COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 314 315
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 9 255
  • София
Офффф, и сега да слагаме ли втора АЗ или да се гръмнем направо, да се не мъчим? От рАзпнИ за иРНК ваксините, до Осанна. И там смях.

# 9 256
  • Варна
За фанатизираните фенове на антибиотици тук. С една от тях спорих  дори още преди 5-6 години в друга тема, и ме изкара хомеопатичка без да съм изобщо привърженик на тази наука.

С ковид след 10 дни на антибиотици  баща ми е с двустранна бронхопневмония и двустранна фиброза, след малко ще ходи в болница. Аз съм настроена за най лошото.
Просто се опитва с антибиотици, не са панацея.

# 9 257
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
бъръльо-бъръльо, Това са истерии.

Изчакайте и не се вкарвайте във филми.
Аз лично, след всичко изчетено за ваксините, не мога да намеря никаква връзка с ваксината. И съм сигурна, че и учените го знаят...
По- скоро има с Ковид
Освен връзката да е с аденовируса ...

Това са от ония мятания на риби,  на които не трябва да се обръща внимание

# 9 258
Преди малко са се обадили на свекърва ми да отива за ваксинация с файзер. Записана е през портала. След 10 мин й звъннали да не ходи, защото имало много хора.
Наистина не разбирам.

Това в кой град? Прочетох в другата тема, мисля за Русе, че така се обадили на хора 65+ да заповядат, били записани през Портала за следващия ден.

# 9 259
  • София
А, не, аз не откачам. Аз съм твърд ваксър, с каквото ще да е. И преболедувала се ваксинирах.

# 9 260
А най- голямата за блуда е, че Астрата и Спутник не са РНК ваксини
Не са иРНК а векторни, иначе в крайна сметка целта на всички ваксини е една и съща, но се постига по различни начини.

Как да не са като съдържат освен вектор и РНК

Има разлика точно в съдържанието на самата ваксина и съответно начина по който се създава имунитет

иРНК ваксини

Ваксините срещу COVID-19, създадени на базата на информационна РНК (иРНК)- синтетична РНК, поставена в липидни наночастици, съдържат инструкции, които позволяват на човешките клетки да произведат сами безобидна сама по себе си част от коронавируса. Става дума за т.нар. шипов (spike) протеин, който вирусът използва, за да се свърже с човешките клетки. Тези инструкции се предават чрез информационна РНК.
След като клетката получи инструкциите и произведе протеина, имунната система разпознава протеина и започва да произвежда антитела срещу него – процес, който се случва и при инфекция с коронавирус. Разликата е, че човекът не се заразява със самия вирус и затова не може да се разболее или да зарази друг. В края на процеса човешкото тяло се е научило как да се защитава при евентуално бъдещо заразяване.
РНК ваксините не могат да причинят заразяване с коронавирус. Те не внасят в тялото жив вирус или целия генетичен материал на вируса, а само фрагмент от РНК, който кодира инструкциите за производството на шиповия протеин. Информационната РНК не взаимодейства с ДНК на човека. Тя не влиза в ядрото на човешките клетки, където се намира ДНК, и се изхвърля след като клетката произведе кодирания протеин.

Ваксини с вирусен вектор

Векторните ваксини използват безобиден вирус (вектор) за носител на инструкции към клетките за производството на шиповия (spike) протеин на коронавируса. Водещите създатели на векторни ваксини срещу COVID-19 използват като вектор варианти на аденовирусите (които предизвикват обикновена настинка). Гените на тези вируси са променени, така че те да не могат да се размножават, съответно да заразяват хората.
Инструкциите за производство на шиповия протеин са доставяни на човешките клетки под формата на фрагмент от ДНК. След като ги получат, клетките произвеждат протеина и разрушават фрагмента от ДНК. След това имунната система изгражда защита срещу протеина. Така човешкото тяло се научава да се защитава от вируса, без обаче да се е заразявало и разболявало.
Векторните ваксини не водят до заразяване с коронавируса, защото нито самият вирус, нито цялата му ДНК се внасят в човешкия организъм. Те не водят и до заразяване с вируса, който се използва като „носител“, защото гените му са променени, така че да не може да се размножава. Тази ваксини не могат да променят ДНК на човешките клетки, защото фрагментът от ДНК на коронавируса не се интегрира в човешката ДНК.

Протеин-базирани ваксини

Протеин-базираните (антигенни) ваксини освобождават в човешкото тяло протеини (антигени) или фрагменти от протеини от вируса, вместо да дават инструкции на клетките да ги произвеждат сами. След ваксинацията имунната система на човека разпознава тези частици от вируса и започва да изгражда защита срещу тях. Така, ако организмът се срещне в бъдеще с коронавирус, той ще знае как да се защитава.
Тези ваксини съдържат само отделни фрагменти от вируса и не могат да предизвикат заболяване, нито правят ваксинирания заразен за околните. Те не взаимодействат с ДНК на човешките клетки. Повечето такива ваксини съдържат вещество, наречено адювант, което стимулира имунната система да реагира на частиците от вируса, внесени в тялото.
Тази технология за производство на ваксини е използвана за създаването на други сега използвани ваксини, например тази срещу хепатит Б.

# 9 261
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Аз не съм твърд ваксър

Срещу други ваксини имам съображения

Но точно за тези срещу Ковид, не мога да се хвана за нищо, освен аденовируса, но айде, прежалих се...колкото и да съм фен на Файзер и с яд, че няма да я дочакам се ваксинирах с Астрата

Tigar_123 ? Ковид вируса е РНК, а не ДНК вирус, така чче всички ваксини са РНК, но благодаря

# 9 262
Георги Коритаров е загубил битката с covid-19.

Журналистът и публицист Георги Коритаров е починал внезапно на 61-годишна възраст тази сутрин. Информацията бе съобщена от директора на ТВ Европа Георги Харизанов.

Пред "24 часа" Харизанов уточни, че Георги Коритаров е бил откаран вчера по обяд в болница "Токуда", където е дал положителен PCR. Имал е и сърдечна недостатъчност.

По думите на Георги Харизанов, 61-годишният водещ е проявил симптоми вчера сутринта по време на ефир. Трудно дишал, не можел да се изкашля, сърцето му прескачало. Към обяд се влошил и го закарали в болница. Коритаров е бил ваксиниран с първа доза и предстояло тези дни да му поставят втора, казал самият той на Харизанов, когато се появили съмненията, че е заразен с коронавирус.

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/vnezapno-pochina-zhurnalistat-georgi-koritarov

# 9 263
Много лоша новина... да почива в мир. Sad

# 9 264
Бог да го прости!

Тъжно и притеснително.

# 9 265
Ужасно, още повече че е бил и с ваксина, макар и само първа.

# 9 266
Да, един от малкото истински начетени журналисти в България. Натъжих се. Sad

За Астра Зенека, кога се очаква да излезе изявлението на ЕМА?

# 9 267
  • София
Ужасно. Гледахме го вчера сутринта и тъкмо коментирахме, че му има нещо, защото беше ужасно подпухнал и едва дишаше, но явно не е знаел, че е с Ковид. Бог да го прости, още не мога да повярвам.

# 9 268
  • Пловдив
Да, един от малкото истински начетени журналисти в България, не като останалите мисирки. Натъжих се. Sad

За Астра Зенека, кога се очаква да излезе изявлението на ЕМА?
Бог да го прости! Направо ме попари новината...
Изявлението уж до няколко часа се очаква официално.

# 9 269
  • София
Ужасно, още повече че е бил и с ваксина, макар и само първа.
Не само, тези дни е трябвало да му поставят Втората доза....

Общи условия

Активация на акаунт