COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 315 886
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 2 595
Евала на журналистите, че започнаха да ги засичат с въпроси.
А положението си е за пълен локдаун отвсякъде и надали ще го избегнем, ама ще дойде след жертвани животи.

# 2 596
Така, малко информация от мен от първа ръка - имах час за днес във ВМА. Отидох 30 мин по-рано по случайност, влязох, ваксинирах се (с АЗ) и си тръгнах за по-малко от 2 минути. Нямаше никакви хора. На входа охраната ми провери името в списък, в който нямаше отблелязани други хора срещу имената. Вътре всички столове за ваксиниране бяха празни. Не дават избор на ваксина. Това е.
Бихте ли ми казала къде точно се намира ваксинационният кабинет във ВМА?
През централния вход ли трябва да се влезе?
Благодаря много

# 2 597
Така по сметките на министъра 21 х.Файзер сложени  на които се пази 2-ра доза.да кажем 43 общо.Някой може ли да ми припомни колко са дошли от както започнаха изборните комисии-все ми се струва,че са повече и се губят дози.

Toва е мой цитат от 27 февруари за пристигналите до тази дата доставки. Значи, до 27 февруари са получени 150 580 дози от Pfizer, след това е дошла доставка от 12 000 дози за първата седмица на март, и след това още една доставка за втората седмица на март от 21 000 дози. Или общо до момента трябва да са пристигнали от Pfizer 183 000 дози. Ако си бяхме взели цялата квота, дозите до момента щяха да са минимум 650 000 дози (щом Швеция с 10 млн. население е получила до момента точно 1 млн. дози от Pfizer).

Цитат
Някой тук в темата се чудеше какви доставки е получила България до момента. От новините по btv, получени дози:

Pfizer: 150 580 дози (очакваме следваща девета доставка с 12 000 дози този понеделник)
Moderna: 24 000 дози
AstraZeneca: 117 600 дози (утре се очакват още 52 800)

в линка след 9 минута

https://btvplus.bg/produkt/novini/30739?_ga=2.125253834.15122361 … 1543719&_gl=1*10jlqb1*_ga*MTY0NDE0MTExMS4xNTkxNTQzNzE5*_ga_499BZBB47X*MTYxNDQ1MzAxNi4xMi4xLjE2MTQ0NTMyNTYuMA..

# 2 598
Така, малко информация от мен от първа ръка - имах час за днес във ВМА. Отидох 30 мин по-рано по случайност, влязох, ваксинирах се (с АЗ) и си тръгнах за по-малко от 2 минути. Нямаше никакви хора. На входа охраната ми провери името в списък, в който нямаше отблелязани други хора срещу имената. Вътре всички столове за ваксиниране бяха празни. Не дават избор на ваксина. Това е.
Бихте ли ми казала къде точно се намира ваксинационният кабинет във ВМА?
През централния вход ли трябва да се влезе?
Благодаря много
Да, влиза се през централния вход на болницата (високото тяло, не ДКЦ-то). Охраната ще Ви упъти, ваксинационият център е точно след нея вдясно.

# 2 599
Аз съм категорична от моята си гледна точка на нещо средно между маркетолог и филолог, че срещу Астра Зенека се води съвсем преднамерена търговска война.
Всъщност, на брифинга Ангелов също го каза - това е търговска война.

Срещу всеки производител се води, вината на Астра е, че направи много грешки, които можеше да избегне.

За мен проблемът не е в качеството на ваксината, а в неочаквания провал на Астра да я представи добре. Дори с новите данни за безпроблемност при възрастните, за ефективност срещу други щамове и т.н., отново не успяват да наваксат. Да оставим настрана България - тук реномето им е зле и по линия "шефката е майка на евродепутатка", "за халваджияните има, за останалите няма" и т.н. - но и в останалата част от света се стигна до "vaccine snobbery".

За мен причината е че АЗ е евтина. А една добре работеща ваксина, на значително по-ниска цена, е сериозна конкуренция за другите производители във дългосрочен план, когато (надявам се) пазара ще се насити достатъчно, за да може всеки да избира според качеството, но и според цената.

