваксини на пфайзер.

Ето и линк

https://btvnovinite.bg/bulgaria/koronavirusat-balgarija-razpolag … -rnk-vaksini.html

25 хиляди пфайзер
8 хиляди модерна
Тези ваксини стигат за два дни ваксинация в България а при отварянето на зелените коридори няма да стигат и за един.

Последна редакция: чт, 22 апр 2021, 18:06 от 0001

# 12 808
mmm75,
Няма залежаващи иРНК ваксини в България.
Миналата седмица бяха пускани наличностите.
От пфайзер и модерна имаше около 30 хиляди дози резерв, извън заделените за втора игла.
Даже днес РЗИ Варна са излезли с инфо, че от другата седмица ще започват да ваксинират хората от туристическия бранш, за което ще имат допълнително отпуснати ваксини на пфайзер.

Ето и линк

https://btvnovinite.bg/bulgaria/koronavirusat-balgarija-razpolag … -rnk-vaksini.html

25 хиляди пфайзер
8 хиляди модерна
Тези ваксини стигат за два дни ваксинация в България а при отварянето на зелените коридори няма да стигат и за един.
Вчера засилих дъщеря ми да се ваксинира в Перник. Пред кабинета в който са я ваксинирали не е имало никой. Пред кабинета в другата сграда са чакали да се съберат 6 души за да отворят флакон (тя като е отишла е имало трима, чакащи отдавна).
Всъщност, часа и беше за утре, но след телефонен разговор с тях, ми казаха, да не чака до петък. Казаха ми също, че няма да върнат хора за ваксинация, дори и да не са записани в портала.
Да, РЗИ -тата в големите градове пазят ваксини за разни браншове, от които реално се ваксинират не повече от 5% от служителите. Смешна история.

Последна редакция: чт, 22 апр 2021, 18:28 от mmm75

# 12 809
Тези 33 хиляди дози ваксини, не са налични за София , а за цялата страна и дъщеря ви затова сте е засилили за Перник, защото в провинцията наплива е по-малък, а ваксините се разпределят по РЗИ-та.
И в градовете където няма списъци с приоритетни, има от иРНК ваксината и за хората от електронния регистър.
Когато има достатъчни ваксини няма да се налага хората да се записват в провинцията за да ги получават.
Днес на брифинга един от журналистите специално попита Ангелов, какво става ако първата доза е поставена в Стара Загора, дали втората можело в София.
Направо си беше въпрос искрено и лично Simple Smile Ще трябва ли да ходя пак до Стара Загора за втора игла ...

Допълнение
Ангелов сега е постнал, че днес до 18.30 са поставени 21306 ваксини, цел за следващите седмици 50 хиляди дневно и благодарности Wink

Последна редакция: чт, 22 апр 2021, 18:51 от 0001

Общи условия

Активация на акаунт