COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 315 960
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 2 565
  • София
Аз имам обяснение за мен си, не претендирам, че съм права. Много по-лесно е да си мислиш, че те лъжат и голяма опасност няма.
На принцинпа на щрауса. За мнозина това е начин, да оцелеят психически, отричайки опасността. Което, всъщност, не им помага срещу вируса.

# 2 566
  • София
Решението да не разрешат ваксината за хора над 65 години обаче не е било изцяло политическо. Данни от проучванията в трета фаза липсваха, това е факт.

Така беше, в началото. След това натрупаха данни, предадоха ги на регулатора и той одобри.

# 2 567
Пълни глупости, празно говорене. И в България имало ваксиниран човек, който е починал няколко дни след ваксинацията (не чух колко), разбира се не е доказано от какво е. За мен това беше най- интересното.

# 2 568
Решението да не разрешат ваксината за хора над 65 години обаче не е било изцяло политическо. Данни от проучванията в трета фаза липсваха, това е факт. Доколкото си спомням ЕМА също имаше такава забележка. Британците обаче твърдяха, че данни от предишните проучвания за антитела са достатъчни. И тук вече зависи от това кой как интерпретира данните, но не можеш да кажеш, че всичко е било изрядно и решението е било само политическо, това не съвсем вярно.

"Британците" никъде нищо не твърдят - те си я одобриха и използват.
АЗ е британско-шведска мултинационална фармацефтична компания. Тя не е собственост на UK.
ЕМА има становище.
На местно ниво германците си взеха това решение и бяха последвани от други.

# 2 569
Този брифинг надмина дори онзи, на който обявиха разпускането на мерките. Нали помните- "Не бива страхът да ни води" и бла- бла.  Тогава мислех, че по- долу не могат да паднат, но явно можело. Ситуацията е Титаник. Корабът потъва устремно, но по план и на фона на приспивна музика - ние следим, ние мислим за вас (докато се давите) и можем във всеки момент да вземем мерки, ама не искаме още (може пък сами да спрете да се давите).
      Отношението им, особено на Кунчев, беше възмутително. Не можеш да повишаваш тон и да се караш на журналистите, защото са задали неудобен въпрос, при това напълно адекватен на ситуацията и базиран на техни изявления отпреди две - три седмици.
       Аз не съм голям фен на П.Велков, но ми хареса нещо, което каза вчера по Нова ТВ - че не може да повтаряш едни и същи действия (или бездействия) и всеки път да очакваш различен резултат. Ние точно това правим и то на всички нива по вертикалата и все се надяваме, че може да ни се размине, без да си мръднем пръста и да си развали спокойствието.

# 2 570
  • София
На какъв въпрос се е скарал Кунчев, той е спокоен, принципно, за да изпуши, явно е усетил, че е загазил във водата над пояса вече....
Вижте, помните как беше и през ноември - на четвъртъчните брифинги едно, после дойде една сряда в 17 ч. - извънреден брифинг рекоха и отсекоха, въведоха мерките. Няма хък, няма мък. И сега ще е така. Тия в четвъртък са парлама - за пред избирателите.

# 2 571
Ваксината на Астра Зенека е добра, но проучванията им бяха калпави, това е факт, който допълнително наля масло в огъня. Малко на брой възрастни хора в проучването в трета фаза (защо?),

някъде бях чела, че невключването на по-възрастни хора в проучванията е било по настояване на Оксфорд, които са подходили консервативно и са настоявали за повече млади хора с оглед на рисковете при тестването на нещо недостатъчно проучено към онзи момент

# 2 572
  • София
Напълно е възможно да е било така, антеа. При нас проучванията много често са във фиксиран диапазон 18-55г.

# 2 573
ТМ,протестите са за това,защото затварят определени бизнеси,но не им плащат нищо,а гладен не се седи.Ако получаваха обезщетения,повярвай никой няма да гъкне.
Едва ли другите-французи,немци са по-прости и си търпят локдауна.
Това е скандално ако е така. И ако е така, ние трябва официално да го разберем, да излязат пред медиите от засегнатите бизнеси, че не искат мерки, защото властта не плаща обещаните компенсации.

Защото от властта аз оставам с впечатление от днешният брифинг че те знаят кое е правилното решение, още днес трябваше да се затегнат мерките, искат да го приложат, но няма да го направят защото народа не иска, имало протести срещу мерките, народа не бил готов за затягане на мерки, не иска да ги приеме,, а ако той не ги иска, няма да ги спазва, и следователно няма да са ефективни. Затова те не ги затягат и се надяват на чудо. Вируса сам може да почне да се свива, това е тяхната надежда, защото никой не знаел какво ще стане, следователно не е сигурно че вървим по чешкият сценарий. Математиците може да не познаят.  Аз обаче не чувам нито от властта, нито от ресторантъори, нито отникъде че в България сме загрижени за човешките животи които предстои да бъдат изгубени ако не бъдат затегнати мерките. Чувам че народа не иска мерки, защото не ги иска, това го чувам и от властта, и от неискащите мерки, (ресторантьори и т.н.), от мангъровците, от разни популистки партии които даже отиват още по далеч, те не искат всички мерки, вкл. и маските (дори Мангъров не стига толкова далеч да предлага махане даже и на маските). По техен адрес днес Ангелов говореше за необходимостта от маските. Отвсякъде аз чувам как народа не иска мерки защото не иска, а не защото държавата не си изпълнява ангажиментите които е поела като компенсации за мерките. Официално аз това не го чувам отникъде. Не съм видял затворените бизнеси да критикуват държавата че не плаща обезщетенията, чувам че трябва да работят защото при тях не било по рисково отколкото в магазина или където и да е другаде. Това чувам. Ако наистина е вярно че държавата не си изпълнява ангажиментите, това е скандално, и тогава са прави мангъровците да не искат мерки, само че решението не е да няма мерки, да сринем здравната с-ма и да газим през трупове, а като отговорно о-во, да излязат засегнатите бизнеси по всички медии, и да кажат, държавата не ни дава обещаните обезщетения, бави плащанията и т.н. за да се промени това, държавата да почне да си изпълнява поетите ангажименти.