# 2 600
  • ВАРНА
https://www.24chasa.bg/novini/article/9592939

Италия започва производство на руската ваксина  Спутник.

# 2 601

Тези аматьори от BBC....
Вероятно от АЗ им плащат за PR.....

Най-вероятно им плащат.

В Дания се спира изцяло ваксинацията с Астра Зенека, а не само с конкретна партида, за начало за две седмици, после ще решават. Премиерът на Дания го потвърди.
В страната до момента повече от 70% от поставените ваксини са на Бионтех /Пфайзер, 4% на Модерна, останалите Астра Зенека.

https://www.google.de/amp/s/www.berliner-zeitung.de/news/bericht … eca-li.145377.amp

Ladybird, източник на датски език искаш ли?

# 2 602
Което между другото прави датското решение още по-озадачаващо, защото АЗ няма като страничен ефект проблеми с кръвосъсирването, все пак е преминала изпитвания и милиони хора вече са ваксинирани с нея. В ЕМА имат съобщени 22 случая от общо 3 милиона ваксинации, което е нормално за популацията. Ако се съмняваха в дадена партида, ама да спират цялата ваксина, вече и аз започвам да подозирам някакви други мотиви.

# 2 603
Аз съм категорична от моята си гледна точка на нещо средно между маркетолог и филолог, че срещу Астра Зенека се води съвсем преднамерена търговска война.
Всъщност, на брифинга Ангелов също го каза - това е търговска война.

Срещу всеки производител се води, вината на Астра е, че направи много грешки, които можеше да избегне.

За мен проблемът не е в качеството на ваксината, а в неочаквания провал на Астра да я представи добре. Дори с новите данни за безпроблемност при възрастните, за ефективност срещу други щамове и т.н., отново не успяват да наваксат. Да оставим настрана България - тук реномето им е зле и по линия "шефката е майка на евродепутатка", "за халваджияните има, за останалите няма" и т.н. - но и в останалата част от света се стигна до "vaccine snobbery".

За мен причината е че АЗ е евтина. А една добре работеща ваксина, на значително по-ниска цена, е сериозна конкуренция за другите производители във дългосрочен план, когато (надявам се) пазара ще се насити достатъчно, за да може всеки да избира според качеството, но и според цената.
Именно, а и как норвежците се панираха от един смъртен случай в Австрия от 3 милиона сложени ваксини, а при тях до 20 януари имаше 33 смъртни случаи след ваксинация с Пф. при около 40 хиляди сложени ваксини, но нито те,  нито друга европейска държава спряха да ваксинират тогава.

# 2 604
  • София
Скрит текст:
Не съм гледала брифинга ( нЕмам нерви!), но чета по медиите.... и немея.
На въпрос докога ще чакаме, за да въведем мерки, Ангелов обяви, че не може да прогнозира, като твърди, че дори другата седмица не може да предвиди какво ще стане у нас с епидемията. Той е категоричен, че не закъсняваме с ограниченията, въпреки че отдавна задминахме каквито и да е критерии за въвеждането им. "Когато обществото е готово да повярва в тези мерки, когато е готово да ги спазва и когато ние като хора повярваме в нужността на тези мерки, тогава ще ги въведем. Няма как да въведем мерки там, където хората не вярват в тези мерки", заяви министърът. "Не е въпросът да издадем заповед, а да гарантираме нейното спазване", обясни Ангелов. Той даде още един абсурден довод - от ефект една забрана ставала дефект, ако например затварянето на моловете изведе магазинерите в тях на протест един до друг, както е днес в Плевен.
от ТУК
По-глупаво признание за безпомощност едва ли може да се измисли, и то от един министър на здравеопазването и кандидат-депутат. Жалка картинка...
Цялата работа е Борисов да излезе чист. Да не може той да бъде обвинен че не цени човешкият живот, при жертвите които предстои да дадем. Днеска неслучайно Ангелов говори че няма разделение по оста щаб срещу Борисов за затягането на мерките. Целта е отговорността за жертвите да бъде прехвърлена върху народа. Както винаги той да е виновен. Той Борисов още от преди няколко дни започна прехвърлянето на отговорността върху народа, ама защо хората се държат все едно няма епидемия, демек защо ходят по заведенията, след като са отворени. Кой им внушавал че епидемията е приключила, се чуди нашият мъдър вожд. За да може като реализираме напълно чешкият сценарий, (пагубно закъсняване с мерките) властта да излезе чиста, и да каже, ние ценим човешкият живот, вие (народа) не искахте мерките.
Неслучайно днеска Ангелов говореше за какво иска народа, как имало протести срещу мерките, как човешкият живот може да бъде опазен само ако самите хора искат това, общо взето пеенето на песента за освобождаване от отговорност и прехвърлянето и към непослушният народ с който не могат да се разберат че трябва да се затегнат мерките, вече започна. Което мен много ме притеснява, че курса който са поели могат да се опитат да го задържат максимално дълго с пагубни последствия.
Властта за това е власт - за да налага непопулярни мерки, като преди това спечели доверието на хората и те повярват, че налагането им е неизбежно и - в крайна сметка, в интерес на всички. Отказът от това е популизъм и бягане от отговорност.
А иначе ...идват избори, има и алтернатива. Ще се види какво иска народът.
Мангъров: Стана ли министър, край на всички мерки

