COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 314 645
  • 22 610
  •   2
Отговори
# 2 775
мернах из фейсбук, че хора коментират, че са им сменени ваксинационните центрове в електронния регистър, май главно на тези, които са посочили РНК ваксини - били пренасочени към Пирогов, нещо такова; така че не е лошо, който има код, да погледне как е при него

# 2 776
Сега шведският координатор по ваксинацията Ричард Бергстрьом казва, че днес от AstraZeneca са го изненадали, че компанията намалява доставките наполовина и за второто тримесечие и рухва плана на всеки над 18 години да бъде предложена ваксина до края на юни. Както и досега, ще се разчита главно на доставките от Pfizer/BioNTech през второто тримесечие.

Astra Zeneca обяви, че доставките на ваксини ще бъдат намалени наполовина до лятото, казва координаторът на ваксините Ричард Бергстрьом пред TV4 .

Новите закъснения означават, че планът на всеки да бъде предложена ваксина до края на лятото се сгромолясва, според Бергстрьом.

За Андерс Тегнел съобщението също беше неприятна изненада, съобщава DN .

- Да, по-скоро имахме впечатлението, че обемите на доставка от Astra Zeneca ще се увеличат пред второто тримесечие, а се случва точно обратното, казва той пред вестника.

В четвъртък шведският координатор на ваксините Ричард Бергстрьом обяви, че целта на ваксинацията вече е в рисковата зона.

Това е така, защото Astra Zeneca обяви, че ще намали наполовина доставките на дозите ваксини до лятото. Това се дължи на ограниченията за износ на ваксини за ЕС.

В четвъртък вечерта Ричард Бергстрьом беше интервюиран в Aktuellt. Там той обясни рисковете, че сега повече страни започват да налагат ограничения за износ.

- ЕС изобщо не е постъпил така. Но други страни избират да затворят границите за износ на ваксини и да дадат приоритет на собственото си население.

https://www.expressen.se/nyheter/astra-zeneca-halverar-leveranse … alet-kan-spricka/

Последна редакция: чт, 11 мар 2021, 23:32 от Анонимен

# 2 777
  • Там,където се събуждам щастлива.
Връщащите се от Занзибар няма да подлежат на карантина

В отговор на това туроператори изпратиха писмо до министъра, в което призовават да няма задължителна карантина за пристигащите от Африка.

„Нито един турист, завърнал се от организирано пътуване в Занзибар, не е дал положителен резултат на PСR тест“, посочват от Обединение "Бъдеще за туризма".

Въвеждането на карантина е административна пречка, която отново ще доведе до блокиране на дейността на туроператорите и ще нанесе значителни загуби за вече платени пътувания, допълват от Обединение "Бъдеще за туризма".

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/vryshtashtite-se-ot-zanzib … arantina-2263262?

Това е абсолютна лъжа. Първо познавам лично семейство (мъжът дори се заминава с производство на тестове), което след връщане беше заразено.

Под коментари на Георги Тошев (журналиста) бяха писали хора, че много техни познати са се върнали болни.

Как могат да лъжат така?

# 2 778
  • на пистата
Това коментирано ли е?България иска да внася различни ваксини.
https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=156453

# 2 779
Връщащите се от Занзибар няма да подлежат на карантина

Няма да има задължителна карантина за пристигащите от Занзибар, обяви здравният министър Костадин Ангелов след заседание на Общинския кризисен щаб в Бургас.

Ден по-рано проф. Ангелов изрази притеснение за българите, завръщащи се от Африка, като допълни, че ще бъде предприето всичко необходимо, включително и въвеждането на карантина за връщащите се от рискови дестинации, независимо от PCR теста.

В отговор на това туроператори изпратиха писмо до министъра, в което призовават да няма задължителна карантина за пристигащите от Африка.

„Нито един турист, завърнал се от организирано пътуване в Занзибар, не е дал положителен резултат на PСR тест“, посочват от Обединение "Бъдеще за туризма".

Въвеждането на карантина е административна пречка, която отново ще доведе до блокиране на дейността на туроператорите и ще нанесе значителни загуби за вече платени пътувания, допълват от Обединение "Бъдеще за туризма".

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/vryshtashtite-se-ot-zanzib … arantina-2263262?
Това е пълно безумие!

# 2 780
  • на пъпа на Златията
Пехоко, не, аденовирусът просто служи като превоз на генетичния код. Той е избран защото той лесно може да влезне вътре в клетката, така сме еволюирали с него, също така успешно предпазва ДНК-то в него и затова тези ваксини могат да се съхраняват при по-високи температури, отколкото РНК ваксините, които са много по-нестабилни.  Но той е само куха обвивка и не може да се размножава, вместо това той вкарва вътре в клетката парченце ДНК от ковид. Това ДНК се транформира в информационна РНК и оттам нататък процесът е като при РНК ваксините -> произвежда се шиповия протеин на ковид -> имунен отговор и т.н..

Пфайзер/Модерна ваксините носят директно информационното РНК, което пътува в липидни мехурчета.

Аденовирусът изобщо не би трябвало/не е желателно да участва в имунния отговор, въпреки че понякога и него го прихваща имунната система и това е проблема с имунитета срещу вектора, който сме коментирали. Защото ако тялото унищожи аденовируса преди той да успее да стигне до клетките, това ще намали ефективността на ваксината.

"Готов антиген" би трябвало да е да вземеш готова част от вируса и да го сложиш във ваксина, но нито АЗ, нито другите са от такъв тип.
Така или иначе резултатът е същият или много подобен. Вектор ваксините са неречени така защото носителят е "жив вирус" днк модифициран за да не може да се размножава, съответно се счита, че реакцията на човек е по-бърза точно както обясни лекарят, в една доза има 50млрд. вируса. Рисковете са единствено ако човек се е срещал с този тип вирус да има имунитет към него и той да бъде бързо елиминиран без да се сдобие с ковид имунитет. Това е много малко вероятно след като е от маймуна, руснаците за да елиминират това са направили 2 вектора с различни вируси.
Ето илюстрация какво представляват тези които се употребяват у нас:

Това го цитирах да го има
Smiley
Значи няма начин по нашите географски ширини да сме срещали шимпанзета.

# 2 781
  • София
Дъщеря ми е с положителен антигенен тест от днес. Ваксинира се на 23.02. по време на зелените коридори с Астра Зенека. На 26 години е. Явно не е минало достатъчно време, за да изгради антитела.
Пазете се след 1 доза.

# 2 782
Дъщеря ми е с положителен антигенен тест от днес. Ваксинира се на 23.02. по време на зелените коридори с Астра Зенека. На 26 години е. Явно не е минало достатъчно време, за да изгради антитела.
Пазете се след 1 доза.
Ваксината на АЗ започва да работи три седмици след поставяне на първата доза.

# 2 783
Е добре де, господин Тесла, сигурно има резон в това, като сте написал от научна гледна точка. На каго ми обяснява минитъра ня здравеопазването , че търсели баланс. Е къде е тоя баланс.
Да си представим , че това продължи 4, 5 години. А като гледам как управляват тая криза, може и до другото десетилетие да се влачи при нас.
Редно ли е децата да са спрени от училище за толкова дълго време? И това при условие , че всичко друго си работи все едно вирус няма.
Давате ли си сметка какви ще са последиците? Не си давате, защото си гледете само себе си.
Точно така както обвинявате другите, че не спазвали мерки и си гледат сабствения кеф. Вие правите същото .
И въобще аз не мога да си обясня що за хора сте, да сте съгласни само една част от обществото ни и то деца, да са потърпевши.  И възрастните се съгласяват , пляскат с ръце , радват се , че кръчмите и фитнесите работят и им дреме за тия гимназисти.   Нещо им нямало, лиготии било, че не ходят на училище.  Направо не мога да повярвам.
И да не кажете, че не вярвам във вируса, да ви уверя , че вярвям . Ама наистина това с големите ученици не е редно. Не е резно да са само те. А то продължава вече година. Моите деца за едва година , от миналия март до сега са ходили на училище сумарно 2 месеца.
Ама защо към мен се обръщате в тоя пост не мога да разбера. Нито аз решавам какви да са мерките, нито обвинявам някого че не спазва мерки, нито си гледам някакъв кеф. Приказвате си на ангро каквото ви падне по мой адрес все едно аз съм решил мерките да са такива. Четете ми по задълбочено постовете. Казвам какво прочетох, нещо което споменах че не съм убеден че е така, защото според мен технологията на предаване на вируса е такава че проблема е основно в закритите пространства, а не в поведението на намиращите се в тях, което означава че не съм убеден че е прав че у-щата са по значим фактор от заведенията, защото и двете са закрити пространства. Просто казвам каква е аргументацията че е правилно (не казвам аз че е правилно) да затваряме у-щата пък заведенията да работят  изказана от политик, част от управлението.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 00:10 от Анонимен

# 2 784
  • В заешката дупка
Заведенията не трябва да бъдат затваряни, тъй като при спазване на мерките и изискването за 50 % заетост възможността за заразяване е малка, в сравнение с класна стая от деца...
А каква е възможността за заразяване в училищата когато и там има мерки вместо да се затварят? Нещо каза ли политикът?

