COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 449
  • 22 610
  •   2
Отговори
# 8 730
Къде са тези отворени прозорци?
За домашни условия ли става дума?
Иначе магазини/ молове/производствени помещения са обикновено без прозорци.

# 8 731
  • Bristol
В Англия в училищата до затварянето им януари месец учиха на отворени прозорци и врати, на течение и пак не успяха да се справят. Щерката с по няколко ката дрехи ходеше, не можеше да се стопли. Междучасията ги преследваха като диверсанти да напуснат сградата и навън в двора да седят, независимо от времето. И пак януари бройката заразени нарастна Sad Само отворени прозорци не са достатъчни.

# 8 732
  • София
Вероятно за училищата става дума и за офисите. Но при 15 градуса не знам до колко може нон-стоп да са отворени класните стаи или офисите, добавям и нерядко шума отвън.
Като цяло, ако отворените прозорци помагаха толкова, нямаше да има локдауни в държавите, в които си е жега.

Колеги, оптимизмът не идва от отворените прозорци, а от погледа  в малко по-далечното бъдеще: разработването на лекарство, на нови ваксини (под формата спрейове и пр.)....

# 8 733
  • София
А има офиси и без прозорци- само с климатици.
Хванах малко сега предаването на БНТ, трябвало като влезеш да гласуваш да си свалиш маската, за да се види, че си ти. И в другите държави ли е било така? И има ли риск се чудя?🤔 Аз специално няма да гласувам, но ми стана интересно.

# 8 734
Да, това е записано в инструкцията за провеждане на изборите.
Сваля се за секунда маската, като в банката.

# 8 735
Аз всъщност съм съгласна с Тесла за това:

"На път сме да отбележим важна победа над вируса, началото на края на 3-тата и според мен последна такава тежка вълна на вируса, с много починали в цялата епидемия."

И според мен се вижда светлина в тунела - процесът с ваксинацията в България също ще се отпуши сега от април с по-щедрите доставки от Pfizer и компенсацията, която ще получи България, ще има ''модерни" ваксини за всички желаещи. До края на юни ЕС ще ваксинира 50-60% от населението, после през лятото ще има още доставки от второто споразумение с Pfizer и ще се вдигне още % ваксинирани. Ще посрещнем есента с колективен имунитет.

# 8 736
Аз смятам да си довърша с втора доза Астра Зенека и толкоз. Коктейли от ваксини не бих правила.

# 8 737
Хванах малко сега предаването на БНТ, трябвало като влезеш да гласуваш да си свалиш маската, за да се види, че си ти. И в другите държави ли е било така? И има ли риск се чудя?🤔 Аз специално няма да гласувам, но ми стана интересно.
Аз окончателно се отказах от гласуване точно заради това изискване (без това няма за кого да гласувам...).
Дори и да е за секунди, ако преди това някой супер разпространител е бил с маска под носа ( а масово са такива), кой знае колко вируси циркулират в затвореното помещение. Дори и да не дишам, може да влезнат от вътрешната страна на маската.
Била съм в последната година два пъти в банка, никой не ме е карал да си свалям маската. Единствено се наложи в началото на септември, за да ме снимат за смяна на документите. Но тогава имаше много малко заразени. Аз за това избързах (изтичаха в края на годината), но реших, че е по-добре по-рано преди да пламнем.

Аз всъщност съм съгласна с Тесла за това:

"На път сме да отбележим важна победа над вируса, началото на края на 3-тата и според мен последна такава тежка вълна на вируса, с много починали в цялата епидемия."

И според мен се вижда светлина в тунела - процесът с ваксинацията в България също ще се отпуши сега от април с по-щедрите доставки от Pfizer и компенсацията, която ще получи България, ще има ''модерни" ваксини за всички желаещи. До края на юни ЕС ще ваксинира 50-60% от населението, после през лятото ще има още доставки от второто споразумение с Pfizer и ще се вдигне още % ваксинирани. Ще посрещнем есента с колективен имунитет.
Пюр, не съм сигурна, че това ще се случи, защото в Бг много хора категорично отказват да се ваксинират. Едно такова семейство пенсионери няма да си види внучетата тази година, защото не желае да се ваксинира (както и синът им). А снахата, медицински работник, отдавна ваксинирана, не смее да рискува здравето им (децата са малки, не е ясно какво могат да пипнат от градина, училище или спорт). За сметка на това нейната майка (ЛЛ, също отдавна ваксинирана), ще се радва лятото на внучетата си. Миналото лято преди всяко пътуване до родителите правеха PCR тестове, но сега не искат да рискуват заради многото случаи.

