COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 314 308
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 2 790
  • При семейството си
Много, много тъжно.(( Съболезнования на близките му(( Не знам този вирус дали някога ще си отиде.((

Началникът на интензивното COVID отделение към УМБАЛ "Ц. Йоанна – ИСУЛ" доц. д-р Златан Цончев почина по време на поредното тежко нощно дежурство. "Загубихме анестезиолог и невролог с широки интереси, с всеотдайност към пациентите и колегите, току-що прекрачил 50-тата си годишнина. Загубихме колега, на когото можеш да се опреш в труден момент", споделиха от болницата.

https://stolica.bg/oshte/pochina-nachalnikat-na-intenzivnoto-COV … zXSDp5WIk6npfIFBg

Има ли информация от Ковид ли е починал?

Едит: Сега прочетох. Не е. Може би новината е по темата.
Какво да се коментира родилката...човешка, житейска трагедия.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 00:30 от Elpis

# 2 791
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops

Това не е е ли модератора на форум пулс. бг, и той така се казваше, за невролог не знам но беше анестезиолог.

Да Sad

# 2 792
  • Пловдив
За денонощието:

3121 нови / 17 277 теста,
95 починали
6604 хоспитализирани,
502 в интензивно отделение.

# 2 793
R на вируса според новите данни е много висок. 1,37. При разглеждане на новите случаи по 7дневки и разлика от 5,5 дена. (В момента всеки 10 човека заразяват 13, 14). Така расте вируса в момента на стъпало 3 000+.

# 2 794
В София скоро ще минем 1000 заразени на ден(( При това официално с тестове, другите..всеки да си умножава по колкото иска.

"Ситуацията в София е напрегната и притеснителна. В последните няколко седмици рязко се повиши броят на положителните проби. Пак надминахме 20% от положителните проби. Здравната система отново е под натиск. Все повече млади хора се заразяват. Имаме единични случаи на пациенти, които са приведени от Спешна помощ в интензивния сектор, обобщи д-р Данчо Пенчев.

Към момента има още свободни легла в София. Към момента 71% от интензивните легла са заети, както и 51% от леглата за средни и спешни случаи, успокой шефът на столичната РЗИ. Констатираме, че една част от новите случаи на COVID-19 са на хора, които са посетили заведения. В този момент е редно да мислим, ако не за своето здраве, то на своите близки. Вирусът атакува все по-млади хора, предупреди д-р Пенчев"

На 20.12 сме имали 6624 хоспитализани. Днес имаме общо 6604!
✅53 589 ваксинирани с две дози
💉 15 301 поставени дози за деня
💉 324 446 общо поставени дози
Общо 17 277 тестове за последното денонощие, от които:
🔬 9934 PCR проби
🔬 7343 БАТ проби
🧬 18.1% положителни (3121 общо)
👥 1882 PCR нови (18,95% (➕) ‼)
👥 1239 БАТ нови (16,87% (➕) ‼)
👤 ‼ 119 деца/ученици ‼
👤 911 в София
👤 285 в Бургаc
👤 255 в Пловдив
👤 184 във Варна
👤 130 в Плевен
👤 112 в Сливен
👤 105 в Благоевград
👤 102 във Враца
👤 91 в Стара Загора
👤 84 в Хасково
👤 79 в Кюстендил
👤 79 в Шумен
🧑‍⚕‍ 56 медици
🏥 ‼ 209 хоспитализирани ‼
🩸 +1 интензивни
🍀 1734 излекувани
♦️ 95 починали
👥 413.67 души е четиринадесетдневната заболяемост на 100 000 население
♦️ 14.6 души е четиринадесетдневната смъртност на 100 000 население

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 01:02 от Анонимен

# 2 795
  • Пловдив
Наистина броят на хоспитализираните се увеличава много и това е много тревожна индикация.

# 2 796
Спокойно! Корабът потъва по разписание...
За съжаление все повече ваксинирани се разболяват, преди да имат имунитет. Май и ваксинацията няма да ни помогне при такава вълна.
Disappointed Relieved

# 2 797
Дъщеря ми е с положителен антигенен тест от днес. Ваксинира се на 23.02. по време на зелените коридори с Астра Зенека. На 26 години е. Явно не е минало достатъчно време, за да изгради антитела.
Пазете се след 1 доза.
Всеки ден е ценен. Затова е много важно да не залежават ваксини, а да се слагат максимално бързо. Жалко, че се е разболяла дъщеря ви. Мисля, че би трябвало поне да го изкара леко.

