COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 314 011
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 2 970
Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март.
Това е цитат от Близ. Доколко е вярно...

# 2 971
  • София
Една след друга държави започнаха да обявяват позицията си за ваксината, от която във Великобритания са поставени 11 млн. дози. Австрия спря ваксинирането с конкретни дози "Астра Зенека" (но не и цялостното използване на ваксината) още в неделя. Причина бяха смъртен случая заради проблеми с кръвоснабдяването и белодробна емболия. Тя свърза решението с конкретна пратка, обозначена като ABV530, изпратена до 17 държави. Сред тях е и България. Естония, Литва, Люксембург и Латвия, които също са в списъка на получилите дози от тази партида, спряха използването ѝ, но не и поставянето на дози на "Астра Зенека" по принцип. По-късно това решение взе и Румъния.
Последва още една държава от Европейския съюз - Дания, след като и там се появиха съобщения за смъртни случаи, свързани с кръвни съсиреци. Две северноевропейски държави извън ЕС - Норвегия и Исландия - също избраха да изчакат натрупването на повече данни и доказателства, че ваксината е безопасна. Испания избра по-нюансираното решение да отложи ваксинирането с "Астра Зенека" на хора на възраст между 55 и 65 г.
Извън Европа - Тайланд единствен обяви, че няма да започне планираната за днес имунизация с "Астра Зенека".
Още вчера Франция обяви, че няма да правят промени в плановете за ваксинация с "Астра Зенека", днес Германия направи същото. Италия само спря ваксините от партидата ABV530, притеснила Австрия. От използване на ваксината дори временно не се отказва и Испания въпреки промяната в плана.
Канада, която вече използва над половин милион доставени от "Астра Зенека" и произведени в Индия дози, препотвърди позицията си, че ваксината е безопасна. Австралия заяви същото.
Мексико имаше проблеми с доставките и с бавната ваксинационна кампания, въпреки че са одобрени множество ваксини и са подписани договори с производители. Страната също потвърди, че смята ваксината на "Астра Зенека" за безопасна. На тази позиция застанаха и Филипините.
Позицията на самата компания е, че на базата на данни от над 10 млн. ваксинирани няма никакви доказателства са повишен риск от проблеми като белодробна емболия или тромбоза. Изводите не се променят и ако се направи разбивка по пол, възраст, партиди или държава, където се използват дозите - с други думи, няма разлика в безопасността за отделните групи ваксинирани.
  от ТУК
На мен цялата тази история ми мирише на кални търговски войни - поне доказателства за друго засега няма. Надявам се наистина да е така, макар че и в този случай пораженията върху плановете за масово ваксиниране в Европа ще се окажат под много сериозна заплаха , защото доверие лесно се губи и трудно се печели.  А пандемията си продължава...

# 2 972
  • София
Може да подхвърлят по 100 бройки РНК, но
Скрит текст:
ЕЖК е случая, но контактувам в тези среди, затова си позволявам да цитирам: администрацията е подкарана (отново) на юруш за ваксинация, за да може да гласува безпроблемно, и за когото иска, разбира се, отчитайки все пак коя партия-майка се е погрижила да имат РНК ваксини Wink
.
Та така с надеждите, че като е спряна Астрата ще пуснат файзера Grinning

# 2 973
Във Великобритания се опитаха да затварят на зони (местно ниво), не проработи, защото хората мигрират. Примерно град А е зона 4, всичко е затворено, но град Б ти е на 30 км и е в зона 2, в която заведения работят. Логично, че хората ще пътуват до град Б. Наложи се национален локдаун естествено. Не разбирам защо в България се отлага, ясно е, че рано или късно ще се стигне до пълно затваряне и в момента се питам кому е нужен този хаос, който ще доведе до по-висока смърност и заболеваемост. Другото което е - колкокото повече се отлага национален локдаун, толкова по - далечни стават надеждите за така бленувания успешен летен сезон.

# 2 974
  • София
https://segabg.com/hot/zhena-na-57-g-e-pochinala-plovdiv-sled-vaksinaciya

Жена на 57 г. е починала тази нощ в Пловдив, след като вчера е била имунизирана с "АстраЗенека" в Пловдив. Връзка между ваксинирането и смъртта не е установена, жената е била със съпътстващи заболявания, а аутопсията е показала остра сърдечна недостатъчност. Това съобщи на извънреден брифинг в Пловдив здравният министър проф. Костадин Ангелов. Това е една от причините да се прекрати употребата на ваксината на "АстраЗенека" в България. Жената е била ваксинирана с доза от друга партида, а не проверяваната в момента от Европейската агенция по лекарствата.
Днес в страната са влезли още 80 000 дози от "АстраЗенека", но те остават на склад до излизане на заключение на Европейската агенция по лекарствата. Количествата от "Пфайзер" и "Модерна" са изключително ограничени.

# 2 975
Давате ли си сметка, че в десетте дни на зелени коридори и хаос имаше повече нормалност и по-голям брой ваксинирани, отколкото през цялото останало време на фази, списъци, записване и обслужване през централната е-система и т.н.?...

