COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 312 864
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 14 070
  • Mediterraneo
От време на време си пиша с една рускиня...

Аз точно онзи ден говорих с две рускини, които тъкмо си бяха ходили в Москва. Казаха, че нямат нито един познат, ваксиниран с каквото и да е. Масово не искали ваксини хората. Почти никакви мерки нямало, освен маски в градския транспорт и магазини. Дискотеки, барове, хотели, всичко работи. Но определено за ваксините се изненадах от това им твърдение.

# 14 071
  • В заешката дупка
Ето при нас ваксинираните по възрастови групи към момента.

А това са поставените дози по дни и видове ваксини. С дупките между тях когато няма с какво да се ваксинира. И с увеличаване на ваксинациите на ден когато количеството доставки се увеличава.

Тази седмица се очаква да е подобна на предишната. Ще се ваксинират над 25 000 души. 3 дни ще се ваксинира в масовата зала в Рейкявик, започвайки от днес. Миналага седмица също 3 дни се ваксинираше в нея. Виждат се големите стълбове на графиката. Имаше много ваксинация с АЗ заради дозите, дадени ни назаем от Норвегия.

Последна редакция: вт, 04 май 2021, 11:26 от ЧеКа

# 14 072
  • в страната на чудесата
Аз не съм съвсем сигурна дали служебен кабинет има правомощията да взима решения извън задачата си да организира възможно най-скоро нови избори и логистиката около тях...
Няма
Wink
Дописвам се, защото може да взема изпълнителни инициативи, не касаещи бюджет, дълг и външна политика.

Последна редакция: вт, 04 май 2021, 11:48 от Leika_moja

# 14 073
Скрит текст:

И не, в Исландия няма повече ваксини, нито ваксини на склад, нито се очаква да има скоро. Желаещите са много, но ваксини просто няма. Имаме дни без ваксинация точно поради тази причина. Имаме зала за масова ваксинация в Рейкявик, примерно, с капацитет около 10 000 души на ден ваксинирани, но е използвана няколко дни досега, просто защото ваксини няма, за да се ваксинират там всеки ден 6000 - 10000 души.

Норвегия щеше да даде на Исландия 16 хиляди Астра Зенека ваксини, но не знам какво стана. Писаха ли нещо във вашите медии?

Писах няколко пъти в темата. Да, даде. Пристигнаха още миналата седмица.

Не следя всичко написано, пропуснала съм много постове. Благодаря все пак за отговора. Радвам се, че са дошли. Дано доставките са редовни занапред.

# 14 074
  • София
Ще остане ли завинаги COVID-19? Ето какво мислят експертите - https://nauka.offnews.bg/news/Vaprosi_2/Shte-ostane-li-zavinagi- … rtite_168545.html

# 14 075
Попаднах на изявленията на Витанов за хората със защита от Ковид. Не мога да разбера защо нито един журналист не засича, нито министъра, нито Витанов за постоянно повтаряната невярна бройка от 800 000 ваксинирани. Само бърза справка в официалния регистър и две сметки за 4-ти клас показват, че ваксинираните до вчера с поне една доза са 613 677. Преболедувалите са 405 825. Няма никаква статистика колко от преболедувалите са и ваксинирани, но дори при механично събиране на двете бройки се получава 1 019 502. Ако предположим, че 6 млн. живеят постоянно е БГ, най-високият възможен официален процент на хора поне с една доза или преболедували е 17%. Но като сложим припокриване на част от преболедувалите и ваксинираните, по-голямо общо население, процентът е някъде около 15%-15.5%. Съгласна съм, че има много неотчетени случаи и най-вероятно около 30% са преболедували и/или с поне една доза ваксина, но математикът на щаба трябва да борави с данни, а не с предположения. Досега наистина трябваше да направят няколко проучвания за реалния процент преболедували с антитела.

