COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 329 752
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 12 825
Ако не с друго, то с тази черна статистика, светът ще разбере за България...В нещо да сме на първите места...Пълна излагация.
И на фона на тези данни, да казват, че се справяме отлично и трябва сме пример за другите държави, е не просто нелепо - жалко е!
Още по-жалко е и че хората вече сякаш претръпнаха, и цифри като 150 починали от коронавирус за ден, вече не им правят впечатление.
Отворихме всичко и вече сме готови за идващите 7-10 празнични дни. Чудничко просто...Можеше да задържат някакви мерки поне по празниците.

# 12 826
  • София
Сравнението не е коректно - обхваща различни периоди

# 12 827
Не мога да прочета цялата статия, защото е платена, а аз нямам абонамент, но накратко:

Ново проучване, проведенo в Университета в Лунд от името на Регион Сконе, показва, че две седмици след първата доза с ваксината на Pfizer, защитата е около 42%, а една седмица след втората доза е около 86%.

Изследването идва от Регион Сконе и е проведено от изследователи от университета в Лунд. Изследователите са анализирали данни за тези, които са дали положителен тест за covid-19 в регион Сконе между 27 декември - деня, в който ваксинацията е започнала в Швеция - и 28 февруари тази година.

Хората са сортирани в различни групи в зависимост от това дали са били ваксинирани или не и колко дни са изминали от първата или втората доза. По този начин изследователите се опитват да изчислят защитния ефект на ваксината.

- Не мисля, че цифрите са напълно изненадващи, те са по-ниски, отколкото предполагат някои проучвания, но е наравно с това, което предполагат други проучвания, казва Фредрик Кан, един от изследователите, които стоят зад изследването, направено от Регион Сконе.

https://www.svd.se/ny-studie-42-procents-skydd-efter-forsta-dosen

# 12 828
https://www.google.com/amp/s/amp.dw.com/bg/%25D0%25BA%25D0%25BE% … 0%25B0/a-57275118 Коронавирус: защо излекуваните имат само ограничена защита                                                         "Данни от нова студия, проведена в Германия, показват, че който е прекарал инфекция с коронавирус в лека форма или дори без симптоми, не разполага със силен имунитет срещу повторна зараза.
Който е прекарал инфекция с коронавирус, на първо време е защитен от повторно заразяване, тъй като имунната система е образувала съответни антитела. След известно време обаче антителата се губят. Все пак това не означава, че оздравелият не разполага с никаква защита. Независимо от изчерпания ефект на антителата, организмът е защитен с помощта на т.нар. Т-клетки, в които се съхранява паметта за прекараната инфекция.

Наличие на "неутрализиращи" антитела

Едно ново изследване на германския Център по невродегенеративни заболявания показва, че всеки пети оздравял само след половин година вече не разполага с антитела срещу болестта. Между април и юни 2020 в региона на Бон са били изследвани 5 100 души за наличие на антитела срещу коронавирус. У 22-ма от изследваните са били установени „неутрализиращи“, т.е. особено активни антитела, които са способни да предотвратят проникването на коронавируса в организма. Преобладаващата част от въпросните хора обаче са имали само леки или дори никакви симптоми, много от тях дори не са предполагали, че са прекарали Ковид.

Наличието на такива антитела показва наличието на по-ранен контакт с новия коронавирус. Това е било доказано по безспорен начин с помощта на специфичен тест, на който реагира само новият коронавирус, но не и останалите сходни вируси от същата група, които са добре известни от години и които предизвикват само сезонни инфекциозни заболявания.

През септември 2020 година, т.е. 120 дни след първото взимане на кръвна проба, всички положително тествани за коронавирус са били изследвани отново. У повечето от тях концентрацията на неутрализиращи антитела е била вече значително по-ниска. Този факт показва, че имунитетът след една лека или асимптоматична инфекция с коронавирус е краткотраен.

Все пак, наличието на антитела не е решаващият фактор за имунната реакция на организма, казва д-р Ахмад Азис – един от авторите на актуалната студия. Той добавя: „Антителата явно намаляват относително бързо, но имунната система разполага с достатъчно други инструменти, за да се противопостави на патогенните организми“.

