COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 317 012
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 9 990
  • Немция
В Германия тестването е по- интензивно заради завръщащите се от пътувания по Великден и днес имаме 25 000 нови случая. Вчера бяха над 20 000, а до преди седмица бяха около 3-4 000 на ден. РКИ като по поръчка обяви две седмици преди празниците Майорка, Ибица, Менорка и Форментера за безопасна зона.
Островите са малка немска "колония" на испанска територия, дадоха карт бланш да се видят роднини и да си посетят имотите покрай великденските празници.Stuck Out Tongue Winking Eye

Затова пък учениците от нашата провинция за всеки случай пак минават на дистанционно обучение след великденската ваканция, не се изяснява докога. Единствено абитуриентите ще ходят на училище, с тест 2 пъти седмично.

Последна редакция: пт, 09 апр 2021, 11:59 от Бибит

# 9 991
  • София
Роузи, именно де. Няма как да има вирус в носоглътката заради ваксината. Може да има, ако го е пипнал от някъде. Ама вече хората тотално се овъртолиха от всякаква информация. Всички станаха експерти по ваксините, не ни стигаха, че са  вирусолози и епидемиолози Joy
Аргументите на колегите са, че го били казали лекари-професори от ВМА и МВР болници. Като казах, че ако са професори по стоматология не приемам аргумента им, ми се обидиха...та, така и не разбрах по какво са професори, но....почвам да си мисля дали аз не съм не наред нещо.

# 9 992
Странични ефекти непосредствено след прилагане на J&J:
https://www.cbsnews.com/news/colorado-north-carolina-johnson-and … accine-reactions/

# 9 993
Според Националната статистическа служба на Великобритания, България е оглавила антикласация за изминалата година и е начело измежду 25 европейски държави - сред хората на възраст под 65 години смъртността е била най-висока през миналата година в България с 12,3% повече смъртни случаи от нормалното, следвана от Англия с 8,7% повече.

Втората вълна обърна броя на жертвите

След втората вълна няколко европейски държави получиха по-високи нива на смъртност в резултат на пандемията, отколкото Швеция. Това показва скорошни британски статистически данни, които потвърждават картината, че Швеция се е отървала относително лесно през изминалата година.

Първо беше европейската статистическа агенция Евростат. Сега британската Служба за национална статистика (ONS) - се опита да изчисли колко силно са засегнати различните държави от пандемията през пролетта и есента на миналата година.

Но вместо да „разглежда“ само смъртността, тоест колко повече хора са умрели през 2020 г. в сравнение със средната стойност от 2015-2019 г., британската Служба за национална статистика е изчислила относителната кумулативна смъртност, стандартизирана по възраст в 25 различни европейски държави.

Британското проучване е изследвало „относително кумулативна възрастово стандартизирана смъртност“ за всяка европейска държава. Това означава, че полът и възрастовият състав, който е различен във всички страни, са взети предвид, за да могат да ги сравняват по разумен начин, обяснява Томас Йохансон (шведски статистик).

„Важно е да се премахнат тези разлики при сравняване на смъртността между страните. Например, ако искате да сравните държава с много възрастни хора със страна с много млади хора. Така че това проучване е взело това предвид много добре. По този начин различните популации са стандартизирани, за да се елиминират разликите във възрастовия и половия състав на страните “, допълва той.

В списък от 25 държави Швеция се нарежда на 18-то място със смъртност от 1,7 процента.

Страните, които се озовават на върха на списъка, са Полша, Испания и Белгия със смъртност съответно 11,6%, 10,6% и 9,7%.

Изчисленията показват, че през пролетта, до края на юни, Англия е била най-силно засегната със стандартизирана смъртност от 7,3%. След това дойде Великобритания (6.7), последвана от Испания (5.9).

Полша най-силно засегната
През същия период Швеция е с 2,3% по-висока смъртност от нормалната. Но когато дойде декември, дузина държави - включително Холандия, Франция, Чехия, Португалия, Словения и Австрия изпревариха Швеция и имаха значително по-висока смъртност от нас.
Тогава, до 18 декември включително, Полша беше най-силно засегнатата държава с 11,6% повече смъртни случаи от нормалното, в сравнение с 1,7% в Швеция. Разлика, почти седем пъти по-голяма.

Британската статистика също сравнява резултатите за по-младите и възрастните хора в различните страни.

Сред хората на възраст под 65 години смъртността е била най-висока през миналата година в България с 12,3% повече смъртни случаи от нормалното, следвана от Англия с 8,7% повече.

В тази таблица Исландия ще бъде неочаквано висока с превишена смъртност от 2,3% сред младите хора, в сравнение с шведската цифра от  минус 6,4% (-6,4%).

Като цяло, казва Томас Йохансон, британските данни потвърждават, че почти само по-възсрастни и най-възрастните хора са били засегнати в Швеция, както показа и проучването на Евростат, така и данните на Шведската статистическа служба, а сега и проучването на Националната статистическа служба на Великобритания.

Сред хората на възраст над 65 години, от друга страна, Швеция беше засегната по-силно, макар и не толкова силно, колкото в много други страни. Този списък се оглавява от Полша с 14,5 процента по-висока смъртност сред хората на 65 или повече години, следвана от Белгия ( 12% ) и Испания ( 11,8% ) и Словения ( 11,8% ) - за сравнение с 2,9% в Швеция.

Смъртност в цифри
В настоящото проучване стандартизираната по възраст смъртност се изразява като процентна промяна на седмица през 2020 г. въз основа на средна стойност на стандартизираната по възраст смъртност през съответните седмици 2015–2019 г.
Смъртността е стандартизирана, като се използва „Европейско стандартно население“ от 2013 г. (ESP2013).

В британската статистика Англия, Уелс, Шотландия, Северна Ирландия и Обединеното кралство се броят отделно.

До 51 седмица включително на 2020 год. тази смъртност е била в проценти:

Полша 11.6
Испания 10.6
Белгия 9.7
България 8.9
Чехия 8.4
Словения 8.2
Англия 7.8
Великобритания 7.2
Австрия 5.7
Шотландия 5.7
Северна Ирландия 5.0
Холандия 4.4
Уелс 4.1
Португалия 3.7
Франция 2.6
Малта 2.2
Литва 1.9
Швеция 1.7
Унгария 1.6
Естония -3,0
Финландия -3,6
Латвия -3,9
Дания -4.1
Норвегия -5,0
Исландия -6.2

Източник: Национална статистическа служба на Великобритания (ONS), 19 март 2021 г.

https://tt.omni.se/andra-vagen-kastade-om-dodstalen/a/M3Gb95

# 9 994
  • на пъпа на Златията
Ще дават Балтов по Нова сега сутринта. Вече не мога да го гледам. Все благодарности към министъра, все всичко е наред. А болните растат. Но последният месец от МЗ удобно направиха конкурси за директори на болниците и сега само послушковци има. Вчера един приятел с две дози ваксина излезе положителен. Бяхме напълно шокирани

Аз не мога да разбера защо сте шокирани .
Аз още от началото започнах да  смятам лаишки .
В началото още без ваксините  нещата вървяха  10 процента се разболяват . От тия 10 процента 10  процента умират .
После дойдоха новите видове  които са по заразни и се заразяваха по голям процент .И се започна  и повторното заразяване.  Да предположим че стават 20 процента . И съответно  по голям процент  починали.
 Ми у нас са толкова .
После  си измислихме тестване , тестване , ама с това тестване започнаха да се хващат  тези които видимо не се разболяват, карат го на крак ,  . ... и  съответно влезе измамната аритметика  която ни успокои че  процента е по малък .  .Съответно  караш го на крак , обаче дроба ти е засегнат . Но забравихме че се обострят и други заболявания .И се започна  наблюдение  и " лекуване " без да си  видимо болен .
Животът ни се превърна в едно лекуване на разни болежки  които преди ги нямаше.
Увеличиха се леглата в болницата  и хоспитализираните/ болните/  станаха повече и съответно смъртта  по голяма. .

После дойдоха ваксините и в държавите които  се ваксинираха повече  , смъртността   видимо намаля.

Сега дойде  страха от ваксиниране  и се забавя овладяването .
Добави и това и че и обществените процеси в различните държави  оказват влияние  и се започнаха едни вълни   "ластици" .И се опитваме да ги овладяване с "отвори -  затвори" .

Отпуснем ли вниманието  ,  изпускаме ситуацията.

# 9 995
Както е тръгнало, май ще се окаже, че всички векторни ваксини създават проблеми. Има спрени ваксинационни центрове в САЩ, ваксиниращи с Johnson & Johnson, заради нежелани странични реакции, при това в едната публикация говорят за 1 в Северна Каролина и 1 в Колорадо, а в другата за 3 в Северна Каролина:
Два центъра за ваксинация с препарата на Johnson & Johnson в … ременно затворени

САЩ: Три центъра за ваксинация с J&J временно затворени пора …  странични ефекти

Тук изобщо не се коментира втората руска ваксина Эпиваккорона, разработка на новосибирския център Вектор, която е пептидна. А преди време някой лекар беше казал, че те са единствените подходящи за хора с автоимунни заболявания. Не знам, но предполагам, че е на принципа на някои широко използвани други ваксини.
Эпиваккорона

https://www.dw.com/bg/%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BE%D1%89%D0%B5-%D0% … %D1%85/a-56852452

Какво знаем (и не знаем) за втората руска ваксина срещу COVID-19

Руската ваксина "ЭпиВакКорона" е ефективна в 94% от сл … ора над 60 години

Не съм русофил, но руснаците все пак имат достатъчно възможности и този нов тип ваксина може да се окаже много удачна.

# 9 996
  • Бургас
ето смъртност в ЕС за 2016 -  на първо място е България с 1602 починали на 100 000
https://www.mediapool.bg/bulgaria-s-nai-visoka-smartnost-v-es-news295721.html

# 9 997
  • In a strange romance
Здравейте! Имам един вероятно малоумен въпрос, но много ме измъчва. На 11.03 баща ми (79) се ваксинира с АЗ. По мое настояване вчера си направи тест за антитела. Оказаха се само 3.9 при над 50 за положителен тест. Осъзнавам, че не е минал дори и месец, но все си мислех, че би трябвало да има вече някакво по-сериозно количество. Знам и че не само антителата означават имунитет. Знам и че при възрастните хора се изгражда по-бавно. И въпреки това, цяла сутрин чета мнения къде ли не. И се побърквам от притеснение. Нормално ли е антителата да са толкова малко и кога все пак бихме могли да очакваме да се увеличат. И изобщо тези тестове показват ли нещо смислено? Само да спомена, че при мен излязоха повече от 40 000 две седмици след втора доза на Moderna.
Ще съм благодарна за всяко мнение!
Прекрасен ден пожелавам на всички!
Бъдете здрави!

# 9 998
Сутринта слушах Балтов, който каза, че след 15-ти април започват вторите дози на Астра Зенека и тогава вече щяло да има окончателно решение.

Иначе знам, че и първата доза дава защита, ама не е довършено, хубаво е човек да има и 2-те дози.

Много хубава защита дава и АЗ три седмици след първа доза. В смисъл, хората може да са спокойни, че до времето на втората имунитетът си работи на доста прилично ниво.
Лично аз се радвам, че удължиха до 12та седмица (обмислях и без това да се явя някъде тогава за втора игла), процентите защита се увеличават с по-дългия период до втора доза.

Цитат
New evidence from England shows that the vaccine reduced the risk of people getting COVID-19 by:

76% after the first dose for up to 12 weeks
    82% when the second dose was given 12 weeks later

New evidence from Scotland shows:

the risk of being admitted to hospital with severe COVID-19 is reduced by 94%, 4 to 5 weeks after 1 dose of the AstraZeneca vaccine
https://www2.hse.ie/screening-and-vaccinations/covid-19-vaccine/ … eca/immunity.html

# 9 999
  • sf
Може би е коментирано, но не успях да намеря отговор. Ако на даден човек pcr теста е положителен, след колко време евентуално нов тест ще е отрицателен?

# 10 000
  • Варна
ето смъртност в ЕС за 2016 -  на първо място е България с 1602 починали на 100 000
https://www.mediapool.bg/bulgaria-s-nai-visoka-smartnost-v-es-news295721.html
А, благодаря! Нищо, че ми е изтрит поста.  Всъщност защо е това учудване, че сме отново на едно от първите места по смъртност в ЕС? Качеството на живот или на здравната ни система се е повишило???

# 10 001
mimy_b,
Разбираемо се притесняваш, всеки ваксиниран се пита дали има нещо вече изградено и защитно.
За баща ти се писа тук, че възрастните по-трудно изграждат имунитет след ваксина.
Има обаче и друго. Някои хора няма да изградят без значение дали са възрастни или млади. Малко са такива, но ...ваксините не при всички "хваща". Може би при баща ви ще се развие по-натам защита, а след втора доза ще е още по-добре. По-бавно е при тях, но и пак не се знае, трябва да се види след втората доза си мисля.
Какъв тест сте правили? Не трябва да е количествен , а да искате -тест за неутрализиращи антитела. Това е теста за защита след ваксината или преболедуване да се види имате ли и каква защита. Ако не е такъв теста ви, следващият път искайте такъв да си направите. Другото е ..не важи казват.
Аз също много искам да знам какво се е получило. Но..кога ще отида не знам, не ми дава мира нещо и имам съмнение дали имам защита. Много мърдах, нещо изнервих хората при първата доза. Няма гаранция, всеки организъм май различно ще реагира на ваксината си мисля, независимо коя е.
Пазете се и хубав ден!

# 10 002
  • София
Както се казва, в "името на науката" направих антиген теста, пък ще докладвам като излязат резултатите Grinning

# 10 003
mimy_b,
Какъв тест сте правили? Не трябва да е количествен , а да искате -тест за неутрализиращи антитела. Това е теста за защита след ваксината или преболедуване да се види имате ли и каква защита. Ако не е такъв теста ви, следващият път искайте такъв да си направите. Другото е ..не важи казват.
Аз също много искам да знам какво се е получило. Но..кога ще отида не знам, не ми дава мира нещо и имам съмнение дали имам защита. Много мърдах, нещо изнервих хората при първата доза. Няма гаранция, всеки организъм май различно ще реагира на ваксината си мисля, независимо коя е.
Пазете се и хубав ден!
Явно човек трябва да уточни точно какъв тест за антитела иска. Вчера на майка ми са й направили количествен, защото не е определила.Излишна разправия и беше. Казала, че е преболедувала преди месеци и иска да си види антителата, защото иска да се ваксинира.  А днес от лабораторията са й обяснявали , че си има антитела и неутрализиращи и не й трябвало втори тест за наличие на неутрализиращи антитела.  Нищо че такъв тест изобщо не й е правен и не може да говорят с такава сигурност и убеденост каква защита има.  Внимавайте и си казвайте, за да не давате пари два пъти.

Последна редакция: пт, 09 апр 2021, 12:42 от daisy12

# 10 004
  • София
В аптеките тестовете за антитела са само качествени, нали?

Общи условия

Активация на акаунт