# 2 605
  • София
Мангъров никога няма да стане министър, за щастие, а и колкото и да не са ни стабилни институциите, ние сме парламентарна република и подобни решения никога няма да зависят от един човек. И Борисов дава вид, че той решава всичко едва ли не, но не е така. Наистина е грозно да се прави политика и предизборна кампания от трагедията на много хора – и икономическа, и здравна.

# 2 606
Е как пък англичаните не можаха да си включат цялата пропагандна машина градена векове, за да компрометират Бионтех или Модерна, а австрийците, датчаните и швейцарците, които даже не са в ЕС, видиш ли искали да навредят на Англия заради брекзита им и сега си измислят? Това звучи по-зле от чипа на Бил Гейтс и 5G накуп.

# 2 607
Скрит текст:
На какъв въпрос се е скарал Кунчев, той е спокоен, принципно, за да изпуши, явно е усетил, че е загазил във водата над пояса вече....
На въпрос, защо при това нарастване на заболеваемостта, заведенията продължават да работят. Последва, такова лобистко изказване на Кунчев, че човек да се замисли "Защо го прави?"
Всъщност припомниха му /им изказване отпреди няколко брифинга, че ако заболеваемостта надмине 300/100 х. ще затегнат  отново мерките. На днешния брифинг се оказа, че този праг вече сме го преминали, но мерките няма да се затягат. Когато журналистите попитаха защо така, се отприщи гневът на звяра. Много грозно беше и абсолютно недопустимо, защото въпросите си бяха съвсем по темата и на място.
То първоначално беше при 200 на 100 000 затягаме мерките, после като минахме 200 стана 300 на 100 000, сега понеже и тях ги минахме, вече стана няма да затягаме макар че трябва, защото народа не искал. Ще ги затегнем когато усетят (по тяхна преценка че народа вече иска затягане). Имаше и караници между журналисти и щаба на тема, пак ли ще чакат да почнат да умират хора по стълби за да затегнат мерките. Между другото журналистите се държаха достойно на тоя брифинг. Не ги щадяха откъм неудобни въпроси. Питаха и Ангелов за нещо от сорта, спира ли ги някой (демек Борисов) да затегнат мерките въпреки наложителността заради ситуацията. На което той отговори нещо от сорта че няма разделение по въпроса за мерките щаб срещу Борисов, аз така го разбрах че и щаба и Борисов намират за правилно да не се затегнат мерките.
Борисов им е дал свобода, не тропа по масата, никакво затягане до изборите, а те (с изкл. на Мутафчийски) също намират за правилно да не затегнат мерките въпреки че трябва, защото народа не е готов за това, не иска затягане, Борисов не им пречи, проблема както винаги е в народа. Така видях брифинга между редовете.
Това като предизборна кампания ли трябва да разбираме! Ми то до изборите електоратът ще намалее или това е без значение.