Последна редакция: пт, 02 апр 2021, 19:47 от Недоволна

# 8 738
Числото R e добре 1.0, но пък платото със случаите е толкова високо, че няма никакъв смисъл скоро да се мисли за някаква "нормалност". Докато хоспитализациите не тръгнат надолу все ще сме зле.

# 8 739
  • Там,където се събуждам щастлива.

Само пред проверявашия паспорта за 5 секунди. Направи шегичка и толкова.
В Нидерландия изборите бяха 3 дена. 80% от населението гласува. Опашки нямаше.
Болни и в карантина можеха да дадат на съседи и роднини билета за гласуване и те гласуваха от тяхно име. 70+ по пощата, но се оказа, че от 130 000 гласа 5% бяха невалидни, заради неспазване на процедурата с плика (можеше да се види кой за кого гласува).
От една страна се влизаше. Стоеше комисията зад пластмасови прегради, с маски. Даваха молив, който не трябваше да даваш обратно.

Последна редакция: пт, 02 апр 2021, 19:32 от Kalinka

# 8 740
Скрит текст:
Цитат
В Испания и в Италия времето не трябва ли да е вече подходящо за отворени прозорци???

И, ако те се готвят за следващ локдаун, какво ни греят толкова отворените прозорци?
Ники?
Цитат
Не казвай хоп, преди да си скочил. И Лъчезар Томов прогнозираше спад на редпродуктивното число под единица, който обаче може и да не се реализира след скорошните предизборни разхлабвания на мерките.
Цитат
Да, проветряването може да играе известна роля за намаляване на заразяването, но тази твоя надежда това да обърне хода на епидемията е много наивна. Хеле пък за новите варианти. Британският, вече се видя в някои страни(Калинка, мисля, спомена за Нидерландия) прекрасно се разпространява и на открито при недобро спазване на дистанция.
Цитат
Южноафриканският, който се чудим дали са ни донесли вече "занзибарците", е възникнал въобще в южноафриканските бидонвили, където изобщо няма прозорци.
Цитат
В Англия в училищата до затварянето им януари месец учиха на отворени прозорци и врати, на течение и пак не успяха да се справят. Щерката с по няколко ката дрехи ходеше, не можеше да се стопли. Междучасията ги преследваха като диверсанти да напуснат сградата и навън в двора да седят, независимо от времето. И пак януари бройката заразени нарастна Sad

