COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 316 648
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 1 320
Няма да наложат мерки преди да стане популярно. А няма да стане популярно преди голяма част от хората или лично да го усетят на свой гръб или чрез познати. Естествено тогава вече ще е прекалено късно, но на кого му пука.
Надявах се, че поне това ще е положителният резултат от пика през ноември, но въпреки че оглавихме световните класации по смъртност, тук хората не се трогнаха. Затова нито една партия не смее да каже каквото и да било за мерки. Няма изобщо кой да вземе решение за ограничения точно покрай изборите и веднага след това.

# 1 321
Скрит текст:
Скрит текст:
Добре де - в крайна сметка кой управлява пандемията в България?
Кои са учените, които на базата на данни и техните анализи дават препоръки от научна гледна точка какви мерки, действия и в какви срокове трябва да се предприемат?
Кой застава и заявява "целта ни е тази. На базата на тези и тези данни, на тези научни изследвания, предприемаме това и това..."

На теория щабът дава препоръки и анализи, а Министерството на здравеопазването преценява дали да се съобрази с тези препоръки. Тоест Кунчев и Мутафчийски (а.к.а. Щабът/ НОЩ) са едни съветници и нищо повече, макар че им се приписват някакви свръхчовешки функции.
Министерството на здравеопазването от своя страна решава какво и как да налага или да не налага.
Целта винаги е била една - да не се срине здравната система
. Кунчев изхожда от теорията, че пандемията се движи на вълни, които могат да бъдат контролирани, но не и напълно потушени, и, честно казано, ми се вижда прав.
Като гледам развитието на предишните пандемии, като гледам развитието на тази в другите държави, и за мен е прав.
Дай пример, аз не виждам никакъв такъв пример на развитие на тази пандемия при който ако не се вземат мерки чудодейно вируса казва, а, за тоя месец си изпълних квотата от заразяване и я да си взема отпуска и да си почина и да почне да спада. Аз имам чувството че Кунчев очаква че след 2 седмици вируса ще почне сам да спада защото......ще си вземе отпуска, ще каже за тоя месец си изпълних квотата, ще ни съжали...... 2 причини има да почне да спада.

1-та е промяна в човешкото поведение, това се постига чрез въвеждане на мерки, като ограничиш редовни събирания на големи групи хора в закрити помещения, затваряйки у-ща, заведения, а аз съм и за и за по строги мерки, защото държавата се гърчи икономически от мерките, и като ограничаваме вируса трябва да го направиме качествено, всички да участват с полицейски час, истински локдаун, максимално да се ограничат събиранията, за да се постигне силен и бърз резултат с по краткотрайни мерки. Видяхме вече колко добре се получи и колко скоростно спадна вируса, със затворени заведения + у-ща, още по бързо ще стане ако добавим и полицейски час и ограничим максимално събиранията на хора за кратък период.

2-ата причина е когато условията са такива че максимално затрудняват предаването на вируса на закрито, топлото време, ежедневие на открито, непрекъснато отворени прозорци, заведения на открито и прочие.

И пример за всичко това е като си спомним кога вируса е спадал. Винаги едно от тия 2 неща е било налице. През пролетта вируса спадаше заради строгите мерки, някои от тях прекалено строги (от гледна точка на строгост спрямо ефективност) но работещи. После през лятото растежа започна заради махането на маските (което беше грешка) заедно с всички мерки, вируса почна да расте, следващият спад беше като върнахме маските.

През лятото ни беше и периода с най лесно свиване на вируса, само с връщане на маски и непрекъснато отворените прозорци, и заведенията на открито, свършиха останалата работа. Да, у-щата бяха затворени тогава заради лятната ваканция, но и да бяха отворени според мен нямаше да са значим фактор заради това че лятото позволява на практика децата да учат на открито с непрекъснато отворени прозорци. Обаче като изчезнаха факторите топло време, отворени прозорци, заведения на открито и маските вече станаха недостатъчни. Кога се случи следващият спад на вируса, когато затворихме у-щата и заведенията. Досега в България не е имало спад без един от тия 2 фактора които могат да причинят спад на вируса, да е налице.

Това на което според мен се надява Кунчев че ще е налице след 2 седмици на интензивно предаване, е имунен вал, само че според мен след 2 седмици на интензивно предаване ще последва още по интензивно предаване, а не спад, гледайки Чехия, защото още не сме пролетта, топлото време, у-ща с непрекъснато отворени прозорци, заведения на открито и т.н.

# 1 322
  • София
Понеже не съм държелив на любопитство ходих да профукам едни пари 2 седмици след дизастрата:

Скромно, но да не забравяме, че е твърде рано и се надявам да растат нататък. Де да растяха и други работи така... Grinning
Ххахахаа, портфейла  в пандемия не расте тъй бърже, поне не при всички Grinning :beer Beer beer

# 1 323
  • София
idoru, изкушаваш ме и аз да отида в понеделник да видя дали не са ми пораснали по-големи... антитела. Сори за спама, ама трябва и да се смеем, освен всичко друго Simple Smile

# 1 324
  • Tsingtao-Hsishuang Panna
Аз всъщност исках да си пусна за витамин Д, тъй като ми беше интересно какво ми е нивото, но реших да комбинирам. Интересното при витамина е, че от поне 3 месеца взимам по 4-5 капки по 400 единици дневно и въпреки това нивото ми е 20 при долна граница 30. Явно липсата на редовно излизане на слънце си дава отражение, ще трябва да компенсирам.

# 1 325
  • София
Неделя и понеделник, да не забравяме, ще имаме рязък спад на случаите.

# 1 326
  • София
Тук има (на английски) една много приятна история на гинеколожка от Ню Орлиънс, която решава да се ваксинира, докато е бременна - https://www.womenshealthmag.com/health/a35322118/covid-19-vaccin … -pregnant-doctor/
Получава първата доза на Pfizer, докато е в 34 седмица, и втората - докато е в 37 седмица.
Казва, че е специалист във високорискови бременности.
Имала е притеснения за ваксината, но преценила, че за бебето няма опасност, защото в последния триместър органите му са добре развити.
Смята, че решението бременните да се ваксинират трябва да се взима индивидуално за всяка пациентка.
Уточнява, че е решила да се ваксинира преди раждането, защото последните седмици са най-рискови и тялото е най-стресирано.
Има хепи енд - здраво бебе (и две по-големи дечица).

# 1 327
Преди малко говорих с позната от Инфекциозно.
Да не се ваксинирам е съветът й.
Вкарвали малко ковид с ваксината, и ако си болен от нещо те удряло там. Иначе, преболедувало се като грип.
Не знам вече.
О, Боже Close Ако можеха и малко акъл да вкарват с ваксината...

# 1 328
  • Пловдив
Вкарвали малко ковид с ваксината, и ако си болен от нещо те удряло там. Иначе, преболедувало се като грип.
Не знам вече.
Да позная - познатата ти е дебела сЕстра на 60, фенка на учиндолски?
Вкарвали малко ковид? ЖДНБ

Само болднатото като прочете човек, и става ясно. Интересно в кое лечебно заведение работи.

Последна редакция: сб, 06 мар 2021, 21:35 от marzeliva

# 1 329
И после се дивим защо мед.  персонал не се ваксинира.
Страх от ковид, разбира се 🤣

# 1 330
  • на пъпа на Златията
Не знам вече.
Особено на тия в инфекциозното .

# 1 331
  • София
Не знам вече.

Open MouthOpen MouthOpen MouthOpen MouthOpen MouthOpen MouthOpen MouthOpen MouthOpen MouthOpen Mouth
Oт разпространението у нас няма такава, която да вкарва нито малко, нито много ковид, нито жив, нито умрял.
Дайте телефона на тази инфекционистка, може ли? Мисля да я поканя на кафе, въобще да я сваляме? Ако това не е измислица на h.d., разбира се.

# 1 332
  • София
Естествено, че не е измислица. Маса хора мислят, че ваксината заразява, че преболедуваш "малък ковид" след нея (заради реакциите), че ако имаш температура след ваксината - значи си зарАзен, страхотии някакви.

# 1 333
Е технически погледнато се вкарва малко ковид - част от генетичния код на ковид. Но това, че те удряло, където си болен и т.н. са измислици. Това не е истинска болест, а е фалшива атака или както казват братята турци -  кьорфишек.

# 1 334
За пореден път се убеждавам, че на почти всички лекари у нас им липсва дори елементарно логическо мислене. Май трябва да добавят и кандидат студентски изпит по математика.
Значи някоя частица от не размножаващ се вирус ще удари слабите места на ваксиниран, докато размножаващият се на воля вирус след заразяване няма да го направи.
И не лежете на теорията, че вирусът убива само тези с голямо наднормено тегло. Мой познат, малко над 60-те, здрав, слаб (дори и повече от нужното), без заболявания, непушещ и добре хранещ се, не успя да се пребори с вируса въпреки усилията на лекарите в болницата.

Общи условия

Активация на акаунт