COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 333 184
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 1 575
Изглежда, че смъртността е десет пъти по-висока в страни като САЩ, където повече от половината от населението е с наднормено тегло. В страни, в които по-малко от 40 процента от населението е било със затлъстяване, във всеки случай няма висока смъртност от корона. Например, Виетнам регистрира най-малък брой смъртни случаи от корона в света и има втория най-малък брой жители с наднормено тегло (по-малко от една пета от всички жители са с наднормено тегло).

Това са глупости. Разпространението на вируса в САЩ и Виетнам не е едно и също, Виетнам за разлика от САЩ предприеха адекватни мерки по ограничаване на епидемията. Иначе сигурно наднорменото тегло, възрастта на населението и т.н. са фактори, но примерът, който е даден е заблуждаващ, защото Виетнам дефакто имат много малко смъртни случаи най-вече благодарение на мерките.

Не е глупости. От всички семинари, които посетих, още от лятото, разбрах, че наднорменото тегло е високорисков фактор. По-рисков и от диабета. Има безброй статии в реномирани списания, множество заявления на различни организации и т.н.
Една от посочените причини е цитокиновата буря, към която хората с наднормено тегло имат по-висок риск.
Важно е уточнението какво се подразбира под наднормено тегло - не става дума лека степен, а болестно състояние. Междувпрочем, хората с ниско тегло също са с повишен риск.
Важи само за тези, които не са в напреднала възраст. Тя събаря всичко друго като като фактор.

# 1 576
  • София
На 12-тият ден от първа доза с Астра Зенека снощи направих реакция на ръката на мястото на апликиране.

На 8-ми ден от Модерна направих същата реакция. Мина за 2-3 дни само. В САЩ го наричат Covid Arm. Няма нищо страшно, не е и причина да не се слага 2 доза. Но съветват втората да е на другата ръка. Не се притеснявайте, много хора реагират така.

# 1 577
Абаджиева, аз не съм казала, че наднорменото тегло като рисков фактор е глупост, дори съм споменала, че е фактор, а че е глупост това, че във Виетнам имат малко смъртни случаи защото имат по-малко случаи на затлъстяване, при положение, че те не допуснаха такова разпространение на ковид там и взеха мерки. Мисля, че съм го написала достатъчно ясно. Иначе то и в Нова Зеландия има малко смъртни случаи от ковид, въпреки че са на трето място по затлъстяване в света.

# 1 578
  • Mediterraneo
Това пък да не отидеш на зъболекар при вече спешно състояние, е другата страна на монетата. То бива страх, мерки и каквото там още трябва да има, ама чак пък толкова.
От април миналата година не сме спирали да ходим на зъболекар. Клиниката затвори само за 21 дни, когато беше спряна цялата дейност в Испания. Оттогава ежемесечни посещения, без абсолютно никакви притеснения.

# 1 579
според мен този Covid Arm е по-скоро имунен отговор, отколкото алергична реакция, не че няма закъснели такива... но чак на 8-12 ден при първа среща с патоген и доста по-рано и краткотрайно при втора, както и наличието на Т клетки-убийци, които са се засилили към мястото, откъдето е проникнал - така ми изглежда на мен или поне ми се иска да е така Simple Smile

# 1 580
  • на пъпа на Златията
Това пък да не отидеш на зъболекар при вече спешно състояние, е другата страна на монетата. То бива страх, мерки и каквото там още трябва да има, ама чак пък толкова.
От април миналата година не сме спирали да ходим на зъболекар. Клиниката затвори само за 21 дни, когато беше спряна цялата дейност в Испания. Оттогава ежемесечни посещения, без абсолютно никакви притеснения.
  Извинете в Испания мед. персонал не боледува ли?
Ходили сте на зъболекар болен от  Ковид ли?

# 1 581
  • София
Важното при иРНК ваксините, вероятно и при Астра, е да се следите за по-сериозни обриви или "червени точки". Ако се появят, посетете лекар за кръвна картина и обърнете внимание на тромбоцитите.

# 1 582
  • Mediterraneo
  Извинете в Испания мед. персонал не боледува ли?
Ходили сте на зъболекар болен от  Ковид ли?

Що питаш? Жената каза, че я е страх да ходи на зъболекар, не е казала, че я е страх да ходи при БОЛЕН от Ковид зъболекар. Извинена си.

# 1 583
  • София
Важното при иРНК ваксините, вероятно и при Астра, е да се следите за по-сериозни обриви или "червени точки". Ако се появят, посетете лекар за кръвна картина и обърнете внимание на тромбоцитите.
Защо? Дайте повече информация.

# 1 584
Имате предвид да предизвикат хеморагична пурпура ли? А преболедували Шонлайн тогава, дали е удачно да се ваксинират?

# 1 585
  • София
Ronald, много рядка, но тежка реакция е поява на проблем с тромбоцитите. Лечимо е, но е хубаво да се знае, защото тук май не поясняват на хората.
Иначе, Covid Arm вече се описва много често като странична реакция и вероятно скоро кратката характеристика ще претърпи ъпдейт.

immune thrombocytopenia. Пак повтарям - изключително рядко. В САЩ до преди месец, може би, бяха репортнати 36 случая, като все още не е доказано дали е от ваксините.

Последна редакция: нд, 07 мар 2021, 18:53 от eleksir

# 1 586
  • София
Сещате ли се за някоя качествена статия/проучване за връзката на "стартовия пакет" симптоми и вероятността за тежко протичане?

# 1 587
  • София
Много моля ако някой от пишещите има близък над 75 годишна възраст (с диабет, стентове, Хашимото..) ваксиниран с Pfizer, да сподели как е понесъл ваксината и какви препоръки е получил от наблюдващите го лекари и лл.
Предварително благодаря на всички отзовали се.

# 1 588
  • София
Не зная дали е маркирано тук, но е хубаво и да се знае, че втората доза на иРНК е по-вероятно да предизвика грипоподобни симптоми, отколкото първата. За разлика от векторните, при които е обратното.

# 1 589
Пак ще има зелени коридори, браво!

Общи условия

Активация на акаунт