COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 313 904
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 22 185
Масово около мен хора с по 1 дете искат да се ваксинират, но не смеят, защото искат да имат още деца
И мен ме плашеха с това. Не било препоръчително да се ваксинират нераждали жени.

Това се тиражира в циганските квартали.
Средно интелигентни хора не би трябвало изобщо да обръщат внимание.
Дъщеря ми е на 22, нераждала, и е ваксинирана. Дори не е станало дума за такива нелепици.

# 22 186
  • София
Далеч не е само в циганските квартали. Чувала съм го от фармацевт, завършил образованието си в Италия. Спрете с тези митове, че противниците на тази ваксина са някакви прости подчовеци, нито помага, нито ги убеждава колко вие сте прави. Някой, ако ви каже, че сте прости, убеждава ли ви в своята теза?

# 22 187
Масово около мен хора с по 1 дете искат да се ваксинират, но не смеят, защото искат да имат още деца
И мен ме плашеха с това. Не било препоръчително да се ваксинират нераждали жени.

Дъщеря ми е на 22, нераждала, и е ваксинирана. Дори не е станало дума за такива нелепици.
Това и пълно с "доброжелатели" дали са лекари или познати. В случая при мен позната любезно да ми кажела как не съветвали нераждали, както и бременни да се ваксинират. И ако вече съм го направила да си имам едно наум едва ли не.  А при бременните, че риска е по-голям, ако се заразят с ковид,  отколкото от предполагаеми странични ефекти - няма значение. Хора, които отказват да се ваксинират очевидно им прави удолствие сякаш да разколебават други или да дрънкат чули-недочули някакви небивалици.

Последна редакция: вт, 13 юли 2021, 14:29 от daisy12

# 22 188

За съжаление изобщо не е така. Тиражира се и отвъд океана на английски и не само в социалните мрежи! Писала съм вече, че племенничката е студентка в престижен университет, не иска да се ваксинира, защото ваксината можело да предизвика стерилитет (имаше време, докато уточним българската дума, защото тя е родена там).

# 22 189

Чакай малко, това доказва само, че дъщеря ти е ваксинирана и че ти и тя вярвате на вксините.
Едно лично мнение. Нищо друго.

ПП Моите дъщери също са ваксинирани.

# 22 190
Личното ми мнение е базирано на факти. Не може Израел да направи масова ваксинация, UK, USA, Малта и още и още, с цел да ликвидират държавите си.
И да, вярвам на ваксините, убедена съм, че КОВИД ще остане задълго с нас и ваксините ще са периодични.
Никаква драма нямам, радвам се, че ги създадоха бързо, че в началото ми се виждаше мисия невъзможна, изхождайки от все още липсваща ваксина за ХИВ.

# 22 191
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Отново до принудата за благото на обществото ли стигнахме? През има-няма 50 години се превърта тая плоча. Аман.

А е толкова срамно да се мисли за нечие друго благо, освен за собственото Ill

# 22 192
  • София
Дева, различна нагласа на обществото, срината образователна система + грешен подход и ей ти защо те могат, а ние не. Просто е невъзможно да се сравняваме с нации, в които образованието е приоритет, хората изначално вярват в здравните си власти и здравните им власти не са говорили небивалици по време на най-тежките моменти на пандемията.
Сега можем само да минимизираме щетите, но не и да ги заличим напълно.

# 22 193
  • При семейството си
Умирания в България по седмици - НСИ:
https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W26.png

# 22 194
https://www.monitor.bg/bg/a/view/prof-radostina-aleksandrova-pre … a-varianta-273372 "Проф. Радостина Александрова пред "МОНИТОР": " В края на август 90% от случаите в Европа ще са от Делта варианта"                                                            
 " - За какво говори затишието в момента, имаме драстичен спад на болните, на починалите. Това ни зареди с оптимизъм, колко траен ще е той обаче?

- Прекрасно е, че в момента се намираме в период на затишие и можем да се насладим на летните дни, но това не бива да притъпява вниманието ни. Драмата в Индия и тревожните новини, които идват от Русия, са поредното напомняне, че вирусът не си е отишъл. И не бива да допускаме да ни изненада неприятно. Ретроспективни проучвания при човешките коронавируси, които предизвикват настинки, показаха, че в нашия район те се разпространяват най-слабо в периода юни-септември. Есента ще съвпадне и със завръщането на хората от отпуска и по-дългия ни престой в затворените помещения на работните места, започването на учебната година – все фактори, които може да благоприятстват разпространениет на вируса.                                                                  

- В същото време ЕК би тревога, че страната ни е много назад по отношение на ваксинацията. Това притеснява ли ви и учудвате ли се, че година и половина след пандемията хората продължават да се отнасят с недоверие към ваксините?                                

