COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 316 841
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 2 205
❗ От петък, 12 март, всички ученици от 5 до 12 клас в София преминават на онлайн обучение, а всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22 ч.
❗ Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март. Това реши софийския оперативен щаб на заседанието си днес. 
✅ По предложение на директора на СРЗИ д-р Пенчев се обмисля затягане на мерките при продължаващ ръст на заболеваемостта с преустановяване на посещенията в големите търговски центрове и фитнес залите.
✅ Столична община, Столичната здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на мерките в търговските обекти, ресторанти и заведения, както и в градския транспорт.
✅ Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където е възможно.
✅ В домовете за социални услуги на територията на Столична община се забраняват посещенията на външни лица.
✅ На територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.
✅ Софийският оперативен щаб предлага на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планиране за месец март, в това число и пролетните математически състезания, планирани за края на месеца.

ℹ️ По последни данни София премина прагът от 500 заболели на 100 хил. души. Притеснителен е фактът, че средната възраст на заразените с COVID-19 продължава да спада, като към днешна дата е 51 години.
Чувствително се увеличава и натискът към здравната система – за 14 дни общият брой на хоспитализираните нарасна с 645 души. С 30% се увеличават позвъняванията към Спешна помощ за случаи с коронавирус. 
✅ По данни на Столичната здравна инспекция общият брой на ваксинираните граждани на територията на Столична община е над 86 хил. В днешният ден продължават ваксинациите на граждани, които ще бъдат членове на секционни комисии на парламентарните избори и са заявили желание да бъдат ваксинирани.

✅ В последната седмица екипите на СДВР са проверили 298 търговски обекта. Над 1400 проверки са направени от екипите на Столичен инспекторат в търговските центрове, както за носене на маски, така и за надопускане на струпване на по-голям брой посетители. 1912 са проверките за спазване на карантината.

# 2 206
  • София
Къде може да се видят графиките за формиране на антитела след ваксинация с АЗ?

# 2 207
  • София
Скрит текст:
В една facebook група има хора, които правиха антитела след първа доза на Астра Зенека. Пари на вятъра са си, никой нямаше антитела...
Въпросът е колко седмици след първа доза?
Идеята на втората доза на АЗ не е да чакаш 3 месеца, за да си покрит с антитела.

Като гледам, умните глави из групата пишат тест за антитела да се пуска три седмици след втора доза. Доколкото помня, Кантарджиев в рядък пристъп на сериозност пък обясняваше, че човек няма никакъв смисъл да търчи за антитела след ваксинация.
Аз също се чудя дали и кога да ходя, предвид, че реагирах доста бурно на ваксината (силно се надявам след втора доза да не е същият екшън). Пък и мен вече ми секнаха хоумофиса, та дали и колко антитела имам... Надявам се само да имам...

# 2 208
Къде може да се видят графиките за формиране на антитела след ваксинация с АЗ?
Тук в темата, в неделя . Не си спомням ника на съфорумеца, нещо с А беше.

# 2 209
  • Варна
"Европейската комисия заяви в сряда, че е постигнато споразумение с Pfizer и BioNTech за доставка на допълнителни четири милиона дози ваксина Covid да бъдат доставени през този месец, според Ройтерс.

Дозите за ваксиниране на два милиона души ще бъдат доставени в допълнение към планираните доставки.

Говорител на BioNTech заяви, че допълнителните дози са резултат от „подобряване на ефективността“, като добави, че обемите, които ще бъдат доставени през второто тримесечие, остават непроменени."

Не мога да дам линк, защото го чета от бюлетина на Гардиън, а от него не става. Дано от тези 4 млн. дойде нещо и към България .

# 2 210
  • София
Не работя в мол, нищо общо нямам с тях и макар да ги посещавам от време на време мога да оцелея и без тях, но наистина не разбирам защо се считат за по-опасни от заведенията, театрите или кината. В магазините обикновено има много по-малко хора, от колкото в един хранитилен магазин например.

# 2 211
  • София
Съншайн, ще се маскираш и ще спазваш всички възможни мерки в офиса. Няма значение, че си ваксинирана - дръж се така, все едно не си. И не обръщай внимание, ако ти говорят "нали се ваксинира, хвърляй маската".

# 2 212
  • София
Добре, че сме свикнали нещата все да не са нормални при нас, та нито за мерките, нито за липсата на ваксини (и неефективната ел. система) се изненадвам. Опитвам се някак да не се ядосвам. Не, че е лесно.

