COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 311 797
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 7 695
milenaka, аз чета български, но така написано от теб става ясно, че проблем няма да има, защото ваксинираните са защитени и ще са достатъчни, за да могат децата да си ходят на училище. Те няма да разнасят вируса, защото другите са ваксинирани и ако някой хване нещо , то няма да е тежко или да се препълнят болниците. Така те разбирам, така си писала и затова те питам колко малко е допустимо да са тежко болните и заразени от други. Това , което мен ме дразни е, че не виждате връзка между болен човек и починал от тежка болест (такава му съдбата или му писано се казва понякога), но ако те зарази някой безотговорен вече не ти е такава съдбата, нито твоята, нито на близките ти. Това е зараза, от която някои не се пазят, не искат мерки, не искат ограничения , но други плащат цената. Та колко е допустимото на тази цена те питам, като бройка човешки животи.

Цитат на: milenaka в пн, 29 мар 2021, 15:17
Учениците и да обменят вирус в училище, ако възрастните около тях са ваксинирани, няма проблем – тежко болните ще бъдат много по-малко.

Пехоко, лошото е минало, вече си пушка и чакай второ боцкане)) Бяхме се притеснили тук.

Днес има пише изхвърлени ваксини и неизползвани. Нещо народа вече не се натиска на зелените коридори, каквото беше-беше. Не виждам този имунитет как ще го постигнем обаче. Така и ваксинираните са все едно без ваксина донякъде. Не съм съгласна да има избор човек, на ваксина-да, но всеки трябва да се ваксинира (без бременни, тежко болни, с алергии хора) Всички се притесняваме, дори и тези твърдо за ваксината какво ще е в бъдеще, но не искам да се боцкаме едни , а други да се веят и да се подиграват, да искат да е като преди и да ръсят зараза как си могат. Еми нямам модерната емпатия за съжаление . Ваксинираните сме също подложени на опасност, спира ни се начина на живот, бизнес, децата ни са в рискова ситуация в ДГ и училища (ако моето е с ваксинирани родители е ясно, че е по-защитено от друго дето родителите са фрии, ама ще зарази моето -нали) Ама то и децата вече боледуват и то с проблеми. Моля се, да не спадне ударната вълна и удари децата и мъничките , защото и бебета на 3-4 месеца са с тежък ковид в болница (не ги пускам тук, защото нали...да не съм черногледата)
Не знам как си мислите, едните отиват и боц, хайде правят вал спасителен и ние си плуваме. Ма няма как да стане, всички се давим. Колкото и да не разбирам, логично-следствено е това. Пък вие се успокоявайте , че примерно учителите ваксинирани уж, ама децата ви как ще са там с другите е важно, то учителите е ясно ..няма да ги мислим се е видяло. Номера е и за децата да има нещо щадящо и подходящо -ваксина, хапче, не знам. Нищо иначе няма да стане. Те не са отделни от обществото и не боледуват по-леко вече се разбра от възрастните. Подозренията ми са, че вирусът тепърва ще удря все по-млади хора, просто възрастните минаха вече първи. Та пазете децата пак ще пиша, така виждам нещата, не го мислете за безобидно. (най-загрижено го пиша, не укорявам и упреквам)
 Първо възрастните трябва да се обхванат, особено работещите , после и децата иначе няма измъкване , а и мутации, вариации, щамове и какво ли не се появяват, та трябва да се прекъсне това чудо, няма как да продължава още години и години, хората сме на граница и психически, и физически, и материално.
Но възрастните повечето май няма да се ваксинират, децата пък абсурд да се съгласят родителите, не знам какво ни очаква тогава...

# 7 696
  • София
milenaka, аз чета български, но така написано от теб става ясно, че проблем няма да има, защото ваксинираните са защитени и ще са достатъчни, за да могат децата да си ходят на училище. Те няма да разнасят вируса, защото другите са ваксинирани и ако някой хване нещо , то няма да е тежко или да се препълнят болниците. ...
Това, маркираното, никъде не съм го писала и нямам намерение да се обяснявам за думи, които не съм казала/писала.

Извън него:
Да, твърдя, че когато възрастните са достатъчно ваксинирани (като бр.), няма проблем животът да продължи нормално. Смъртност от различни вируси, вкл. и от този, е имало винаги и ще продължи да има. Въпросът е тя да не е толкова висока и тежко болните да могат да получат болнично лечение.

# 7 697
  • София
Аз лично чакам с нетърпение ваксини за деца. Едното чакам дори всеки момент, ако разрешат за над 16. Не виждам друг изход, никакъв.

# 7 698
Да, проблемът обаче на този вирус не е само смъртността и това не мога да разбера защо непрекъснато се пропуска. Вирусът има неприемливо висок % последствия дори за тези, които минават сравнително леко. Към този вирус по принцип трябва да се отнасяме като към полиомиелит или морбили, т.е. нулева толерантност, а не като към грип. Освен разбира се, ако не сме държава от третия свят, където съжителството с подобни болести е по-прието.

