COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 314 614
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 2 835
Според Кунчев, да стиснем зъби март, после вълната ще намалее. Да видим.
Ама така от самосебе си ли?

Тя и от самосебе си може да затихне, ама ще измре маса народ междувременно. Плюс процент с тежки последици, които не се знае доколко са обратими...
Това на всички ни е ясно. Но тъй като не съм слушала Кунчев точно какво е казал, по-скоро се запитах дали планът е да оставим вълната да вземе каквото ще вземе и да затихне от самосебе си или ще бъдат предприети някакви мерки?

# 2 836
  • София
Развалих си настроението за деня, проявих глупостта да включа телевизора и първото, което чувам, е как "нищо не можем да направим, народът не ще". Има ли случай в човешката история някъде, някога, целокупният народ на една страна да е бил на едно и също мнение по какъвто и да било въпрос? Защо по всички други въпроси властта не се съобразява с това колко хора одобряват това или онова тяхно решение, а за да се направи нещо смислено за ограничаване на епидемия и трябва всенародно желание?
А като чуя за пореден път това "имаме легла", започвам да се съмнявам в психическото здраве на казалия го. Наистина ли мислят да ни убедят, че леглата лекуват?
И трябва ли въобще да стигаме до леглата, дори и да ги има? Защото знаем, че част от тези, стигнали до леглата, се преместват и в едни други дървени съоръжения, с капак. Не е ли целта да намалим броя и на едните, и на другите, а не да успокояваме хората, че има къде да ги положим при нужда.

# 2 837
За съжаление и предизборната кампания се крепи на разхлабване на мерките. Бизнеса, та бизнеса. Явно е много важно да щадим бизнеса от глоби!

# 2 838
Колкото и да не ни харесва да го признаем, училищата наистина са най-силният фактор за разпространение. Най-много мрежи свързват, най-много време прекарано на закрито при това с ежедневна повтаряемост, най-много хора на единициа площ (тук баровете ги изпреварват, но те май още не работят) и да не забравяме задължителния елемент.
Това, обаче в никакъв случай не трябва да гио прави единствена мярка и последен приоритет.
И това твърдение  е доказано с тестване например  ? Или как? И спрямо кого?
С нищо не е доказано. Даже има обратните изследвания, че училищата не амплифицират разпространението сами по себе си и повече от други места. На страницата на ЕСDC e, слагала съм го многократно в темата.

# 2 839
  • София
Честно казано, не съм слушала Кунчев. Слушах Богдан Кирилов по БНТ, който добре ги обясняваше нещата около казуса с АстраЗенека, страничните ефекти от ваксините и прочее. Рано сутрин той ми е по-поносим от щаба...

# 2 840
  • София
Честно казано, не съм слушала Кунчев. Слушах Богдан Кирилов по БНТ, който добре ги обясняваше нещата около казуса с АстраЗенека, страничните ефекти от ваксините и прочее. Рано сутрин той ми е по-поносим от щаба...
Думай сега, какво е разяснил, че звучи наистина интересно?

# 2 841
Колкото и да не ни харесва да го признаем, училищата наистина са най-силният фактор за разпространение. Най-много мрежи свързват, най-много време прекарано на закрито при това с ежедневна повтаряемост, най-много хора на единициа площ (тук баровете ги изпреварват, но те май още не работят) и да не забравяме задължителния елемент.
Това, обаче в никакъв случай не трябва да гио прави единствена мярка и последен приоритет.
И това твърдение  е доказано с тестване например  ? Или как? И спрямо кого?
С нищо не е доказано. Даже има обратните изследвания, че училищата не амплифицират разпространението сами по себе си и повече от други места. На страницата на ЕСDC e, слагала съм го многократно в темата.
Няма как да не амплифицират, пресечна точка на много вериги са, много хора прекарващи дълго време на закрито са, гимназистите маски правилно не носят, ако изобщо носят.

# 2 842
  • София
Скрит текст:
Думай сега, какво е разяснил, че звучи наистина интересно?

За спрените партиди - от ЕМА не са установили връзка между ваксината и тромбозите и не препоръчват спирането на ваксинацията. Ние продължаваме смело напред с ваксинацията, чакаме да ни обадят кога ще получим от ваксините на Janssen.
В България няма съобщения за проблеми с тази спорна партида на АЗ. У нас пациентите съобщават за стандартните странични реакции от листовката, общо някъде 850 оплаквания има подадени.
Според Кирилов препоръката за АстраЗенека е да се поставя точно на десетата седмица, така че тия с първа доза от нея ще бъдат викани за втора на 70-тия ден. Втори дози ще има за всички (надявам се тука да не лъже).

# 2 843
  • София
Заведенията не трябва да бъдат затваряни, тъй като при спазване на мерките и изискването за 50 % заетост възможността за заразяване е малка, в сравнение с класна стая от деца...
А каква е възможността за заразяване в училищата когато и там има мерки вместо да се затварят? Нещо каза ли политикът?

Ако под "мерки" се разбира носене на маска, по-добре да се затворят.
Първо, защото децата не могат да спазват подобни мерки; Второ, ако ги спазват, ще имат много по-големи физически и психически увреждания от стоенето вкъщи.

# 2 844
Добро утро
Не съм ви чела - влизам да споделя чутото по радиото сутринта. Кунчев беше гост в студиото на Нова. По това, което каза стана ясно, че явно стратегията на правителството за справяне с пика е следната - възможно най-леките мерки /почти никакви по-сериозни от тези сега/ и постоянно отваряне на нови отделения в болниците, като накрая някои болници целите ще се трансформират в Ковид болници. Да си знаете Simple Smile
Връщам се да ви изчета - извинявам се, ако някой вече го е споделил

# 2 845
  • В заешката дупка
“Мерки в училищата” съдържа много повече от носенето на маски. Достатъчно е да се види какво се прави по света.

# 2 846
Великибритания е затворена вече повече от три месеца. И да, не само магазините, два месеца бяха затворени и голяма част от учениците. По мои наблюдения училища посещаваха около 1/3 от децата. Част от бизнеса също работеше (за разлика от пролетта), както и имаха разни изключения за децата, които са вкъщи (две семейства можеха да контактуват, за да се гледа детето от друг ако родителите работят). Но, разликата е, че съчетаха затварянето с масова ваксинация. В момента мисля, че се ваксинират хора на възраст 55 +. Няма зелени коридори, няма как да отидеш да се ваксинираш по желание. Има си график, определени професии + определени възрастови групи. И все още сме в локдаун. От три месеца нямаме право да се виждаме с никой в домашна среда, не само в заведения. Последната мярка не знам колко строго се спазва, но така или иначе и да имат контакт с друго семейство, то е рядко, тайно и за кратко. Подозирам, че все пак има хора, които виждат роднини или приятели от време на време.
Децата до 12 години не носят маски в училище, но се мият постоянно, дезинфекцират ръце, а стаите се проветряват.

# 2 847
Тази вечер президентът на САЩ Байдън направи обръщение към сънародниците си. В него той обяви следните непосредствени 5 стъпки за справяне с коронавируса.

1. Всички щати и амер. територии да направят организация не по-късно от 01.05.2021 да подсигурят ваксини за всички възрастни над 18г. Целта е да се постигне ваксиниране над 2 млн. дози на ден, какъвто до момента е ритъмът на ден.
2. Нов уебсайт, в който всеки американец да намери мястото за ваксиниране в непосредствена близост до него. Край на денонощните търсения от страна на хората да резервират ваксинация за себе си и обичаните от тях хора.
3. Ваксиниране на учителите и шофьорите от градския транспорт и отваряне на училищата. Това е топ приоритет на Байдън.
4. В следващите седмици да се оповестят нови препоръки за това кое е разрешено и кое не да се прави от хората, които са напълно ваксинирани. Препоръките ще се издават от CDC с цел да се намали объркването у хората, за да се предпазят и да се насърчат останалите да се ваксинират.
5. Последно и най-важно: "Аз няма да се откажа от борбата да победя този вирус, но АЗ СЕ НУЖДАЯ ОТ ВАС, АМЕРИКАНЦИ. ИМАМ НУЖДА ОТ ВСЕКИ АМЕРИКАНЕЦ ДА ДАДЕ СВОЯ ПРИНОС. ИМАМ НУЖДА ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ И ДА ПОМОГНЕТЕ НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВАШЕТО СЕМЕЙСТВО, СЪСЕДИ И ПРИЯТЕЛИ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ. Така че на 04.07. да можете да празнувате с барбекю в двора, може да не е празненство с много хора, но ще е събиране с празнуване. Така че да празнуваме Независимостта не само като нация, но и като независимост от вируса."

https://www.youtube.com/watch?v=evtcW2QEXU0&t=163s

Край на цитата.

Ще допълня нещо от мен. Преди точно 1 година - на 10.03.2020 моето семейство се самокарантинира (без да има нужда, просто решихме да преминем на друг режим на живот). Ню Йорк премина през едно от най-ужасните изпитания, когато на ден умираха повече от 1000 души на ден. През всичкото това време ежедневно, по няколко пъти на ден съм говорила със семейството ми в България, често и с приятели. Употребих тонове думи, доводи, факти, търпение, яд, повишавах тон на моменти, за да ги убеждавам в мерките. Всеки ден те се сблъскваха с абсурдни твърдения за вируса. Днес моето семейство се ваксинира с първата си доза. Благодаря на всички от форума, които ми писаха на лични да обменим мисли, подкрепа и конкретна информация.

