COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 314 272
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 2 820
PureLove, доказва се, и не само в България, как се изменя графиката 3 седмици след старт на присъственото и 3 седмици след старт на дистанционното. Ако се направи подобаващо тестване, вероятно ще се докаже и официално.
Това, че няма да има карантина за занзибарските туристи, е много притеснително.

# 2 821
Уж в София нямаше пфайзер и модерна, пък вчера над 900 човека са ваксинирани с пфайзер и близо 400 с модерна.
Да не говорим, че модерна се слага само в София. Явно тук са се събрали най много от връзкарите.
Как могат да изнасят в провинцията ваксина съхраняваща се на минус 70, а тази на минус 20 да не могат.
Човекът кандидат за депутат само разтяга локуми, а вече наближаваме 7 хиляди хоспитализирани.
Дори нямат смелост да поставят под карантина занзибарците.
Нямам думи.
По стотина българи умират вече дневно от вируса, скоро ще станат и по 150.

# 2 822
Колкото и да не ни харесва да го признаем, училищата наистина са най-силният фактор за разпространение....

Това, обаче в никакъв случай не трябва да ги прави единствена мярка и последен приоритет.
Съгласна съм и с двете.
Винаги, когато е имало грипни епидемии, какво се прави - пускат се децата в грипна ваканция и се спира плановият прием.
Но сега това само не е достатъчно, само дето никой вече не иска да поема отговорност кой какво, защо и колко дълго е ограничил - и започват да прехвърлят топката - на Директорите на училищата, на РУО-тата, на РЗИтата, на кой ли не. Те ако и компенсациите се раздаваха по предназначние, можеше и да има ефект - ама пак милионите се изливат някъде, не и конкретно към засегнатите български граждани (един често използван израз напоследък... който ме кара да се чувствам не като нещо, ми точно като нищо...).

Затова е целият този хаос - няма никакви последователни действия. Всичко е на парче, ако се получи - проба-грешка така или иначе е мантрата от години на каквото се сетите...

# 2 823
Ама то е очевидно. Нали точно след отваряне на училищата бройките тръгнаха нагоре, заведенията бяха затворени тогава.

# 2 824
  • София
Относно това кое влияе най-съществено за ограничаване разпространението на вируса отговор дава анализ на мерките, предприети в 41 държави през пролетта на миналата година и влиянието им върху репродуктивното число. Статията е публикувана през декември 2020 г.  в "Science" и обобщените изводи са:

Излиза, че затварянето на училищата и университетите има значителна роля за намаляване на репродуктивното число, заедно с ограничаване събирането на хора - най-вече ограничението до 10 човека.
Цялата статия - ТУК
Съвсем друг въпрос е, че в някои държави предпочетоха да оставят училищата отворени, предвид важната им обществена роля, а да заложат на други мерки като компенсация, за да ограничат в крайна сметка разпространението на заразата. При нас почваме заварянето от училищата - че най-лесно...

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 08:03 от NumLock

# 2 825
Според Кунчев, да стиснем зъби март, после вълната ще намалее. Да видим.

# 2 826
  • Сф
Ама то е очевидно. Нали точно след отваряне на училищата бройките тръгнаха нагоре, заведенията бяха затворени тогава.
1 ви до 4 ти са присъствено, детските градини не са спирали, а и всеки си пуска детето както иска без да се изисква мед. бележка,заради пандемията. Спортовете тренират също от поне 2 месеца. Влизали ли сте в зала за атлетика примерно на В Левски или худ. гимнастика, да видите какво е скупчване?А лятото имаше и лагери с по няколко отбора.  И досега не се е чуло огнище да има..ама щом казвате за училищата точно..Моля за България да се говори , не може да се сравнява с чужбина и техните мерки или какво там се е случило. Снощи отново пред столичен театър хората бяха един в друг, ама дистанция О. Училищата най- лесно ги наблюдават, това е, не че те допринасят повече от другите..

# 2 827
  • София
И на мен ми е много интересно като кажат "Доказано е, че е от децата". Кой го доказа това? Нашите деца явно са по-зарАзни от чужбинските, защото в немалко европейски държави децата посещават училище и не изправят никакви криви и прави. Сега ще кажете, че там има мерки и маски, аз ще кажа, че е много лесно всеки ученик, който отказва да седи с маска, да бъде връщан вкъщи, където ако иска, да си седи по гащи. Аз ако трябваше да избирам дали да съм в гимназията с моята тайфа (с която съм и до ден-днешен), ама да сме с маски, или да вися у нас, познайте кое щях да избера от три пъти.
В България всичко работи, купонът тече на макс, но училищата са виновни и само тях ще затваряме. Аз съм мега противник на локдауните, но хайде да видим - четири седмици як локдаун, работят само суперите и аптеките, курортите хлопват кепенците, силно се ограничава движението, задължителен хоумофис, ако е възможен, но децата да са на училище. Ако ще и КПП-тата да връщат и пак да махат пейките. Да видим ще изправяме ли криви, или направо ще ги занулим.
И пак казвам - хората са нехайни и им е лесно да обвиняват децата. Аз нямам деца, например, но от отношението към тях ме боли и ми се струва оскърбително. Ей на, сега гледам, в Ямбол щяло да има кукерски фестивал. Еми, не, не е честно спрямо едни малки хора, които са бъдещето на тая опърпана държава и уж от тях очакваме да го съградят това бъдеще.

