COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 310 304
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 8 400
Има разумна граница от мерки и всичко останало е въпрос на лично желание да се пазим.
Няма кой да седи до нас и да знае дали си мием ръцете , дали си гризем ноктите, дали си отваряте чипса със зъби ...
Има стотици хиляди преболедували има и много ваксинирани, не може, човек който е решил, че ще бъде отговорен и се е ваксинирал, да не го пускат на фитнес, да не го пускат да си изпие кафето.
В България над 40% от хората твърдо заявяват, че няма да се ваксинират, не със спутник ами и с ракета.
Заради тях значи ли, че всичко трябва да е под блокада с години и да ви карат да сте си вкъщи в 19 часа или да ходите до магазина със запазен час...
Има потребители тук дето споделят, че излизат с по 3 маски една върху друга, не е забранено, ако искате и четири си сложете и се пазете.
Не е нужно да го обръщаме на диктатура.
Ще затворят всичко и ще се качите в трамвая и пак се подлагате на риск и може да се зарази човек и градския транспорт ли да се спре.

Ей затова ще влачим тази епидемия с години с пета, осемнайста и петдесета вълна.
Докато масата или държавата не узрее да осъзнае, че номерът не става с "разумна граница на мерки", а с достатъчни такива, ще си играем на отваряне/затваряне и прочие ластици. Ще умират и остават увредени все повече хора, икономиката ще затъва все повече, а ние ще си обсъждаме дали може да се спасим поединично.

# 8 401
Има стотици хиляди преболедували има и много ваксинирани, не може, човек който е решил, че ще бъде отговорен и се е ваксинирал, да не го пускат на фитнес, да не го пускат да си изпие кафето.

Нали затова ще има имунизационен паспорт за наличие на ваксина и антитела, като всяка страна ще си преценява дали с тях ще се влиза в кафенето, във фитнес-зала или другаде.

Само че засега при нас не се знае каква ще е бройката на правоимащите /знаем само, че ваксинираните с две дози са минимална бройка/ и дали ще са достатъчно, за да захранят всички кафенета и фитнеси. Не знам и дали са мислили по въпроса за какво точно ще важат. Може би просто е рано.

# 8 402
  • Русе
А как точно ще се определя период на валидност на един такъв документ за антитела, след като няма точна информация за срока на наличие на такива. На практика не е особено ефективно.

# 8 403
Mury-mur,
Ако не знаеш, нямаме епидемия, а пандемия.
Влачат си я същата и в останалите страни, нищо, че не им дават да излизат като се стъмни.
Ако отворя темата от преди една година дали ще намеря доволни, че болниците ни бяха празни, а журналистите се тревожеха къде са чувалите.
Като започнаха въстанията в България юни месец, бяхме една от страните с най-малко починали от вируса с нулева излишна смъртност. Кой знае колко са ни завиждали, ама нямаше кой да го оцени и побързахме да се поправим.
Тук правите петиции за какви ли не неща, защо никой не защити Мутафчийски , като го усмиваха на всеки брифинг...
Къде беше обществото на загрижените, когато пред фонтана на президентството и на Орлов мост стотина човека горяха маски ...
Никой не излезе да защити мерките и тези които се опитват да ги налагат, а напротив.

# 8 404
А как точно ще се определя период на валидност на един такъв документ за антитела, след като няма точна информация за срока на наличие на такива. На практика не е особено ефективно.

Мисля, че още няма решение за това колко ще важи след ваксинация.  При боледуване май четох, че е 6 месеца след излекуване/изписване. Така или иначе, мисля, че предстои да се уточнява и съответно да влиза в законодателствата.

ПП Мисля, че конкретно в тази тема Мутафчийски се радваше на доста голяма подкрепа и сравнително масово беше отчитан факта, че болниците ни са празни и няма чували.

# 8 405
Направо съм в потрес от днешните изявления. Каква психика ще спасяват ? Тук става дума буквално за човешки животи. Нищо не трябваше да се отваря. Те не  разбраха ли, че "Бай Ганьо" освен че  не да спазва мерките, като види, че нещо е отворено, значи е безопасно и веднага "смело" влиза...
Дано другата седмица да не се удвоят заразените, че не знам как ще се оправяме ?
Това дето не трябвало да се отваря, което беше затворено, не виждам някакви сериозни резултати да е дало като е затворено.
Още края на януари почнаха да растат заразените. Защо, то е очеизвадно, защото свободното движение на хората никога не е било ограничавано.
Вируса си има собствено мнение, и не го вълнува особено къде се събират хората в ресторанта, фитнеса, в Кауфланд, по къщите, по автобусите, по улиците, по хотелите и ресторантите в тях и. т. н.
Или всичко или нищо, според мен друг вариант няма, само ще е жалко това всичко(пълен локдаун) да се случва посред лято.