Валидни аргументи, но, ще се опитам да обясня защо вярвам толкова силно в силата на отворените прозорци, и че благодарение на нея, ние ще оставим най тежката част от цялата епидемия окончателно и безвъзвратно зад гърба си. Уповавам се на простичката истина, този вирус се разпространява основно въздушно. За да се зарази човек трябва да поеме т.нар., инфекциозна доза, казано на прост език да поеме определена бройка вируси за кратко време. Може да поеме много пъти недостатъчна доза, днес, след 5 дена, след седмица, няма натрупване, това не е чаша която се пълни и като прелее човека се заразява. Иначе да сме се изпозаразили и разболяли отдавна всички по света. В България повечето хора все още не са карали вируса, гледайки починалите. И знаейки в какви граници се движи абсолютната смъртност. Но хората които никога не са имали досег със заразен са малцинство. Заради контактите които хората имат и в работата си, и в личният си живот, и с роднините си, и с непознати по време на ежедневието си и т.н. Всеки който не е карал вируса, а е имал досег със заразен, не се е заразил защото не е поел т.нар. инфекциозна доза. Една от причините за това са отворените прозорци, вкъщи, в работата, в у-ще, в офиса, в колата, в ГТ, в автобуса, влака, и т.н. и т.н. Те разреждат концентрацията на вируса във въздуха и пречат да се достигне тази инфекциозна доза вкъщи, в работата, колата, офиса, ГТ, автобуса, влака, и т.н. и т.н. Защото вируса изтича навън, не се концетрира и натрупва в дадено затворена пространство за да се достигне инфекциозна доза.  Друга причина да речем са маските, заразен с маска, пълни по бавно с вируси дадено пространство отколкото без, казано на прост език, всичко има значение. Разпространението на вируса е един жив процес в който много променливи величини действат и оказват влияние. Затоплянето на времето не влияе на самият вирус и не спира разпространението обаче влияе, на поведението на хората, на случайните ситуации, чисто математически колкото повече хората прекарват от ежедневието си на отворени прозорци незасивио къде, спада вероятността, да се заразят. А това време на отворени прозорци което започва да прекарва населението започва да се увеличава, от ден на ден със затоплянето на времето. Съответно чисто математически вероятността да се заразиш, в ежедневието си, от контакти с колеги, приятели, роднини, непознати и т.н. намалява. И става едно натрупване, започва по трудно да става заразяването през пролетта и лятото заради времетраеното на ежедневието под отворените прозорци, в сравнение с периода есен/зима това води до намаляване на заразените в о-вото, което като верижна реакция допълнително свива вероятността да се заразиш. Защото ако няма вирус около теб, ти и на затворени прозорци не можеш да се заразиш. Ето това е силата на отворените прозорци и аз съм убеден в резултата от нея, и че благодарение на нея, вируса без сериозни мерки ще го държим под контрол до есента, а там вече какво ще става зависи колко от населението ще е ваксинирано тогава. Разбира се всичко има значение, не само отворените прозорци, и точно защото всичко има значение, аз не мога да коментирам защо например в Италия или Испания ще затягат мерките, защо в ЮАР където сигурно в най бедните части на страната хората живеят без прозорци,  може да се разпространява вируса, и да възникват нови варианти (той може да не е възникнал там, а там да е открит), в Англия защо въпреки че са учели на отворени прозорци през януари заразата е разтяла и накрая затворили у-щата. Всичко това са валидни аргументи, но няма да ги коментирам, по 2 причини, 1-во простичката истина за отворените прозорци, инфекциозната доза и т.н. тези аргументи не я оборват, 2-о аз нямам поглед в тия страни, не живея в тях, не следя детайли, кога какви мерки затягат/отпускат, не мога да интерпретирам какво става там, като не съм там. За всичко може да има обяснение, което не оборва силата на отворените прозорци, просто не го знам. Ето давам пример, в Англия заразата расте през  Януари, защото макар и в у-ще да са зъзнели на отворени прозорци, останалата част от населението, вкъщи, на работа, в колата, в ГТ, в офиса и т.н. не зъзне. В Южна Африка може да е растяла заразата въпреки отворени прозорци или дори липса на прозорци, защото да речем населението не ползва примерно отделни прибори, чаши и т.н. в бедните части на страната и кел фейда че нямат прозорци да речем, ако ядат с общи прибори, понеже са бедни. Ако някой се разболее от вируса може вместо да го отделят в отделна стая, цялото село да се събере при него да се молят да се оправи и да го целунат всички за здраве и то тогава кел файда че нямат прозорци. А в богатите части на страната където има прозорци откъде да знам като стане жега дали държат отворени прозорците или ги затварят и надуват климатик. Не твърдя че това е вярно. Разбирате ли какво имам предвид, че тия аргументи са валидни но не оборват, силата на отворените прозорци, просто нямам поглед тук и там за да дам обяснението. Аз съм в България, само за България съм проследил от самото начало до днес какво става с вируса, кога какви мерки има, кога расте спада и т.н. и мога да интерпретирам защо става дадено нещо. Защото имам пълният поглед какво става само върху епидемията в България, живота тук и т.н.. Аз вярвам в силата на отворените прозорци от това което съм видял в България по отношение на епидемията.