-   Броят на единичните дози ваксина, приложени на 100 човека в България (26.2 към 7 юли 2021), е в пъти по-малка от средните стойности в Европа (72.3) и Европейския съюз 87.8 Значително по-ниски са и от тези в нашите съседни държави Румъния (47), Турция (66.2), Гърция (86), Сърбия (78.2). Изпревариха ни Северна Македония (30.1) и Русия (30.9), с които до съвсем скоро се движехме заедно. Ще бъде много тъжно (и опасно!), ако допуснем България да се превърне в островче, където вирусът се чувства уютно.

-  Може ли Делта варианта да доведе наистина до нова вълна и кога може да стане това? Колко време отнема на един вирус да стане доминантен?

- Великобритания прилага една от най-амбициозните ваксинационни програми в света. Въпреки това, веднага след откриването на първите случаи на варианта делта в страната, експертите предупредиха, че все още има голям брой незащитени хора (неболедували, неваксинирани) и вирусът може да предизвика нова вълна, която да надмине по размах предишните. В отговор страната ускори хода на ваксинацията. Два месеца по-късно броят на новите случаи на делта варианта се удвоява на всеки 11 дена и е 95% от инфекциите със SARS-CoV-2. Неслучайно последният етап от разхлабването на мерките, планиран за 21 юни 2021 г., беше отложен. Разхлабването обаче най-вероятно все пак ще се случи, очаква се това да стане на 19 юли 2021 г. Причината е, че според властите увеличаването на новите случаи не е съпроводено от рязко нарастване на броя на хоспитализациите, наблюдавано при предишните вълни. Надеждата е, че усилията в областта на ваксинацията са дали резултат, отслабвайки атаката на вируса. Учени предупреждават, че това може да се окаже опасен експеримент. Според ЕCDC в края на месец август тази година 90% от случаите на COVID-19 в Европа ще се дължат на делта варианта. Какъв сценарий ще се разиграе във всяка отделна страна, ще зависи от онзи дял от населението, който е защитен – в резултат от ваксина или естествена инфекция.

-  Трябва ли децата да бъдат ваксинирани, вие на какво мнение сте?

- За момента единствено ваксината на Pfizer/BioNTech е разрешена при деца и юноши на и над 12 години. Фирмите производители продължават проучванията върху своите продукти при по-ниските възрастови групи. От една страна, децата като цяло прекарват по-леко инфекцията със SARS-CoV-2, но при тях също се наблюдават усложнения; в повишен риск са децата със съпътстващи заболявания. Децата във всички случаи имат своя принос и за разпространението на вируса, т.е. тяхната защита е важна за постигането на колективен имунитет. Активното ваксиниране на възрастните хора ще насочи вируса към по-младите групи, включително и към децата – към всички онези, които нямат имунитет срещу него. Проучване в Обединеното кралство показа, че децата и възрастните под 50 години са 2.5 пъти по-склонни да се заразят с Делта варианта. Трудно е да се прогнозира до какво ще доведе това. Възможно е промяната на профила на хората, които ще се заразяват със SARS-CoV-2 (млади и здрави хора, включително деца), да облекчи клиничната картина и рязко да намали броя на тежките и смъртните случаи (което е и идеята за приоритетно ваксиниране на уязвимите групи хора). От друга страна, вирусът е непредсказуем и няма как да предвидим в каква посока ще продължи еволюцията му.

- Разбрахте ли вече колко време ще трае имунитетът при преболедувалите и ваксинираните. И ще се наложи ли трета доза наесен?

- Вече започват да излизат резултатите от голям брой проучвания върху имунния отговор на ваксинирани хора и такива, които са преминали през естествена инфекция с вируса, но все още не разполагаме с всички парченца информация, за да подредим целия пъзел. Това, което знаем за предизвикващите обикновена настинка 4 коронавируса, е, че имунитетът срещу тях продължава 6-12 месеца. Стана ясно обаче, че антитела и клетки на паметта срещу SARS-CoV-1 и MERS-CoV се откриват години след преболедуване – отделна тема е, че няма как да проверим защитната им способност на практика. В авторитетни списания, включително в Nature, излязоха публикации, че хора, преболедували COVID-19, 11 месеца по-късно имат клетки на паметта, способни при следваща среща с вируса бързо да произведат голям брой мощни антитела за борба с него. Нивото на тези клетки не отстъпва на това при заболявания, при които се изгражда дългогодишен, ако не и доживотен имунитет (с уговорката, че няма как да сравняваме имунитет срещу заболявания, предизвикани от различни причинители). Оптимистични прогнози в това отношение дойдоха и за ваксините. За окончателно заключение обаче е все още рано и не бива да избързваме с изводите. Да не забравяме и това, че вирусът се изменя. И докато някои експерти обсъждат възможността имунитетът срещу SARS-CoV-2 да се окаже по-дълъг от предварителните ни очаквания, други специалисти поставят на дневен ред необходимостта от прилагане на трета доза ваксина, било то и само при хора от рискови групи. Окончателно становище и официални препоръки все още липсват.