# 2 574
При други обстоятелства и ако не засягаше най-много тази група може и да е оправдано.

# 2 575
Аз съм категорична от моята си гледна точка на нещо средно между маркетолог и филолог, че срещу Астра Зенека се води съвсем преднамерена търговска война.
Всъщност, на брифинга Ангелов също го каза - това е търговска война.

Срещу всеки производител се води, вината на Астра е, че направи много грешки, които можеше да избегне.

За мен проблемът не е в качеството на ваксината, а в неочаквания провал на Астра да я представи добре. Дори с новите данни за безпроблемност при възрастните, за ефективност срещу други щамове и т.н., отново не успяват да наваксат. Да оставим настрана България - тук реномето им е зле и по линия "шефката е майка на евродепутатка", "за халваджияните има, за останалите няма" и т.н. - но и в останалата част от света се стигна до "vaccine snobbery".

"Войната" изобщо не е търговска, а изцяло политическа.
"Войната" започна преди изобщо АЗ да е одобрена от ЕМА.
Повода беше, че АЗ предупреди, че ще закъснее с доставките/иначе със закъснелите доставки от Пфайзер и Модерна са си ок./
Причината обаче е, че не трябваше UK да изпревари ЕС по % имунизирани.........
Цялата "трагедия" се разигра за да се искат произведените дози от заводите в UK, а не защото ваксината е "калпава"............
Проблем с ваксината според учените от ЕС няма, проблем има според политиците.

Напълно, напълно съм съгласна с Лейдубърд. Обаче вместо да изпишат вежди, извадиха очи. Малко късно осъзнаха, че не могат с капацитета на Файзер и Модерна да успеят да ваксинират скоростно. Освен това създадоха ужасно недоверие към Астра Зенека, което накара населението да не е съгласно да се ваксинира с нея, после пък взеха, па се изказаха, че нищо й нямало на ваксината и щели да я прилагат на възрастното население. Обаче, то вече е предубедено и не я ще. И...шах с пешката

Последна редакция: чт, 11 мар 2021, 12:49 от brumm

# 2 576

Не съм гледала брифинга, дали казаха нещо за партидата, за която тече разследване в Австрия?
Използвана ли е вече, ако не - ще спрат ли използването, какво се случва с нея?
Една част от тази партида е използвана, другата част продължават да я използват в България.

# 2 577
  • София
На какъв въпрос се е скарал Кунчев, той е спокоен, принципно, за да изпуши, явно е усетил, че е загазил във водата над пояса вече....
На въпрос, защо при това нарастване на заболеваемостта, заведенията продължават да работят. Последва, такова лобистко изказване на Кунчев, че човек да се замисли "Защо го прави?"

# 2 578
Британски учени откриха ключов възпалителен протеин, който се повишава в кръвта на пациенти с тежък Covid-19.

Установено е, че протеинът - известен като GM-CSF - е близо 10 пъти по-висок при пациенти, които са починали от вируса.

Учените казват, че с по-нататъшни изследвания протеинът може да помогне да се идентифицират най-изложените на риск и да даде улики за по-добре насочено лечение на болестта.

Работата се появява в Science Immunology.

Изследователите анализираха кръвни проби от 470 пациенти, приети в болница с Covid-19 във Великобритания, сравнявайки ги с проби от хора с лек коронавирус, здрави хора и съхраняващи проби от хора, които преди това са имали свински грип.

Те откриха, че няколко възпалителни протеина - част от имунния отговор на организма - са получени при болни, но само GM-CSF е специфичен за тежкия Covid-19.

Учените са загрижени, че докато някои от тези възпалителни протеини помагат на тялото да се пребори с болестта, други могат да причинят повече вреда, отколкото полза, като увреждат органите.

Д-р Кенет Бейли от Университета в Единбург каза: „Чрез изучаването на пациенти с тежък Covid-19 в мащаб в Обединеното кралство, ние изграждаме по-ясна картина на белодробните заболявания в Covid-19.

"Белите дробове са повредени от собствената имунна система на пациента, а не директно от вируса, и ние можем да видим специфични сигнали в имунната система, които може да са отговорни."

Изследователите казват, че по-нататъшната работа ще им помогне да разберат дали възпалителните протеини като GM-CSF са един от факторите, движещи тежките заболявания и дали овлажняването на тези протеини със специфични лекарства може да помогне.

Професор Питър Опеншоу от Imperial College в Лондон заяви, че се надява в крайна сметка работата да помогне за намирането на лечения, които са по-точни от някои текущи терапии.

Той добави: „Бъдещето, което всички искаме да прегърнем, е бъдещето, в което вместо да даваме много широко действащи, доста зле разбрани имуносупресивни лечения като стероиди, всъщност можем да започнем да определяме някаква терапия, която просто извежда специфичния път, вреда, като същевременно позволява на останалата част от имунната система да продължи да си върши работата по изчистването на вируса и възстановяването на здравето. "

Няколко лекарства, насочени към GM-CSF, се изпитват, но нито едно все още не е одобрено за употреба.
https://www.bbc.co.uk/news/health-56352128

# 2 579
  • През девет планини в десета...
Днес майка ми се ваксинира, но в картончето са пропуснали да и напишат Партида N. Важно ли е според вас и трябва ли да ходи пак да го допълват. И много бройки ли има от една партида, с смисъл утре дали ще се сетя от коя са и сложили.

Общи условия

Активация на акаунт