# 8 741
За тези, които си мислят, че само старите хора карат заразата с коронавирус тежко, по-рано днес гледах репортаж за един 31-годишен американец от Небраска, на който му се наложила двойна трансплантация на бял дроб след като вирусът унищожил неговите. Изглеждаше ми млад, здрав и прав, но колко тежко го изкарал.

Почетох малко за изборите в България и ме впечатли слогана на БСП ''Само ние можем да свалим ГЕРБ от власт'' или нещо в този дух. Засмях се искрено - все едно БСП е по-добра алтернатива. Аз и този път няма да гласувам, защото не мисля, че имам моралното право да го правя след толкова години в чужбина.

# 8 742
В България почти всеки ден има млади хора в черната статистика.

# 8 743
Нали знаете, че много обичам да пиша за мишки... и понеже отдавна не ми се e случвало... но темата е интересна поне за мен, защото е една от тези, на които нямаше ясен отговор, а тя е, че понякога "по-малкото може да е повече" дори и що се отнася до дози на ваксини.

Става въпрос за американски експеримент с китайската векторна ваксина CanSino, която засега се прилага при хора само в една доза и използва аденовируса Ad5, който е и векторът на втората доза на Спутника.

Limiting the priming dose of a SARS CoV-2 vaccine improves virus-specific immunity
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.03.31.437931v1

Две групи мишки са ваксинирани с две дози от CanSino през 4 седмици, като на първата група са сложени две стандартни дози (SD/SD), а на втората група първата доза е била ниска (LD/SD). Сега няма да се връщаме на това, че от грешката на Оксфорд с дозите тръгна тази идея, която впоследствие беше изоставена, защото нямаше достатъчно надеждни данни, които да седят зад нея...

Резултатите са, че след първата доза, при мишките с ниска доза има по-слаб имунен отговор, но след втората e точно обратното, при тях се наблюдава много по-висок (43 пъти) титър на неутрализиращи антитела. Причината за това според техният подробен анализ е, че по-слабото антигенно дразнене от ниската първа доза води до по-качествени Т клетки с по-голям капацитет, което в последствие води до по-добър вторичен отговор след втората доза независимо от това дали има съществуващ имунитет към вектора. Допълнително, за да получат някаква идея за крос-реактивността в контекста на новите вариантите са направили и тестове с първия SARS и са установили, че при ваксинираните с ниска първа доза има 5-кратно увеличение на ефекта от антителата.

Интересното тук е, че някои от тези вектори, като разглеждания Ad5 са изследвани и използвани страшно много, но въпреки това явно далеч не всичко за тях е известно, което очевидно води до трудно установими проблеми в последствие и мантрата "стара и изпитана технология" е малко въздухарска, което си го знаем, a при клиничните изпитвания се тестват различни дози, но не и комбинации от типа ниска/висока доза.

И за да завърша темата, от CanSino, за чиято ваксина се твърди, че има резултати подобни на тази Джонсън т.е около 65-70%, смятат, че една доза е добра защита за около 6 месеца, след което може ефикасността и да падне, но да остане поне 50% и тогава да се сложи втора доза. Според тях бустер 6 месеца след първата доза води до 7-10 пъти увеличение на неутрализиращите антитела и може да повиши ефикасността над 90%, но това допълнително ще се проучва. Също така планират клинично изпитване в Чили на вариант на ваксината, който ще се вдишва.

CanSinoBIO says COVID-19 shot may be less effective over time, booster shot promising
https://www.channelnewsasia.com/news/asia/cansinobio-covid-19-sh … romising-14537472

Това последното много пъти сме го коментирали вече и наистина, ако всички си бяха тествали ваксините и само с една доза може би щяхме да имаме по-бързо решение и да се избегнат много проблеми, защото е много вероятно повечето да са достатъчно ефикасни и по този начин, да не споменавам и евентуалните бустери, които до голяма степен могат да обезсмислят втората доза, но да се гледа назад и да се търсят пропуски е лесно...

# 8 744
  • София
Хора, търся колективен бг-мама акъл. 6 седмици след АЗ нямам антитела (тест Abbot, 9 при референтни 50). Мисля да ходя утре да си слагам втората, че дано да почна да правя някакви. Какво мислите?

Общи условия

Активация на акаунт