# 2 213
  • София
Още преди да отворят заведенията имах познати във ФБ, които качваха снимки от сватба в заведение...
Сега за 8 март едни големи маси, нали до 6 човека, каква е тази наглост, не знам... Хем да работят, хем да не спазват правилата- ами не става така...

# 2 214
  • София
..Според мен от фитнесите дойде бумът. До нас има една сграда, леле къв всенароден екстаз кипи от всички прозорци всяка вечер, на латино, степове и всякакви други музики, дъх в дъх са.
Е, то ако ги слушаш фитнес-мените, то при тях е най-безопасно. Така било според анализ на учени от Магаданския ... пардон, Шефилдския университет.  Mr. Green
Ако след предходни две затваряния, голяма част от спортните центрове не успяха да отворят врати и практически фалираха, то останалите съществуват на ръба на оцеляването, и при трето затваряне практически ще бъде ликвидиран сектор "Здраве и спорт!", алармираха във вторник от Българска асоциация "Здраве и фитнес"(БАЗФ).
БАЗФ посочва, че е имала възможността неведнъж да предостави конкретна и официална информация от изследвания на водещи европейски институти и учени, доказващи изключително ниските нива на риск от разпространение на зарази при посещение на същите. Оттам се облягат на анализ на учени от Шефилдския университет, показващо нива на допуснати заразявания от 0.78 на 100 000 посещения.

от ТУК

# 2 215
  • Варна
Не работя в мол, нищо общо нямам с тях и макар да ги посещавам от време на време мога да оцелея и без тях, но наистина не разбирам защо се считат за по-опасни от заведенията, театрите или кината. В магазините обикновено има много по-малко хора, от колкото в един хранитилен магазин например.
Това относно евентуалното им или не знам вече сигурно затваряне ли е.
Не мисля че смятат моловете за по опасни от заведенията, та нали ги отвориха още на 01.02.

# 2 216
idoru имаше антитела още на 2-рата седмица. По принцип ако ще пускате тест по-добре изчакайте 28 дни, т.е. 4 седмици.

# 2 217
  • Tsingtao-Hsishuang Panna
Скрит текст:
В една facebook група има хора, които правиха антитела след първа доза на Астра Зенека. Пари на вятъра са си, никой нямаше антитела...
Въпросът е колко седмици след първа доза?
Идеята на втората доза на АЗ не е да чакаш 3 месеца, за да си покрит с антитела.

Като гледам, умните глави из групата пишат тест за антитела да се пуска три седмици след втора доза. Доколкото помня, Кантарджиев в рядък пристъп на сериозност пък обясняваше, че човек няма никакъв смисъл да търчи за антитела след ваксинация.
Аз също се чудя дали и кога да ходя, предвид, че реагирах доста бурно на ваксината (силно се надявам след втора доза да не е същият екшън). Пък и мен вече ми секнаха хоумофиса, та дали и колко антитела имам... Надявам се само да имам...

Аз си правих тест 2 седмици след ваксината, че ме глождеше любопитството. Имах 2,14 при 0,8 гранична стойност (под 0,8 няма/над 1,1 има). Трезвата логика следва да сочи, че 3 и повече седмици след ваксината човек трябва да има антитела. Все пак смятам за разумно да се продължи пазенето на дистанция и носенето на маска при контакт с хора или в магазина.

# 2 218
  • Варна
"Share of people with at least 1 dose:
🇮🇱 Israel 58%
🇦🇪 UAE 35%
🇬🇧 UK 33%
🇨🇱 Chile 22%
🇺🇸 US 18%
🇧🇭 Bahrain 18%
🇷🇸 Serbia 17%
🇭🇺 Hungary 11%
🇲🇦 Morocco 11%
🇩🇰 Denmark 9%
🇹🇷 Turkey 9%
🇫🇮 Finland 9%
🇱🇹 Lithuania 8%
🇪🇪 Estonia 8% "

Процент от населението , получили най-малко първа доза, за държавите с най-много ваксинирани . От Туитър, за България не знам. Чили доста добре вървят. Вчера имаше съобщение и за Гибралтар , че е ваксинирал почти изцяло възрастното население с помощта на доставки от Великобритания, нали са техен протекторат. Та някои , все пак, напредват с ваксинирането.

# 2 219
  • София
Това относно евентуалното им или не знам вече сигурно затваряне ли е.
Не мисля че смятат моловете за по опасни от заведенията, та нали ги отвориха още на 01.02.
Да, но сега за София се коментира евентуално тях да затварят, а не заведенията.

Общи условия

Активация на акаунт