COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 315 518
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 2 655
Определено тази система за записване си има кусури. Но толкова ли е сложно, тези които няма да идат да се отпишат? Толкова хора чакат...Добре поне, че ще може, доколкото разбирам, хора извън списъците да се ваксинират.  Първият ден, когато пуснаха системата успях да направя регистрация чак 20-ти(това беше най-раннста дата, която беше останала и то няколко часа след започване на записването). Не съм голям оптимист, че нещата ще са по-различни към 20ти, но да видим.

Последна редакция: чт, 11 мар 2021, 15:24 от daisy12

# 2 656
Скрит текст:
Скрит текст:
Не съм гледала брифинга ( нЕмам нерви!), но чета по медиите.... и немея.
На въпрос докога ще чакаме, за да въведем мерки, Ангелов обяви, че не може да прогнозира, като твърди, че дори другата седмица не може да предвиди какво ще стане у нас с епидемията. Той е категоричен, че не закъсняваме с ограниченията, въпреки че отдавна задминахме каквито и да е критерии за въвеждането им. "Когато обществото е готово да повярва в тези мерки, когато е готово да ги спазва и когато ние като хора повярваме в нужността на тези мерки, тогава ще ги въведем. Няма как да въведем мерки там, където хората не вярват в тези мерки", заяви министърът. "Не е въпросът да издадем заповед, а да гарантираме нейното спазване", обясни Ангелов. Той даде още един абсурден довод - от ефект една забрана ставала дефект, ако например затварянето на моловете изведе магазинерите в тях на протест един до друг, както е днес в Плевен.
от ТУК
По-глупаво признание за безпомощност едва ли може да се измисли, и то от един министър на здравеопазването и кандидат-депутат. Жалка картинка...
Цялата работа е Борисов да излезе чист. Да не може той да бъде обвинен че не цени човешкият живот, при жертвите които предстои да дадем. Днеска неслучайно Ангелов говори че няма разделение по оста щаб срещу Борисов за затягането на мерките. Целта е отговорността за жертвите да бъде прехвърлена върху народа. Както винаги той да е виновен. Той Борисов още от преди няколко дни започна прехвърлянето на отговорността върху народа, ама защо хората се държат все едно няма епидемия, демек защо ходят по заведенията, след като са отворени. Кой им внушавал че епидемията е приключила, се чуди нашият мъдър вожд. За да може като реализираме напълно чешкият сценарий, (пагубно закъсняване с мерките) властта да излезе чиста, и да каже, ние ценим човешкият живот, вие (народа) не искахте мерките.
Неслучайно днеска Ангелов говореше за какво иска народа, как имало протести срещу мерките, как човешкият живот може да бъде опазен само ако самите хора искат това, общо взето пеенето на песента за освобождаване от отговорност и прехвърлянето и към непослушният народ с който не могат да се разберат че трябва да се затегнат мерките, вече започна. Което мен много ме притеснява, че курса който са поели могат да се опитат да го задържат максимално дълго с пагубни последствия.
Властта за това е власт - за да налага непопулярни мерки, като преди това спечели доверието на хората и те повярват, че налагането им е неизбежно и - в крайна сметка, в интерес на всички. Отказът от това е популизъм и бягане от отговорност.
А иначе ...идват избори, има и алтернатива. Ще се види какво иска народът.
Мангъров: Стана ли министър, край на всички мерки
Този пък още бленува за масово преболедуване. Close И това ми било лекар. Head Band

# 2 657
Двама приятели имам с грип в момента - отрицателни антигенни и PCR тестове и положителни за грип.
Това е много интересно, което го казваш, за грипа. Всички доктори твърдят, че в България в момента грип няма изобщо и болни хора от грип също няма. И в световен мащаб казаха, че коронавируса е убил грипа и грип вече няма никъде, останал е само короната.
Къде го намериха тези твои приятели този грип, че чак и да се заразят с него, при условие, че грип в България официално няма.

