COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 330 359
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 12 840
Toва е доста спорен въпрос, някои хора след преболедуване особено ако е тежко нямат добър имунитет или въобще не изграждат. Обяснението е просто - първо имунната система е тежко пострадала от битката с вируса и много други неща покрай него. Второ тя си разпилява силите да прави различни антитела 90% от които са ненужни или просто служат за лечение на последиците от инфекцията. Дори това може да се изрази и с обратният ефект под формата на автогресивни антитела които нападат и здрави клетки и ред други нежелани неща които води след себе си една тежка инфекция. Та затова и имунитетът след преболедуване може да е под въпросителна. С ваксината нещата седят по друг начин. Тук имаме фалшива инфекция и се генерират антителата срещу спайк протеина, не за нещо друго както примерно нуклеокапсида при реална инфекция, които са напълно ненужни. Така, че шансът да се изгради нужният имунитет е голям. А днес попаднах на интересно видео от д-р Mobeen:
https://youtu.be/S5spyvkiXSo
който също редовно следя, има много интересна неща за гледане, "супер-ваксината" кефи  като концепция.

# 12 841
dorisaneva, благодаря
Хубаво е, че имате чудесни резултати, но при вас е от преболедуване
Аз се чудех за ваксините и ме е яд, че не съобразих какво ми предложиха, та сега..
По-натам може и да пусна пак, вече изумявам всички у нас, дето да ме боцнат и изпадам в смешни състояния, сега доброволно ходих за ваксина, че се и изследвах...не е за вярване. Просто, като гледам как хората не спазват нищо, не ги е страх, крият, подиграват се и аз обратно трупам страх, нерви, притеснение. Може би на друго място в среда дето има мерки и се съобразява всеки бих била много по-спокойна и сигурна. Сега се качвам в ГТ и първата ми работа е да се огледам и преместя около хора с маски, ама то всяка спирка нещата се променят, в магазина също, за работата няма да отварям дума (там няма какво да се направи)

Пехоко, изгледах клипа, не разбрах много, не съм добре с английския толкова, но отдолу мненията са забележителни и неочаквани за мен. Мислех, че само българите сме особени, ама чета и други, 1 към 1 почти , като нас. Странно. Погледнах датата, ми то коментарите са от преди ден, не е преди да излезнат ваксините и използват.

Последна редакция: пт, 23 апр 2021, 03:02 от Анонимен

# 12 842
Фанфанито, ако това ще ви успокои, от 1 година и повече съм параноясала от тоя вирус. Не съм излизала почти никъде от страх през този период, и сега след болестта пак не излизам без наложителна причина.

# 12 843
  • София
Последно днес какви данни обявиха за вчера? На сайта май стоят данните за онзи ден?

# 12 844
Норвежците са открили нещо интересно за ваксинираните с АЗ.

Те получават по-често синини, кръвоизлив от носа и от венците, отколкото ваксинирани с други ваксини. Според изследването има 20 пъти по-голяма вероятност да получиш безопасни кръвоизливи с векторна ваксина, отколкото с другия тип ваксина като Пфайзър и Модерна. Повече жени, отколктоо мъже са съобщили за тези странични ефекти.

За потребителката, която ме обвини, че си измислям и че не давам източници, та да прочете тя сама, ето статията: https://www.aftenposten.no/norge/i/Aln0bq/ny-undersoekelse-mer-n … astra-zeneca-vaks

# 12 845
  • Пловдив
Фанфанито, ако това ще ви успокои, от 1 година и повече съм параноясала от тоя вирус. Не съм излизала почти никъде от сsтрах през този период, и сега след болестта пак не излизам без наложителна причина.

Дорисанева, би ли споделила как се зарази. Питам чисто информативно, тъй като и аз продължавам вече една година да ходя само на работа и само където се налага. Още не съм сигурна дали е възможно човек да се зарази в магазин примерно.

# 12 846
  • София

Те получават по-често синини, кръвоизлив от носа и от венците, отколкото ваксинирани с други ваксини. Според изследването има 20 пъти по-голяма вероятност да получиш безопасни кръвоизливи с векторна ваксина, отколкото с другия тип ваксина като Пфайзър и Модерна. Повече жени, отколктоо мъже са съобщили за тези странични ефекти.