# 2 828
Те и на 25ти февруари казаха, че ще е пика.. ама тогава тамън започна да расте и краят му не се вижда...
Всеки си дрънка какво му кефне общо-взето. То вместо хороскоп вече започна да става... ЕфБет ряпа да яде.

10 Февруари, 2021
Проф. Богов: Пикът ще е около 25 февруари, при 200 заразени на 100 000 души – затягаме мерките
https://fakti.bg/bulgaria/552096-prof-bogov-pikat-shte-e-okolo-2 … -zatagame-merkite

15 Февр. 2021
"Много сме добре с COVID-19. Отваряме" - https://www.segabg.com/node/172384

19 Февруари 2021
Третата вълна на коронавируса  у нас най-вероятно ще съвпадне с парламентарните избори
https://duma.bg/kunchev-prognozira-che-tretata-valna-shte-savpad … -izborite-n232873

# 2 829
Ама така от самосебе си ли?

# 2 830
Тесла, обърнах се към вас ,защото вие написахте , че училищата са по -опасни от кръчмите. Извинявам се, мнението ми е принципно, не лично към вас.
Често на мен ми е обидно и смятам за абсолютно тенденциозно и дори  дискриминиращо  отношението към големите ученици и студенти. То е срамно. Срамно е това да е единствената мярка. Срамно е за нас като родители, като част от това общество. От Занзибар се връщат без карантина, щото туроператорите протестират.
Ами то скоро ще се стигне до протести и срещу затварянето на гимназиите.
И не казвам , че училищата не допринасят за разпространението. Но допринясат точно толкова , колкото и трудовите колективи , заведения, фитнеси и други.
Не случайно в западните страни с кански  мерки се опитват да задържат децата в училище. То има защо да се полагат тези усилия. Ама нашето управление и НОЩ вероятно го разбират, но така бленуваните депутатски места са им по -важни.
Малък, но много прост народ сме ние, вярно си е това.
Няма проблем, аз не твърдя че у-щата са по опасни от кръчмите, от политическата сцена идват такива твърдения. Аз ги коментирах тук, че не съм убеден в изложената аргументация, заради технологията на предаване на вируса. Че поведението на децата (по емоционално, по непредпазливо, напълно нормално за децата) се извежда на преден план като улесняващ разпространието фактор сред децата. И заради това се твърди че у-щата са по голям фактор от заведенията.

Според мен закритото пространство е основният фактор. Инфекциозната доза от която зависи заразяването,  се влияе, достига се по бързо или по бавно, въз основно на това какъв е обема на закритото помещение в което има заразен, и каква е обмяната на въздуха. Така че дадена класна стая в която има заразено дете, и не се проветрява достатъчно често, е точно толкова рискова като всяко друго помещение със същият обем и заразен в него, ако трябва да съм докрай точен.

Единствено не съм съгласен че у-щата не се различават по нищо от всички останали дейности. Те са голям фактор не защото са по рискови, а заради ролята която имат в о-вото. Огромен процент от населението е ангажиран в образователният процес, няма друг такъв процент ангажиран в който се сетиш трудов колектив, заводи с огромни трудови колективи не могат да стъпят на малкият пръст като процента от населението ангажиран с у-ще. Тука не говориме само за учениците които са огромен процент, Пюър беше дала данни преди време, те заедно с техните семейства, учители, персонал, всички за които се сетиш ангажирани с образователният процес са огромна част от народа. Така че тяхната роля не е същата като всичко останало, по голяма е заради огромният процент от населението замесен в образователният процес. Това не е аргумент цялостно да борим вируса с децата, защото в това което си написала за приоритетите на държавата има много резон.

# 2 831
  • София

Тя и от самосебе си може да затихне, ама ще измре маса народ междувременно. Плюс процент с тежки последици, които не се знае доколко са обратими...

# 2 832
  • Tsingtao-Hsishuang Panna
Е в Бразилия яко стискат зъби, ама нещо не им се получава.

# 2 833
Развалих си настроението за деня, проявих глупостта да включа телевизора и първото, което чувам, е как "нищо не можем да направим, народът не ще". Има ли случай в човешката история някъде, някога, целокупният народ на една страна да е бил на едно и също мнение по какъвто и да било въпрос? Защо по всички други въпроси властта не се съобразява с това колко хора одобряват това или онова тяхно решение, а за да се направи нещо смислено за ограничаване на епидемия и трябва всенародно желание?
А като чуя за пореден път това "имаме легла", започвам да се съмнявам в психическото здраве на казалия го. Наистина ли мислят да ни убедят, че леглата лекуват?

# 2 834
Joy Не уточни. Каза и, че за април не е потвърдена доставката на АЗ. А и че файзер отива към личните лекари. Беше нещо нервен.

Общи условия

Активация на акаунт