Скрит текст:
Скрит текст:
Не съм гледала брифинга ( нЕмам нерви!), но чета по медиите.... и немея.
На въпрос докога ще чакаме, за да въведем мерки, Ангелов обяви, че не може да прогнозира, като твърди, че дори другата седмица не може да предвиди какво ще стане у нас с епидемията. Той е категоричен, че не закъсняваме с ограниченията, въпреки че отдавна задминахме каквито и да е критерии за въвеждането им. "Когато обществото е готово да повярва в тези мерки, когато е готово да ги спазва и когато ние като хора повярваме в нужността на тези мерки, тогава ще ги въведем. Няма как да въведем мерки там, където хората не вярват в тези мерки", заяви министърът. "Не е въпросът да издадем заповед, а да гарантираме нейното спазване", обясни Ангелов. Той даде още един абсурден довод - от ефект една забрана ставала дефект, ако например затварянето на моловете изведе магазинерите в тях на протест един до друг, както е днес в Плевен.
от ТУК
По-глупаво признание за безпомощност едва ли може да се измисли, и то от един министър на здравеопазването и кандидат-депутат. Жалка картинка...
Цялата работа е Борисов да излезе чист. Да не може той да бъде обвинен че не цени човешкият живот, при жертвите които предстои да дадем. Днеска неслучайно Ангелов говори че няма разделение по оста щаб срещу Борисов за затягането на мерките. Целта е отговорността за жертвите да бъде прехвърлена върху народа. Както винаги той да е виновен. Той Борисов още от преди няколко дни започна прехвърлянето на отговорността върху народа, ама защо хората се държат все едно няма епидемия, демек защо ходят по заведенията, след като са отворени. Кой им внушавал че епидемията е приключила, се чуди нашият мъдър вожд. За да може като реализираме напълно чешкият сценарий, (пагубно закъсняване с мерките) властта да излезе чиста, и да каже, ние ценим човешкият живот, вие (народа) не искахте мерките.
Неслучайно днеска Ангелов говореше за какво иска народа, как имало протести срещу мерките, как човешкият живот може да бъде опазен само ако самите хора искат това, общо взето пеенето на песента за освобождаване от отговорност и прехвърлянето и към непослушният народ с който не могат да се разберат че трябва да се затегнат мерките, вече започна. Което мен много ме притеснява, че курса който са поели могат да се опитат да го задържат максимално дълго с пагубни последствия.
Властта за това е власт - за да налага непопулярни мерки, като преди това спечели доверието на хората и те повярват, че налагането им е неизбежно и - в крайна сметка, в интерес на всички. Отказът от това е популизъм и бягане от отговорност.
А иначе ...идват избори, има и алтернатива. Ще се види какво иска народът.
Мангъров: Стана ли министър, край на всички мерки
То сега постигна целта си - никакви мерки, като стане министър няма какво да прави просто.

# 2 608

Тези аматьори от BBC....
Вероятно от АЗ им плащат за PR.....

Най-вероятно им плащат.

В Дания се спира изцяло ваксинацията с Астра Зенека, а не само с конкретна партида, за начало за две седмици, после ще решават. Премиерът на Дания го потвърди.
В страната до момента повече от 70% от поставените ваксини са на Бионтех /Пфайзер, 4% на Модерна, останалите Астра Зенека.

https://www.google.de/amp/s/www.berliner-zeitung.de/news/bericht … eca-li.145377.amp

Ladybird, източник на датски език искаш ли?

Не - няма нужда.
Дания ако иска може и да си спре изцяло ваксинирането.
%-та ваксинирани в ЕС с АЗ са нищожно малко на фона на %-та ваксинирани с АЗ в световен мащаб.

# 2 609
  • В заешката дупка
В Исландия днес също съобщиха, че спират ваксинацията с АЗ. Смятат, че ще е за няколко дни само. Вероятно няма причинно-следствена връзка межу смъртните случаи в Дания и Австрия и ваксината, но искат да изчакат за по-категорична информация.

https://www.ruv.is/frett/2021/03/11/stodva-bolusetningu-med-astr … fninu-her-a-landi

Общи условия

Активация на акаунт