Аз съм оптимист че няма да се наложат сериозни мерки през лятото. Много грешки бяха допуснати в управлението на тая епидемия. Липса на информационна кампания, и за вируса, и за ваксините и прочие. Стратегията по избор и поръчки на ваксини, стратегията ни на управление на епидемията, тип да се харесаме на всички. Хем в най тежките моменти да натискаме епидемията с мерки, за да не става апокалипсис тип Бергамо,  хем те да са максимално леки, кратки и либерални. Най либералните в цяла Европа. Та всички ако може да са доволни, от 2-те страни на разделителните линии в о-вото по въпроса за вируса. В крайна сметка всички са недоволни, едновременно имаме много лоши епидемични резултати, не само в момента като починали ( в челните места сме в момента в Европа и света), но и в цялата епидемия България е сред първите 10 държави в цял свят дали най много жертви на глава от населението от Ковид в целият свят. Зад нас са Британия, (помните колко жертви те дадоха в началото на епидемията, когато БоДжо още беше мангъровец), зад нас са Италия (която асоциирам с ужаса в Бергамо, и лекарите със сълзи на очи, които разказваха че не са очаквали че в мирно а не във военно време ще трябва да избират кой да живее и кой да умре, заради недостига на апарати, медикаменти и прочие), Испания (която асоциирам с изоставените от персонала домове за възрастни пълни с трупове, открити от испанската армия в пика на 1-вата вълна на вируса). Всички тия държави преживели какви ли не ужаси досега в пандемията са дали по малко жертви от Ковид на глава от населението от нас. Ние се провалихме и в здравната част на кризата, и в икономическата. Мерките за подпомагане недостатъчни, не идват навреме, бавят се плащанията. Няма ясни критерии за управление на епидемията, бизнеса не знае кога ще го отварят и затварят. Когато решат, а не на база на някакви епидемични критерии, брой заразени, брой хоспитализирани, R на вируса и прочие. Аз бих дал оценка среден 3 за цялостното управление на епидемията, не слаб 2, защото имаше и добри попадения. Много скоростното, успешно и бързо свиване на вируса, през Декември, с доста леки мерки, бе голям успех. Това че през юни, бяхме на 4-о място по най малко починали в ЕС на глава от населението, беше голям успех. Заради бързите и навременни мерки, които дадоха прекрасен резултат, макар и някои от тях да бяха излишни като съотношение строгост/ефективност, затваряне на планини, на паркове, места на открито които поначало носят нисък епидемичен риск, беше излишно да се затварят. Тогава оревах орталъка, както каза една потребителка, която ме питаше защо оревавам орталъка че не пускат майки с деца в парковете, като не съм майка с дете. Grinning

Но мерките макар и някои глупави по отношение на строгост спрямо ефективност, бяха бързи и навременни, и спасиха много животи тогава. Тогава го имахме и лошият пример на други държави безкрайно закъснели с мерките, (помните ли че обсъждахе в темата Италия и Испания, тогава голяма част от техните о-ва бяха на вълната it,s just a flu bro, не вярваха на ставащото в Ухан, не искаха мерки, защото отказваха да видят истината в очите. Чудехме се в темата, защо не взимат никакви мерки, продължават да провеждат модни събития, фестивали на смърфовете и какви ли не глупости в онзи момент, отказвайки да видят че къщата им гори и че колкото повече се бавят да започнат да гасят пожара, по лошо ще стане). Но цялостното управление на епидемията при нас е пълен провал по всички линии. Те си видяха грешките, и оттогава насам управляват епидемията по добре от нас.  

Но да гледаме занапред, аз съм оптимист, че дори и без кой знае какви мерки оттук нататък, идват добри дни. Не го гледах брифинга, но четох отзивите от него в темата. Според мен следващите 2 седмици, са критично важни, и по това което стане със заразата, ще разберем дали най страшното в цялата епидемия вече е зад гърба ни, окончателно и безвъзратно. Предстои да видим каква е силата на отворените прозорци, за които говоря през цялото време. Защото от сега нататъка според мен ще се уповаваме основно на тяхната сила. Идва часът на истината със затоплянето и пролетта, заедно със заведенията на открито, у-ща на практика на открито с непрекъснато отворени прозорци и прочие, те дали ще са достатъчни да си върнем контрола над вируса, и да не го изпускаме никога повече до края на епидемията, без кой знае какви други мерки. От това което видях миналото лято, тяхната сила е голяма и ще бъде достатъчна, стига да не направим някоя глупост като през миналото лято, да махнем маските на закрито.  

Иначе каква е настоящата епидемична ситуация и защо съм оптимист. Ние вече сме в плато, аз тук съм съгласен с щаба. От много време вече сме на ниво 4 000 +, минахме инцидентно 5 000, но това е нормално за едно плато да има шавания, напред назад. Не е изключено още веднъж инцидентно да ги минем преди да почне да спада вируса. Но да се изкачим трайно на стъпалото 5 000+, аз не очаквам, защото R на вируса в момента е 1,01. Той спира да расте. Зенита на вълната вече е преминат, вълната вече спира да расте. Да, вируса в момента е гигантски, което само по себе си е проблем. Защото е натоварена здравната с-ма много сериозно, още известно време ще умират много хора. Починалите не са в плато, те продължават да растат и ще продължат може би до към края на Април, заради времевият лаг. Те последни ще влязат в плато.

Починали средно на ден:
Скрит текст:
Април
21-30               2,30
Май
1-10                 2,50
11-20               2,50
21-31               2,18
Юни
1-10                 2,70
11-20               3,20
21-30               3,10
Юли
1-10                 3,70
11-20               4.10
21-31               6,81
Август
1-10                 7,60
11-20               7,30
21-31               8,81
Септември
1-10                 7,70
11-20               5,50
21-30               6,40
Октомври
1-10                 6,60
11-20             12,80
21-31             23.63
Ноември
 1-10              57,20
11-20             92,70
21-30            125,70
Декември
1-10              137,00
11-20            120.40
21-31             88,44
Януари
1-10               55,00
11-20             52,50
21-31             35,81
Февруари
1-10               48,20
11-20             31,20
21-28             44,00
Март
1-10               80,80
11-20             96,50
21-31            111,90

Ако пролетта, отворените прозорци, заведенията на открито и прочие са сила, която пречи на разпространението, вълната трябва да започне да се оттегля след платото и без сериозни мерки. Защото спецификата на пролетта и лятото сами по себе си, са сериозни мерки срещу вируса, и най хубавото, не пречат на никой, бизнеса не страда от непрекъснато отворени прозорци, заведения на открито и т.н.  

Ако това не стане ще имаме много сериозен проблем, през цялата пролет и лято. Ако стане обаче, за което съм на 95% сигурен, че скоро предстои устойчиво свиване на вируса и устойчив спад на хоспитализирани и интенивни, в момента изтичат последните дни и седмици в които вируса е толкова силен. Ние никога повече няма да видим този вирус толкова силен в нашият живот. Може друг вирус да видим толкова силен някога след много години в друга пандемия, но не и този. Защото есента вече много хора ще са ваксинирани. Идват сериозни доставки на ваксини, дори и ваксините да не пазят напълно от заразяване, пазят достатъчно от тежко протичане, което ще направи невъзможно следващата есен да се върнем там където бяхме през миналата есен, и да се повтори всичко което се случи тази есен и зима. Резултатите от Британия и Израел показват че с масова ваксинация вируса може да бъде победен окончателно, не да се разчита на мерки, отворени прозорци, топло време и т.н.

Сетих се за една потребителка, на нея преди много време и бях обещал, че ще си сменя аватара, с някой по светъл, когато най трудното вече е зад нас. Не и харесваше предишният, намираше го за много тъмен и мрачен. Ако чете (въпреки че не помня вече коя беше), дано да хареса повече тоя пейзаж, на Земята гледана от космоса. Simple Smile Аз си мисля че в момента изтичат последните толкова силни дни на вируса, И че през втората половина на Април вече устойчиво ще свиваме вируса, и най трудното окончателно и безвъзратно ще е зад нас. Защото само ще се увеличава затоплянето, отворените прозорци и т.н., и до есента само с маски на закрито, вируса би трябвало да е под контрол. След това ще се уповаваме на силата на ваксините. Които Израел и Британия показват че са решението, за истинското справяне с вируса.  

