COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 314 933
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 13 920
Те не са неразбрали тези, които не са влезли в статистиката. Основно са нетествали се в лаборатория и самолекували се или лекувани по телефона по описание на симптомите. Имам точно двама познати, тествали се и карантинирани впоследствие.

# 13 921
Много ме радва в зависимост каква теза се защитава как се представя ситуацията.
Когато иска да се изкара колко е зле положението, се казва, че ние правим 5 -10 пъти по-малко тестове от други европейски страни и как всичко било стъкмистика. Как всеки втори познавал не знам колко си човека дето са с тестове от аптеките дето не са в статистиката.
Когато обаче се защитава другата теза, че вече доста хора са с антитела, се обръща палачинката и се казва, а не може да са в пъти повече заразените от официалните Simple Smile
Еми феномен сме си с най-малко тестове хващаме значи почти всичко. Екстра и без почти никакви мерки и всичко отворено паднахме от 5 хиляди дневно, на под хиляда и от над 20% положителни тестове до под 10%

# 13 922
Австралия забранява на свои граждани да се върнат от Индия - ако някой австралийски гражданин иска да се прибере от Индия го грозят затвор и глоби.
https://www.reuters.com/world/asia-pacific/australia-bans-arriva … fines-2021-05-01/
Австралийците от самото начало не си поплюват. Тотално се изолираха. Само техни граждани можеха да влизат и то задължително минаваха 2 седмици карантина в хотел. Не ги пускали дори от стаите да излизат за кратка разходка навън на въздух. Брутално просто. Но то и затова не са имали затваряния като нашите.

Брутални са починалите, осакатените и непрекъснатите локдауни за всички в Европа. Това е брутално, а не австралийците и техните 2 седмици карантина само за няколко човека и напълно нормален живот за всички останали.

За истинския брой на заразените, тези числа ги дава Лъчезар Томов, аз нищо не си представям, но мисля, че е прав.

# 13 923

Софт, естествено, че са разбрали, че са го изкарали, просто не са се тествали, или са се тествали с тест от аптеката. Няма страна, в която реалният брой случаи да е само по 2. Лили е права.

Първо, тези които си мислят, че са го изкарали, най-вероятно не са. Второ, след положителен тест от аптеката трябва да уведомиш властите и да се самокарантинираш. Не се сещам за нито една причина да не го направиш. Има разбира се откачалки всякакви, но чак по 4 или 7... ще ви се. А и тестове по аптеките има сравнително от скоро.

Ти откъде конкретно и точно знаеш, че няма страна, в която реалният брой случаи е само по 2? Аз не вярвам изобщо и по толкова да е.

# 13 924
Налага се да си направя тест в София, за да пътувам на 06.05., който е почивен ден. Не съм от София и нямам никаква представа има ли лаборатории, които работят в почивни и празнични дни. Моля, който знае, да сподели.

# 13 925
Скрит текст:

Софт, естествено, че са разбрали, че са го изкарали, просто не са се тествали, или са се тествали с тест от аптеката. Няма страна, в която реалният брой случаи да е само по 2. Лили е права.

Първо, тези които си мислят, че са го изкарали, най-вероятно не са. Второ, след положителен тест от аптеката трябва да уведомиш властите и да се самокарантинираш. Не се сещам за нито една причина да не го направиш. Има разбира се откачалки всякакви, но чак по 4 или 7... ще ви се. А и тестове по аптеките има сравнително от скоро.

Ти откъде конкретно и точно знаеш, че няма страна, в която реалният брой случаи е само по 2? Аз не вярвам изобщо и по толкова да е.

Ти за Германия ли говориш? Защото ние говорим за България... Тестове по аптеките има от есента. И да, хората си ги правят и не уведомяват никакви власти.

За болднатото: от проучванията по въпроса.

001, да, наистина, много е интересно как се изопачават фактите в зависимост от тезата, която се защитава... И на мен ми направи впечатление.

# 13 926
  • София
Идеята на това да се правят тестове не е да хващаме някого, а да прекъсваме веригата на заразяване. Иначе няма никакво значение кой се е тествал и кой не. Ако имаме 3 млн преболедували то е все едно във Франция да имат 30 млн, а подобно нещо не е хрумвало на никого.
И за броя преболедували просто питах на тест положителен ли смятат или на човек по ЕГН. Ако е на човек сме доста добре, но с ваксините продължаваме да сме на дъното, засега.

# 13 927
Починалите също не са регистрирани всички официално, какво остава за заразените. Досега от двете вълни има около 30-тина хиляди човека надвишена смъртност по данни на НСИ като повечето от тях са свързани с ковид. Така че освен ако България не е шампион по някаква екстремно висока смъртност, тогава няма как заразените да са само 400 хиляди. Тоест може по обратния път да сметнеш много грубо колко са заразените, ако вземеш смъртност между 1 и 2 процента, което за България е реалистично.  

Но дори и с тези числа сме все още далече от т.н. стаден имунитет и освен ако не се забързат ваксинациите, ни чакат още вълни.

Последна редакция: нд, 02 май 2021, 19:31 от LillyM

# 13 928
В Пирогов съм сигурна, че правят тестове, дори по новините казаха. Има сигурно и на други места, но за там съм сигурна, че и днес работят -май е във фургоните пред централната сграда (единия е за тестове) , другия за ваксини поставяне, ще ги видиш , пред входа са.

