COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 311 315
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 7 890
Прави ми впечатление че никой не говори за разработване на някакви лекарства за лечение на Йосиф.Само ваксини се правят.Вече година мина,а за лечение..нищо
Срещу кой вирус има успешно лечение?

# 7 891
Германия регистрира 31 кръвни съсиреци след ваксината AstraZeneca

29 от 31 случая на редки кръвни съсиреци при ваксинирани германци са засегнали жени на възраст между 20 и 63 години.

Германия е регистрирала общо 31 случая на редки кръвни съсиреци сред хората, получили ваксината AstraZeneca. 9 от тях са починали.

Това твърди Институтът на Пол Ерлих, който наблюдава разпространението на ваксините в страната.

Това са редки кръвни съсиреци в мозъка.

В 19 от случаите засегнатите са имали малък брой тромбоцити, което е необичайно в случай на кръвни съсиреци. Същата тенденция се наблюдава и при хора в други страни, получили ваксината AstraZeneca.

Не е потвърдена връзка между ваксината и случаите.

Институтът посочва, че 29 от 31 засегнати хора са жени на възраст между 20 и 63 години. Другите двама са мъже на 36 и 57 години.

https://www.berlingske.dk/internationalt/tyskland-registrerer-31 … trazeneca-vaccine

# 7 892
Какви ресторанти,какви у-ща ще отварят?Да се увъртолим точно преди Великден,мерси!

# 7 893
  • София
Училищата няма да отварят.

# 7 894
  • София
Кога станаха 31? Доскоро бяха 21 случаите на тромбози в Германия след АЗ.

# 7 895
Паметник на загиналите от Ковид 19 медици в Дагестан.

# 7 896
Училищата няма да отварят.
Двайсетина дни преди Великден ще ги отворят.Не съм във възторг.

# 7 897
  • Там,където се събуждам щастлива.
В Нидерландия в момента се извършва доста голямо проучване за лекарство. Вчера по телевизията показаха хладилниците, където в момента има 100 хиляди проби, които ще помогнат да се види защо и как се развива вируса при едни леко, а при други тежко и от какво би се повлияло лечението още от самото заразяване (примерно, ако се знае, че е нещо генетично). Отнема, обаче, време и е свързано с много изследвания на доброволци.
Убедена съм, че след време ще се знае много повече и ще може да се предотвратява тежкото протичане.

За мен тук лекарите вече знаят много, защото починалите вчера са 23 (които не са и дори в 24 часа времево разстояние).

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 19:47 от Kalinka

# 7 898
  • София
А според мен, ако още малко оставят основно учениците да изнасят тежестта на затварянето, образованието ще стане образУвание много повече, отколкото досега. Да затварят нас, да оставят учениците.

# 7 899
  • София
Правя уточнението, че според мен ситуацията е зле и отива пак към безконтролна, но...
... малко се драматизира с това "разхлабване на мерките". Бройките растяха и преди да отворят кръчмите и да пуснат големите на училище. Просто скокът стана много голям след началото на март. Според мен пандемията в България е оставена на собствен ход и бутафорните "затягания" и "разхлабвания" не й влияят и не я ограничават по никакъв начин.
А не й влияят, защото няма проследяване на веригите и карантиниране. Дори и почти всичко да е затворено, без тестване и карантиниране целево и ударно в огнищата нищо няма да направим. Хора с положителни проби и леки симптоми ще обикалят спокойно в малкото отворени бизнеси или ще ходят в офиса си, защото хоумофисът е само препоръчителен, съвест няма, контрол няма. Така ще има нови и нови огнища, нови и нови вълни заразени, въпреки че например ресторантите няма да работят, а децата, класически, ще пазят лаптопа да не избяга.

# 7 900
Pure ако не е тайна би ли си сложила Астра Зенека? Аз също съм в Скандинавия и честно казано все повече клоня към отказ, дори и да я пуснат пак в употреба. Няколко месеца повече изчакване няма да са ми проблем и без това преди лятната отпуска няма да получа покана за ваксина.

# 7 901
Един въпрос да задам - ако приемем ефективност на ваксина 95 %. Да приемем население - примерно - 1 милион, от които 300 хиляди ваксинирани, но сред останалите 700 хиляди бушува бурно разпространение на заразата и те не са ваксинирани. Би ли могло да се стигне до такъв развой, че тези разпространители да "надвият" имунитета на ваксинираните? Днес ваксинираният се среща с 1 заразен - имунитета удържа, утре е на среща с двама заразени - имунитетът пак е на изпитание поставен (да, той си е денонощно на изпитание, но в случая говорим за конкретен вирус), в други ден е на бар с още петима заразоносители - в един момент ще бъде ли сломена имунната му система, независимо от ваксината, просто от "натиска" така да го кажем?
Или бъркам и не би трябвало това да се случи?
Мерси.

