COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 315 928
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 2 580
Днес майка ми се ваксинира, но в картончето са пропуснали да и напишат Партида N. Важно ли е според вас и трябва ли да ходи пак да го допълват. И много бройки ли има от една партида, с смисъл утре дали ще се сетя от коя са и сложили.
Какво означава "да се сетят"?
Нали все пак има някаква медицинска документация, която е в досието на пациента?
Съмнява ме да има само информация на въпросното картонче.

# 2 581
Сега чета, че Дания са спрели ваксиниратето с Астра Зенека, защото има умрял пациент от кръвосъсиреци. Сега проучват дали има връзка с ваксината или е просто съвпадение. В Норвегия също са се паникьосали и сега ще имат среща на върха да решат какво да правят.

# 2 582
Интересно ми е, защо след като в ЕС застояват ваксини на АЗ, спира се ваксиниране и т.н. се блокира пратката за Австралия, която дори не е голяма, а 250 000 дози?
Някакво логично обяснение?

# 2 583
  • София
Днес майка ми се ваксинира, но в картончето са пропуснали да и напишат Партида N. Важно ли е според вас и трябва ли да ходи пак да го допълват. И много бройки ли има от една партида, с смисъл утре дали ще се сетя от коя са и сложили.
Партидният номер не се пише на ръка, това е фабрично надписана лепенка, която си идва с ваксината и се залепва на картончето. Идеята е да не се фалшифицират данните на картончето, че то иначе всеки може всичко да си напише. Може би е разумно майка ви да се върне в поликлиниката. Не знам в имунизационните сертификати какви данни ще се записват, възможно е и този номер да трябва да се пише, така че да е необходимо да го знае.

# 2 584
На моето картонче е на ръка написан партидният номер.

# 2 585
  • София
Информацията за партидата я има в електронното здравно досие на всеки ваксиниран, така че според мен въобще не е важно дали е записана на картончето. Информацията е там - в досието, а не на хвърчащи картончета.
Достъпът до досието е с личен КЕП, но ЛЛ също имат достъп, така че чрез него може да се получи също информация за партидния номер.

# 2 586
Да, реално ЕМА са излезли със становище в същия ден.

Ами да. Отворили са документацията от АЗ - пуснали са сърч (търсене, ctrl+F), написали ли са в полето на търсачката "тромбоза" или от сорта - нямало е съвпадения ("нито един открит резултат") и на база данните от производителя са направили заключение. Точка. Grinning Grinning Grinning

Има си протоколи, по които се проследява сигнал. Не е така, както го описваш. Но да не спамя....

# 2 587
На какъв въпрос се е скарал Кунчев, той е спокоен, принципно, за да изпуши, явно е усетил, че е загазил във водата над пояса вече....
На въпрос, защо при това нарастване на заболеваемостта, заведенията продължават да работят. Последва, такова лобистко изказване на Кунчев, че човек да се замисли "Защо го прави?"
Всъщност припомниха му /им изказване отпреди няколко брифинга, че ако заболеваемостта надмине 300/100 х. ще затегнат  отново мерките. На днешния брифинг се оказа, че този праг вече сме го преминали, но мерките няма да се затягат. Когато журналистите попитаха защо така, се отприщи гневът на звяра. Много грозно беше и абсолютно недопустимо, защото въпросите си бяха съвсем по темата и на място.

# 2 588
Така, малко информация от мен от първа ръка - имах час за днес във ВМА. Отидох 30 мин по-рано по случайност, влязох, ваксинирах се (с АЗ) и си тръгнах за по-малко от 2 минути. Нямаше никакви хора. На входа охраната ми провери името в списък, в който нямаше отблелязани други хора срещу имената. Вътре всички столове за ваксиниране бяха празни. Не дават избор на ваксина. Това е.

# 2 589
За Дания изобщо няма информация това същата партида ли е или някоя друга, направо са спрели цялата ваксина.

# 2 590
Някой ваксинирал ли се е в Пирогов? Как е организацията там?
Налага ли се да се преминава през коридори с много чакащи пациенти за да се стигне до стаите за ваксинация?

