COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 316 608
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 21 675
  • София
"Понеже напоследък слушам нелепици за това как пандемията, от която вече над 4 000 000 души са умрели не е страшна и че страшна болест била чумата през XIV век, ето няколко неща, които е хубаво да знаете, не толкова от медицинска, колкото от историческа гледна точка:
За чумата от XIV век:
- не е било известно как се разпространява
- не е имало медикаменти за нейното лечение
- не е имало ваксини за нейното ограничаване
- не са съществували болници със съответната апаратура, спешни отделения и реанимации
- не са съществували лекари в съвременния смисъл на думата
- не е съществувала личната хигиена в съвременния смисъл на думата
- не е съществувала държавната администрация като средство за организиране на населението в съвременния смисъл на думата
- не са съществували медиите като средство за масова комуникация и известяване
- не са съществували лаборатории за изследване и проучване на болестта
- не са съществували масови дезинфектанти
- не са съществували адекватни методи за обезпаразитяване в съвременния смисъл на това понятие
Сега си представете Covid 19 през XIV-ти век, без изброените горе неща, с които ние днес разполагаме и приемаме за даденост, и пак си помислете, колко ли щяха да бъдат жертвите тогава?"

Александър Стоянов.

# 21 676

Нормално е.
При грипни вълни също има ваксинирани стигнали до болница, както и починали.

Няма 100% ваксина.
Ми добре.
Значи си имаме нов "вид грип" .
Ковид.
[/quote]

Както искаш така го наречи.

Факт е, че имаме ново инфекциозно заболяване, разпространяващо се по въздушно-капков път, за което има въведена действаща ваксина.

Както се процедира спрямо всички инфекциозни болести - така ще се процедира и при това.

# 21 677
Кятерица има предвид обозрим край, който да позволи възстановяване (във всякакъв аспект) на търпящите негативите от кризата. Разумът ми ме води към извода на Катерица, а цялото ми същество е устремено към свободния живот, без условности и приличащи на психотични действия (дезинфекциране на ръце след докосване на дръжка на траспортно средство, брава на магазин/аптека...). Една от приписаните на Тесла мании е страхът от зараза, проявен в отказ да се ръкува (а днес официалният политически протокол включва докосване на лакти) и старателно почистване на ръцете при допир на място, на което би могло да има микроорганизми.

# 21 678
Край ще има. Кога - не знам. Човечеството е минало през епидемии в тъмни векове без медицина, без хигиена, без нищо. И пак в крайна сметка епидемиите са приключвали.

Сега да не ми вмените, че не ме е грижа за човешките животи. Написах горното в отговор на Катерица. Просто няма как да няма край.
Благодаря за мнението, аз не възприемам нещата така с Ковид, както с епидемиите през тъмните векове.
Както има грип и грипни вълни, които нямат край, така и според мен, от това, което наблюдавам като развой на събитията в последните година и половина, започвам да мисля, че край с Ковид и всичките му производни в близките десетилетия няма да има.

Разсъжденията ми са без да съм медицинско лице и без да съм наясно с медицинските взаимовръзки и закономерности.

# 21 679
Ако някой чака да се унищожи вируса предизвикващ ковид инфекция - няма да го дочака.

Ще си живеем с него.

До сега светът е "унищожил" само вируса причиняващ variola vera и то след години масова ваксинация....

# 21 680
Както има грип и грипни вълни, които нямат край, така и според мен, от това, което наблюдавам като развой на събитията в последните година и половина, започвам да мисля, че край с Ковид и всичките му производни в близките десетилетия няма да има.

Особено като се зачете наличието на икономически интерес (за определена категория хора) и политически - (за друга категория хора), ситуацията изглежда в рационален план трагична. Нови мутации, нови бустерни дози, нови мерки...

# 21 681
Въпросът е с ваксини ще успеем ли достатъчно да го овладеем или мутациите винаги ще са няколко крачки преди нас.

# 21 682
  • Mostly in my mind
ще си живеем с него, ясно е. с такова глобално разпространение няма как да изчезне като с вълшебна пръчка. въпросът е да няма пандемичен характер.

# 21 683
Ако някой чака да се унищожи вируса предизвикващ ковид инфекция - няма да го дочака.

Ще си живеем с него.

До сега светът е "унищожил" само вируса причиняващ variola vera и то след години масова ваксинация....
И аз съм на това мнение. Вече. Илюзии имах само в самото начало.
Сега въпросът е как да живеем с него.
Кой е най- правилният, разумен и жизнеутвърждаващ подход?

# 21 684
Ще успяваме "да владеем" в разумни граници ковид също като грип, морбили, полио, варицела......
Винаги ще има "огнища".

# 21 685
  • Mostly in my mind

едва ли има еднозначен отговор.

# 21 686

едва ли има еднозначен отговор.

Е как да няма.
Как се живее с другите инфекциозни заболявания?

# 21 687
Ама той животът с Него ще е доста тегав.
Все пак в досегашния живот човек спокойно можеше да посещава всякакви многолюдни и тясносближени места  без да се излага на сериозна вероятност да си лепне толкова неприятна болест.

Ако вече не е така, доста неща ще се променят в ежедневието. Дори и най-големите ентусиасти се съмнявам да са навити да го изкарат повече от веднъж- дваж.

Постоянно съществуващи ковид отделения, рискове като отидеш в болница за елементарна манипулация, като че досегашните вътреболнични инфекции не са достатъчно гадни.

Не ми харесва.

Другите инфекциозни заболявания също се ограничават, никой не се пъха доброволно където ги има.

# 21 688
Тоест лейдито вече подкрепя отпадането на всякакви мерки в ЮК , точно в пика им.
На всичкото отгоре никой не посмя да отложат мачовете в Лондон или поне да им забранят да се играят пред публика, което допълнително разпалва вълната.
Виждаме как при аналогична ситуация се действа в Япония, дори за Олимпиадата няма никакви компромиси, въпреки че като случаи са в пъти по-добре от ЮК
Заради няколко мача Русия и ЮК разказаха играта на Европа... връщат им коронясани фенове в изобилие.

# 21 689
Въпросът е с ваксини ще успеем ли достатъчно да го овладеем или мутациите винаги ще са няколко крачки преди нас.
До момента мутациите не компрометират сериозно естествения имунитет, а както виждаме в повечето страни той ежедневно се увеличава. В ОК ако продължават така до една година повечето ще са го изкарали. Дори от ваксинираните ще има немалко проболедували. Там другото лято няма да се сещат за короната. Хубавото е, че почти нямат интензивни и починали.

Общи условия

Активация на акаунт