# 2 798
Днес се вбесих тотално. Чухме се с наши познати, те заявиха най-нагло че си направили антиген положителен. Но си ходели до магазина, а жената и на работа. Е това са хората. Съвсем умишлено заразяват другите. Аз ако съм й работодател и разбера и със задна дата ще я уволня такава.
А иначе, кораба наистина потъва по график, никой не може да ме убеди, че тоя път не го направиха това нарочно с тази вълна. Можеше да не се стига до тука. То се виждаше накъде отиват нещата и сега берем плодовете на продължението на сагата, защото или трябва да си идиот да отваряш заведенията малко преди огромен пик, който е ясно че се задава или го правиш нарочно и никак не си идиот. Много удобно за изборите, нали. Хайде, админите да трият ако щат, ясни са ми и те.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 01:23 от lovely

# 2 799
Почвам да си мисля, че съм я друга реалност. Една позната днес започна да ми разправя, че щаба свявял паника и ни успивали със пълните болници . Пълни били, да, ама не. Тя минала днес през няколко болници -ВМА,Александровска,болница Иван Рилски,Инфекциозна и Пирогов. Нито били пълни нито ги интобирали на входовете, нито имало чакащи за ваксини. До кога щели да ни лъжат от екрана на  телевизора . Дори в инфекциозна една жена стояла на прозореца и съзерцавала пътникопотока по булевард Гешов и била без маска . Първо се замислих как е минала през тези болници, явно без да влиза в тях. Не знаех и как да реагирам и я попитах кога бихме разбрали, че нещата тръгват на зле? Дали, когато хора започнат да падат по улиците или, когато ние изпитваме липсата на места по болници на свой гръб? Отговор не получих. Когато кажеш нещо различно от конспирация не се приема добре, даже ме гледат на криво. Аз дори не се заяждам , а просто питам, но отговор не получавам обикновено . Та проблемът явно не го виждат доста хора. Да не говорим, че забелязвам недоверие, че е направена такава бройка тестове последните дни.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 01:32 от daisy12

# 2 800
Днес се вбесих тотално. Чухме се с наши познати, те завиха най-нагло че си направили антиген положителен. Но си ходели до магазина, а жената и на работа. Е това са хората. Съвсем умишлено заразяват другите. Аз ако съм й работодател и разбера и със задна дата ще я уволня такава.
А иначе, кораба наистина потъва по график, никой не може да ме убеди, че тоя път не го направиха това нарочно с тази вълна. Можеше да не се стига до тука. То се виждаше накъде отиват нещата и сега берем плодовете на продължението на сагата, защото или трябва да си идиот да отваряш заведенията малко преди огромен пик, който е ясно че се задава или го правиш нарочно и никак не си идиот. Много удобно за изборите, нали. Хайде, админите да трият ако щат, ясни са ми и те.
И що трият не мога да разбера.И аз пак казвам По неадекватно управление сме нямали и ще продължи да ни управлява и след 4 април.
С какво първи клас са по различни от шести?
Защо при задаващ се пик отворихте молове и заведения.
В Кауфланд защо има 200 човека, кой контролира там пандемията?
Защо се правят умишлено на луди.
Безхаберие!!!!!

# 2 801
Наистина броят на хоспитализираните се увеличава много и това е много тревожна индикация.
Мен най ме притеснява че R се вдига от седмица насам, при тия високи нива на заразени, защото едно е R да ти е над 1,3 при да речем 300 случая, друго е при 3 000. При тия нива 3 000+ да продължава да се вдига R вече седмица (преди седмица 1,25) е доста тревожно. Витанов мисля че предупреждаваше че при тия нива R ако е над 1,3 става много опасно. Иначе ние и много по висок R сме имали (над 2,5) когато вируса почва да расте от ниско, в средата на юни когато вируса е почнал да нараства от едноцифрена бройка (спомняте ли се че имахме 6 новозаразени на ден, в началото на юни, кога ли пак ще имаме 6 новозаразени). Като си спомня колко тежко се прие в темата когато за първи път имаше 6 или 7 починали. Дотогава имаше по 1, 2 починали на ден, и тогава това направи много силно впечатление. Сега имаме по 90.

Отплеснах се в носталгия когато имахме съвсем различни цифри от сегашните, но исках да кажа че R е лесно да бъде висок когато има растеж от ниско, и трудно когато растежа е от високо. Защото се гледат новите случаи последните 7 дни и се сравнавят със 7-дневка от по ранен период спрямо времето за което даденият вирус се прехвърля от човек на човек. При тоя вирус заразеният го предава нататъка най често 4 до 7 дена, след като се е заразил и затова се гледат по 7дневки новите случаи с усреднен период 5,5 дена. И ако вируса ти расте от ниско, да речем за седмица от едноцифрени случаи е стигнал до двуцифрени ще даде по висок R отколкото ако от 600 примерно след седмица случаите са вече 800, а при вторият количествено растежа е по висок. Още някъде в началото на епидемията Витанов говореше че един и същи R при 50 случая означава едно при 5 000 примерно съвсем друго. Даде пример че R показва колко хора заразяват вече заразени, да си представим R 1,3 при 100 човека заразяват 130, вируса е нарастнал само с 30 човека не е страшно, ама при 1 000 със същият R става съвсем друго. Та затова е много притеснително да имаме толкова висок R при вече достигнати много високи нива на разпространение. Защото ние имаме не 3 000 заразени за деня, а вероятно около 20 000 реално новозаразени (примерно някъде там са, открили сме 3 000) тия 20 000 ще заразят нови 27, 28 000, а от тия 20 000 починалите ще ги видим след 3 седмици, защото днешните 90 починали са от заразените преди 3 седмици, когато новите случаи са 1 400, а реално новозаразените тогава са били около 10 000.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 02:15 от Анонимен

# 2 802
Tesla от къде взема това число 1,37 точно?
https://epiforecasts.io/covid/posts/national/bulgaria/
тук е 1.2 за преди 2 дни като е в интервал 0.99-1.40, имам доверие тъй като математическият им модел е доста сложен.

# 2 803
Прочетох всичко преди да го изтрият 😃 и мога да кажа следното: вие хубаво сте недоволни от правителството, но четете ли Фейсбук? Щото и там хората са недоволни, но защото смятат че мерките са много строги 😃😃😄
Така че всеки да се спасява поединично, по- строги мерки няма да има.
Аз ноември бях много уплашена, защото децата ми ходеха на училище. Автобуси, спирки, дюнерджийници, съученици... навсякъде виждах потенциална заплаха. Сега съм по- спокойна, защото си учат у дома и няма да ги мисля. Аз съм възрастен човек, знам как да се пазя и, най- важното, хич не ми дреме кой ще ми се подиграва. Докато при децата мнението на околните е фактор и те не носят маски и не спазват мерки именно поради тази причина.

# 2 804
  • София
Спокойно! Корабът потъва по разписание...
За съжаление все повече ваксинирани се разболяват, преди да имат имунитет. Май и ваксинацията няма да ни помогне при такава вълна.
Disappointed Relieved

Ще се разболяват, защото първо сме в изправяне на кривата и второ, хората се успокояват след първата доза и стават по-немарливи в мерките или престават да ги спазват. А поне месец след първата доза трябва да са стриктни. На мен самата дни след ваксинирането, че и сега като кажа, че съм ваксинирана, хора ми казват "махни я тази маска вече, какво се пазиш, нали се ваксинира". Очакват да тръгна да живея на макс като преди епидемията.

Общи условия

Активация на акаунт