В България ситуацията е трудна - като се започне от управляващите, които не поставиха живота и здравето на хората като ценност. Наместо това противопоставиха едни общности на други, едни бизнеси на други, здраве срещу икономика, училища срещу ресторанти, общество срещу лекар. Направиха това, което знаят и умеят най-добре - да разделят и владеят, да скарат сънародници вместо да управляват. Сега ще си копирам този пост, защото както виждам тенденцията е да се трие.

Тук е 2:30ч. през нощта, но аз съм толкова развълнувана, че сън не ме хваща. Моля ви, говорете с вашите семейства, съседи и приятели да се ваксинират, дори и да е трудно, не се отказвайте. Бъдете здрави!

# 2 848
Заведенията не трябва да бъдат затваряни, тъй като при спазване на мерките и изискването за 50 % заетост възможността за заразяване е малка, в сравнение с класна стая от деца...
А каква е възможността за заразяване в училищата когато и там има мерки вместо да се затварят? Нещо каза ли политикът?

Ако под "мерки" се разбира носене на маска, по-добре да се затворят.
Първо, защото децата не могат да спазват подобни мерки; Второ, ако ги спазват, ще имат много по-големи физически и психически увреждания от стоенето вкъщи.
Между другото аз като твърд привърженик на маските на закрито, имам съмнения относно как да го кажа наложителността, ефективността, полезността от маските при най малките. СЗО официално са казали че маски под 12 години не се препоръчват. Същевременно има държави, аз поне за Испания се сещам и Италия мисля които въведоха маски за всички ученици от 1 клас. Аз не знам там децата носят ли ги и как ги носят, виждам в едно у-ще до което живея, в София, как ги носят маски там най малките. Не знам самото у-ще какво е решило,
да са задължителни ли маските от каква възраст и т.н. ама гледам някакъв клас малки деца, някъде 9, 10 години, вероятно 3, 4 клас, доста от децата носят маски в клас, но не всички, по малко от половината, ми те маските са къде ли не по тях, висят на вратове, на уши, падат по земята, вдигат се, после се слагат, ми то тая маска де що е имало коронавирус по земята го е обрала. Не се шегувам, защото той вируса си лети известно време, закача се фини прахови частици и след известно време пада на земята, заедно с праха, защото гравитацията действа. Не знам по последните изследвания какво разкриха и колко часа е жив вируса, (активен че нали има научни спорове, вирусите  живи ли са или не) мисля че бяха 6, тая маска като обере болкуците и праха по земята, като си е сложи обратно детето, има по голям шанс да се зарази заради маската обрала болкуците по пода, отколкото без нея ако се проветрява в стаята. Аз по тая причина не съм много убеден че трябва малки деца да носят маски. Голям смисъл няма те, или не ги носят като хората, т.е. не ги пазят от нищо или тия маски обират какви ли не болкуци, докато ги изпускат някъде, играят си с тях и какво ли не ги правят.

# 2 849
  • Немция
...че учениците на ДО са били достатъчни да овладеем вируса. А то не е изключено и да е напълно достатъчно. Аз не се наемам да твърдя че у-щата са по голям фактор
....Строго епидемично у-щата са голям фактор, закрито пространство, много хора на едно място по половин ден, какво повече му трябва на вируса. Мен ме притеснява един много далечен въпрос извън Ковид, но свързан с учениците на ДО, какво става с децата на ромите. За тях е пагубно ДО, те просто отпадат от учебният процес, и трябва да помисли държавата за тях, защото веднъж отпаднат ли, връщането им е много трудно. Мен това ме притеснява в ДО, при тях е големият проблем и голямата образователна щета на ДО.
Да не забравяме, че учениците от 5 до 12 клас отиват в ДО, малките са на училище. Тоест няма изцяло затворени училища.

В Германия учениците с проблеми в ученето ги привикаха по-рано в училищата, май от февруари. Примерно 5 ученика от клас, които не се справят добре с ДО, учителят преценява кои са те. Как точно  е организирано не съм наясно.
Но много ме съмнява нещо по-различно да се измисли за ромчетата в България.

Никола, моят третокласник е с хирургическа еднократна маска на училище. В нашата немска провинция маската я направиха задължителна по време на час и за учениците от 1-4 клас.
В момента са половин клас, сами на чин и с маска в час. Носят си ги децата и няма хън - мън.
Медицинските маски ги направиха задължителни, но няма да върнат дете, което е с платнена маска.

Преди декемврийския локдаун носеха нон стоп маски, но при сядане на чина я махаха.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 09:48 от Бибит

Общи условия

Активация на акаунт