# 2 658
Интересно дали ще се плащат пак обезщетения на затворените бизнеси, които са затворени от местните РЗИ. Съответно кой ще ги изплаща.
Позната работи в МОЛ, и при последното затваряне, не получи никакви средства, заради бюрократични проблеми.

# 2 659
На мен е много вероятно в следващата година да ми се наложи пътуване в САЩ и Канада.
Преди пандемията, два, три пъти годишно ми се налагаше това упражнение.
Ако си сложа АЗ има вероятност да не ми я признаят и да съм все едно без ваксина, защото там не е одобрена тази ваксина.
Вероятно и на джонсън бих се съгласил, ако имам избор и след като е одобрят тези дни. Но първите доставки сигурно ще са април.
и през април да са първите доставки, ваксинирането е с една доза. Т.е още от първия ден може да се извади сертификат. Сега ако се ваксинирам с АЗ втората доза ще е края на май евентуално.

# 2 660
  • София
0001, как така няма да ти признаят AstraZeneca? Ваксината е одобрена от ЕМА, няма как да няма спогодби по линия Северна Америка - Европа. Отделно, че Janssen/ Johnson също е аденовирусна, много подобна на AZ...

# 2 661
Не се знае още нищо.
Дори ваксинационните паспорти в ЕС не се знае какви ще са и какво ще се признава и не.
Например Румъния признава удостоверение на прекаралите ковид, но не по старо от 90 дни.
Тоест ако си преболедувал ноември, не се брои.
В Израел пък зелените им паспорти са годни 6 месеца след ваксинацията...

Също така днес чешкият здравен министър е отказал разрешение за спутник , а от ЕС само  Унгария и Словакия е одобрена.
Но както повечето знаят в шенген реално не съществуват граници между страните.
Много са неяснотите.

# 2 662
Европейската агенция по лекарствата (EMA) даде зелена светлина за използването на ваксината Covid-19 на Johnson & Johnson. Отговорната комисия препоръчва условно одобрение. Комисията на ЕС трябва да вземе окончателното решение. Това се счита само за формалност.

https://www.n-tv.de/newsletter/breakingnews/EMA-gibt-gruenes-Lic … icle22418168.html

# 2 663
EMA не се ли очакваше днес да одобри ваксината наJ&J?

Писала съм едновременно с fiesta77.

# 2 664
От историята със зетя реших да се разпиша с информация какво ме посъветва пулмолог, който лекуваше майка ми. Тя разви нещо съмнително през януари, диагнозата беше двустранна пневмония, ПСР-а беше отрицателен, успокохме се, че се е отървала. След лечение и контролен преглед пулмологът каза, че не е виждал от месеци пневмония, която да не е ковид и препоръча количествен тест на антителата поне 30 дни след първите симптоми. Направихме. Антитела 6000 при минимум 1050 на Рамус. Всички си направихме тестове, уви, само с по 7-8 антитела сме, а не се пазехме.
Искам да кажа, че всеки, който е имал контакт със заразен, е хубаво да се тества за антитела. Не е толкова скъпо.
Същият пулмолог каза в никакъв случай майка ми да не слага ваксина през следващите поне 4-5 месеца. Готин доктор беше, заплюла съм си го, ако се разболея да отида в неговата болница Wink

А за хаоса със ваксинирането изобщо не съм учудена. Нищо не можем да организираме като хората. Много хубава идея се получи със зелените коридори, но пак недообмислена. Според мен трябва да са организирани само в точно определени дни и който иска отива, чака и минава. Ако се направи нещо като график за петък, събота и неделя (примерно), да не е хаотични всеки ден.
Личните лекари и тях на луди ги направиха...