Природата ни е дарила с уникална и ефективна имунна система, благодарение на която сме оцелели като биологичен вид. При естествена инфекция с болестотворни причинители ние изграждаме имунен отговор, чиято продължителност зависи от конкретния патогенен агент – при някои от тях е доживотен, в други случаи доста по-кратък. От значение са и особеностите на конкретния човек – с възрастта способността ни да изграждаме имунен отговор намалява, наличието на съпътстващи заболявания и някои специфични терапии също може да окаже влияние. Създавайки ваксини, ние всъщност се учим от природата, стремим се да я наподобим по най-добрия възможен начин. Неслучайно сравняваме ефективността на ваксината с тази на защитата, която осигурява естествената инфекция. В никакъв случай не бива да противопоставяме естествения имунитет и този, придобит чрез ваксинация. Ваксини са създадени срещу ограничен кръг заболявания. Това, което прави ваксините особено ценни, е, че те позволяват да изградим имунен отговор без рисковете и щетите, които съпътстват преболедуването. Така например след прекарана заушка остава дълготраен (доживотен) имунитет, но макар и много рядко, това заболяване предизвиква сериозни проблеми с плодовитостта при мъжете. В 2 на 1000 случая причинителят на морбили води до тежки поражения и смърт - за сравнение сериозни странични реакции се наблюдават в 1 на 1 милион ваксинирани."

Последна редакция: вт, 13 юли 2021, 16:17 от daisy12

# 22 195
  • София
Що бре, днес Кантарджиев каза, че имунитетът и в двата случая - преболедувал и ваксиниран - устойчив и дълготраен. Пък той май е учен...

# 22 196
Кантарджиев отдавна не ми е авторитет в прогнозите за Ковид, нищо че е учен.

# 22 197
  • При семейството си
Що бре, днес Кантарджиев каза, че имунитетът и в двата случая - преболедувал и ваксиниран - устойчив и дълготраен. Пък той май е учен...

Професорката казва и това:
"В авторитетни списания, включително в Nature, излязоха публикации, че хора, преболедували COVID-19, 11 месеца по-късно имат клетки на паметта, способни при следваща среща с вируса бързо да произведат голям брой мощни антитела за борба с него. Нивото на тези клетки не отстъпва на това при заболявания, при които се изгражда дългогодишен, ако не и доживотен имунитет (с уговорката, че няма как да сравняваме имунитет срещу заболявания, предизвикани от различни причинители). Оптимистични прогнози в това отношение дойдоха и за ваксините. За окончателно заключение обаче е все още рано и не бива да избързваме с изводите. Да не забравяме и това, че вирусът се изменя. И докато някои експерти обсъждат възможността имунитетът срещу SARS-CoV-2 да се окаже по-дълъг от предварителните ни очаквания, други специалисти поставят на дневен ред необходимостта от прилагане на трета доза ваксина, било то и само при хора от рискови групи. Окончателно становище и официални препоръки все още липсват."

# 22 198
  • София
Да, прочетох и продължението и е много оптимистично и радостно. Просто не е доказано към момента, за да го твърдим.

# 22 199
Това дори във Франция е непопулярна мярка и му струва избиратели.
Децата във Франция са задължени да получат 11 имунизации, ако искат да бъдат в детска градина. За мен беше логично, че тази точно страна ще постъпи така; следващата е Италия най-вероятно.

Според мен е грешка да бъде задължителна имунизацията. По друг начин би трябвало да се справят, но както и да е. Нежелаещите пак ще си намерят начин - с фалшиви бележки, с освобождения "по болест", с протести..

ПП Междувременно Курцьо каза в Австрия най-после: „Не искам да живея в държава, която диктува колко дълго мога да излизам навън. През изминалата година и половина държавата се намеси масово в живота на всеки човек. Сега тя трябва да се върне към основните си компетенции. Радвам се, че успехът на ваксинацията предлага възможността да не се налага повече тези ограничения."
Скрит текст:
„Ich möchte nicht in einem Staat leben, der vorschreibt, wie lange ich ausgehen darf. Der Staat hat in den letzten eineinhalb Jahren massiv in das Leben jedes Einzelnen eingegriffen. Jetzt muss er sich wieder auf seine Kernkompetenzen zurückziehen. Ich bin froh, dass die Impferfolge die Möglichkeit bieten, diese Einschränkungen nicht mehr setzen zu müssen.“

Към днешна дата 63,81% от всички над 12 години имат поне една доза ваксина.

Последна редакция: вт, 13 юли 2021, 17:55 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт