COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 332 279
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 13 020
Какво е това свръхзастаряло население при средна продължителност на живот 75г.......
Сигурно има предвид в сравнение с Индия, където хората живеят 69,5, а у нас 74,5 години. Средно за ЕС нормалната възраст е почти 81 години, но за целия свят е 69 години, та в сравнение с тях България е възрастна. Статистиката може да я въртим така и така. Relieved

За лекарите нямам такива впечатления, че били милионери и така нататък. Като гледам заплатите, които биха искали в чужбина, мога да си представя колко получават у нас - няма да развалям легендите, де.

# 13 021
moonriver, Вие цитирате една от най-добрите болници в България или поне една от тези с най-добри специалисти - "Пирогов". Когато стартовата заплата на млад лекар в общинска болница стане 4000 лв., тогава ще можем да кажем, че в България здравеопазването се променя.

jam, продължавам да не се съгласявам, че лекарите са твърдо в горната част на средната класа в България. Статията, която посочвам по-долу https://offnews.bg/obshtestvo/zaplatite-na-bolnichnite-shefove-m … a-naj-735055.html показва една срамна част от българската действителност. Показах числата на съпруга ми германец и го попитах дали в Германия директорите на болници получават такива заплати. Не! ... разбира се! И още нещо, специализациите в България се заплащат, нещо на което германецът ме изгледа с WTF поглед (отдавна е спрял да се учудва на странностите български)??? Не случайно д-р Аспарух Илиев говори за медицински олигарси, защото да намериш място за специализация в България е свързано и с официална корупция. Заплатата, която специализантът получава, следва да я дарява на болницата, в която специализира. Младите лекари избират да специализират в чужбина, където ще получават заплата, с която да покриват минималните си разходи по квартира и живот.
Да не говорим, че в "нормалните" държави лекарите не преглеждат по 14 часа, а по 8 и да, виждам как протича един преглед в България и как "навън".

Дори и да изключим безумните официални заплати на горните управители на болници, редовите лекари в България трябва да формират заплатите си не от заплати, а от други възнаграждения, често свързани с недостойни схеми. И за това аз обвинявам нереформираната и предполагаща корупция здравна система, която да - за едни лекари може да бъде много удобна, но за други - ни най-малко. Вероятно и затова не се реформира.

# 13 022
Скрит текст:
Хора, какви са тия бакалски сметки?!
Вече седма тема си говорим как всеки човешки живот е важен, как сме в едно съвремие, в което трябва да сме хуманисти и да се стремим да пазим всеки живот, който може да бъде опазен. Ето, днес от ВМА е изписан 98-годишен мъж, жив и здрав!
И изведнъж: "Ама аз не съм чувала такава пандемия". Ок, било е другаде, вземала е жертви другаде, ама това не значи, че я е нямало.
При бързо търсене в Google ми излиза ей това:

Сега, възможно е данните да не са много точни, ама все пак... Аз за първи път го чувам този "Азиатски грип", пък той гледам, че е взел има-няма 1-2 млн. жертви. За хонконгския съм чела повечко, защото сравняваха коронавируса с него в един момент. 1 млн. жертви, за Бога! Не може на този фон да се спори кой бил в грипна ваканция, честно да ви кажа. Понеже тия жертви не са били на осмия етаж в "Пирогов", нали...
Светът се намира в трудна и тежка ситуация, но нека не сме коне с капаци. Да "мериш" пандемии и коя е по-по-най е... нехуманно и неетично.

Sunshine,
Става дума за  това как цитираните епидемии не са засегнали България по онова време.
Важно е да знаем какво се случва по света, но все пак нас ни засяга най-много това, което се е случило/случва в България. Може и да греша, де, но повечето участници в темата живеят в България.
Мен поне не може да ме обвиниш, че не се интересувам какво става в другите страни - напротив.
Но някак ми е по-болно за хората, живеещи в България, а не в другия края на света - признавам си.

# 13 023
Съншайн, аз оспорих честотата на пандемиите.
Дали са през няколко години, или през половин-един век.

# 13 024
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
А колко често са в Африка. Май всяка година избухват локални епидемии

# 13 025
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Тук броите починалите от Ковид, един от най-големите софийски молове днес е с регулировчици и задръстването около него е една метро спирка.

Ами това е положението, човеците имат нужда от забавление и единственото, което може да ги спре е някой да им го е спрял принудително. Всеки си има собствена философия и спирачки за поведението.
Аз вчера бях с малкото си дете на рожден ден във Фънтопия и честно казано, мислено се псувах за това, че
не отказах. Знам и защо не го направих, но това не ме оправдава. Има някакви смекчаващи вината ми обстоятелства - от групата, с която бяхме всички са минали през вируса, а аз съм с някаква защита може би вече.
Но истината е, че се чувствах далеч от нормално. В моловете в момента просто си е пълна веселба... както навсякъде. Дано не си платим заема с големите лихви.

# 13 026
  • При семейството си
В моловете е такова положението, и не само там, именно защото някои неща бяха спрени принудително.

