COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 313 044
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 14 040
В Германия има много ваксини на склад, и желаещи също, но просто не става достатъчно бързо. Макар че напоследък ваксинират дневно колкото в САЩ, но след като обявиха свобода за ваксинираните, всичко изглежда бавно.
Пълно е с обяви за работни места свързани с ваксинацията. Даже препълнено. Явно работна ръка не достига.

# 14 041
А, каква свобода за ваксинираните?

# 14 042
  • Deutschland/HE
Тази седмица ще ни кажат Simple Smile Говори се за пазаруване, фризьор без тест, да може да се събираш с повече хора (при нас сега ограничението е есно домакинство+1 външен), без тестове и карантини при пътуване.

# 14 043
  • В заешката дупка
При нас онзи ден ваксинираха над 12 000 души за един ден. Само в залата за масова ваксинация над 10 000. В Исландия подлежат на ваксинация (над 16г) малко под  300 000 души. Ако се ваксинират по 12 000 на ден, което очевидно е възможно при нас (даже очакват и че може и повече), всички биха могли да получат по 1 доза за 25 дни. Освен това досега имаме вече 110 000 души поне с една доза, то остналите 190 000 биха могли да бъдат ваксинирани (с една доза) за около 15 дни. Ако имахме ваксини, ама нямаме.

# 14 044
ЧеКа, ваксината на Астра Зенека на всички ли я прилагате в Исландия или все още е само при възрастни над 70 години?

# 14 045
  • В заешката дупка
Промениха го. Сега не се прилага при жени под 55г.

# 14 046
А жените под 55 с поставена първа доза АЗ какво правят? Щото в България пълна свобода - кеф ти пак АЗ, кеф ти Модерна, кеф ти Пфайзер... 🤪

# 14 047
https://m.dir.bg/dnes/obshtestvo/vinata-na-genite-zashto-mazhete … hesto-ot-covid-19                          
Вината на гените - защо мъжете боледуват по-често от COVID-19?

"Х хромозомата, без възможност функцията й да се компенсира, обяснява повечето хоспитализации.  В търсене на генетичните причини едни да прекарват COVID инфекцията на крак, а други да боледуват тежко - български учени започват първото голямо геномно проучване в страната. Ще взимат биологичен материал от пациенти с коронавирус в три големи столични болници. Така България най-накрая ще се включи в глобалната инициатива за обмен на данни на учени от цял свят, които вече имат някои отговори, съобщи БНТ.

Подготвят се 96 проби от генома ДНК на различни пациенти, за които ще бъде секвениран пълен екзом. Това всъщност ще е последният етап от проекта, поверен на секвенатора от последно поколение, с който разполага Медицинският университет в София. Засега все още събират кръвните проби от подбрани пациенти в "Пирогов", "Токуда" и ВМА, заедно с подробно отразени клинични данни.                            
"Тоест субективно състояние на болния, един добър разпит преди това, снемане на анамнеза. След това една богата гама от лабораторни изследвания и не на последно място образни изследвания", заяви доц. д-р Петър Атанасов, началник на Клиниката по вътрешни болести към УМБАЛСМ Пирогов.

Получаване на съгласие от пациентите е дълга процедура с възможност за много уточняващи въпроси. И най-важният - за какво ще се използва информацията от гените им. Налага се лекарите да обясняват търпеливо и достъпно.

"Става дума за изследване на генома на самия пациент, за да се види какъв е теренът както ние се изразяваме, какво му е написано при зачатието там в генетичния код", допълни доц. д-р Петър Атанасов.

Болните ще могат да разберат какво вещаят гените им. Но невинаги писаното там е задължително за сбъдване. Разчетен геном не означава разбиране на логиката му. За целта трябва огромна база за сравнение и анализ. И различната реакция към вируса заедно с натрупаните данни дават отлична възможност на учените да разгадаят функцията на някои гени.

"При първата вълна цялата научна общност се обедини в един проект, който осигурява платформа за бързо събиране на данни от различни страни, от различни популации", добави проф. Радка Кънева, ръководител на проекта, медицинска химия и биохимия, Медицински университет - София.

Геномният проект на Великобритания, който събира информация от години, съдържа геномите на 100 хиляди души. Анализът им с клиничните данни вече отличи няколко заподозрени гени.

