COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 332 263
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 13 005
България от няколко години е СВЕТОВЕН РЕКОРДЬОР по смъртност. Ковид пандемията още повече утежнява ситуацията. Разликата с Индия е, че нашата смъртност се дължи главно на свръхзастаряло население, след това на болести и начин на живот.

Какво е това свръхзастаряло население при средна продължителност на живот 75г.......

# 13 006
Напротив, много хора са умрели по време на пандемията от Хонгконски грип И в България.
Дали някой помни или не помни, и знае ли изобщо, че грипът се е наричал Хонгконски е оттделен въпрос.
Странно, защо ли нямам никакви спомени за подобни неща тогава? При това бях ученичка, постоянно имаше големи сбирки на родата или на приятели на родителите ми. Много техни роднини и приятели бяха лекари. Никой и дума не е споменал за какъвто и да е проблем, със сигурност не е имало починал от грип сред познатите им или някой да е лежал със седмици в болница. Може по западния свят да е имало проблеми, но ние бяхме затворена държава и може би това ти е пазило.
За всичките ми години в училище само веднъж, като бях в осми клас, имаше няколко дни грипна ваканция.
А, в Пирогов май 8 или 9 етажа в момента са ковид.
Странно как мой чичо, живеещ под нас и шеф на клиника в Пирогов по това време, никога не е споменавал за какъвто и да е проблем тогава?

# 13 007
Pure,
Скрит текст:
Извинявай, ако си казвала, но ми е трудно да следя подробно потоците информация - в Швеция с какво ваксинират в момента? И имаше ли в Швеция случаи на мозъчните тромбози?
 И още нещо - по-специфично - ако случайно е имало някаква информация в медиите - дали в Швеция прилагат при ваксинирането aspiration - като се бие инжекцията да се аспирира първо, за да се види дали не е попаднала в кръвоносен съд?
Не искам до злоупотребявам с добрината на форумци да ми отговарят - ако си чувала само нещо.

# 13 008
Напротив, много хора са умрели по време на пандемията от Хонгконски грип И в България.
Дали някой помни или не помни, и знае ли изобщо, че грипът се е наричал Хонгконски е оттделен въпрос.

Дай данни, най-добре графики на общата смъртност. Да сравним с ковид вълните през 2020 и 2021 година.

# 13 009
Pure,
Извинявай, ако си казвала, но ми е трудно да следя подробно потоците информация - в Швеция с какво ваксинират в момента? И имаше ли в Швеция случаи на мозъчните тромбози?
 И още нещо - по-специфично - ако случайно е имало някаква информация в медиите - дали в Швеция прилагат при ваксинирането aspiration - като се бие инжекцията да се аспирира първо, за да се види дали не е попаднала в кръвоносен съд?
Не искам до злоупотребявам с добрината на форумци да ми отговарят - ако си чувала само нещо.

В Швеция засега има 4 случаи на кръвен съсирек в комбинация с липса на тромбоцити след ваксинация с ваксината на Astra Zeneca. Всичките при жени - за първите три случаи става въпрос за две жени на 60 години и една жена на 30 години. Едната жена на 60 години почина. И трите работещи в здравеопазването. Около 200 000 души под 65 години са получили ваксината на АЗ. От 29 март Швеция ваксинира с АЗ само хора над 65 години. И след това се появи още един случай при жена на около 70 години -  това е четвъртият шведски случай, при който има потвърдена комбинация от кръвни съсиреци и ниски нива на тромбоцитите  след ваксинация с ваксината на Astra Zeneca. Жената е настанена в реанимация.

4 случаи при 429 000 ваксинирани души, 1 смъртен случай,  това е засега статистиката.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nytt-svenskt-fall-efter-astra-over-65-ar

Иначе Швеция е получила следните дози до тази седмица, 67% от доставките са от Pfizer:
- AstraZeneca - 878 500 дози
- Moderna - 321 600 дози
- Pfizer - 2 432 235 дози

Последна редакция: сб, 24 апр 2021, 17:26 от Анонимен

# 13 010
Благодаря, Pure!

# 13 011
Някой наскоро беше публикувал данните от НСИ за общата смъртност по седмици в Бг. Имам я изтеглена на телефона, но не мисля че мога да я кача тук. Днес влизах пак да разглеждам цифрите,  ясно се вижда, от 45 седмица на 2020 починалите скачат над 3600-3800 като до две седмици преди края на годината стигат до малко над 4000 на седмица, при средки стойности от предходни години (2016 и следващите) около 2200-2500. Сегашните стойности се въртят около 3600 пак (по спомен). И пак има около 800-1000 души седмично по-висока смърност. За мен лично това е основния показател, че кризата в нас е изтървана и че има проблем в здравеопазването. А като чета в съседната тема как изписват хора, които продължават домашно лечение с кислородна бутилка, направо е кошмарно това. Просто нямам думи. Кога сме държали в къщите си кислородни бутилки и сме се грижили за такива болни вкъщи? Не знам дали ще ми изтрият коментара, но наистина няма такава държава. И министър и онези НОЩници излизат по бригинги и новини и обясняват, че кризата е овладяна, че има места в болниците и че е време мерките да се охлабват. Ей това е българския модел.

Последна редакция: сб, 24 апр 2021, 17:54 от brumm

# 13 012
И да е имало такъв трип, който естествено аз не помня, поне майка ми щеше да знае. Жива и здрава е, бивша учителка.
Ти май не правиш разлика между епидемия и пандемия, Алекдандриа?
Испанския е бил преди 100 години, не преди няколко. Огромна е разликата.

# 13 013
  • София
Хора, какви са тия бакалски сметки?!
Вече седма тема си говорим как всеки човешки живот е важен, как сме в едно съвремие, в което трябва да сме хуманисти и да се стремим да пазим всеки живот, който може да бъде опазен. Ето, днес от ВМА е изписан 98-годишен мъж, жив и здрав!
И изведнъж: "Ама аз не съм чувала такава пандемия". Ок, било е другаде, вземала е жертви другаде, ама това не значи, че я е нямало.
При бързо търсене в Google ми излиза ей това:

Сега, възможно е данните да не са много точни, ама все пак... Аз за първи път го чувам този "Азиатски грип", пък той гледам, че е взел има-няма 1-2 млн. жертви. За хонконгския съм чела повечко, защото сравняваха коронавируса с него в един момент. 1 млн. жертви, за Бога! Не може на този фон да се спори кой бил в грипна ваканция, честно да ви кажа. Понеже тия жертви не са били на осмия етаж в "Пирогов", нали...
Светът се намира в трудна и тежка ситуация, но нека не сме коне с капаци. Да "мериш" пандемии и коя е по-по-най е... нехуманно и неетично.

# 13 014
Тези 1 милион жертви от колко заразени са? Това е много важно уточнение.
А и редно беше да се дадат данни за България, а не за целия свят, защото и в момента в Китай например, никой не умира от ковид, което няма как да не се отрази на международната статистика, но в България с "най-леките мерки" яко се мре. Малко като приказката с пилето и зелето.
Тогава ще стане ясно, че това е най-тежката пандемия от 100 години насам и правилно хората не помнят такова нещо нито със свински, нито с хонгконгски грип, защото няма как да помнят нещо, което не се е случило.

# 13 015
Учените препоръчват на хората, които са преживели загуба на миризма в резултат на коронавирус, да изпробват „тренировка за миризма“.

Тренировката за миризма включва подушване на поне четири различни миризми два пъти на ден в продължение на няколко месеца.

Експертът по загуба на миризма проф. Карл Филпот от Медицинския факултет на Университета в Източна Англия Норич заяви, че методът "има за цел да подпомогне възстановяването въз основа на невропластичност - способността на мозъка да се реорганизира, за да компенсира промяна или нараняване".

Той каза: „Изследванията показват, че 90% от хората ще са възстановили напълно обонянието си след шест месеца.

„Но ние знаем, че тренировките за миризма могат да бъдат полезни.

„Това включва подушване на поне четири различни миризми два пъти на ден всеки ден в продължение на няколко месеца.

„Появи се като евтина, проста и без странични ефекти опция за лечение на различни причини за загуба на миризма, включително COVID-19.“

https://news.sky.com/story/covid-19-experts-prescribe-8216smell- … jTssrwQN1fcqgWOW4

# 13 016
  • При семейството си
Тук броите починалите от Ковид, един от най-големите софийски молове днес е с регулировчици и задръстването около него е една метро спирка.

# 13 017
Между другото днес светът отбелязва поставени 1 милиард ковид ваксини. Напредваме бавно, но славно, но трябва да се разбързаме, колкото по-малко ковид се разпространява, толкова по-малко мутации. Трябва с всички средства да притиснем вируса до стената, за да можем да си върнем живота обратно.

# 13 018
Цитат
Извинявам се за off-topic-a.
Скрит текст:
Аз мисля, че съждението "такава им е работата на лекарите" е опростенческо и дори арогантно. Лекарската професия, била тя и по условие, твърде стресираща, не може да се упражнява до безкрайност в условия на висок стрес. Още повече, ако намаляването на последния зависи от промяна на човешкото поведение. За жалост нивото на уважение в България е на нивото на "средноразвита африканска държава" (цитирам българин, работил в Световната банка, когото познавах). Включително и към нашите лекари.

Астралина,
Защо в скрит текст, това трябва да се "закове" в началото на всяка следваща тема за Ковид, а  и не само.

Almondina, благодаря. Публикувам цялото ми мнение в открит текст:

Аз мисля, че съждението "такава им е работата на лекарите" е опростенческо и дори арогантно. Лекарската професия, била тя и по условие, твърде стресираща, не може да се упражнява до безкрайност в условия на висок стрес. Още повече, ако намаляването на последния зависи от промяна на човешкото поведение. За жалост нивото на уважение в България е на нивото на "средноразвита африканска държава" (цитирам българин, работил в Световната банка, когото познавах). Включително и към нашите лекари.

# 13 019
  • Пловдив
За пандемиите в Уикипедия, не знам доколко е обобщено всичко, просто това намерих - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F

В България е имало опасно разпространение на туберколоза, мисля през около 20-те години на миналия век.

Общи условия

Активация на акаунт