COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 314 356
  • 22 610
  •   2
Отговори
# 2 880
И лекарите ако измислят как да ги клонират...

# 2 881

Това още вчера го написах - че един средностатичистически седмокласник може да сметне ориентировъчно как върви заразяването и колко бързо ще се препълнят болниците. Какво ли пък остава за председателя и математиците на НОЩ, чиито гласове така и никой не чува!

# 2 882
Макар някои лекари да са небрежни по отношение на вируса, далеч не всички са съгласни да влязат в ковид отделение дори за ден или седмица. За останалия персонал да не говорим, защото само лекар нищо не може да направи, трябва екип. Този въпрос беше повдиган преди, но не само нищо не се направи, ами вече и не се повдига.

# 2 883
Учени от UK Biobank започнаха голямо проучване, за да определят дългосрочните въздействия на Covid-19 върху здравето.

UK Biobank е биомедицинска база данни с медицински изображения, генетични данни и здравна информация за 500 000 души.

Около 1500 души, които са претърпели Covid, ще бъдат сканирани отново, за да проверят как органите са засегнати от инфекция.

Неговият главен учен, проф. Наоми Алън, заяви, че това е единственото проучване, което може да сравнява данните за пациентите преди и след като са прекарали Covid.

Проф. Алън добави: „В началото на пандемията знаехме, че Covid-19 е до голяма степен респираторно заболяване. И сега това, което също знаем, е, че изглежда засяга и други части на тялото - сърцето, черния дроб, бъбреците и дори мозъка.

„Така изследователите ще могат да изследват преките ефекти на коронавирусната инфекция върху промени както в структурата, така и върху функцията на тези органи.“

Проучването ще разгледа хора с асимптоматичен Covid и други, които са имали тежко заболяване.

Ще бъдат извършени и мозъчни сканирания, за да се опита да помогне за разбирането на дългия Covid.

„Това ще позволи на изследователите да проучат дали ефектите на вируса върху различните органи на тялото варират в зависимост от това доколко тежка е била вашата инфекция“, обяснява проф. Алън.

Ще бъдат записани и подробни сканирания на 1500 членове на Biobank, които не са заразени.
https://www.bbc.co.uk/news/health-56352138

# 2 884
И лекарите ако измислят как да ги клонират...
Има вариант да мобилизират студенти по медицина да се включат в битката, не го изключвам като вариант, от студентите по медицина ще намерят лекари. Абе не знам както са я подкарали вървим по чешкият сценарий, като приключи здравната с-ма, ще се молиме за помощ отвън. Въпреки че аз все още не вярвам на подобен сценарий. Чак дотам не вярвам да стигнат, според мен другата седмица ще затегнат мерките, то и миналият път беше така, до последно се приказваше, всичко е наред, нещата са под контрол, има легла, пък после изведнъж ги затегнаха мерките, сега мисля че ще стане същото.

# 2 885
Разбира се, че има жестоки последствия след прекаран Ковид. Не знам защо се насажда мнение у хората, че щом го преболедуваш, вече си добре. Мой познат, който го изкара декември доста тежко /за щастие успя да се пребори без да влиза в болница/ сега лекува черен дроб, който е, като след изкарах Хепатит. Да не говорим, че няма нито една стойност, която да му е в норма на кръвните изследвания - всичко е завишено.
Белите дробове пък след изкарана пневмания да не обяснявам на какво приличат и колко време след това хората се задъхват, и трудно си поемат въздух.

Според мен неналагането на мерки, освен, че е заради предстоящите избори, се използва и, за да повиши интереса на хората към ваксините.

# 2 886
Разбира се, че се знае за дългосрочните поражения - в UK разкриха клиники за лекуването му.

Изследването обаче ще покаже връзката м/у състоянието преди заболяването, тежеста на прекарания ковид и дългосрочните поражения.

# 2 887
  • София
Защо мислите, че на някого му харесва да носи маска? И мен ме сърби всичко от нея, но това е положението. Не съм седнала да набивам в главата на тинейджърката в нас как маската я души и о, чудо, в техния клас маски носят всички (когато са присъствено, де, т.е. два месеца сумарно тази учебна година). И как изведнъж ТОЛКОВА много хора не могат да носят маски? То е съпоставимо с ТОЛКОВА хора, които не могат да се ваксинират. Наистина има хора с противопоказания за носене на маски/поставяне на ваксини, болни, малки деца, много възрастни хора и т.н., и точно тях трябва да пазим като ние носим маски/ваксинираме се. Но да ме убедите, че масата не може...айде бе.

# 2 888
Колкото и да не ни харесва да го признаем, училищата наистина са най-силният фактор за разпространение. Най-много мрежи свързват, най-много време прекарано на закрито при това с ежедневна повтаряемост, най-много хора на единициа площ (тук баровете ги изпреварват, но те май още не работят) и да не забравяме задължителния елемент.
Това, обаче в никакъв случай не трябва да гио прави единствена мярка и последен приоритет.
И това твърдение  е доказано с тестване например  ? Или как? И спрямо кого?
С нищо не е доказано. Даже има обратните изследвания, че училищата не амплифицират разпространението сами по себе си и повече от други места. На страницата на ЕСDC e, слагала съм го многократно в темата.
Да, но тези изследвания се отнасят за училища, в които се спазват мерки, каквито българските не са.