За потребителката, която ме обвини, че си измислям и че не давам източници, та да прочете тя сама, ето статията: https://www.aftenposten.no/norge/i/Aln0bq/ny-undersoekelse-mer-n … astra-zeneca-vaks
В смисъл-получават ги непосредствено След ваксината, или....остава някаква опасност?

# 12 847
Най- после си взех резултата от изследването за антитела.
Шест седмици след втора доза Модерна ваксина
 Поздравиха ме дори, бил много хубав резултат, ама тук гледам много по- добри и повече , но..

Значи много мразя да пиша за тестове, но в случая, fanfanito, имаш страшно висок резултат, който показва в проценти какво количество шипчета на вируса се неутрализират от твоята кръв и няма нужда да си правиш никакви други тестoве повече, те просто ще ти дадат много висок титър като резултат, което се и очаква след ваксината, която си си сложила. Между този тест и тези които дават количество антитела като резултат има много добра корелация особено за високите стойности.

Този тест е на Genscirpt cPass sVNT (surrogate virus neutralisation test), който е бърз метод не изискващ лаборатории от висок клас и работа с "живи" вируси и клетки. Подходящ е за проследяване на хуморалния имунитет след ваксинация и измерва онези неутрализиращите антитела насочени срещу рецептор-свързващия домейн (RBD) на вируса. Това, което пропуска са други антитела, които се образуват при преболедуване и също може да имат потенциално неутрализиращ характер, което теб не те интересува. Освен това пак казвам, когато става въпрос за високи резултати няма причина за притеснения и всички тестове корелират добре в това отношение, вече ако човек има нисък, но все пак някакъв титър е по-вероятно някой тест да го отчете като фалшиво отрицателен.     

Двата теста, за които пишем често пише наоколо са точно този на Genscrpt cPass, който дава като резултат проценти и се прави в един куп лаборатории (Геника, Цибалаб, Кандиларов...) и количествения на Abbott IgG II (две), който също е насочен към anti-RBD антителата и се прави в Рамус, Иван Рилски...

И двата теста ще ви свършат работа, като този на Аbbott обикновено е по-евтин и става по-бързо, а споменаваме най-често тези тестове, защото имаме най-много данни за тях както след преболедуване, така и след ваксинация. И да има има други, които също може да си правите, но за тях нямаме информация и затова после никой не ви отговаря на въпроси от типа "направих си един тест и не знам какво показва..."... добре, и аз не знам, ако това ви успокоява. Вече ако след време се приеме някой конкретен тест като доказателство за някакви цели като пътуване или сертификат, каквото идея имаше именно с теста на Genscirpt, който може да се прави за 90 минути, тогава вече ще има значение, но не сме стигнали до там още. 

Освен това много пъти е ставало въпрос, че за коронавируса до този момент не е установен т.н. "протективен титър" независимо от това, че разни лаборатории твърдят разни неща за разни тестове, които на този етап нямат особен смисъл. Това което има смисъл за тези, които държат да си правят тестове за собствено успокоение е да си правите такива тестове, за които има достатъчно данни и можете да си сравнявате резултатите.

fanfanito на теб лично ти "изписвам" рехабилитация по следната схема: тази седмица посещение на темата през ден, следващата седмица през два дни, на трета седмица през три дни и т.н. докато я забравиш въобще, защото си се ваксинирала, имаш чудесни резултати и излишно продължаваш да се притесняваш.

# 12 848
Едва вчера получух хабер от личния лекар, започва да прави списъци за ваксинация, Файзер или Модерна, АЗ, няма.

# 12 849
fanfanito на теб лично ти "изписвам" рехабилитация по следната схема: тази седмица посещение на темата през ден, следващата седмица през два дни, на трета седмица през три дни и т.н. докато я забравиш въобще, защото си се ваксинирала, имаш чудесни резултати и излишно продължаваш да се притесняваш.
Подкрепям последното, но все пак, живи и здрави, след 6 месеца повтори изследването. Така ще знаем какво става по нататък. Hug

Скрит текст:

В смисъл-получават ги непосредствено След ваксината, или....остава някаква опасност?
Не е посочено, колко време след поставяне на ваксината се/има вероятност да се получат такива реакции. Наблегнато е, че при векторните ваксини е 20 пъти по вероятно.

