COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 330 440
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 450
В Хърватия от 1 март е активирана платформа за регистрация на граждани за ваксинация срещу коронавирус, на която са се записали 30 000 човека за 1 ден.
"Благодаря на хърватските граждани за интереса и доверието към науката и медицината. Гражданите все още могат да се регистрират, като се обадят на номер 0800 0011 или на семейния си лекар “, каза хърватският министър на здравеопазването Вили Берош.

Хърватия може да закупи руската ваксина Covid-19 Sputnik V

Хърватският министър на здравеопазването Вили Берош даде изявление пред медиите и коментира закупуването на руската ваксина срещу Covid-19, Sputnik V.
Той коментира набавянето на руската ваксина, като заяви, че вчерашният разговор с руския посланик не е знак за отделяне от европейските методи. "Разговорът беше приятен, конструктивен и приятелски и обсъдихме възможността за закупуване на ваксини. Подчертахме, че това е възможен вариант, обаче, че той трябва да бъде в рамките на европейските разпоредби и всички разпоредби на Република Хърватия, които определят кога ваксина и лекарство могат да навлязат на територията на Република Хърватия ", каза Берош.
https://www.thedubrovniktimes.com/news/croatia/item/11020-croati … vaccine-sputnik-v

# 451
  • Бургас
Групата на детето ми в детската градина е от днес в карантина. Той не е бил на градина тази седмица, трябваше утре да го водя, но... Питам директорката какво ще правим сега 10 дни, жената отговор няма. Не можела да го сложи в друга група, нямало разписана процедура при такива случаи. Предложи ми да го пише в списъка с контактни и да го подаде в РЗИ, но аз отказах. И за сега вариант работещ и за двете страни няма.

# 452
Словакия ще получи 2 милиона дози от Спутник V до юни.

https://www.zdf.de/nachrichten/heute-sendungen/sputnik-v-slowake … ff-video-100.html

Въпросът е как става този номер в рамките на ЕС.Техният главен министър бил фен на Спутник V.

Този номер става в съответствие с европейската директива 2001/83/EC,, която гласи  "Държавите-членки могат временно да разрешат разпространението на неразрешен лекарствен продукт в отговор на предполагаемо или потвърдено разпространение на патогенни агенти, токсини, химически агенти или ядрено излъчване, всяко от които може да причини вреда".

Друг е въпросът, който в перспектива касае пътуванията, защото една страна-член на ЕС може да разреши на територията й да се използва неодобрена от Европейската агенция ваксина, но това не значи, че другите страни-членки са длъжни да признават хората, върху които е приложена, за ваксинирани.

# 453
Ако мислиш, че спутниците няма да ходят в Гърция, въобще не си познал/а.

# 454
  • в страната на чудесата
Ми ще си гледате детето, Пешева, какво друго?

# 455
Ако мислиш, че спутниците няма да ходят в Гърция, въобще не си познал/а.

Нищо не мисля, отчитам възможност, която не е предвидена изрично и при наличие на политическа воля може да бъде използвана по един или друг начин.

# 456
Музикантът Венци Мицов е в болница с Covid-19. Ваксинирал се е на 20 февруари - дали се е заразил докато е чакал или преди това не се знае. Така че на тези които смятат да се тъпчат без ред и дистанция с тълпа от желаещи ваксина - да се пазят, не се знае дали няма заразен(и) до вас.
Музикантът се е ваксинирал с Астра Зенека и ще е интересно развието - дали поставената доза в ранен етап на заразяването действително ще изиграе решаваща роля да не е тежко протичането на болестта.