# 13 929
  • София
Налага се да си направя тест в София, за да пътувам на 06.05., който е почивен ден. Не съм от София и нямам никаква представа има ли лаборатории, които работят в почивни и празнични дни. Моля, който знае, да сподели.

Цибалаб, централна лаборатория, ще работи и на 6.05 до 13:00:
http://cibalab.com/wp/may-hollidays/
Правят всякакви видове тестове там, дават и сертификати.

Ние пътувахме до Люксембург (прекачване във Франкфурт) с бързи антигенни тестове и в двете посоки. Немците искат тестове и за транзитните пътници. За съжаление в Люксембург няма начин да се направи бърз тест в лаборатория, освен на летището срещу 80 евро... Sad

# 13 930
Ами, колегите си викат "Платете си глобата, като сте голяма работа." Писала съм и преди, че в кръга ми има гастрономи, там са най-свежите истории.
Скрит текст:
Идват двама младежи да си взимат пицата; гледат, че някакви хора отиват назад в заведението и питат, дали и те могат да седнат някъде да си изядат нещата. Отказват им, те се усмихват, благодарят и си тръгват. След пет минути (какво съвпадение!) пристига полицията за обиск по анонимен сигнал "корона-парти". Две симпатични полицайки влизат през централния изход, усмихнати до ушите слагат маски; едната застава на вратата, другата отваря аварийния вход и влизат още цяла тумба полицаи и се разпръскват - в избата, тоалетните, склада, кухнята - и търсят. "Хващат" една маса хора да вечерят, всичките са разносвачи на пица и служители на заведението в почивка. Казват сори и се изнасят.

ПП Аз повече оценявам директната забележка, отколкото анонимното наклепване. Веднъж се случи така, че след вечерния час моя приятелка още седеше при мен в двора, една съседка на другия ден каза, че и е направило впечатление и предполага, "че е съгласно една от петте причини". Потвърдих; наистина имахме такава причина и си се прибрах. Добре, че ме попита, де, за да е спокойна и тя, че нищо нередно не се е случило. Relieved

Последна редакция: нд, 02 май 2021, 19:48 от Анонимен

# 13 931
Всички забравихте, че ПСР се плащаха от джоба поне година. Дори за влизане в болница се пишеше, че трябва да си платиш сам. Кой знае, колко хора просто не са имали пари дори за един тест, особено ако и вече са се изръсили добре за хапчета и сиропи, а по-"хитрите" и за антибиотици. Едва ли някога ще се разбере, какво е било. Единствено смъртността е документирана.

# 13 932
Великденският положителен пост на доктор Аспарух Илиев, фб
Честито Възкресение (грешки се случват, благодаря за корекциите, дано съм ви усмихнал Simple Smile), бъдете здрави и нека не забравяме колко важно е да си помагаме взаимно!

Поредно отлично проучване от Public health UK анализира разпространението на Ковид в семействата на ваксинирани (Файзър или Астра) след третата ваксинационна седмица (първа доза), които все пак са показали наличен вирус. Анализът обхваща повече от половин милион домакинства. След третата седмица на първата доза и на двете ваксини предаването на вируса е намалено двойно - т.е. дори и да носите вируса, шансът да го предадете на друг член на семейството е двойно по-малък, което доказва, че и количеството на вируса в носоглътката намалява.

Тук има три добри новини: 1. Ваксините имат ефект и в спирането на заразяването; 2. Този ефект е видим още след първата доза; 3. За пореден път реални данни от населението доказват наличие на идентични резултати - както при РНК, така и при векторна ваксина. Много често условията на клиничните проучвания са зададени предварително по различен начин при различните продукти (в случая ваксини), които са тествани. Това води и до разминавания в резултатите. Естествените тествове на населението/пациентите след приложението на различни прозукти дават точни резултати, които са сравними. В случая няма и друг начин да докажем ефекта за предаването освен чрез анализ на реални случаи.

# 13 933
И то не напълно. Документира се от НСИ в последствие.
Из цялата страна обаче има оправяне на ситуацията. Поне така изглежда от мерките по магазини, изложби и заведения. ОправИли сме се май, без да разберат тези в болниците още.

За да не загинат хотелите ни, ще си внасяме два-три месеца различни щамове от различни части на планетата, пък после да му мислят лекарите как ще лекуват до другото лято и как ще долекуват усложнените и инвалидизираните. Само да не стане кон за кокошка нашето.

# 13 934
Цитат
не австралийците и техните 2 седмици карантина само за няколко човека и напълно нормален живот за всички останали.
Не знам откъде всички са с впечатление,че австралийците си живеят нормално?Мин.наше лято,тяхна зима (2020) повече от четири месеца бяха затворени.Специално в щ.Виктория,излизаха с документ,който не може да работи от вкъщи.Децата учеха само инлайн.Детска градина и у-ще присъствено отворено,само за деца на медици и родители,които работят отговорна работа,не от дома.За всички неработещи,щедри помощи.Излизане от дома с основателна причина,само в радиус до 5км.Масово пътуват с автомобили и това също помага.Отпускаха мерките постепенно.Не си спомням цялата хронология.Започнаха събирания до 5 възрастни без бройката на децата.После разходки по плажа с отстояние под зоркият поглед на полиция и т.н. и т.н.Моята близка от мин.год.,чак предстоящата седмица,ще ходят в офиса два пъти седмично.Имало е недоволства и съответно големи глоби за нарушителите.Накрая хората били благодарни и оценили мерките.Но факт е,че бяха драконовски.

Последна редакция: нд, 02 май 2021, 22:16 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт