COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 312 065
  • 22 610
  •   2
Отговори
# 9 465
Скрит текст:
Нана, в края на ноември, когато се отчете спад в бройките и процента три седмици след затварянето на учениците, нямаше набрана инерция?
Пак имаше, но го отдавам да студеното време - хората се събираха по малко сякаш, нямаше ваксини и имаше повече страх, съответно повече предпазливост, което доведе до по бързо намаляване.
Не изключвам и това, че всяка следваща вълна става по - голяма и по трудно се "отдръпва".
И не на последно място, вируса става по устойчив /не става дума за мутация, по скоро вариация/.

Ти имаш ли някакво предположение защо се случва така!
Може би защото инерцията сега е по-голяма? Защото тази вълна тръгна от доста по-високи цифри? Сега се въртим около 4000 новозаразени на ден и 10-дневните "затегнати" мерки не помогнаха, представете си колко голяма може да се окаже една следваща вълна.

Разбира се, че затварянето на училищата не може да е единствената мярка и не е редно учениците да понасят най-големия товар. Но за съжаление ние като общество не направихме и продължаваме на не правим нищо, за да променим това. Не сме съгласни с никакви мерки - нито с маски в училище, нито с тестове. Мислим единствено и само за собствения си комфорт. Искаме нищо да не правим, инатим се, не спазваме никакви правила, повтаряме колко много ни е писнало и чакаме вирусът да си замине сам. Няма как да ни се получат нещата при такова мислене. Заради нас децата стоят затворени в къщи, обаче е много по-лесно да обвиняваме държавата, Щаба, извънземните, но не виждаме своите действия или бездействия.
Не може в никакъв случай да се вменява вина на хората. Ние сме това, което се иска от нас, а не това, което ни се препоръчва.
Никакъв контрол над мерките, никаква образователна и информационна кампания, разнопосочни послания от екрана, псевдо демокрация. Още се изумявам как си свалиха отговорността от училищата, като дадоха на родителите възможност да избират искат ли тестове за децата , или не. Още се изумявам защо Покахонтас стои при Щаба за вземане на решения за мерки и затваряне на обекти.
Тази криза у нас не се управлява, а се наблюдава. И не, не сме виновни ние. Няма кой да наложи санкции, няма кой да въведе ред и дисциплина. Ние не сме по-различни от другите хора в света, по-различно е отношението към нас.

Напълно съм съгласна с вас, права сте. Не се опитвам да вменявам вина на хората, разбирам отлично ситуацията. Получаваме постоянно разнопосочни послания, никой не си прави труда да обяснява нормално, да информира. Но все ми се струва, че не можем винаги да се оправдаваме с властта, с липсата на контрол, с хаоса. Процесът е двустранен, и ние нещо трябва да дадем от себе си. Определено не сме по-различни от другите по света, гледахме репортажи за тайни партита и какво ли не. Обаче явно тук на болшинството от хората им харесва да е така, да тънем в някакъв хаос, да няма никакви мерки, да няма кой да прилага санкции.

# 9 466
  • София
Миналата пролет най- тежко беше май и юни, след това летните месеци бяха леки, въпреки навалицата по морето.
Шокиращо.
В коя държава това?
Защото в България юни паднахме на 9 (девет) бройки на ден (!) и доц. Кунчев обяви Края на епидемията, ако не завинаги, то поне за 2020 г.!
Юли вече имахме рекорд от по 350 души на ден.
Та?

# 9 467
  • София
Звъннах на ЛЛ да попитам дали като хронично болна имам право на зелен коридор за РНК ваксина, той отговори, че нямало да взима още от тях, тъй като имал много АЗ и трябвало първо тях да използва, да не им изтече срока на годност.
В Александровска имам час през платформата за 14 април, звъннах на регистратура да попитам дали имат зелен коридор за хронично болни и дали въобще имат РНК ваксини, не знаеха, препоръчаха ми да се разходя да питам на място. Толкова по въпроса за организацията.

# 9 468
  • На изток от Рая
Роналд, топлото време можеше да ни помогне, ако бяхме смъкнали бройките, а ние се катерим, но отваряме всичко...
И аз се надявах, че април-май ще сме по-спокойни, но реално мерки няма...

# 9 469
Първи специализиран кабинет за ваксинация на хора над 65 години открива УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София:
https://www.google.com/amp/s/www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/222887- … dini-v-sofiya/amp

# 9 470
Вчера срещнах познат, майка му се изолирала веднага в друго жилище, гледаше жена на легло,  която починала и със ковид се оказала, наред с другите болести.
Бащата на познатия ми вместо да си седне малко вкъщи си обикаля и изобщо не слушал да се трогне.

Отделно всички пенсионери ги гледам сутрин по кафета в ония найлонови контейнери.

Съжаляваха ги как не стигали ваксини за възрастните,  не виждам как масово ще ги ваксинират, никак, дори с пълен фризер да ги чака ЛЛ.
Не съм оптимист, особено сега с  настъпване на топлото време да бъде убеден пенсионер в действие да се ваксинира, освен, ако е наплашеш с преки примери.

Всеки ми вика, че ще се оправим като се ваксинират два милиона,  само, че не ги виждам нещо, никой не съм чула, където не иска ваксина сега да се е присетил.
Една група чакаща РНК, като нищо лятното слънце да ги откаже някои в намеренията.

За прословутата АЗ, не знам, не излязат ли официално с протокол, кой да си я бие и какво може да последва,  може да си крета по складове.

# 9 471
Понеже вече толкова време пишем тук и си ви чувствам близки, идвам и аз да се похваля.С ММ се ваксинирахме. Най-накрая получих чаканата от мен ваксина /Модерна/. Толкова съм щастлива, че място не си намирам. Знам, че сега трябва много да се пазя и ще го направя - вече цяла година това правя, обаче сякаш си поех въздух и видях светлината в тунела. Усещането, че с бавни стъпки човек върви към една идея по-нормален живот е страхотно Simple Smile

Относно учениците - имам гимназист и първокласничка. Честно казано, ако няма да ги пускат всичките на училище, предпочитам малките да останат още 2 седмици вкъщи, а големите да влязат в клас. Малко да вземат въздух тези деца, да си видят приятелите, връстниците, да наваксат някои пропуски в материала - да бъдат нормални ученици пак, поне за малко. Че много им се насъбра на тези деца - страшно много.

# 9 472
  • София
Относно възрастните, аз съм в потрес, вчера говорих с лелята на моя мъж, пенсионерка, бивша учителка по математика в софийска гимназия - питам я ще се ваксинира ли и отговора беше - не, нея темата ваксини и коронавирус не я засяга, тя го била изкарала преди години  Scream била се разболяла и имала същите симптоми, втрисане, болка в мускулите и температура, лекарите по Телевизора били казали, че от преди го имало коронавируса....
Опитах се да обясня, че това е общото наименование на вирусите от този вид, но те са различни и как при грип също имаш температура и втрисане - след кото ми отговори, че и грипа е същото се отказах ...
Та седя и се чудя, викам си тази жена все пак не е проста /уж/, има някакво образование, но е с толкова промит мозък от разни телевизийки, че не е истина, баба ми която е на село и е на 85 години е по в час жената, пази се и ще се ваксинира ...

# 9 473
Абе някои хора още смятат, че са изкарали вируса януари-февруари 2020. Имали всички симптоми, чувствали се много зле. Аз също бях болна февруари 2020, но си беше грип Б, никога не съм твърдяла, че е ковид. Явно им действат успокояващо такива мисли на някои.

# 9 474
В България положението е много зле, и аз не знам вече как и дали ще се измъкнем от пандемията. Ужасно лош късмет да живееш в държава без никаква реална стратегия или желание за такава нито от политиците, нито от голяма част от хората.
Щеше ми се с ваксините всичко да приключи веднъж завинаги поне в персонален план, но и това май е временно само.

Значи толкова да ми писна вече от тоя вирус, не знам...

# 9 475
  • София
В България положението е много зле, и аз не знам вече как и дали ще се измъкнем от пандемията. Ужасно лош късмет да живееш в държава без никаква реална стратегия или желание за такава нито от политиците, нито от голяма част от хората.
Щеше ми се с ваксините всичко да приключи веднъж завинаги поне в персонален план, но и това май е временно само.

Значи толкова да ми писна вече от тоя вирус, не знам...
Точно така се чувствам и аз. Човек може да изтърпи всичко, но безсмисленото и предотвратимо страдание ми е в повече. Има едва няколко типа стратегия, виждат се резултатите от тях, не е нужно чак гении да управляват нещата у нас, за да измислят какво да се прави. Това с ластика май е само наше изобретение.
И се радвам на оптимистите в темата, но вече ми е трудно да споделям този оптимизъм като гледам фактите.

# 9 476
Аз затова прегърнах с радост идеята за ваксинирането дори и с Астра Зенека, исках малко да отдъхна след ваксинацията, но не би тоз късмет.

# 9 477
Лили, то само като погледнеш темата с боледуващите... Sad
Одеве в магазина - тумба 14-15 годишни без маски, не малко възрастни, кой без маска, кой с подбрадник или подносник.  И не, няма нужда до всеки един от нас, да стои полицай или служител на РЗИ да голобява, че да спазваме мерки. Няма да се оправим скоро. Никак не съм оптимист аз. Мрънкаме, че децата са затворени, но какво направихме - отказахме тестове, отказваме мерки в училище. Същото и по детските градини.  Сами сме си виновни.

# 9 478
В България се събират пред магазина на приказка, във Великобритания вече често засичам спрени на приказка в магазините. От доста време ги засичам. С маски са хората, но определено не си говорят през два метра. Хората са хора навсякъде. Не ги обвинявам аз лично.

# 9 479
  • София
Лили, то само като погледнеш темата с боледуващите... Sad
Одеве в магазина - тумба 14-15 годишни без маски, не малко възрастни, кой без маска, кой с подбрадник или подносник.  И не, няма нужда до всеки един от нас, да стои полицай или служител на РЗИ да голобява, че да спазваме мерки. Няма да се оправим скоро. Никак не съм оптимист аз. Мрънкаме, че децата са затворени, но какво направихме - отказахме тестове, отказваме мерки в училище. Същото и по детските градини.  Сами сме си виновни.
Какво означава отказваме? Като се налагат мерки и никой не пита, за да може някой да отказва. Сега в Германия ако някой не иска детето му да бъде тествано просто няма право да го пусне присъствено. Например. Не да отказва и детето пак да е на място. Трябва да има ред като се налагат мерки, а не ластици разни.

Общи условия

Активация на акаунт