COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 316 645
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 21 690
Ама той животът с Него ще е доста тегав.
Все пак в досегашния живот човек спокойно можеше да посещава всякакви многолюдни и тясносближени места  без да се излага на сериозна вероятност да си лепне толкова неприятна болест.

Ако вече не е така, доста неща ще се променят в ежедневието. Дори и най-големите ентусиасти се съмнявам да са навити да го изкарат повече от веднъж- дваж.

Постоянно съществуващи ковид отделения, рискове като отидеш в болница за елементарна менипулация, като че досегашните вътреболнични инфекции не са достатъчно гадни.

Не ми харесва.

И на мен Laughing
Обаче никой не ни пита.
С годините ще натрупаме имунитет и няма да е като в момента - да сме "девствени"

# 21 691
Лейдито, тези данни истина ли са ...
Нали при вас повечето над 50 са ваксинирани, защо въпреки многото повече ваксинирани във възрастова група над 50, по малко неваксинирани са стигнали до болница , отколкото ваксинирани.
195 неваксинирани в болница срещу 265 ваксинирани

опитай се да го осмислиш по този начин - ако ваксинираните над 50 години са 40 пъти повече от неваксинираните, тревога и съмнение в ефективността би предизвикало ако и хоспитализираните ваксинирани са 40 пъти повече от неваксинираните хоспитализирани, в случая порядъкът е 1,4, а не 40 пъти разлика

# 21 692
  • В заешката дупка
“Шапата народ” е критичен показател за бързо достигане на голем относителни бройки заразени, хоспитализирани и т.н спрямо населението. Има и други “шепа народи” в Европа, но мерките не са им махнати.

Не “шепата народ” сама по себе си, а това че шепата народ в Исландия има висок процент* ваксинирани е в основата на отпадането на мерките. Плюс, разбира се и също толкова съществено, че епидемията се държи под контрол много отдавана с мерките по границите и стратегията на тест&трейс.

Отдавна в Исландия си научиха урока, че границата е критично място. Много преди останалата Европа. И се знае, че гаранция нещо да не влезе оттам няма, особено за страна, която е много зависима от чуждестранни туристи, и които вече прииждат на талази. Затова и васкинацията е толкова важна тук. Плюс наложената и улеснена практика “симптом =>тест веднага”. Която все още си стои като препоръка, всъщност.

Заразени туристи и местни влизащи през границата не са спирали да идват. Тества се на границата, та не е като да не се знае. Всеки ден ги има. И пребладаващо са точно с делта вече. И това се знае, защото всичко се секвенира.

Предости да видим дали и доколко ваксините, мерките по границите и тест&трейс ще успеят да ни опазят от връщане на вътрешните ограничения.

* до седмица 90% от всички 16+ ще са напълно васкинирани, коего е над 70% от цялото население.

Последна редакция: пт, 09 юли 2021, 15:14 от ЧеКа

# 21 693
Министерството на здравеопазването на Тунис заяви, че ситуацията е достигнала "катастрофални" нива и е причинила колапса на здравната му система.
Създадени са полеви болници, а говорителят на здравното министерство заяви, че медици се мъчат да осигурят на пациентите кислород.
Телата на жертвите на вируса се оставят на легла в болниците поради липса на персонал, който да ги премести
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-57774009

# 21 694

Сега въпросът е как да живеем с него.
Кой е най- правилният, разумен и жизнеутвърждаващ подход?

едва ли има еднозначен отговор.

Отговор има.
Регулярни ваксини. Според щамовете, като при грип.
Никой не се е амбицирал да унищожава грипния вирус, всяка година се произвеждат ваксини и хората в нормалните държави си ги слагат.
Това е начинът.

# 21 695
  • София
Скрит текст:

Сега въпросът е как да живеем с него.
Кой е най- правилният, разумен и жизнеутвърждаващ подход?

едва ли има еднозначен отговор.