Последна редакция: чт, 11 мар 2021, 13:09 от NeverWinterNights

# 2 591
Има изявление от AstraZeneca, след като Дания спря използването на една партида от коронавирусната ваксина.

Ходът се случи, след като една жена почина от кръвни съсиреци, след ваксиниране.

Говорител казва: „Безопасността на пациентите е най-големият приоритет за AstraZeneca.

„Регулаторите имат ясни и строги стандарти за ефикасност и безопасност за одобрение на всяко ново лекарство и това включва [така наречената] Covid-19 ваксина AstraZeneca.

„Безопасността на ваксината е проучена задълбочено по време на клинични изпитвания фаза III и рецензираните данни потвърждават, че ваксината обикновено се понася добре.“

Регулаторът на ЕС EMA заяви, че няма индикации, че ваксината причинява кръвни съсиреци.
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-56357497

# 2 592
Само bbc пишат за "партида", всички останали пишат, че цялата ваксина е спряна за 2 седмици, щели да разследват. Няма никакви други детайли.

# 2 593
На какъв въпрос се е скарал Кунчев, той е спокоен, принципно, за да изпуши, явно е усетил, че е загазил във водата над пояса вече....
На въпрос, защо при това нарастване на заболеваемостта, заведенията продължават да работят. Последва, такова лобистко изказване на Кунчев, че човек да се замисли "Защо го прави?"
Всъщност припомниха му /им изказване отпреди няколко брифинга, че ако заболеваемостта надмине 300/100 х. ще затегнат  отново мерките. На днешния брифинг се оказа, че този праг вече сме го преминали, но мерките няма да се затягат. Когато журналистите попитаха защо така, се отприщи гневът на звяра. Много грозно беше и абсолютно недопустимо, защото въпросите си бяха съвсем по темата и на място.
То първоначално беше при 200 на 100 000 затягаме мерките, после като минахме 200 стана 300 на 100 000, сега понеже и тях ги минахме, вече стана няма да затягаме макар че трябва, защото народа не искал. Ще ги затегнем когато усетят (по тяхна преценка че народа вече иска затягане). Имаше и караници между журналисти и щаба на тема, пак ли ще чакат да почнат да умират хора по стълби за да затегнат мерките. Между другото журналистите се държаха достойно на тоя брифинг. Не ги щадяха откъм неудобни въпроси. Питаха и Ангелов за нещо от сорта, спира ли ги някой (демек Борисов) да затегнат мерките въпреки наложителността заради ситуацията. На което той отговори нещо от сорта че няма разделение по въпроса за мерките щаб срещу Борисов, аз така го разбрах че и щаба и Борисов намират за правилно да не се затегнат мерките. Борисов им е дал свобода, не тропа по масата, никакво затягане до изборите, а те (с изкл. на Мутафчийски) също намират за правилно да не затегнат мерките въпреки че трябва, защото народа не е готов за това, не иска затягане, Борисов не им пречи, проблема както винаги е в народа. Така видях брифинга между редовете.

Последна редакция: чт, 11 мар 2021, 13:21 от Анонимен

# 2 594
  • София
Не съм гледала брифинга ( нЕмам нерви!), но чета по медиите.... и немея.
На въпрос докога ще чакаме, за да въведем мерки, Ангелов обяви, че не може да прогнозира, като твърди, че дори другата седмица не може да предвиди какво ще стане у нас с епидемията. Той е категоричен, че не закъсняваме с ограниченията, въпреки че отдавна задминахме каквито и да е критерии за въвеждането им. "Когато обществото е готово да повярва в тези мерки, когато е готово да ги спазва и когато ние като хора повярваме в нужността на тези мерки, тогава ще ги въведем. Няма как да въведем мерки там, където хората не вярват в тези мерки", заяви министърът. "Не е въпросът да издадем заповед, а да гарантираме нейното спазване", обясни Ангелов. Той даде още един абсурден довод - от ефект една забрана ставала дефект, ако например затварянето на моловете изведе магазинерите в тях на протест един до друг, както е днес в Плевен.
от ТУК
По-глупаво признание за безпомощност едва ли може да се измисли, и то от един министър на здравеопазването и кандидат-депутат. Жалка картинка...

Общи условия

Активация на акаунт