COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 313 465
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 3 030
  • София
И не случайно няма да видите лекар да си я поставя.
А всъщност много лекари си я поставиха вече. По цял свят където се прилага. Включително мои познати лекари в БГ.

Естествено. При 22 милиона ваксинирани англичани, надали са отделили лекарите настрана.
И разбира се, че много български лекари също си се ваксинираха с Астра, мои познати включително.

# 3 031
  • София
PURE,
Дай да видим къде сме се отказали ...
В България се твърди , че има да получаваме над 4 милиона дози от пфайзер.
Колко от тях са ни доставили , знаеш ли ...
направихме някаква допълнителна поръчка за не знам си колко още милиона от Файзер, като видяхме, че на зле отиват нещата, особено с краха на Санофи. Оттам идват тия 4 милиона.

# 3 032
Имаме поръчани 18 милиона дози, включително с еднодозовата на Джонсън.
Тоест сме поръчали ваксини за 10 милиона българи, при население около 6 милиона.
Само с одобрените до тук от ЕМА ваксини на АЗ, пфайзер, модерна и джонсън ги имаме нужните ваксини за всички българи, че и отгоре, дори и да не одобрят нито една ваксина повече.

# 3 033
Пред мен се ваксинира лекар, който пък ваксинира сина си.
Не знам каква е целта на занятието, но ваксинирането бе успешно компрометирано. Направо чудесно.

# 3 034
  • на пъпа на Златията
И не случайно няма да видите лекар да си я поставя.

А всъщност много лекари си я поставиха вече. По цял свят където се прилага. Включително мои познати лекари в БГ.
Говоря за Астра Зенека. Ако има такива лекари, поставили си тази ваксина, то... странно. Моето инфо е друго.
А защо на членовете на избирателните комисии не предлагат Астра?

Не съм във възрастова група с предимство. Не работя в сектор с предимство. Нямам придружаващи заболявания. Кога ще се доредя до Пфайзер или Модерна?

Не се поставя на тях защото е по дълго времето за реваксинация. А трябва да смогнат до изборите.  да получат имунитет , за лекарите пък да  влязат по скоро да лекуват хората .

# 3 035
  • София
Имаме поръчани 18 милиона дози, включително с еднодозовата на Джонсън.
Тоест сме поръчали ваксини за 10 милиона българи, при население около 6 милиона.
Само с одобрените до тук от ЕМА ваксини на АЗ, пфайзер, модерна и джонсън ги имаме нужните ваксини за всички българи, че и отгоре, дори и да не одобрят нито една ваксина повече.
Факт. В началото обаче бяха 13 милиона, от които 4,5 милиона Астра Зенека и 4,6 милиона Санофи. Малко Файзер и Модерна и 1 милион Джонсън.
АЗ се бавят с доставките, Санофи се оплескаха, затова....вдигахме поръчките с Файзер. Сега ще видим с Новавакс и Кюрвак как ще действаме.

# 3 036
  • софия
Леко страничен въпрос спрямо текущата дискусия, ако имаш антитела, било от преболедуване, или от ваксина, и си контактен, карантинират ли те?
И аз се чудех това. Както и такъв случай- ваксиниран член на семейството е с хрема само( нали е ваксиниран...следва да се кара леко)- ще се прави тест за май- малкото ли?

# 3 037
PURE,
Дай да видим къде сме се отказали ...
В България се твърди , че има да получаваме над 4 милиона дози от пфайзер.
Колко от тях са ни доставили , знаеш ли ...
С тези по 20 хиляди дози на седмица, ще ни ги доставят след 2 години.

България ще си ги получи тези дози от второто споразумение. От първото споразумение доставките ще са мизерни, след като не сме си заявили цялата квота.

ЕС има две споразумения с Pfizer - 300 млн. дози + 300 млн. дози.

Швеция очаква 13 млн. дози от Pfizer чрез двете споразумения. До края на юни ще получи близо 6 млн. дози от първото споразумение, останалите след това през втората половина на годината.

# 3 038
https://novini247.com/novini/71-godishniyat-pernichanin-boryan-t … to-e_3124543.html "Мъж с деменция и COVID-19 напусна Пирогов и изчезна"         
 "71-годишният перничанин Борян Тихов е изчезнал безследно, след като е бил изписан от специализираното отделение на „Пирогов” на 10 март, съобщи Lupa.bg.
Близките му са в шок и го издирват, като молят за информация и съдействие всеки, който разпознае Борян по улиците на столицата.
Не по-малко шокиращото в случая е, че мъжът е бил изписан от спешната болница, без близките му да знаят, по разказ на дъщеря му Теодора.
„Не можем да си обясним как се е случило така. Лекарите ни казаха, че той искал да си тръгне, но сме много уплашени, дано го намерим по-бързо”, разказа младата жена.
Теодора обясни, че при посещение в болницата разбрала, че баща й е бил неспокоен, разхождал се по коридорите, но получил успокоителни лекарства от медиците. „В никакъв случай не е бил агресивен, той никога не е буйствал или нещо подобно”, обясни младата жена.
Борян бил приет в „Пирогов” на 8 март с двустранна атипична пневмония като усложнение от COVID-19 в отново разкритото отделение на 11-ия етаж в болницата. Въпреки това, е изписан няма и два дни по-късно – на 10 март, около 14.30, разказаха пред Lupa близките му.
След като се свързахме с Covid-отделението на „Пирогов”, дежурният д-р Василев обясни, че пациентът е бил изписан, след като настоявал да си тръгне и подписал документ.
На въпрос на Lupa как се изписва пациент с деменция, очевидно недоизлекуван от коронавирус, медикът заяви: „Нямаше как да го държим насила, той се подписа. Колегите са го убеждавали да остане, но не са успели да го спрат.”
Медикът обясни, че Тихов е бил стабилен, адекватен, не е бил кислородно зависим. "Той може да бъде под карантина и вкъщи", добави докторът. Самите лекари в „Пирогов” не знаели, че мъжът е изчезнал и близките му го издирват.   
Любопитен факт е, че Борян Тихов все пак е забелязан от полицаи в района на „Овча купел” на 11 март. Униформените се свързали с близките му, които им обяснили, че човекът е с коронавирус. Малко след това, полицаите са го пуснали да си върви.
Така, след нелепата история, съпругата и дъщерята на изчезналия мъж продължават да го издирват безуспешно. Теодора не скри, че са се свързали с шефа на "Пирогов" Асен Балтов и ще подадат жалба.
Роднините на Борян Тихов всеки, който види и разпознае, да ги потърси на телефоните 0889317728 и 0878891569."

# 3 039
  • Немция
Познавам лекари и медицински персонал в Германия ваксинирани с АстраЗенека.

Германия засега не спира ваксинацията на АстраЗенека, както се разбра от форума вече.
Днес учителите от основното училище на по-малкото ми дете ги ваксинираха с АстраЗенека в спортната зала на училището.
На детето отпадна един тест, защото е имало отделЕн час за ваксиниране на учителите и са се редували кой да стои при децата. Те са играли на двора през това време.

# 3 040
Швеция може да си позволи и 20 милиона дози да си поръча, ама България после е задължена да НЕ продава ваксините на други страни, а може само да ги дарява.
Най-бедната страна членка, ще трябва да дарява милиони ваксини през 2022 година, ама вече сме платили над 300 милиона.
За какво говорим, като не се изпълняват договорите.
Трябвало да получим 5 милиона доставили ни 2 милиона...
Като сме заложили ние на АЗ, защо ни ги няма ваксините...
Обаче, после ако не си спазим договора и препродадем останалите ни ваксини, ще ни съсипят.

# 3 041
Цитат
Дозите ваксини срещу COVID-19 не се разпределят равномерно в рамките на Европейския съюз според населението на страните членки, както беше договорено, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц в петък, призовавайки за прозрачност и разрешаване на този проблем.

Малта е на път да получи три пъти повече дози ваксини спрямо населението си до края на юни в сравнение с България, каза Курц, цитиран от "Ройтерс". Той добави, че някои държави ще са ваксинирали своите граждани до май, докато други ще имат нужда да продължават до края на лятото или есента. Австрия е приблизително по средата, добави той.

Курц каза, че с други европейски лидери са споделили данните си за доставките тази седмица, за да получат по-ясна картина, и е установил, че има нарастващи различия между държавите членки...

https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/03/12/4185158_malta_shte_poluc … ef=home_NaiNovoto

# 3 042
  • София
Леко страничен въпрос спрямо текущата дискусия, ако имаш антитела, било от преболедуване, или от ваксина, и си контактен, карантинират ли те?
Да. В момента големият ми син е в това положение...
В другата тема споменаха, че РЗИ можело да освободи преболедували в последните 90 дни (с ПСР, официално). При сина ми дните са повече от 90, иначе има и ПСР, и антитела...
Не сме се занимавали с РЗИ де, едни пролетни по физика ще отидат, това е, прежали ги Wink

# 3 043
  • София
Брей, човек да не отсъства няколко часа! Какви се тези работи със спирането на АЗ! Едно е да спрат останалото от партидата, съвсем друго да спрат изобщо тази ваксина. Пак се започна с изненадващите обрати.

# 3 044
Доставките на коронавирусна ваксина в Европа - в цифри
Статия на Politico

Доставки по производител

Процент поставени първа и втора доза

Цялата статистика тук
https://www.politico.eu/article/coronavirus-covid19-vaccine-deli … e-by-the-numbers/

Общи условия

Активация на акаунт