Отговор има.
Регулярни ваксини. Според щамовете, като при грип.
Никой не се е амбицирал да унищожава грипния вирус, всяка година се произвеждат ваксини и хората в нормалните държави си ги слагат.
Това е начинът.

Дано да не го докараме до грипа. Всеки, който в живота си се е ваксинирал понякога от грип, а понякога не, е наясно, че с ваксина или не, грипът си се кара по един и същ начин и че можеш да се заразиш и с ваксина, и без. Лично аз го знам от собствен опит.

# 21 696
Абсолютно невярно.
Никога не съм карала грип, благодарение на редовно ваксиниране.

# 21 697
  • София
DeVa®, поздравявам те за добрия имунитет!

Моят личен опит е различен.

# 21 698
Ваксините ще догонват вариантите, за съжаление.
И докато догонят вариантите, доста хора ще пострадат.

Засега реалността потвърждава математическите модели:

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Masovoto-zaraziavane-ne-e … perti_171978.html
"Трето, предварителни данни от математическите модели предполагат, че стратегията на правителството предоставя благоприятна почва за появата на ваксиноустойчиви варианти. Това би поставило всички в риск, включително вече ваксинираните, във Великобритания и в световен мащаб. Въпреки че ваксините могат да бъдат актуализирани, това изисква време и ресурси, като много от хората остават незащитени от вируса в същото време. Разпространението на потенциално по-трансмисивни варианти, способни да заобикалят защитата на ваксините, би засегнало непропорционално най-необлагодетелстваните в нашата страна и други страни с лош достъп до ваксини."
Вместо това учените препоръчват на правителството да отложи пълното отваряне, докато на всички, включително на юношите, се предложи ваксинация и се ваксинират висок процент от тях, и докато не се въведат мерки в училищата като подходяща вентилация и устройства за филтриране на въздуха и да се осигури дистанция например чрез намаляване на броя на учениците в класовете. Дотогава мерките за обществено здраве трябва да включват мерките, изисквани от СЗО (универсална маска, носена в закрити помещения, дори и за ваксинираните).

Но понеже хората не са съгласни дори и с тези леки мерки, ще си отглеждаме на воля все нови и нови мутанти. И ще се молим, разбира се, на нас лично да ни се размине.

Ако на някой му е интересно - към момента в Израел каква е ситуацията и какво предвиждат. Ще разгледат план за производство на ваксини в страната.
https://www.timesofisrael.com/new-virus-cases-dip-slightly-as-of … ions-could-surge/

# 21 699
  • Bristol
На всичкото отгоре никой не посмя да отложат мачовете в Лондон или поне да им забранят да се играят пред публика, което допълнително разпалва вълната.
Виждаме как при аналогична ситуация се действа в Япония, дори за Олимпиадата няма никакви компромиси, въпреки че като случаи са в пъти по-добре от ЮК
Заради няколко мача Русия и ЮК разказаха играта на Европа... връщат им коронясани фенове в изобилие.
Ако не се лъжа, UK имаха изисквания за карантина на идващите от чужбина, но други европейски страни ги притиснаха и предложиха игрите да не са на стадиона Уембли, ако не променят условията Sad Иначе по стадионите пускат само двойно ваксинирани или pcr test плюс track and trace. Водят ги експеримент. Това и преди го писах, не е без контрол. Няколкото мача на Уембли не могат да се сравнят с олимпиадата в Япония. Там не е просто един стадион да проверят два пъти седмично. Проблемът в Англия в момента, според мен, е по-скоро пъбовете и по улиците, където феновете се събират да гледат и празнуват, там контрол няма и там е пълно и с неваксинирани младежи 🤪

Лично мен малко ме притеснява пълното разпускане, но съм убедена, че ако болниците тръгнат да се пълнят, ще ни ограничат пак. Нека пробваме и да видим наистина дали ваксините помагат и можем да се върнем към по-свободен живот. И според мен моментът е подходящ, голям процент ваксинирани и лято, народът шета предимно на открито, нисък брой хоспитализирани.
Ето, Шведите пробвах с минимум мерки, Австралия с тотална изолация, сега е ред на Англия с ваксините и без мерки.