Т-клетките и други защитни компоненти

Триизмерно компютърно изображение на протеинова молекула
Антителата са несъмнено важни, но те са само елемент от един значително по-голям арсенал от защитни средства. Други студии показват например значението на един друг компонент, какъвто са клетъчните имунни реакции. Те продължават да играят роля, независимо от намаляващата концентрация на антителата. Известно е например, че независимо от липсата на антитела, някои хора остават защитени от болестта благодарение на т.нар. Т-клетки.

Наличието на тези клетки може би обяснява защо близо една пета от хората, които са заразени с коронавирус, не развиват изобщо никакви или само леки симптоми на Ковид. И защо ваксините постигат твърде висока степен на защита дори само след първата доза. Може би предишна инфекция с други видове коронавируси създават в организма имунна „памет“ и известна защита, включително и срещу новия патоген.".                    

Аз съм от тези с лекото протичане и след 4 месеца имам само 4 неутрализиращи антитела, недостатъчни за протективен имунитет. Както и подозирах при по-леко протичане имунитета не не много траен. За клетъчния имунитет не знам как е положението, не съм изследвала, но то и с тези цени.

Последна редакция: пт, 23 апр 2021, 09:54 от daisy12

# 12 829
Има нещо гнило в Дания...
Изчезнаха каквито и да са данни от портала:

Едит: появиха се вчерашните.Пак нещо бъзикат сайта.

# 12 830
И аз го забелязах. Първо излезнаха, а после се появиха тези от вчера, след което пак изчезнаха.

# 12 831
И аз го забелязах. Първо излезнаха, а после се появиха тези от вчера, след което пак изчезнаха.
И отново се появиха:

# 12 832
И отново се появиха:

Тука има, тука нема..Явно утре ще ги видим.

# 12 833
В България - не. Но българинът удобно свикна да щъка по света и да се селфи из Европата. За Гърция - тази Мека и Медина на летните почивки - да не говорим. Винаги съм вярвала, че в много случаи частният бизнес върши работата на държавата далеч по-ефикасно, с ваксините ще е същото. Няма нужда някой да пише закони, да изготвя нови ваксинационни календари, да се пъне, да си дискредитира правителството. Частният бизнес в лицето на авиокомпании, туризъм и корпорации ще го свърши и то далеч по-добре. Или вие какво - мислите си, че при налични ваксини някой ще иска пак да го затварят и да фалира? Хахахахаха!
Колкото до "Спутник" - ще ги помотаят още, то е ясно, но ще ги одобрят, щом Германия напира да я внася, че и произвежда. Игра на нерви, нищо повече.
До средата на май месец само аз ще познавам 7 души прекарали ковид и взели документ за ваксинация. Предполага, че и доста други хора, които са изкарали вируса ще се погрижат да си подсигурят такива документи. Това е съвсем нормално. В Германия ще спестят на хората подобни галимации. Там в зеления паспорт ще е включена и графа прекарал вируса.
Значи тези 7 човека, прекарали ковид и които ще вземат документ за ваксинация, са доста неосведомени – не им трябва документ за ваксинация, паспортът ще им свърши работа. Това, което ще важи в Германия, ще важи и в България (и в останалите членки на ЕС).
https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-respon … n-certificates_bg
Паспортът ще им свърши работа когато започнем да го издаваме. На този етап въобще не е сигурно, че това ще стане до началото на месец май. Нищо чудно въпросните паспорти да започнат да ги издават чак юни или юли.

# 12 834

Аз съм от тези с лекото протичане и след 4 месеца имам само 4 неутрализиращи антитела, недостъчни за протективен имунитет. Както и подозирах при по-леко протичане имунитета не не много траен. За клетъчния имунитет не знам как е положението, не съм изследвала, ни то и с тези цени.