Последна редакция: ср, 03 мар 2021, 15:52 от pril

# 457
  • София
У нас ваксина няма да бъде одобрявана, така че Спутник няма да има, не и преди да бъде одобрен в ЕС.
Във връзка с темата за възможността на доставки от ваксини, извън одобрените от ЕК до момента, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов подчерта, че българското законодателство е изцяло синхронизирано с европейското и съгласно него оценката за всеки нов лекарствен продукт следва да се извършва от Европейската агенция по лекарства. „Нашето национално законодателство не ни позволява българската агенция по лекарствата да извърши такава оценка, тъй като регламентът е задължителен и трябва да попадне в оценката на Европейската агенция по лекарствата“, уточни Кирилов и добави: „На този етап България не може да извърши национална процедура като оценка на която и да е ваксина, различна от тези, които са разрешени за употреба“.  Богдан Кирилов подчерта, че страната ни има пълната готовност, след като приключи оценката на европейската агенция, в България да бъдат създадени условия за бързото прилагане на ваксините, които в бъдеще ще бъдат одобрени.
от ТУК

# 458
У нас ваксина няма да бъде одобрявана, така че Спутник няма да има, не и преди да бъде одобрен в ЕС.
Скрит текст:
Във връзка с темата за възможността на доставки от ваксини, извън одобрените от ЕК до момента, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов подчерта, че българското законодателство е изцяло синхронизирано с европейското и съгласно него оценката за всеки нов лекарствен продукт следва да се извършва от Европейската агенция по лекарства. „Нашето национално законодателство не ни позволява българската агенция по лекарствата да извърши такава оценка, тъй като регламентът е задължителен и трябва да попадне в оценката на Европейската агенция по лекарствата“, уточни Кирилов и добави: „На този етап България не може да извърши национална процедура като оценка на която и да е ваксина, различна от тези, които са разрешени за употреба“.  Богдан Кирилов подчерта, че страната ни има пълната готовност, след като приключи оценката на европейската агенция, в България да бъдат създадени условия за бързото прилагане на ваксините, които в бъдеще ще бъдат одобрени.
от ТУК[/url
]

Аз мисля, че на управляващите тъй трудно им се откъснаха от сърцето парите, които вече са дали за ваксини поради ЕС-инициативата , че едва ли през ум ще им мине да дават нещо извън нея, каквито и да са възможностите, ползите и пр.

# 459
Всички други могат, само България не може, отново лъжи.
Не всички ще се сложат ваксина за да пътуват с нея, но щеше да е хубаво да разполагаме с повече ваксини и по-бързо.
Управляващите обаче явно не се интересуват, те така или иначе са оставили народа да се "ваксинира" с живи ваксини.

# 460
  • Бургас
Ми ще си гледате детето, Пешева, какво друго?
Ми не знам. Нямам отпуск безкрай. Днес 10 дни, после ако се наложи още 10? Трябва да има някакъв регламент все пак си мисля аз.

# 461
Музикантът Венци Мицов е в болница с Covid-19. Ваксинирал се е на 20 февруари - дали се е заразил докато е чакал или преди това не се знае. Така че на тези които смятат да се тъпчат без ред и дистанция с тълпа от желаещи ваксина - да се пазят, не се знае дали няма заразен(и) до вас.
Музикантът се е ваксинирал с Астра Зенека и ще е интересно развието - дали поставената доза в ранен етап на заразяването действително ще изиграе решаваща роля да не е тежко протичането на болестта.
Поредния заболял скоро след ваксинация, но ще се въздържа от спекулации. На всичкото отгоре човекът е сравнително млад, но изглежда в рисковата група. Никъде не виждам активна агитация на хората за подобряването на здравния им статус, само черни прокоби и ваксина, ваксина, ваксина... тя ще ни спаси.

# 462
Това отдавна го предположих като проблем. Масова ваксинация по време на турбулентно разпространение. Не можахме да се спрем за няколко седмици.

# 463
  • София
Добре, че се е ваксинирал, дано това да му помогне да изкара ковида по-леко.
Но наистина е добре хората да си подобряват здравето, и то не с хапчета, независимо дали са от "биг фарма" или от "зелената фарма".

# 464

Стига бе!!! Бяхме заедно на опашката в Св. Анна, повече от половин час си говорихме. Нямаше вид на болен човек, вероятно се е заразил след това, а не на опашката. Ако се е заразил там и ние трябваше да сме заразени, а за сега нямаме никакви симптоми. Освен това никой не се е блъскал на опашката, спазвахме дистанция. Дано бързо се оправи!

Общи условия

Активация на акаунт