# 14 076
Аз не съм съвсем сигурна дали служебен кабинет има правомощията да взима решения извън задачата си да организира възможно най-скоро нови избори и логистиката около тях...
Няма
Wink
Дописвам се, защото може да взема изпълнителни инициативи, не касаещи бюджет, дълг и външна политика.
Не е вярно, че няма. Може да решава всякакви текущи въпроси от компетентността на изпълнителната власт. За информация: https://pravatami.bg/20882
“Служебното правителство управлява текущите въпроси на вътрешната и външната политика на страната. То поначало изпълнява същите функции, които изпълнява Министерският съвет.”
Да, една от основните му задачи е да подготви избори. Но не единствена. Конституцията не допуска безвластие.
В този смисъл служебното правителство също ще може да налага/отменя противоепидемични мерки.

# 14 077
[video][/video]Разрешени ли са вече еднодневни екскурзии и зелените училища?. В „нашето”” училище ударно се организират и двете.

# 14 078
  • Немция
Софт, ние сме на малка улица и винаги се вижда ако има гости (по паркираните коли). Сега като се постопли времето може и да се променят нещата.
При вас може да се пазарува, а при нас и това не може Sad Затвориха и баумарктовете, оставиха само градинската част отворена. При това Хесен е с по-нисък инциденс от NRW.
При нас също не забелязвам масово да се събират. Общо взето хората спазват ограниченията, дори и да има изключения. Най-много едно семейство с друго семейство, приятел с приятел, дори и още един да се присъедини.
Разбира се, всякакви ги има, не може да се очаква, че всички са съвестни и отговорни.

Колибри, ти не гледай числата за нивото на цялата провинция. В нашия окръг към същата провинция(Нордрайн Вестфален) също не работят повечето магазини, защото сме средно над 165 на 100 000.
Учениците са на дистанционно, с изключение на завършващите.

# 14 079
Попаднах на изявленията на Витанов за хората със защита от Ковид. Не мога да разбера защо нито един журналист не засича, нито министъра, нито Витанов за постоянно повтаряната невярна бройка от 800 000 ваксинирани. Само бърза справка в официалния регистър и две сметки за 4-ти клас показват, че ваксинираните до вчера с поне една доза са 613 677. Преболедувалите са 405 825. Няма никаква статистика колко от преболедувалите са и ваксинирани, но дори при механично събиране на двете бройки се получава 1 019 502. Ако предположим, че 6 млн. живеят постоянно е БГ, най-високият възможен официален процент на хора поне с една доза или преболедували е 17%. Но като сложим припокриване на част от преболедувалите и ваксинираните, по-голямо общо население, процентът е някъде около 15%-15.5%. Съгласна съм, че има много неотчетени случаи и най-вероятно около 30% са преболедували и/или с поне една доза ваксина, но математикът на щаба трябва да борави с данни, а не с предположения. Досега наистина трябваше да направят няколко проучвания за реалния процент преболедували с антитела.
Защото всички модели показват едно и също.. Че реално срещалите се с вируса са 6-7 пъти повече. Сутринта и Л. Томов го каза. 200 хил разлика в дози и ваксинирани влиза в статистическата грешка на общата картинка. Около мен имам поне 100 човека преболедували (доказани с домашно правени АГТ или пък от компания 1 с pcr, а останалите 7 с еднакви симптоми и състояние, но не правили никакви тестове.. вариации бол..), от които в статистиката не повече от 15%! Имам и такива, които изобщо не разбират, че някога са били заразени и хоп при тест за антитела - позитив.

# 14 080
Няма
Wink
Не е вярно, че няма. Може да решава всякакви текущи въпроси от компетентността на изпълнителната власт. За информация: https://pravatami.bg/20882
“Служебното правителство управлява текущите въпроси на вътрешната и външната политика на страната. То поначало изпълнява същите функции, които изпълнява Министерският съвет.”
Да, една от основните му задачи е да подготви избори. Но не единствена. Конституцията не допуска безвластие.
В този смисъл служебното правителство също ще може да налага/отменя противоепидемични мерки.