# 2 665
Определено тази система за записване си има кусури. Но толкова ли е сложно, тези които няма да идат да се отпишат? Толкова хора чакат...Добре поне, че ще може, доколкото разбирам, хора извън списъците да се ваксинират.  Първият ден, когато пуснаха системата успях да направя регистрация чак 20-ти(това беше най-раннста дата, която беше останала и то няколко часа след започване на записването). Не съм голям оптимист, че нещата ще са по-различни към 20ти, но да видим.
За съжаление, на предните страници споделиха, че и да се откажеш, останалите потребители нямат възможност да си запишат часове за следващите 7 дни, т.е. никой не знае дали тези хора не са се отказали съвсем коректно, като са разбрали, че е само АЗ. Просто никой няма възможност вече да изпозлва тези часове. Та проблемът е в системата, не са виновни само хората, които не желаят ваксина с АЗ и не използват записаните часове днес. Никой не казва колко от тях коректно са се отписали, а само, че не са се явили, след като условията вчера се смениха

# 2 666
EMA не се ли очакваше днес да одобри ваксината наJ&J?

Писала съм едновременно с fiesta77.
Мда, ето прясно прясно.

# 2 667
Според мен съвсем скоро това със записването за ваксини ще приключи

Над 50% от записалите се за ваксина във ВМА не са се явили

https://bntnews.bg/news/nad-50-ot-zapisalite-se-za-vaksina-vav-v … -1099663news.html

Да връщат свободните зелени коридори и това е,
 тук това е най-добре работещия вариант.
Точно така! Ние си искаме " и сам да съм, пак ще се бутам".

# 2 668

Не, не е сложно да се отпишат. Някои го правят. Няма опция освободените часове обаче да се заемат от други хора. Системата не дава такава възможност.

# 2 669
Пуре , казваш колко ваксини са получени в Швеция , а колко са поставени?

- 1 049 986 ваксинации общо
- 327 467 ваксинирани с две дози
- 39 154 ваксинации за последното денонощие

Коментарът на шведската "Агенцията за медицински продукти" по отношение на съобщения за тромбоемболия (кръвен съсирек) след ваксинация с ваксината на AstraZeneca

Швеция засега няма да спира ваксинацията с тази ваксина:

Понастоящем Агенцията за медицински продукти не счита, че има достатъчна подкрепа за прекратяване на ваксинацията с ваксината на AstraZeneca. Европейската агенция по лекарствата (EMA) също не е намерила причина да оттегли или прекрати ваксинацията. Оценката е, че ползата от ваксината явно надвишава рисковете, властите продължават да следят проблема.

По-рано тази седмица Естония, Латвия, Литва, Люксембург и Австрия спряха ваксинацията с партида (ABV5300) от ваксината на AstrasZeneca от съображения за безопасност поради две съобщения за образуване на кръвни съсиреци след ваксинация. Предварителните разследвания не са показали дефекти в качеството на настоящата партида, но разследването продължава.

Понастоящем няма доказателства, че ваксината е причинила кръвни съсиреци.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще продължи да разследва партидата и да разследва предполагаемите странични ефекти.

Настоящата партида се състои от 1 милион дози, доставени в 17 държави от ЕС, от които Швеция е една от тези държави, получили дози от въпросната партида.

На 11 март Дания спря всички ваксинации с ваксината на AstraZeneca.

Наличните данни към момента показват, че броят на случаите на образуване на кръвни съсиреци при ваксинирани хора не е по-висок от този, който се наблюдава сред широката общественост.

Към 9 март са съобщени 22 случая на образуване на кръвни съсиреци сред 3-те милиона души, ваксинирани с ваксината COVID-19 AstraZeneca в Европа. Понастоящем няма установена връзка между ваксинацията и появата на кръвни съсиреци.

"Агенцията за медицински продукти" е получила два случая на предполагаеми тромбоемболични събития за хора, ваксинирани с ваксината на AstraZeneca;  около 10‍ случаи за ваксината на Comirnaty и няма случаи за ваксината на Moderna. Ваксинирани са общо над 1 милион шведи.

https://www.lakemedelsverket.se/sv/nyheter/lakemedelsverkets-kom … trazenecas-vaccin

Общи условия

Активация на акаунт