За изборите за съжаление ще е много дъждовно и студено през целият ден. По закона на Мърфи точно за изборите ще е най студеният ден за целият Април и последният полузимен ден до следващата есен/зима. Дъжд и студ с максимала температура в София 6 градуса ще е изборният ден. Въпреки това аз не очаквам изборите да окажат сериозен епидемичен ефект, защото хората ще са много внимателни и предпазливи, заради широкото разпространение. А и според мен избирателната активност ще бъде доста ниска. Което е добре епидемично погледнато и зле, от всяка друга страна погледнато.

Съфорумци гласувайте, взимайте собствени химикалки, слагайте маска висок клас, носете дезинфектант, но гласувайте. Това е денят в който демокрацията е в пълна сила, 1 човек = 1 глас, в този момент властта преминава в ръцете на народа. Възползвайте се от това.

# 8 406
Ако не знаеш, нямаме епидемия, а пандемия.
Влачат си я същата и в останалите страни, нищо, че не им дават да излизат като се стъмни.
Ако отворя темата от преди една година дали ще намеря доволни, че болниците ни бяха празни, а журналистите се тревожеха къде са чувалите.
Като започнаха въстанията в България юни месец, бяхме една от страните с най-малко починали от вируса с нулева излишна смъртност. Кой знае колко са ни завиждали, ама нямаше кой да го оцени и побързахме да се поправим.
Тук правите петиции за какви ли не неща, защо никой не защити Мутафчийски , като го усмиваха на всеки брифинг...

Ако Вие не знаете, епидемия е в рамките на една страна, пандемия в световен мащаб. Simple Smile Някои страни се справят с епидемията, други не. Ние, уви, сме от вторите. Влачат си я в страните, където се опитват да прилагат "мерки в разумни граници". В други прилагат достатъчни мерки и си ходят по кафенета и фитнеси.

Аз петиции не правя и не подписвам. Не мисля, че от тях има някакъв ефект.

# 8 407
Вярно е, че мерките трябва да са в "разумни граници". Разума трябва да води.  До тук се вижда, че "разума" се съобразява с мнозинство - тези, които или не са се срешнали още с вируса, или са преминали леко през него.
"Разума" не се съобразява с тежко болните и с хората, които трябва да се грижат за тях.... Ама какво пък - те са малцинство....

# 8 408
Ей сега прегледах две, три страници от тема 2 за ковид 19 април 2020
Еми нямаше един положителен коментар Simple Smile
Всичко хейт, защо нямало тестове, защо не осигурявали маски за всички ... данните били лъжливи, защото не се тествало ...

Сега като ги чета направо ми е смешно...
Ние април месец според пишещите във форума сме били пак най провалената страна, нищо, че болниците празни и починалите се броят на пръсти.

# 8 409
Съжалявам, но нито кафето, нито фитнесът са в състояние да ме накарат да се ваксинирам с която и да е ваксина към момента. И не, не съм антиваксър, имам си всички задължителни ваксини. Нито вярвам в конспиративни теории, че чрез ваксините ни разболяват, чипират, отварят ни третото око и прочие изплискали дивотии. Съображенията ми са съвсем тривиални, а именно, че не се знае в дългосрочен план какви биха били последствията от тях. Колективът ни е от 16 души и никой не желае да се ваксинира по същите причини, а сме рискови, защото се срещаме с много и различни хора всеки ден, пипаме постоянно пари. От 16 човека 1 до момента се зарази. Този един дни наред беше контактен с всички нас постоянно. Заради бързане да се пуснат ваксини, които не са достатъчно изследвани, сега има толкова хора, ваксинирали се с АЗ, на които искрено съчувствам, че вероятно умират от страх като слушат какво причинява въпросната ваксина. Утре нещо друго ужасяващо може да излезе и за някоя от другите ваксини. И това е нормално при толкова бързо разработване и пускане в употреба. Позната учителка, която е от първите ваксинирани, вече 20 дни е в болница и кара супер тежко заболяването. Друг познат почина миналата седмица след реакция на поставена ваксина. Не съм разпитвала какви ваксини точно са си сложили.
Много познати, които буквално се изолираха вкъщи и излизаха веднъж седмично за храна, лепнаха вируса. Други познати, които са постоянно сред хора, понеже такава им е работата, не го хванаха. Като кажат " Пазете се" и ме напушва на смях. Как да се пазиш, това да не е куче, че да го заобиколиш по другия тротоар? Не вярвам, че масово има хора, които не слагат маски, не си мият ръцете и прочие елементарни неща. И да, аз съм съгласна на един месец пълен локдаун, излизане с смс, вечерен час и каквото още се наложи, щом това ще спре ужасът да измират хората като пилци.