# 2 889

Специално за финтесите не съм съгласен, че са безопасно място. Точно те са едно от най-опасните места за заразяване. Затворени пространства в които трениращите са без маски, интензивното дишане води до отделяне на повече вируси във въздуха и останалите понеже са без маски могат да се заразят много по-лесно отколкото в един МОЛ да кажем, където всички са с маски.

# 2 890
В Бразилия ситуацията е пълна трагедия, ако можеше да се справиме с вируса с преболедуване по мангъровски и със стаден имунитет, там вече аз се чудя как вируса не обиколи 2 пъти населението и не създаде 2 стадни имунитета. Здравната с-ма е приключила, (почват да връщат пациенти, там освен всичко навлизат и в силният период на вируса, есента и зимата идват при тях) и макар че централната власт отказва да вземе мерки (президента Болсонаро говори дори срещу мерките и се кара на местните власти откъде накъде взимат мерки, полицейски часове, пълни локдауни в опрелени области, всичко без магазините от 1-ва необходимост затваря).

Подобна ситуация като в България, централната власт не иска да затяга мерките, по места почват сами да затягат. Но цялото управление на епидемията в Бразилия е пълна трагедия точно каквото не трябва да се прави, безкрайно закъснение с мерките, до немай къде, и стигнаха до какво, до локдауни. И защо трябваше да чакат толкова, така да разпространят вируса, да дадат толкова жертви, да произведът по заразни и неприятни варианти на вируса заради умното там доскоро разпространение на вируса. И защо всъщност затягат мерките, я да послушат Кунчев че вируса си следва своите природни закони и от затягане на мерките няма смисъл. Аз съм убеден че там сега вируса ще почне да се свива по някаква случайност скоро след мерките, но то ще е случайно, защото вируса си следва собствени природни закони.

# 2 891
Не само малки деца, и възрастни не могат да носят маски повече от 30 мин.
Аз едвам издържам - 15-20 мин докато пазарувам.
Но достатъчно сме я дъвкали темата с маските.

Защо не могат?
Мен ме задушава , нося маска на затворени пространства , като гледам да излизам максимално бързо . Детето ми е 2- ри клас , носи маска , защото й внушихме страх . От скромното ми наблюдение над класа й , масово не се носят маски . От началото на годината децата са нон стоп болни . Сега в момента са 6 деца в клас .

Ама това, че някой има личен проблем с носенето на маска(в поне 80% от случаите чисто психологичен), съвсем не значи, че "и деца и възрастни не могат да носят маски повече от 30 минути".

Защо сте внушили на детето страх, вместо да се опитате да му обясните защо се носят маските? Дали децата в класа са постоянно болни от носенето на маски или от неносенето им?
Внушихме страх в детето , защото постоянно махаше маската. Колкото и да обяснявахме защо ги носим , то я сваля . В момента , в който показахме какво се случва при неносенето , се стресна . Децата от класа не носят , свалят и т.н. маските . Боледуват , защото не се / ги пазят , идват недоизлекувани на училище . Детето ми споделя , че й се подиграват , когато използва дезинфектант по предназначение , а не да се пръскат с него по коридорите .  Не обвинявам децата , че разнасят зараза , за мен социалните контакти на децата са важни , както и нормалното образование .  Много от възрастните не спазват мерките , но никой не се вторачва в тях .

# 2 892
Да припомним: доц. Ангел Кунчев прогнозира, че лятото 2020 вирусът ще изчезне. В началото на септември след една неделя с много нисък брой случаи, заяви, че епидемията изчезва. През септември говореше, че в никакъв случай не може да се говори за огнища в училище. Сега говори, че предстоят само две-три тежки седмици и пандемията ще спре. Припомням серия от грешни прогнози от човек, който заяви, че не вярва на математическото моделиране, че прогнозите са грешни. Моите прогнози за разлика от неговите бяха доста коректни и като изчисление и качествено. Прогнозирах скока лятото преди 15.06. Прогнозирах експлозията есента. Прогнозирах доста точно броя починали до декември, когато вече проблемите с регистрирането на починали свалиха официалната бройка, но се видя по надвишената смъртност. Прогнозирах количествено и надвишената смъртност, съвсем точно до 52-ра седмица.  Нещо повече, предупредих за потенциалните рискове от вируса февруари 2020 при Димитър Вучев. Предупредих за ролята на дисциплината за контрол над епидемията през март 2020.

https://www.facebook.com/ltomov/posts/10159016328499204

# 2 893
Днес трябваше да ме имунизират с Астра Зенека, но ми се обадиха от болницата, че тази ваксина се спира и в България от употреба.

# 2 894
  • София
Борисов спира ваксинирането с "Астра Зенека" - https://news.bg/politics/borisov-spira-vaksiniraneto-s-astra-zeneka.html

Общи условия

Активация на акаунт