Вътре в мол все още не съм влизала, съдя по трафика около тях.

# 13 027
Лошото е че ми трябват някои електроуреди, исках да ги огледам, ама май онлайн ще се поръчва, не ми се навира в тая лудница там

# 13 028
Лошото е че ми трябват някои електроуреди, исках да ги огледам, ама май онлайн ще се поръчва, не ми се навира в тая лудница там
Вземи онлайн, тъкмо можеш да ги върнеш после, ако искаш.

# 13 029
Германските туроператори анулираха почивките до България за май и юни

Причините за анулираните почивки са, че България се намира в тъмночервената зона на германския Интитут „Роберт Кох“ като високо рискови страни с разпространение на OCVID-19. Отделно няма ясен сигнал от здравните власти как ще се влиза в страната през летния сезон, каза Сутев. За немския пазар ни крепи възможността за last minute програми за юли, август и септември ако успеем да излезем от червената зона до средата на май. За тогава са очакванията и за големите обеми, допълни той.

https://travelnews.bg/bg/news/16191695208190/germanskite-turoper … ya-za-may-i-yuni?

# 13 030
  • София
Не казвам, че сегашната пандемия не е най-мащабната от 100 години насам. Просто ми се иска да не гледаме едностранчиво и да си казваме, че щом не е стигнало до нас, значи... абе, значи няма какво да го говорим. Нали всеки живот бил важен, изведнъж - българските по-важни, нашите си, ей тука, в нашия двор. Не ме кефи тая идея, но това си е лично мое мнение. Не ме кефи да казваме "Ама тоя път ни застигна, затова е кофти", след като от Х вирус има 1 млн. починали, зад които стоят деца, семейства, близки, приятели. Но, пак казвам, аз гледам така на нещата, не искам да ангажирам никого.
Въобще, тази нагласа да мерим смърт от това и от онова не ми се струва етична. Мине - не мине и някой в темата казва, че хора на ден умират и от инсулт, инфаркт, рак, и веднага идва друг да го скастри, че то не било заразно и затова, един вид, не го гледаме сега. Ами, баба ми си отиде две години след инсулт, през тези две години... айде да не навлизам в спам. Някой като напише тук, че "не е заразно", и всичко ми се обръща, честно!
Пандемията е криза, която в близкия век почти няма прецедент, но тя, дълбоко убедена съм, ще мине. Важното е ние какви ще излезем от нея и е важно да осъзнаем, че в един глобален свят вече няма "Ама то, там, в Китай имало някакво грипче". Нещата вече са много, ама много навързани и ако от "патагонски грип" не сме усетили нищо, за в бъдеще няма да е така. И коронавирусът в момента ни учи на живо, дет' се вика.

# 13 031
А колко често са в Африка. Май всяка година избухват локални епидемии

Пандемии коментираме, не епидемии.
От вторите има постоянно някъде, някакви.

# 13 032
  • Пловдив

Най-добре онлайн. В интернет има предостатъчно информация за параметрите им и всичко, така че може да се избира.
Аз много се опасявам да не вземат да отпаднат маските в закритите обществени пространства. Ако за мой ужас стане това, вече и хранителни продукти онлайн ще купуваме, така съм решила.Simple Smile
Тези дни понамяляха линейките след като в понеделник и вторник беше кошмар, постоянно пищяха от сутрин до вечер. Тези дни са по-малко - дано да е добър знак и трайна тенденция.

# 13 033
И аз се опасявам да не отпаднат маските на закрито.
Иначе не виждам проблем за онлайн пазаруване на уреди.
Моята кухня е оборудвана с уреди изцяло онлайн, далеч преди КОВИД.
Голям фен съм на онлайн пазаруване.

# 13 034
Цитат
Ние тази седмица имаме 6 случая. Единият даже нямаше да го знаем, защото родителите не намерили за нужно да ни уведомят, за да не са в карантина. Съответно поставиха в риск голям брой персонал и деца. Може  да звучи много тъпо, но майка на съученик е казала, накараха да се тестват други и така откриха другите случаи. Ако не беше казала, щяхме да стигнем до момент на затваряне, както стана в едно от основните ни училища.
Тук е същата история.През есента масово,които го караха леко,си ходеха на работа.Пускаха си децата на у-ще,градина и допринесоха много да се развихри заразата.Иначе ревът,ако трябва да учат децата им дистанционно.
Майката на съученика е направила много добре,че е съобщила.мароканци,тунизийци и пр.етноси си ги знаем,колко са отговорни,но в центъра на Амстердам и по тайните купони,не са те.Все белички,модерни,уж образовани хора с или без деца,се струпват на едно място и не изглеждат притеснени.За тези имах по-добри очаквания,да се държат отговорно.Иначе у нас,си се знаем.Ние минах покрай голяма верига магазин за строителни материяли.На входа имаше много полиция.На паркинга не се виждаха свободни места.Поредното разочарование в личен план.Ходихме да се ваксинираме,на входа пак:налична ваксина само АЗ.Наоколо нямаше желаещи.

Общи условия

Активация на акаунт