Естествено, че може. Защо иначе в служебното правителство ще има министър на здравеопазването? Както и всички останали министри, които нямат пряко ангажимент към провеждане на избори.

# 14 081
Бояна е права. Не може всичко живо юруш на маслините в кръчмите, а децата пред монитора вкъщи. Не може 12 клас да могат да ходят на дискотека, но не и на училище Astonished
Нещата вече са необратимо изпуснати. Явно ще гоним първо място по всички негативни показатели.

Шансове имаше нещата да се направят правилно. Пропиляха се в безмислени спорове.
Следете статистиката на НСИ за обща смъртност. Там единствено се виждат реалните размери на ситуацията. И преди някой да е споменал, все тая е вече дали Ковид е пряко или непряко причина. Губим повече хора, отколкото сме загубили през която и да е война.
Ако продължаваме така още месец два, ще минем двете световни взети заедно.
Вече няма и какво да пишем, нещата са ясни. Мисля, че след години чак ще се видят изследвания колко всъщност е било зле. Дотогава на хората не им пука.

ПП. Ромите също са хора, също се разболяват, също умират, също ползват погребални агенции. Казвам го защото вчера се водеше дискусия тук.
И аз не харесвам мангалите. Обаче мангал е малко като селяндур. Описва държанието, а не нещо друго. И да ви кажа, в последната година, българите се показаха в голямата си част мангали. Всичко, което повечето хора мразят в "циганите" е всъщност толкова вече инкорпорирано в българската душевност, че само цвета на кожата различава някой хора.

ПП 2. Съдейки по негативно изказаното мнение на съфорумката с познат в погребална агенция, едва ли той е от "онези". А те имат навика да се подкрепят и да ходят при свой. Може би защото другите ги гледат отгоре. Та може и в неговата агенция да няма много "цигански" погребения.
Но както казах, те също са хора, също боледуват, също умират. И това, че на белите мангали не им пука за тях, не променя ситуацията.

Виж, направи си справка за жертвите от войните. Иначе може да ти звучи хубаво сравнението, емоционално такова, яко се мре, лайкове събира, но е изключително неуместно да се сравняват резултатите от калпавата ни здравна система с война.

# 14 082
Антиваксъри в действие - "Двама арестувани след палеж на ваксинационен център в Италия" https://www.google.com/amp/s/trud.bg/amp/%25D0%25B4%25D0%25B2%25 … 0%25B5%25D0%25BE/                      "Арестуваха антиваксъри в Италия.  Полицията в северния град Бреша задържа двама души за палеж на ваксинационен център.  Според информацията, на 3-ти април, те са хвърлили коктейли „Молотов” срещу  два от павилионите. Заподозрените са на възраст 51 и 52 години и са задържани по обвинения в тероризъм, както и притежание и употреба на взривни вещества.

При инцидента няма пострадали, но са нанесени сериозни материални щети. Малко преди атаката, единият от арестуваните написал във фейсбук: "Няма друго решение! Ако искаме да унищожим врага, трябва да използваме същото оръжие - страх!".

Полицията е извършила обиски в Бреша и Верона, свързани с антиваксърското движение, на което били членове."

# 14 083
  • София
Не казвате, че здравният е дал брифинг, удостоен с височайшо присъствие. Пак се е тупал в гърдите и се е хвалил сам.   https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2021/05/04/4205898_idnata_sedmica_ … avat_li_zelenite/

Последна редакция: вт, 04 май 2021, 19:21 от yovanka

# 14 084
  • София
Акад. Ваньо Митев, бивш ректор на МУ-София, пред „Труд“: Смъртността спада при правилно лечение на COVID-19
https://trud.bg/%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4-%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%8 … 0%B5%D1%87%D0%B5/

Общи условия

Активация на акаунт