COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 332 060
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 12 975
  • Пловдив
Гръцките власти взеха спешно решение, което влиза в сила още днес, 23 април 2021 г., и ограничава движението на гражданите между различните области на страната. Целта е да се сведат до минимум контактите по време на предстоящите Великденски празници и да се намали разпространението на COVID-19.

На гражданите, които нарушат ограничителните мерки за движение, се налага административна глоба от 300 евро. В случай, че гражданин представи фалшиви доказателства за съответната причина за пътуване, се налага административна глоба от 500 евро.

https://nova.bg/news/view/2021/04/23/324221/%D0%B3%D1%8A%D1%80%D … -BPiP35-0Gb9YpU04

# 12 976
  • София
И една много хубава новина - 98-годишен ветеран от Втората световна война пребори коронавируса след двуседмичен престой в столичната ВМА, съобщиха от лечебно заведение.
https://offnews.bg/zdrave/98-godishen-veteran-ot-vtorata-svetovn … id-19-750480.html

# 12 977
Израел регистрира 0 нови ежедневни смъртни случаи от Covid-19 за първи път от 10 месеца.

За последно Израел отчете 0 смъртни случаи от Covid-19 в края на юни миналата година, след като мерките за блокиране ограничиха първата вълна от инфекции.

Израел има най-високата степен на ваксинация в света.
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-56870671

# 12 978
В понеделник правителството на Германия щи проведе поредната среща за корона вируса.  Ще обсъждат план на Министерството на правосъдието, според който да се върнат свободите на ваксинирани и възстановени от ковид хора.
Според настоящите констатации на института Робърт Кох може да се приеме, че тези, които са били ваксинирани и тези, които са се възстановили, имат по-малък риск от заразяване на други хора, отколкото тези, които са тествали отрицателно при антигенен тест.
В някои случаи тези групи хора дори би трябвало да имат „по-добро състояние от тези, които са тествани отрицателно при антигенен тест“.  Това е единственият начин да се осигури „конституционно изискваната пропорционалност на защитните мерки“.

Планира се тези, които са били ваксинирани преди най-малко 14 дни и тези, които са се възстановили, да бъдат освободени от ограниченията за контакт "до шест месеца след установяването на възстановяването".

Задължението за извършване на тестове преди пътуване и карантина след връщане трябва да отпадне за тези хора.  В магазините и пазарите, културните институции, както и в спорта и услугите за тялото, също не би трябвало вече да има изискване за тест за тази група хора.  Доколкото федералните провинции предвиждат тестови задължения или ограничения, например при кетъринг на открито, ваксинираните и оздравелите хора също трябва да бъдат изключени.

Министерството на правосъдието подчертава в своя докрад, че "не става въпрос за предоставяне на специални права или привилегии, а за премахване на неоправдани посегателства върху основните права".

https://www.n-tv.de/politik/Beschraenkungen-fuer-Geimpfte-sollen … icle22511270.html

Последна редакция: сб, 24 апр 2021, 11:40 от Анонимен

# 12 979
  • София
На мен пък ми стана интересно колко средно е заплатата на лекар в БГ? От онези дни ММ ми разправяше за негов познат, съвсем млад лекар в Пирогов, който взимал 4000. Аз даже и му спорих, че го е преметнал, защото все съм чувала, че заплатите на лекарите били мизерни. Пък 4000 не са много пари, но чак мизерни не са.. особено в страна със средна работна заплата 1400. Та чудя се тази сума наистина реална ли е, или са го излъгали? Колко средно взимат лекарите?

това дето заплатите на лекарите били мизерни, е вече много дърта мантра, която се повтаря от времето на соц-а и тогава е била вярна, но от поне 25 години не е. само че на адски много хора им изнася да се повтаря легендата.

беден лекар в България отдавна няма, твърдо са горна средна класа, а много от тях са сериозно богати (не казвам, че това е нещо лошо - напротив! но просто не е вярно, че са бедни и мизеруват).

лекар, който да седи на една (държавна) заплата, практически няма. медицината в България отдавна не е държавна в огромната си част.

# 12 980
Чудесно, но тия, които сме спазвали мерки и не сме се разболяли, но от друга страна сме на дъното на приоритетите за ваксинация и даваме предимство на приоритетни, да сме с ограничени свободи за още месеци напред?! В Германия ваксинират ли вече 30-годишни, ако не са от "специални" професии?

# 12 981
  • София
Пандемията в Индия - само за информация, защото тук у нас такива неща не могат да се случат... Smirk
Висшите магистрати на най-голямата демокрация в света се намесиха в невероятната криза, сполетяла страната в последните седмици, по настояване на властите в няколко щата и редица болници, които поискаха помощ срещу бездействието на кабинета на Нарендра Моди. Днес изслушванията в съда продължават по жалби на нови и нови лечебни заведения. "Това не е вълна, а цунами", предупредиха съдиите и разпоредиха болниците да се поставят под допълнителна охрана поради опасност от метежи и напрежение сред близките на пациентите.
Призивът вече е закъснял - в петък вечерта стана ясно, че най-малко 20 заразени в критично състояние в една от болниците в Джайпур са починали заради недостиг на кислород. Тази сутрин болницата съобщи, че има кислород за още само 45 минути и търси спешна помощ от правителството.
Никой не знае със сигурност какво предизвика внезапно надигналата се нова вълна, както не бе съвсем ясно и какво пазеше Индия досега от тежки епизоди на пандемията, коментират експерти. Началото на годината е сезонът на сватбите в Индия, тази година се провежда и многомилионният религиозен празник Кумбх Мела, така че струпванията на хиляди и милиони хора на едно място наляха масло в огъня. Напоследък противоепидемичните мерки в страната бяха съвсем разпуснати, като премиерът Нарендра Моди провежда предизборни прояви, на които демонстративно не носи маска, както и хилядите му привърженици. Смята се и че в момента в страната циркулират много по-заразни варианти на вируса, като след двойната мутация вече се говори и за нова, тройна мутация, засега с неясни способности.