# 8 410
Тук на днешната пресконференция казаха, че хората над 65 години не отказвали ваксината на AstraZeneca. Много от хората, които искат да се ваксинират в по-старите група разбирали, че това е безопасна ваксина за тях. В момента тук ваксинират във Фаза 2 и повечето региони вече са смъкнали възрастовата граница и предлагат ваксини на 70-75 годишните.

Засега планът след редуцираните доставки е да предложат първа доза на всички от фаза 2 най-късно до средата на май, и да предложат на всички над 18 години от всички фази първа доза най-късно през август. Във втора фаза са всички над 65 години, медицински персонал и хора под 65 години с увреждания, трансплантации и т.н.

През последните 24 часа са направени 55 300 ваксинации. През следващите две седмици на април се очакват по 500 000 дози на седмица и смятат, че ще вдигнат дневния капацитет до 80 000 ваксинации на ден.

Брой ваксинации до момента: 1 666 783
- с поне една доза - 1 167 532 (14,3%)
- с две дози - 499 251 (6,1%)

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott … ationer-covid-19/

# 8 411
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Стрина Калина, защо не се замисляте за същото относно болестта, която има непредвидими последствия и за в бъдеще

# 8 412
Е в Швеция може с АЗ да ваксинират само тези над 70 години, защото за по-младите няма да им дойде скоро реда, но в София на зелените коридори, никой не иска.
Във ВМА нали бяха казали , че имали около 3 хиляди налични АЗ , ама няма желаещи.
Пред Пирогов същата работа, по двама, трима пред фургоните за АЗ

# 8 413
Майка ми изкара коронавирус след първа доза на AZ - изкара го като хрема и ако нямаше хроничен синузит, можеше и това да не усети. Вирусът не стигна до дробовете й, не повлия на общия й тонус, не нанесе непоправими щети на организма и психиката й.
Късметлийка е майка Ви.
Мой познат на 50 г. се разболя 10 дни след първа доза Спутник. Влезе в болница със задух от двустранна пневмония и сатурация 70. Не смея  да питам брат му за новини.
Предполагам е бил заразен при получаването на ваксината, но защо организмът му реагира толкова остро... Има още един такъв случай в обкръжението ми с мъж на 45, активен спортист....

Канела, имам същия случай в обкръжението си, обсъждахме го с близки лекари. И те са забелязали, че като че ли хора, които без да знаят, са били заразени в момента на поставяне на ваксината, го карат по-тежко. Не помня къде, но в някоя страна май първо правят бърз тест, преди да сложат ваксина, значи са забелязали такава зависимост

# 8 414
Тук на днешната пресконференция казаха, че хората над 65 години не отказвали ваксината на AstraZeneca. Много от хората, които искат да се ваксинират в по-старите група разбирали, че това е безопасна ваксина за тях.
Скрит текст:
В момента тук ваксинират във Фаза 2 и повечето региони вече са смъкнали възрастовата граница и предлагат ваксини на 70-75 годишните.

Засега планът след редуцираните доставки е да предложат първа доза на всички от фаза 2 най-късно до средата на май, и да предложат на всички над 18 години от всички фази първа доза най-късно през август. Във втора фаза са всички над 65 години, медицински персонал и хора под 65 години с увреждания, трансплантации и т.н.

През последните 24 часа са направени 55 300 ваксинации. През следващите две седмици на април се очакват по 500 000 дози на седмица и смятат, че ще вдигнат дневния капацитет до 80 000 ваксинации на ден.

Брой ваксинации до момента: 1 666 783
- с поне една доза - 1 167 532 (14,3%)
- с две дози - 499 251 (6,1%)

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott … ationer-covid-19/

Как се стигна до извода, че ваксината е безопасна за тях?

АЗ в Европа масово не се приложи при хора над 65г, защото в проучванията не било достатъчно засегната тази група.

Кога и от къде се натрупаха достатъчно данни, че вече е безопасна за хора над 65г.?

Общи условия

Активация на акаунт