COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 333 247
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 1 485
Той беше имунолог, нали? Или бъркам?
Хематолог е.

# 1 486
  • София
А, благодаря, явно съм ги омешала.

# 1 487
А, благодаря, явно съм ги омешала.
То нормално, предвид колко много специалисти се появят в медиите.

# 1 488
  • Пловдив
Кунчев също каза вчера, че вече 20% от заразените са деца и че новата мутация засяга като цяло по-младите.
Беше се създало някакво фалшиво впечатление, от конспираторите ли тръгна, не знам, че децата са в безопасност , а не е така. Скоро пак четох някъде, че в момента много деца са настанени в болница, не само в България.

# 1 489
# 1 490
САЩ имат опит с масовите ваксинации, всяка година мисля, че ваксинират поне половината население срещу грип в рамките на няколко месеца, така че не съм учудена, че се справят добре, по-скоро бях учудена, че тръгнаха зле.

# 1 491
  • София
Много ясна статия за имунитета при коронавируса – https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/03/07/4182714_imunitetut_sresh … ef=home_mainStory

# 1 492
  • Варна
Не съм ги слушала, прочетох тук какво са говорили въпросните математици.
Някой знае ли дали предишните им прогнози са били точни?

# 1 493
  • на пъпа на Златията
ВИзраел заведенията  са отворени само за ваксинирани .

# 1 494
В Белгия има възможност 'да спечелиш от лотарията зелена карта' и да те ваксинират по рано отколкото ти е реда.
За ваксинация се полага един платен болничен ден отсъствие.

https://www.hln.be/binnenland/ook-mensen-zonder-onderliggende-aa … -worden~ade41cf9/

Хора без основни състояния/заболявания също могат да бъдат ваксинирани по-рано

Дори тези, които нямат някакви основни медицински състояния/заболявания и всъщност трябва да чакат своя ред в кампанията за ваксиниране по-късно, все още могат да бъдат ваксинирани едновременно с "високорискови пациенти". Това е съобщено от Работната група по ваксинацията. Чрез произволно смесване на „здрави“ хора с групата на рисковите пациенти, трябва да се гарантира поверителността на последните.

TT 07-03-21, 07:01 Последна актуализация: 10:45

Имаше много шум около фазата на ваксинационната кампания след над 65-те години: по-младото население под 65 години с основните медицински състояния/заболявания. Не само се опасяваме, че ще има повече бюрокрация, не само просто възрастта на ваксинираните, но има и големи въпроси относно поверителността/личната сфера на ваксинираните.

Но това не е необходимо, каза Франк Робен, генерален администратор на Банката за социална сигурност Crossroads и движещата сила на множество ИТ приложения в правителството, по време на дигитален брифинг на Работната група по ваксинацията. Поверителността е напълно гарантирана: само вашият лекар или здравен фонд могат да решат да ви включат в списъка на рисковите пациенти и никой в ​​центъра за ваксинация няма да разбере точно защо е ваш ред по-рано. Лекарите и медицинските сестри там знаят само кои сте, а не от какво страдате.

И има още повече, увери Робен. За да се гарантира напълно поверителността, ограничен брой случайно подбрани хора без основни заболявания/състояния също ще бъдат включени в групата на рисковите пациенти. По този начин никой няма да разбере дали сте високорисков пациент, стоящ на опашка за ваксината си или не.

По този начин трябва да бъде гарантирана и поверителността пред вашия работодател. Например, като погледнете датата, на която сте поискали малкото си отсъствие, за да получите ваксината си, вашият работодател може да установи към коя група принадлежите: в риск или не. Това вече няма да е възможно.

# 1 495
Дани, за съжаление, бяха точни.
Особено в частта за смъртността. Лъчезар Томов попринцип се въздържа от преки прогнози, но много често споменава, че са на едно и също мнение математиците, относно прогнози, сметки и изчисления.

Всяка епидемия/пандемия съчетава в себе си и много неща: вирусология, биология, математика, статистика, икономика, дори и психология, а на последно място политика.

Всичките механизми за контрол се подчиняват на трите основни:
Здравеопазване, математика/статистика и политика.

Вирусолозите изследват вируса и дават данни за разпространение, заразяемост, смъртност. Тези данни логично се използват от математици, за да се направят прогнози, да се състави план за действие.
Този план се използва от правителствата, за да се прецени нуждата от мерки и какви точно да бъдат.

Всичко това, на теория, може да спре напълно разпространението на вируса. За съжаление, в случая с тази пандемия, се намесиха още психологическата реакция на хората, манипулативното техники и използването на фалшиви и полу-истински факти. Интернет позволи това да се разрастне и да навреди на цялостната стратегия.

Ноември ще ни се види рай. Това е лично моята прогноза. На пълен лаик. Миналата година имаме процент излишна смъртност във горе-долу допустими(в сравнение с другите държави) проценти. Но дължим това само на една вълна, която беше на края на годината. Ако не бяха мартенските мерки, процента щеше да е доста по-висок.
Смятам, че тази години, ако продължава по този начин, ще завърши със поне 25% излишна смъртност, може и повече.
И пак ще сме далеч от "стадният имунитет", ако не се забързаме с ваксините.

# 1 496
antea,
Реално изискването за ПСР тестове за влизане в България или карантина е от края на януари.
Вече е повече от месец това изискване , а разликата в процента на положителни тестове преди месец и сега е огромна.
Да не говорим, че пътуващите за Европа от България се нуждаят от тестове от доста преди това.

# 1 497
  • София
Не съм ги слушала, прочетох тук какво са говорили въпросните математици.
Някой знае ли дали предишните им прогнози са били точни?

Не, не бяха. Един от двамата предвиждаше сериозен скок след Коледно-Новогодишните празници, защото хората щели да се отпуснат, да се събират без мерки и да настане мазало. Нищо такова не стана.
Тези цифри от по 8000 заразени на ден също не са ново предсказание и също никога не сме ги стигали. Отново един от двамата прогнозираше, че още лятото България ще мине 10 хил. жертви на коронавируса - това също не се сбъдна.

# 1 498
Съншайн, реално сме ги стигнали 8000, но поради малко тестване не сме ги хванали.

# 1 499
  • София
Да, мина ми и на мен през ума. Но смъртността е по-сериозният показател и там прогнозите (за щастие!!!) също не се сбъднаха. Поне не през лятото...

Общи условия

Активация на акаунт