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 17:30 от LillyM

# 7 699
Излезе информация за художничката Лора от Бургас - върната е от болницата в Бургас на 17.03 поради липса на места. На 19.03 вече "с връзки" и в още по-влошено състояние я приемат. Толкова за Бургаската болница и отношението ѝ към болна и бременна в 6 м. жена. Нямам думи!!!
Току-що по новините на БТВ опровергава това. Още първият път е била закаран с линейка, искали са да я хоспитализиран, тя е отказала и се е прибрала в къщи.

# 7 700
milenakа, това няма как да стане, ако децата до 18 г. нямат ваксина или нещо с което да се предпазят.
Отделно възрастните поне у нас май повече от половината няма да си сложат ваксина. Някои , защото са твърдо против , други защото още няма достатъчно. Но и да има ваксини си мисля , че няма да има наплив на желаещи.
Така няма как да се постигне защита на тези по основателни причини без ваксина, както и на самите ваксинирани (видя се, че и те боледуват тежко някои и са в болница-Израел, който е с две дози и напред вече )
Самите деца ще си разменят вируса и няма да е вече така безобиден и за тях (то и сега има вече случаи, но все още не е толкова тревожно)
Поне тук в БГ не виждам скоро да минем на безопасен вариант, оттам и бизнес, личен живот, обучение и каквото се сетите. Няма мерки, няма проверки, сега и да искат ще е трудно да се обърнат нещата. А и всички сме уморени много от всичко и обезверени.

# 7 701
Абе друго си е децата да са ваксинирани,и на ДО,щото от тя ваксината не пази от заразяване,само от по леко прекарване,евентуално.
Между другото има ли някой,който е прекарал тежко октомври,ноември ,да си е сложил ваксина?Как я понесе?

# 7 702
Липсва организация, не желаещи. Има толкова много възрастни хора, които нито са в София, нито могат да се бутат по зелени коридори. Само например. Та ако целим да откажем хората да се ваксинират и после да кажем, че са се ваксинирали всички желаещи, това не е толкова трудно. Истината е друга и то не само за нашата страна – има проблем с количествата ваксини и няма да стане толкова лесно тази година, не само преди есента, да се ваксинират достатъчно хора. В този смисъл и броя на желаещите има още по-малко значение, защото, за да живеем по-нормално е нужно над 70% да имат имунитет. Иначе ще си караме така с години.

Бoяна, до началото на есента ваксини ще има за всички над 18 години в ЕС. Въпросът е какъв % от хората в съответната страна ще желаят да се ваксинират. Швеция трябва да ваксинира 8 200 000 души - това е броят на всички над 18 год. Днес координаторът по ваксинацията каза, че до края на юни и това с намалените доставки от AstraZeneca, ще има две дози ваксини за малко повече от 5 млн. души (с две дози, напълно ваксинирани). Това са точно 60% от възрастните над 18 години или 50% от цялото население.

След това за третото тримесечие (юли-септември) Швеция очаква още 3 900 000 дози от Pfizer/BioNTech и 2 940 000 дози от Moderna. Само тези две ваксини ще стигнат за оставащите 3 млн. неваксинирани, отделно ще си има доставки и от AstraZeneca, Janssen и евентуално Curevac за третото тримесечие. Ваксини ще има за всички в ЕС до началото на есента, но дали ще има желаещи за ваксинация, защото трябва да гоним 70-80% покритие.

# 7 703
  • София
Вярвам, че ваксината все пак е по-добре от нищо, дори за децата. Сега не бих си пуснала детето присъствено в никакъв случай. За мен годината трябваше да е обявена още от 15.09 за дистанционна, с изключение на 1-4 клас и то за който желае и да няма драми всеки месец отваряне- затваряне и прочие истерии. Да, кофти е, да, психясват децата, но за съжаление цената е тази и тя така или иначе ще бъде платена.

# 7 704
  • София
milenakа, това няма как да стане, ако децата до 18 г. нямат ваксина или нещо с което да се предпазят.
Отделно възрастните поне у нас май повече от половината няма да си сложат ваксина. Някои , защото са твърдо против , други защото още няма достатъчно. Но и да има ваксини си мисля , че няма да има наплив на желаещи.
Така няма как да се постигне защита на тези по основателни причини без ваксина, както и на самите ваксинирани (видя се, че и те боледуват тежко някои и са в болница-Израел, който е с две дози и напред вече )
Самите деца ще си разменят вируса и няма да е вече така безобиден и за тях (то и сега има вече случаи, но все още не е толкова тревожно)
Поне тук в БГ не виждам скоро да минем на безопасен вариант, оттам и бизнес, личен живот, обучение и каквото се сетите. Няма мерки, няма проверки, сега и да искат ще е трудно да се обърнат нещата. А и всички сме уморени много от всичко и обезверени.
Напротив, става. Възрастните могат да покрият нужните 70% за колективен имунитет.