"На този етап е ключово да се разбере, че геномните асоциативни изследвания не дават причинно-следствена връзка. Те ни насочват само къде са местата в нашия геном, свързан с развитието на заболяването", каза още проф. Радка Кънева.

Промени в гените свързани с вродения имунитет изглежда имат някаква вина за по-тежкото боледуване.

Х хромозомата, без възможност функцията й да се компенсира при мъжете, обяснява по-честата им хоспитализация. По-големият риск от заразяване на хора с кръвна група А спрямо 0 не се потвърждава значимо и във всички изследвания.

Отличават се и варианти на ген, свързан с контрола на кръвното налягане. Честотата им е различна в отделните държави, което може и да обясни някои географски предпочитания на вируса.

Виновни гени за сега се откриват в 15 хромозомни области. Как точно определят разликите в боледуването тепърва ще се уточнява."

# 14 048
Тази седмица ще ни кажат Simple Smile Говори се за пазаруване, фризьор без тест, да може да се събираш с повече хора (при нас сега ограничението е есно домакинство+1 външен), без тестове и карантини при пътуване.

В НРВ и други провинции вече е факт. Тази седмица ще кажат общо за Германия.

# 14 049
  • В заешката дупка
А жените под 55 с поставена първа доза АЗ какво правят? Щото в България пълна свобода - кеф ти пак АЗ, кеф ти Модерна, кеф ти Пфайзер... 🤪

Дава им се друга ваксина. Без избор. Каквато ти се падне.
Тук ваксини не се избират. Нито отиваш когато си поискаш да те ваксинират. Изпращат ти бар код, място и час за ваксинация, уведомяват те с коя ваксина ще те ваксинират и отиваш.

Ако не възнамеряваш да ходиш, трябва да се обадиш, че ще пропуснеш. Но си губиш реда ако си в приоритетна професионална група и отиваш или в приоритетната си възрастова група когато ѝ дойде реда или директно на масова ваксинация ако не си в приоритетна възрастова група. Отново при повикване, без избор на ваксина.

# 14 050
Сериозно питам: наистина ли се спазва? контрол има ли от някой?
Вижте българите: мерки не се спазват и контрол няма, всеки си прави каквото си иска

# 14 051
Новите данни, висок процент БАТ

✅ 219 833 ваксинирани с две дози
💉 8 887 поставени дози за деня
💉833 510 общо поставени дози
Общо 6 724 тестове за последното денонощие, от които:
🔬 3934 PCR проби
🔬 2790 БАТ проби
📊9,38% положителни (631общо)
👥 187 PCR нови (4,75% (+))
👥 444 БАТ нови (15,91% (+)‼)
👤17 деца/ученици
👤206 в София-столица
👤38 в Пловдив
👤33 във Варна
👤16 в Русе
👤43 в Бургаc
🧑‍⚕2 медици
🏥 -48 хоспитализирани
🩸 -13 интензивни
🍀726 излекувани
🕯️56 починали
245.9 на 100 000 население е 14-дневната заболяемост
16.4 на 100 000 население е 14-дневната смъртност

# 14 052
  • Deutschland/HE
Сериозно питам: наистина ли се спазва? контрол има ли от някой?
Вижте българите: мерки не се спазват и контрол няма, всеки си прави каквото си иска

Около мен се спазва, съседите ми не се събират и ние не се събрахме с приятели за Великден, а излязохме на разходка в гората. Сигурна съм, че в големите градове не се спазва  толкова стриктно, но никога не знаеш кой ще се обади на полицията, а глобите са сериозни.

# 14 053
Около мен не се спазва. И ние се събираме с хора, и съседите ни, и колегите. Чисти германци са. И коли се движат след вечерния час.
По-тъпото е с тестовете и пазаруването. Вчера мъжът ми и дъщеря ми правили тестове за да ми купят подарък, който обаче не ми пасва и сега ще запазвам час за да си правя тест за да го върна.

Направих си. Не знаех, че е пълно с тест центрове и има много свободни часове. В радиус десет километра от нас има над 50 места, където правят бързи тестове. 🙄

Последна редакция: вт, 04 май 2021, 10:05 от Анонимен

# 14 054
За празничен ден бройката заразени и починали не е малка. Ще видим след почивните дни какво ще е положението.

Общи условия

Активация на акаунт