Това не е видео игра, в която имаш опредeлен брой животи/кръв и после... трябва да я хакнеш. 

При нова среща с патогена след ваксинация се случва същото, което при ваксинирането с една доза на преболедувалите т.е. бърз и силен вторичен имунен отговор и пик на антителата в резултат на активираната клетъчна памет, а вече в зависимост от първоначалното количеството антитела инфекцията може да бъде неутрализирана напълно или да се развие, но в последствие да бъде ограничена от клетъчните отговори.

С други думи, при нова среща с вируса получаваш "бустер" доза, но ако скоро след това пак го срещнеш не би трябвало нещо особено да се случи, както при хората, които са преболедували втората доза не води до допълнително повишаване нa антителата след като е достигнат някакъв пик, евентуално някакъв хипотетичен положителен ефект върху клетъчния имунитет може да има, но това не е изследвано още.

Играта си има и бъгове обаче, известно е, че инфекциозната доза също играе определена роля, а ако е много висока може да се стигне инфектиране независимо от нивото на хуморалния имунитет, особено в рискова среда, каквито случаи имаше при лекари още миналата година и така бяха обяснявани.

Така или иначе, не знам всички правила на играта още... учим ги в движение, а и тя си е бая реалистично направена все пак.

# 7 902
Първо - не мисля, че е чак толкова лоша идеята, ресторантите да работят само във външната си част. Макар, че по Витошка всичките затворени с найлони пространства се водят открити. Но иначе, ако работят само вън, няма нищо лошо. Няма разлика между това 4 човека да седнат на маса в ресторант и същите тези хора да седнат на пейка в парка.
Второ - мисля, че отварянето им е много добре замислено да съвпадне с ваканцията на децата. Така хем децата ще са си вкъщи, хем родителите няма да надигат глас, че ресторантите работят, а децата са ДО.
Трето - Много ми е странно как се водят новините в последните два дни. Гръмко се съобщават огромните цифри на пристигащите в България иРНК ваксини за месец април, обаче никой не споменава, че те пак ще потънат някъде и избор на ваксина реално ще има в края на месеца /евентуално/. Обявяват колко много бройки Астра Зеника идват, а веднага след това обявяват имената на държавите, които я спират за хора под 55 години. А ние тук се чудим, защо дневния брой ваксинирани е толкова малък и те са основно тези от коридорите, които ще си получат иРНК ваксината.

Много ми се иска ваксинираните пак да станат по 20 000 дневно и скоро всичко да свърши, обаче как да стане.

# 7 903
Pure ако не е тайна би ли си сложила Астра Зенека? Аз също съм в Скандинавия и честно казано все повече клоня към отказ, дори и да я пуснат пак в употреба. Няколко месеца повече изчакване няма да са ми проблем и без това преди лятната отпуска няма да получа покана за ваксина.

Не, не бих, а най-големият минус за мен е голямото чакане между двете дози - чакаш три месеца между дозите, отделно за пълна защита чакаш още след втората доза и отиде почти половин година в чакане. А и тук в Швеция едва ли ще я пуснат за хора под 65 години. Тегнел дори каза днес, че ако подозренията за сериозни странични ефекти останат, Швеция може да спре завинаги даването на тази ваксина на хора под 55- годишна възраст. Според него рискът от ваксината надвишава ползите за тези под 55 години, при които смъртността от covid-19 e много ниска в Швеция. Допълни също, че е много важно, че са взели това решение (да използват ваксината само за хора над 65 години, в която възрастова група досега не са наблюдавани и съобщавани подобни редки странични ефекти), защото ако не го бяха направили, това е щяло да компрометира всички налични ваксини и да загубят доверието на по-младите възрастови групи, които да откажат да се ваксинират въобще, когато им дойде редът.

# 7 904
Не знам за Швеция, но доверието във ваксината беше сринато още преди последния скандал. Дълго време ваксината не беше ефективна и съответно не беше позволена за възрастните, какви точно са били подробностите няма значение, важното е, че това беше възприятието сред хората в съответните страни, че дори и извън тях. После изведнъж стана опасна за всички, сега вече е безопасна, но само за възрастните и т.н. Човек ако гледа от страни цялата тази сага, може да почувства всичко друго, но не и доверие. То е ясно, че различните регулатори се опитват по тяхно усмотрение да взимат решения, които те смятат, че са най-добри за тях самите, но като цяло ваксинационната кампания в Европа забуксува много яко. Във Великобритания действат малко по-смело и засега им се получава. Онзи ден имат нула смъртни случаи в Лондон, за държава, която почти през цялата пандемия беше в челото на черните статистики по този показател, това означава много.

Общи условия

Активация на акаунт