Извинявай, но как разбра, че имаш само 4 неутрализиращи антитела.
Питам, защото се чудех за процентите изследването и се ядосвах.
Значи, може да имаш само 4 антитела и те да са неутрализиращи (действащи активно) , тогава и процента може да ти е 100 като нищо си мисля, но фактически нямаш никаква защита. Ако си направиш само за неутрализиращи, значи няма да знаеш колко са ти антителата действащи в защита, защото не знаеш количеството им. Вероятно си правила и двата теста -количествен и процентен или...
Като нищо ще полудея и отида да си правя сега пък и количествен, все половинчати работи правя. Тъкмо се успокоя и пак се накокошиня. Така и не ги разбрах тези тестове.

# 12 835

Аз съм от тези с лекото протичане и след 4 месеца имам само 4 неутрализиращи антитела, недостъчни за протективен имунитет. Както и подозирах при по-леко протичане имунитета не не много траен. За клетъчния имунитет не знам как е положението, не съм изследвала, ни то и с тези цени.

Извинявай, но как разбра, че имаш само 4 неутрализиращи антитела.
Питам, защото се чудех за процентите изследването и се ядосвах.
Значи, може да имаш само 4 антитела и те да са неутрализиращи (действащи активно) , тогава и процента може да ти е 100 като нищо си мисля, но фактически нямаш никаква защита. Ако си направиш само за неутрализиращи, значи няма да знаеш колко са ти антителата действащи в защита, защото не знаеш количеството им. Вероятно си правила и двата теста -количествен и процентен или...
Като нищо ще полудея и отида да си правя сега пък и количествен, все половинчати работи правя. Тъкмо се успокоя и пак полудея. Така и не ги разбрах тези тестове.
Изследвах само неутрализиращите наскоро - IgG антитела срещу spike  S1/RBD на Sars/CoV2, количествен. В коментар към изследването пишеше, че за имунитет  пост имунизационен титър се счита резултат, при който   концентрацията  е над  7 0.U/ml. При мен 4.72 - разочароващ резултат.  Аз се чудех дали да правя в проценти, но предпочетох да видя с число. Ако 7 се счита за пост имуназионния титър колко аджеба имам. Но ако си изследвала в проценти и имаш добър резултат, няма смисъл да изследваш пак и то толкова скоро.

# 12 836
Не знам. Логично е да е свързано процент и количество. Ако количеството е високо и процента също, тогава си добре. Ако количеството е високо , но процента малък нямаш добра защита, но и обратното е същото-малко количество антитела , висок процент неутрализиращи. Значиииии, кат ми влезна някаква муха и почна да се нервя не е истина просто.
Хем съм смотана, хем напирам да разбера, ами не става и не става.
 Сега съм, като... пълен невежа и малоумна се чувствам. Нещо не ми излизат сметките с тези тестове за ясна представа човек да придобие какво се е получило от ваксина, от преболедуване...

# 12 837
Нормално, титърът спада с времето, но остават клетките с памет които могат много бързо да го вдигнат ако има нужда ... дано не се налага.

# 12 838
Пехоко, ама ако не си преболедувал, може би нямаш толкова антитела и клетки памет.
Ако си след ваксина пак не е ясно, защото не знаеш броя на антителата образувани и неутрализиращи съответно. Имаш процент, ама на колко антитела не се знае. Ако са 4 както по-горе се писа и те са действащи процента може и 100 да ти бъде и да се надяваш и радваш напразно.

# 12 839
Пехоко, ама ако не си преболедувал, може би нямаш толкова антитела и клетки памет.
Ако си след ваксина пак не е ясно, защото не знаеш броя на антителата образувани и неутрализиращи съответно. Имаш процент, ама на колко антитела не се знае. Ако са 4 както по-горе се писа и те са действащи процента може и 100 да ти бъде и да се надяваш и радваш напразно.

Поради горните ви чудения си направих днес и двата теста . Igg quantity и VNT.  Процентите на неутрализиращите се калкулират от общия брой на Igg.  Поне това е логиката. Не съм ваксинирана. Преди 2 месеца боледувах. В момента явно съм в пик и по  двата показателя. Средно тежко го минах, даже по скоро леко но показателите са високи. Може би защото после бях контактна, опита се втори път да ме събори, но без лекарства ми мина за 3 дни и днешните ми стойности са много високи и на 2 те изследвания.

Общи условия

Активация на акаунт