още от ТУК

# 12 982
  • София
А аз преди половин година се чудех защо Путин се похвали, че са построили нов завод за проиводство на кислородни смеси.

# 12 983
Те лекарите са си платени...Медсестрите обаче-не. Вземат със 100-200 лева повече от санитар ката....

# 12 984
Пандемии има през няколко години, но са с различна тежест.
Хипократовата клетва има само символично значение.

Може ли да уточниш?
За моя половинвековен живот тази е първата.

# 12 985
Пандемията в Индия - само за информация, защото тук у нас такива неща не могат да се случат... Smirk
Висшите магистрати на най-голямата демокрация в света се намесиха в невероятната криза, сполетяла страната в последните седмици, по настояване на властите в няколко щата и редица болници, които поискаха помощ срещу бездействието на кабинета на Нарендра Моди. Днес изслушванията в съда продължават по жалби на нови и нови лечебни заведения. "Това не е вълна, а цунами", предупредиха съдиите и разпоредиха болниците да се поставят под допълнителна охрана поради опасност от метежи и напрежение сред близките на пациентите.
Призивът вече е закъснял - в петък вечерта стана ясно, че най-малко 20 заразени в критично състояние в една от болниците в Джайпур са починали заради недостиг на кислород. Тази сутрин болницата съобщи, че има кислород за още само 45 минути и търси спешна помощ от правителството.
Никой не знае със сигурност какво предизвика внезапно надигналата се нова вълна, както не бе съвсем ясно и какво пазеше Индия досега от тежки епизоди на пандемията, коментират експерти. Началото на годината е сезонът на сватбите в Индия, тази година се провежда и многомилионният религиозен празник Кумбх Мела, така че струпванията на хиляди и милиони хора на едно място наляха масло в огъня. Напоследък противоепидемичните мерки в страната бяха съвсем разпуснати, като премиерът Нарендра Моди провежда предизборни прояви, на които демонстративно не носи маска, както и хилядите му привърженици. Смята се и че в момента в страната циркулират много по-заразни варианти на вируса, като след двойната мутация вече се говори и за нова, тройна мутация, засега с неясни способности.

още от ТУК
Дали е удобно някой да сметне дали са много 2640 жертви от ковид спрямо население от 1.37 млрд. Това е все едно в България да починат 13 души. Излиза, че Индия се справя доста по-добре от нас.

# 12 986
Така е.
Индия има смъртност 136/1М.
Ние сме в челната класация с 2292/1М.

# 12 987
  • София
Дева, от този мащаб не е имало пандемия от Испанския грип - насам. Но през последните около 50-60 години човечеството се движи по много тънък бръснач и е било доста близо до пандемии - Хонконгския грип, свинския грип, ТОРС...
Аз не съм особен фен на Грета и сподвижниците ѝ, но е факт, че пакостим ужасно на тази планета и ще си плащаме за това тепърва. Оптимист съм за коронавируса, но не съм оптимист за следващите пандемии. Писала съм назад за пермафроста, който се топи с невиждана скорост и в който един Бог знае какво може да дреме. Ето тук има малко за това - https://webcafe.bg/svyat/megavirusi-i-nepoznati-zarazi-permafros … a-na-pandora.html
Ядене на прилепи, на камили, на животни с висока телесна температура недосготвени - не са само Китай, а половин Азия и цяла Южна Америка. В Перу сред най-големите деликатеси са морските свинчета, дето ние си ги гледаме за домашни любимци. Като ми го казаха това, ми се изправи косата (а аз съм много къдрава!), а като видях и снимки - щях да припадна.
С това не казвам да ставаме вегани и да започваме да живеем на изпарения, аз самата не живея особено съвестно, макар и да се опитвам. Но бъдещето ще крие много по-големи изненади, отколкото виждаме в момента.

# 12 988
  • В заешката дупка
При нас пък в Исландия главният ни епидемиолог преди десетина дни отказа ваксина когато му дойде реда. Той е в последната приоритетна група от работещи в здравната система. В тази група обаче има доста хора, които не контактуват с пациенти и като цяло нямат много контакти. Самият щаб призова такива здравни служители да си пропуснат реда.

При нас в Исландия няма проблем с желанието за ваксинация. Всички искат да се ваксинират. И допитванията го потвърждават. Та доверието във ваксините няма да се наруши. Има проблем от друго естество.

Епидемиологът отнесе доста критики, че учителите (вкл. в ДГ) са последната приоритетна професионална група. Реално те имат много контактни, че и много близки контакти (ДГ и началните класове). В същото време ограничения в училищата и ДГ почти няма, особено за децата, включително няма изиксквани за носене на маски, нито намалени класове или преструктуриране на учебния процес. Като капак сега се борим с групови зарази точно в ДГ и училище. Има заразени учители и деца. Та това по-скоро беше опит по-бързо да се стигне до ваксинирането на учителите, чийто официален ред беше към средата на май, но сега е изместен за началото на месеца.

# 12 989
Съншайн, напълно съм съгласна с теб.
Но да има пандемии през няколко години, не.

Общи условия

Активация на акаунт