П.П. Естествено, това не означава, че децата няма да се ваксинират ако и когато има ваксина за тях. И при желание от родителите, разбира се. Лично за моето дете на този етап не виждам смисъл да го ваксинирам, но ако смъртността при децата се промени към по-лошо и има ваксини за деца, бих го ваксинирала. Но само при тези две условия.

# 7 705
Трябва да има покритие на населението без най-уязвимите и с основателни причини да са без ваксина. Включително децата. Но те възрастните не желаят за себе си някои, не виждам как децата ще се покрият, дори и да има за тях такава. Може би е възможно, ако всички възрастни са боцнати, тогава децата няма откъде да прихванат и се заразяват , както и на кой да предават. Въпросът е не да си стоят у дома на ДО, а да не го прекарат, защото тук не се пише, но в Англия знам и че има такова сдружение на родители с прекарали ковид деца и как е при тях ситуацията. Но, ако възрастните не са пожелали ваксина, то тогава няма какво да гледаме децата. В смисъл, не трябва да ни успокоява ние сме ваксинирани и край. Ми не, нищо не е това, щом около теб са други преносители. Аз поне не съм спокойна и не виждам края скоро у нас. Накрая ще ни пуснат и който оцелее, то дотам ще я докараме. И тези вече две години ще станат...са напразни усилия и загуби.

# 7 706
  • на пъпа на Златията
Вече 10 дни и всеки ден нова "екстра". Не знам кога ще се свърши. Няма да споменавам колко близки са в болница в момента и всеки ден са по-зле.
Бързо оздравяване на теб и близките ти. Дано вече има подобрение, то 10 дни не е малко.
Като четох снощи тук някой пусна за Израел за пълно ваксинирани хора в болница и тежко състояние , нещо почвам да "увяхвам" с оптимизма.(( Та няма гаранция нищо, май доживотно ще носим маски, аз червило не помня откога не съм слагала по тази причина, все ми е едно вече и как изглеждам. Този вирус ни утрепа всякак си мисля.
Къде е Пехоко, дали е по-добре, нищо не е писал, може и нещо да се е обидил. (( Всеки ден нещо пишеше, вчера нищо, дано днес се включи, че се притеснихме за него((
Някой  тук беяе пуснал едни  израелЦи  "как си живеят" живота танцувайки  в едно заведение.Даже им завиждаха че  са си  върнали " нормалното" 
Нормално беше да се появят тези съобщения. Сеир да гледаш. Това е.
Когато  Лейка каза  че е нормално  да се  искат 15 лв за разпечатване на  "зелена карта" си помислих  че трябва да е безплатно . После се замислих ,  като имат пари за сеири по заведения , по Танзнания , да го направят по 150 лв .Даже им е малко. 
Като се изваксинират старците ще изпищят майките с тийновете.
Всеки по реда си.

# 7 707
  • София
Трябва да има покритие на населението без най-уязвимите и с основателни причини да са без ваксина. Включително децата. Но те възрастните не желаят за себе си някои, не виждам как децата ще се покрият, дори и да има за тях такава. Може би е възможно, ако всички възрастни са боцнати, тогава децата няма откъде да прихванат и се заразяват , както и на кой да предават. Въпросът е не да си стоят у дома на ДО, а да не го прекарат, защото тук не се пише, но в Англия знам и че има такова сдружение на родители с прекарали ковид деца и как е при тях ситуацията. Но, ако възрастните не са пожелали ваксина, то тогава няма какво да гледаме децата. В смисъл, не трябва да ни успокоява ние сме ваксинирани и край. Ми не, нищо не е това, щом около теб са други преносители. Аз поне не съм спокойна и не виждам края скоро у нас. Накрая ще ни пуснат и който оцелее, то дотам ще я докараме. И тези вече две години ще станат...са напразни усилия и загуби.

Това за моето дете на този етап не ме притеснява. Точно затова написах, че на този етап, при тези характеристики на коронавируса по отношение на децата, не бих ваксинирала детето си.
Имам антитела от преди, имам първа доза АЗ, нямам проблем, че около мен има преносители. Ако не възникне проблем с АЗ или не ми падне тухла на главата, ще се ваксинирам с втора доза АЗ. Тогава пък въобще нямам намерение да се притеснявам, че някой ще ме зарази.
Ако някой иска да се притеснява непрекъснато, разбира се това е негово право.

# 7 708
Абе друго си е децата да са ваксинирани,и на ДО,щото от тя ваксината не пази от заразяване,само от по леко прекарване,евентуално.
Между другото има ли някой,който е прекарал тежко октомври,ноември ,да си е сложил ваксина?Как я понесе?

Аз - познат на ММ го изкара доста тежко по време на втората вълна. Сега се ваксинира с Модерна. Направи свръх силен имунен отговор и лежа 5 дни в болница. Бил е доста зле. Не знам подробности.

# 7 709
Шотландия отбелязва 3-ти ден без починали от коронавирус.

Общи условия

Активация на акаунт