А в Щатите какво става? Там доста им отпуснаха мерките, май и маските премахнах в някои Щати на закрито или греша 🤔

# 21 700
Абсолютно невярно.
Никога не съм карала грип, благодарение на редовно ваксиниране.
И аз никога не съм карала грип /или поне не съм разбрала/, пък никога не съм си слагала противогрипна ваксина.

# 21 701
  • София
Аз преди три години сложих противогрипна ваксина и изкарах най-кошмарния грип възможен.
Ваксината, която и да е тя, не гарантира 100%, че ще ни се размине.
Силните привърженици на ваксинирането трябва да се замислят, че не всички които не са се боцнали мислят, че ще ги чипират или ще им поникне опашка. Има и такива, които имат логични аргументи, на които доказани учени трябва да отговорят. И понеже няма отговори, тези хоа остават в групата на неваксинираните.

# 21 702
Не знаем какъв ще е бъдещият управленски екип, но сега трябва да се насочи ресурс към училищата и детските заведения. Ако възрастните  можем да контролираме чувствата си, за децата затварянето и изолацията са пагубни. Готова съм на дарствен акт за конкретната гимназия. Навярно и други родители мислят така, само да има относителна безопасност и присъствен учебен процес. Но ца целта следва не аматьорски да закупим някаква машинка, която не е достатъчно обезопасена (случаят с обгореното дете), а да се вземе решение за вид пречиствател, производител, ако трябва - обществена поръчка и съфинансиране от родителите (защото МО няма достатъчно средства)..

# 21 703
между другото, лекарството Molnupiravir (на Merck) показва доста обещаващи резултати, поне в Индия, където компанията е лицензирала няколко производителя, които същевременно извършват и клинични проучвания с него, та днес един от тях е обявил, че ще поискат разрешение за спешна употреба от тамошния регулатор

https://www.ndtv.com/india-news/coronavirus-indias-hetero-seeks- … nupiravir-2482741

Цитат
Hetero said the late-stage trial of molnupiravir, conducted at COVID-19 dedicated hospital sites across India, looked at the drug's efficacy and safety in patients with mild COVID-19.

The data showed the antiviral drug resulted in statistically significant fewer hospital admissions, faster recovery time and early negative SARS-CoV-2 RT PCR results.

# 21 704
Какво ства в САЩ:
https://www.healthline.com/health-news/covid-19-updates#7/8/21-3 … ths-top-4-million

FDA approval for vaccines could be this month, says expert
Twenty-four states have seen COVID-19 cases increase by at least 10 percent over the past week, according to data from Johns Hopkins University.

Health experts and the federal government are pressing for more people to get vaccinated, reported CNN, and the delta variant has only increased the pressure.

According to Centers for Disease Control and Prevention (CDC) estimates, the delta variant accounted for nearly 52 percent of all new COVID-19 cases in the United States over the last 2 weeks that ended July 3.

“We should think about the delta variant as the 2020 version of COVID-19 on steroids,” Andy Slavitt, a former senior adviser to Joe Biden’s COVID Response Team, told CNN. “It’s twice as infectious. Fortunately, unlike 2020, we actually have a tool that stops the delta variant in its tracks: It’s called vaccine.”

Slavitt also explained that for fully vaccinated people, the delta variant “presents very little threat to you, very unlikely that you’re gonna get sick.”

According to Slavitt and other experts, full approval for COVID-19 vaccines from the Food and Drug Administration (FDA) might encourage more people to get vaccinated, reported CNN.

According to the network, Slavitt added that full approval of the Pfizer-BioNTech vaccine could come as early as this month.

И като одобрят ваксината на Пфайзер, вече няма да е "експериментална" и няма да има пречки да стане задължителна/препоръчителна така ли да се разбира? Ако е така, един от аргументите на противниците на ваксините отпада; ЕС няма да остане по-назад, най-вероятно.

Последна редакция: пт, 09 юли 2021, 15:33 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт