COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 315 881
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 10 200
Аз да питам колежките с първа доза АЗ в рисковата група - жени под 60 - кога ще сложите втората? Мен ме напира на първата възможна дата на десетата седмица, но взех да се замислям дали да не я сложа на дванайсетата, за по-ефективно? Пък белким да измислили нещо дотогава или да има повече информация има ли или няма рискове.....Но втора доза ще сложа категорично, няма смисъл от това дето го изтърпях толкова време и да не съм защитена, няма вариант.
Аз не съм в България и тук за АЗ са приели твърдо втора доза след 12 седмици. Днес правя точно 6 седмици, остават още 6. Flowers Four Leaf Clover

# 10 201
  • sofia
При нас в Исландия има нови още по-стриктни мерки по границата. Бях писала преди, че епидемиологът ни искаше  влизащите в страната (с някои изключения, като ваксинираните, примерно) да изчакват 5-6 дневна карантина межу двата PCR теста в карантинен хотел, но имаше някакви съмнения за законността на подобна мярка. Въведоха миналата седмица подобно изискване - влзащите (и живеещите тук, и туристи, и по работа) от тъмночервените страни да прекарват тези 5-6 дни в карантинен хотел. С плащане обаче. За 4 звезден хотел, чисто нов при това, мнооого приемлива сума, но все пак бъркаща в джоба. Няколко души пододха жалби в съда. Незаконна се оказа такава принуда. После на по-горна инстанция - същата работа.

Последва модификация, която изглежда вече законово издържана. Човек се настанява в карантинен хотел при условие, че няма адекватни условия за карантина. Адекватни условия са: или да пребиваваш 5-6 дни сам някъде, или ако си с други хора (у дома при семейството си, примерно) - всички трябва да следват правила като при карантина. Престоят в карантинния хотел става безплатен. Увеличава се обаче и мониторинга върху карантираните, също и глобата ако карантината се наруши.

Вече недвусмислено, както каза и епидемиологът ни, знаем че границата е  “слабото ни място”.  Ако искаме да живеем по-близо до “нормалния” живот в Исландия, трябва рискът от влизане на вируса отвън максимално да се намали. Поне докато ваксините не станат масово достъпни.

И онзи ден главният ни епидемиолог директно каза, че целта ни е да елиминираме вируса вътре в страната. “Призна” нещо, което общо взето всеки следящ развитието и управлението на епидемията в Исландия, вече знаеше:  в началото тръгнахме с нагласата, каквато бе на повечето места по света, да “изгладим кривата” и да предпазим пренатоварване на здравната система, но се оказа, че с приложените мерки, дори не толкова строги, тук в Исландия можем почти да елиминираме вируса и да живеем по-спокойно. И това постепенно се е оформило като цел. И сега пак това ни е целта. И ключов фактор тя да се достигне, са мерките по границата.

Можеше и по-рано да се приложат по-строги мерки по границите, е моят коментар. Така щяхме да се разминем с голямата втора вълна и с малки вълнения тук и там, включител вълнението в момента, които изискват все пак вътрешни ограничения. Ама айде, няма да търся кусури. Все пак управляващите на кризата тук в Исландия се справят блестящо (поне засега) на фона на огромна част от останалия  “развит свят” и реално наистина живеем по-близо до “нормалното” вътре в страната, предвид по-слабите вътрешни ограничения и слабото разпространението на ковид сред общността. И най-важното - децата не се превърнаха в заложници на епидемията. В училищата (до 16г.) имаше ограничения и мерки, но никога не бяха затваряни. (Като изключим, че Великденската им ваканция тази година беше удължена с 2 дни.) Рутинно тестване също им беше спестено. Освен това мерките и ограниченията за децата в училищата (+ в свободните им и извънкласни занимания) траеха кратко, включително и изиксването за носене на маски.
Явно в Исландия не са чули за Българският модел?!? Или т.н. Всичкищегоизкарат.

# 10 202
Аз да питам колежките с първа доза АЗ в рисковата група - жени под 60 - кога ще сложите втората? Мен ме напира на първата възможна дата на десетата седмица, но взех да се замислям дали да не я сложа на дванайсетата, за по-ефективно? Пък белким да измислили нещо дотогава или да има повече информация има ли или няма рискове.....Но втора доза ще сложа категорично, няма смисъл от това дето го изтърпях толкова време и да не съм защитена, няма вариант.
Аз си пуснах сега втори количествен тест в Рамус. Целта ми е да видя спрямо първия тест (преди 3 седмици) дали спадат антителата или се покачват. Ако спадат значително - на първата възможна дата. Ако се покачват може да изчакам до 12-та седмица, заради по-високата ефективност. От друга страна трябва да ходя и по зъболекари и т.н. та не знам дали ми се отлага.

# 10 203
Ще си сложа втората доза когато ми е датата. Все още не съм проверила, но смятам, че е след 10-та седмица.
Обаче не е ясно какво ще решат дотогава, от разни изказвания тук и там оставам с впечатлението, че първо могат да увеличат срока на 12 седмици, второ да препоръчат друга ваксина.

В момента реално не е много сигурно какво точно ще правим и изглежда в последния момент ще разберем.

# 10 204
  • София
Хич не ми се ще да сменям ваксината, предпочитам пак АЗ.

# 10 205
Ще си сложа втората доза като ме извикат. В Англия не решаваш сам кога.

# 10 206
Колкото и да е странно и аз не искам друга освен АЗ и не бих останала с първа игла само.

# 10 207
Казаха ми на 70 ден втора игла АЗ и тогава ще я сложа.

Имам въпрос - Пфайзер и Модерна имат ли някакви странични ефекти (извън треска и температура) и ако да, защо не се говори за тях, защо няма проверки от ЕМА?

# 10 208
  • София
От СЗО препоръчват да не се сменя втората ваксина с друг производител. Това пък откъде дойде? :о

# 10 209
  • София
Мисля в края на 11-та седмица да отида, десетата се пада на Великден точно. Ако нещо се обърка и не стане, да имам още една седмица възможна (не знам след дванайстата да не ми откажат) Rolling Eyes

# 10 210
Как 85% безсимптомно? Откъде такива данни?
Е, как - това за 85% безсимптомно изкарали COVID-19 и съответно естествено имунизирани до гроб, си е един от постулатите на мангърологията, доказателства не се изискват.
Ще припомня, че професор Велизарова е началник на детското отделение на белодробна болница "Света Ана", а за доцент Мангъров ще цитирам:
 "2010– Доцент – Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина – Медицински университет - София 1998- Началник на І–во детско отделение със сектор за интензивно лечение (ДОСИЛ) – Инфекциозна болница – София. 2011- Началник на Клиника по детски инфекциозни болести - Инфекциозна болница – София. 2016 - Ръководител на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към Медицинския факултет на Медицинския университет - София"

# 10 211
Ама за мен няма значение някой какви титли има, а в случая откъде си взима данните. Как точно ги изчислиха тези 85% безсимптомни? Простичък въпрос засега без отговор обаче.

# 10 212
Кубайо, това че са професори и завеждащи отделения не значи нито, че не са забили е знания от по-миналият век и не желаят и да чуят друго, нито че няма да се продадат за някое сладко местенце.

Както не-специалистите можем да попаднем в Дънинг-крюгер, така пък професионалистите могат да попаднат в капана на собствената си експертиза, отричайки всеки факт, който не пасва на разбиранията им. И колкото по-възрастни са, колкото повече години опит имат, толкова по-склонни са да изпаднат в такова заблуждение.

Всеки, който отказва да възприеме нова информация, всеки който отрича данни, дори в неговата тясна специализация не става. Няма ли развитие, особено в областите, където нещата се развиват постоянно и изкачат нови данни, се губи идея въобще за всичко.
Затова лекарите постоянно се развиват, постоянно четат и учат нови неща.
Който си лежи на стари ларви, просто не става.

# 10 213
От СЗО не може да се очаква нищо друго освен крайно консервативни препоръки, които често са практически неприложими и ако се следват особено в много динамична ситуация като настоящата, винаги ще тичаме след събитията. Крайно консервативните методи се прилагат в мирни времена, а когато времената са други трябва са си максимално гъвкав и да се възползваш от опита си, което страните с добри експерти и сериозни регулатори ще направят, други ще препишат, трети ще чакат поредното проучване за това дали слънцето ще изгрее днес, резултатите от което ще излязат другата седмица...

В тази връзка 1001-вата китайска ваксина ZF001, която е протеинова, прилага се на 3 дози през месец и още е във фаза 3, ще бъде тествана в комбинация с векторната CanSino, която ни е известна и засега е в една доза, както и с една тривалентна грипна ваксина.   

Иначе е любопитен и въпросът какво означава "завършена ваксинация", особено както вече имаме подобни ваксини от различни производители, но на базата на една и съща технология, при които първият производител е решил да си предлага ваксината в една доза, вторият в две, а третият в три...

# 10 214
  • София
Ама за мен няма значение някой какви титли има, а в случая откъде си взима данните. Как точно ги изчислиха тези 85% безсимптомни? Простичък въпрос засега без отговор обаче.
80% го карат леко, т.е. не влизат в болница и това е изчислено от съотношението положителни, болни и тн в други страни. Но чак пък да са безсимптомни, не мисля, че освен наши няколко популисти, друг е твърдял такова нещо.

Общи условия

Активация на акаунт