# 2 976
# 2 977
Не знам...ако решението за спиране на Астра Зенека беше тука само наше си сигурно щях да си кажа, че е поредната идиотия. Но е факт, че и други страни спряха ваксинирането временно, за да се направи някакво разследване. Това ме води до мисълта, че може би е правилно да се изчака. Но от друга страна те след като толкова месеци не можаха да разберат какви странични ефекти може да има от ваксината, то сега ли ще разберат тука за няколко седмици... Съмнително!

# 2 978
Значи поне 1 седмица ваксината ще бъде спряна.

Сега вече става малко по-ясно защо е взето това решение и съм една идея по-склонна да го оправдая, но въпреки това е жалко.

# 2 979
  • Пловдив/София
Здравейте, бърз въпрос, за който не успявам да намеря никъде отговор, може да имате някаква информация.
Брат ми си пусна тест за антитела, резултатът е 35 при референтни под 0.8. Бил е в постоянен контакт с болен (дете) преди 3 месеца.
Значи ли резултатът, че е изкаран безсимптомно и че има някакъв имунитет? При липсата на ваксини би било някакво успокоение. Но четох някъде много по-високи цифри като отговор и не знам "брои ли се" този резултат.
Има ли източник с различните граници- например еди колко си антитела, значи еди какво си?

# 2 980
  • София
Вижте, Борисов първо казва - да изчакаме ЕМА.
ЕМА, ако трябва да "разследва", умишлено слагам в кавички, вероятно ще трябва изцяло да се спре АЗ за период от между 3 до 6 месеца. ЕМА вече написа, и ще напише отново, че няма данни и не смята, че причината е АЗ. Толкоз. А данни няма, щото производителят не е дал данни. Откъде да се вземат тия данни. за 24-48 часа или за 5 дни.

После пък се оказа, че не заради Австрия, а ние си имаме вътрешен случай (дано не е свързан с ваксината), та всъщност ще чакаме 7 дни за експертно заключение. Добре, аз да попитам: чакаме ЕМА, щото е тяхна отговорност да се произнесе за тромбозите, но конкретния случай ще поверим на обикновена медицинска експертиза. Хм, ще се справят ли....

# 2 981
Ваксината е преминала през клинични проучвания, на базата на които е одобрена, освен това вече е сложена на милиони хора, т.е. има достатъчно допълнителна информация натрупана вече. Ако нещо се случва с по-голяма честота сред ваксинираните, то ще се види и така ще се установи връзка с ваксината. За 1 седмица статистиките няма да се променят.

# 2 982
Аз от историята с АЗ си правя извод, че е трябвало наистина да се поставя на лица до 55г. Или поне за хора в недобро здраве да се даде рнк. А не като при нас за връзкарите.
Моята ваксинация днес пропадна. За трети път не мога да се ваксинирим с АЗ. Точно пред мен и хлопва вратата.

# 2 983
https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/skandalmatemat … shman-454870.html "Петър Велков, който преди ден стресна цяла България с прогнозата си, че „смъртността ще скочи с до 4 пъти“, се оказа, че не е математик, а такъв е само баща му,. Това става ясно от негов посст във Фейсбук, препечатан в медиите.

Нямам завършена специалност математика. Но ако математици са само тези, които са завършили специалност Математика, то немалка част от тези, определени като такива, не биха били, твърди Велков.  Той признава, че не той, а баща му е завършил математика и цял живот е бил сред математици.

„Завършил съм педагогика, като едно от трите ви висши образования, а другите две са пряко свързани с управление на кризи на национално и бизнес ниво“, хвали се Велков.

В едно от последните си интервюта той бе представен със следната Визитка картичка: Петър Велков е математик, преподавател в „Увекинд“ и експерт по управление на кризи. Велков активно следи статистиките за COVID-19 в България и други държави

"Увекинд" е частна детска градина и частно училище в кв. Бояна в столицата."

# 2 984
съзнавам, че няма да има факт (каквото и да покаже категорично разследването, както е споменал министърът), който да убеди семейството и близките на жената, че има друга причина извън ваксината,  и това е нормално и естествено

пише още в линка с новината, че е бил направен тест за коронавирус - отрицателен, не знам дали е възможно post mortem да се направи и за антитела, с оглед на това, което разказа вчера Мак, за да се провери дали няма предходно прекарана инфекция, която е била незабелязана; не е добре да спекулираме с оскъдните данни, които са известни засега, надявам се, че човек с посочените състояния е имал медицинска история на прегледи и би могло да се проследи дали няма връзка и с предходните й заболявания.... все пак до преди 3 месеца нямаше ваксини и хората пак получаваха инфаркти и инсулти от тромбози или не, явно ги е причинило нещо

от техническа гледна точка, за мен ще е интересно да науча има ли лекарствени средства, които предизвикват тромбоза и то в супер кратък срок? и ако има, някое от тях съдържа ли се в милилитрите ваксина, които се инжектират? за момента знам, че съществуват точно обратните  - антикоагуланти и противосъсирващи, които се борят със състоянието и неупотребата им при належащо състояние е опасна

Общи условия

Активация на акаунт