Има друга статия в същия сайт, която казва, че реакции при АЗ се получават на 7 ми ден от поставяне. За другите не пише.

Последна редакция: пт, 23 апр 2021, 08:32 от Mama_Nana

# 12 850

Съобщени реакции на ваксината, от което се вижда, че има повишена опасност за такива реакции от тази ваксина в сравнение с другите ваксини. Сравняват се съобщени реакции. Но тези синини по тялото и кръвоизливи от носа и венците се считат за по-безопасни, отколкото тромби и другите.

# 12 851
Слушах с половин ухо Кунчев по Нова. Каза, че явно има някакъв технически проблем с портала, на него новите данни му ги пратили още снощи към 23,00.

1681 новозаразени

13423 направени теста

103 починали

8309 в болница

781 интензивни

22016 поставени дози

П. С. Докато публикувам излязоха и в портала, редактирам си и поста.

Последна редакция: пт, 23 апр 2021, 08:36 от ant

# 12 852
  • София
Добре де, ЕМА и с другите ваксини ли се бавеха толкова време с одобрението? Все си мисля, че Пфайзер и Модерна по-бързо бяха одобрени, а Спутника в момента под лупа го гледат. Имам чувството, че нарочно бавят одобрението Rolling Eyes
А и да го одобрят каква е гаранцията, че в Бг ще е наличен?

# 12 853
Фанфанито, ако това ще ви успокои, от 1 година и повече съм параноясала от тоя вирус. Не съм излизала почти никъде от сsтрах през този период, и сега след болестта пак не излизам без наложителна причина.

Дорисанева, би ли споделила как се зарази. Питам чисто информативно, тъй като и аз продължавам вече една година да ходя само на работа и само където се налага. Още не съм сигурна дали е възможно човек да се зарази в магазин примерно.

ММ го донесе от офиса. Знаех, че така ще стане. 14 дни след него , тъкмо като мислех, че ми се е разминало се проявиха симптоми.

# 12 854
По въпроса с ваксинирането и индивидуалните права -  и това е нацията, която се смята, че са най-големите защитници на правата на индивида.

Най-общо казано - ще стимулират бизнеса да помогне за ваксинирането и  да го направи "по-удобно за наетите" - чрез данъчни облекчения например:

https://khn.org/morning-breakout/with-200m-shots-goal-met-biden- … -rest-vaccinated/

With 200M Shots Goal Met, Biden Urges Businesses To Help Get Rest Vaccinated
While marking the achievement of vaccinating 200 million within his first 100 days in office, President Joe Biden warned the job is not done. As supply begins to outpace demand, the administration is offering tax incentives to encourage businesses to make getting the shot more convenient for employees.

NPR: Biden Says Goal Of 200 Million COVID-19 Vaccinations In 100 Days Has Been Met
President Biden announced Wednesday that Americans have received 200 million COVID-19 vaccinations since he took office, double his initial goal of 100 million vaccinations in his first 100 days, and what he called "an incredible achievement for the nation." Biden, who will officially cross the 100-day mark next week, also announced the availability of tax credits to employers who give their workers paid leave to get a shot. (Naylor, 4/21)

Politico: Biden: 200 Million Americans Have Been Vaccinated
The administration also unveiled a new tax credit designed to encourage businesses with fewer than 500 employees to give paid time off to workers for getting vaccinated — a policy included in Biden’s $1.9 trillion coronavirus relief package, which was signed into law last month. Businesses and nonprofits may receive a tax credit for up to $511 per day of paid sick leave that employees take to get the shot or recover from its side effects from April 1 through Sept. 30. (Forgey and Roubein, 4/21)

Поради горното очаквам наплив от нашенци обратно към родината. Че там цари тоталитаризъм, пък у нас е свобода и демокрация-:stuck_out_tongue_closed_eyes:

Общи условия

Активация на акаунт