# 2 785
Много, много тъжно.(( Съболезнования на близките му(( Не знам този вирус дали някога ще си отиде.((

Началникът на интензивното COVID отделение към УМБАЛ "Ц. Йоанна – ИСУЛ" доц. д-р Златан Цончев почина по време на поредното тежко нощно дежурство. "Загубихме анестезиолог и невролог с широки интереси, с всеотдайност към пациентите и колегите, току-що прекрачил 50-тата си годишнина. Загубихме колега, на когото можеш да се опреш в труден момент", споделиха от болницата.

https://stolica.bg/oshte/pochina-nachalnikat-na-intenzivnoto-COV … zXSDp5WIk6npfIFBg

# 2 786
Това коментирано ли е?България иска да внася различни ваксини.
https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=156453

Възлага.. да проведе консултации.. с цел проучване на възможност за закупуване..

На мен ми звучи като "искАх, ама нЕмах желание.."

# 2 787
  • Варна
Много, много тъжно.(( Съболезнования на близките му(( Не знам този вирус дали някога ще си отиде.((

Началникът на интензивното COVID отделение към УМБАЛ "Ц. Йоанна – ИСУЛ" доц. д-р Златан Цончев почина по време на поредното тежко нощно дежурство. "Загубихме анестезиолог и невролог с широки интереси, с всеотдайност към пациентите и колегите, току-що прекрачил 50-тата си годишнина. Загубихме колега, на когото можеш да се опреш в труден момент", споделиха от болницата.

https://stolica.bg/oshte/pochina-nachalnikat-na-intenzivnoto-COV … zXSDp5WIk6npfIFBg
Това не е е ли админа консултант на форум пулс. бг, и той така се казваше, за невролог не знам но беше анестезиолог.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 00:29 от Danny_J

# 2 788
За съжаление и аз видях днес за медика от ИСУЛ, но тук такива неща не се коментират. Дребно злободневните, дъвчене на великите ни псевдомерки и като цяло преливане от пусто в празно. Да почива в мир!

# 2 789
Починал е от инфаркт, не е от Ковид. Във ФБ питат защо нямал ваксина((
Не е нужно да е само Ковид. Достатъчно са натоварени точно лекарите в Ковид отделенията, тези наистина на първа линия и раздаващи се. Напрежение и натоварване е огромно, дори такива далече от лекарската професия го знаем и оценяваме. Наистана много е тъжно за всеки отишъл си човек, но точно лекари и то от първа линия, които наистина са Лекари за мен ..нямам думи(( И на фона на това всяко писане и питане ама защо децата не могат да се видят с този и онзи, ама защо да не влезна в заведение...ама ..ми да ви кажа това вече 2000страници. Никой не отрази и за родилката на 31 години с близнаци , в тежко състояние, преди дни погребала съпруга си от Ковид на 36 години, а деца близнаци бебета новородени може би остават без мама и тате от сега. За какво пишем и какво искаме, направо..хората сме ...

Шефът на интензивното ковид-отделение към УМБАЛ „Ц. Йоанна – ИСУЛ“ доц. д-р Златан Цончев е починал от инфаркт, научи от свои източници.

припомня, че 50-годишният лекар е издъхнал внезапно по време на поредното тежко нощно дежурство.

„Загубихме анестезиолог и невролог с широки интереси, с всеотдайност към пациентите и колегите, току-що прекрачил 50-тата си годишнина“, съобщиха с прискърбие от болницата, в която д-р Цончев работи до последния си дъх.

Д-р Златан Цончев завършва Медицинската академия в София през 1996 г. През 2005 г. придобива специалност „Анестезиология, реанимация и интензивно лечение“.

Започва работа в болница „Царица Йоанна през 1999 г., а през 2014-а става началник на Нервното интензивно отделение към здравното заведение.

Общи условия

Активация на акаунт