COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 726
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 10 425
Значи да напишеш, че държавата не си върши работата не е по темата?
Защото изглеждаше, като че се скарахме по форумски, затова Relaxed

Аз все пак се оттеглям с нещо по темата: видяхте ли Папата какво правеше днес на службата в Santo Spirito? Мерки, дистанция, маски.. нямаше, но имаше целувки и  ръкостискания. В Италия, където миналата година разтърсваха по това време света със снимки и репортажи...

# 10 426
При възрастните АЗ, дава много по-малко странични реакции.
Всички възрастни около нас, са ваксинирани с АЗ, с никакви реакци са всичките. Но са разумни възрастни и искат да си виждат внуците, затова се ваксинираха.
Трябва много говорене от роднините за ползите и вредите от ваксините. С разумност и доводи.
Твърде много "страшни" новини се бълват и е нормално възрастните да отказват.
Дори и само да убедите 2-ма възрастни да се ваксинират е грижа.
А ЛЛ не са "зверовете", които тук се пишат. Има много отговорни. Ваксинират възрастни с приоритет, ходят по домовете. Редят се на опашки за РНК ваксини, за да има избор.
Нека не виждаме и посочваме само лошите примери, има и достатъчно добри.

# 10 427
Ли Лу Пср тестовете за пътуване от UK са платени, а на влизане още 2 платени и карантина. В момента пътуванията са забранени без основателна причина, евентуално след 17 май ще ги разрешат, а от сега туристическите компании роптаят, че цената на необходимите ПСР тестове е по-висока от самолетните билети.....

# 10 428
Как ковид-19 уврежда мозъка и нервната система

Oсвен белия дроб, COVID-19 уврежда и мозъка, и периферната нервна система. Това заяви пред Нова Телевизия началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Иван Рилски проф. Васил Каракостов.

По думите му вирусът стига до мозъка по няколко начина.

„Доказано е, че мозъкът се инфектира директно чрез обонятелните нерви - през лигавицата на окото и на храносмилателната система. COVID-19 има директен път по хода на нервите, по хода на техните обвивки и стига до сърцевината на центровете в мозъка”, обясни специалистът. По думите му към момента няма доказателства, че COVID-19 предизвиква туморни процеси или води до образуване на аневризми.

„Ако имате тумор на мозъка, коронавирусът няма да го активизира. COVID-19 сам по себе си не въздейства върху съществуващите заболявания, така че да ги възобнови или катализира. Той просто въздейства върху целия мозък и тъй като всичко в мозъка е като в един компютър - затворено в една кутия, няма възможност за реакция”, каза още проф. Каракостов. Той обясни, че вирусът, прониквайки в мозъка засяга предимно базисните ядра, които командват - това са центровете на дишането и на сърдечната дейност.

„Това е причината болни с тежка дихателна недостатъчност, но не толкова увреден бял дроб, да завършват фатално. Центровете на дишането не дават достатъчно импулси и нещата свършват. Вирусът въздейства на мозъка по доста нещадящ микромеханизъм, като уврежда невроните, микросъдовете,така че в крайна сметка се стига до тежки увреждания, без да има големи хардуерни увреждания”, обясни още проф. Васил Каракостов.

Д-р Мария Дамянова, която е невропсихолог в УМБАЛ "Св. Иван Рилски от своя страна обясни, че около 40 % от заболелите имат занижено ниво на съзнание - тревожност, депресия”. Тя е преболедувала вече COVID-19, a докато е била болна, е проследила внимателно проявите му в психиката. „Моите наблюдения са, че голям кръг от психичните и когнитивните функции са нарушени - вербалната работна памет, епизоди на дезориентация, занижени нива на внимание, на концентрация”, поясни доц. Дамянова и добави, че вирусът може да отключи много страхове.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/covid-19-uvrejda-i-mozyka-i-per … a-sistema-259367?

Тоест загубата на обоняние не е е "просто" загуба на обоняние?

# 10 429
Обмислят разхлабване на мерките?!
Имало намаляване на заразените, а до май, според ББ, ще имаме колективен имунитет?!
Не е истина това, което става у нас...Rage

# 10 430
  • София
Жълто момиче, дай Боже близките ти се оправят и се намери болница за леля ти.
Днес научих за близък приятел на ММ- баща му е починал от Ковид, а той 10 дни не се оправя.
Страните в Европа нямат единно становище за АЗ. Има държави в които я забраниха, в други я поръчват. Австрия пък поръча Спутник.
Лили, звучи невъзвратимо.

# 10 431
Тя водещата, като съобщаваше новината, изглеждаше така сякаш не вярваше на очите си.
Сега в новините не съобщават за липсата на легла, за обикалящите болници пациенти в търсене на легло, за изтормозени лекари, както беше през октомври - ноември. Само шефката на спешна помощ, имаше думата преди десетина дни и това е. Ми ще разхлабват. Close

# 10 432
  • Там,където се събуждам щастлива.
Имало намаляване на заразените, а до май, според ББ, ще имаме колективен имунитет?!

Не и в Нидерландия. Очакваше се да отворят терасите на заведенията и магазините, както и евентуално музеи, кина, театри с намален капацитет и бърз тест, както и отмяна на вечерния час.
Лекарите се надигнаха и днес се взе решение нищо да не се променя в следващите две, три седмици.

# 10 433

Аз също не виждам логика.
Да отварят всичко и да намалеем като население това ли е целта?!
Мои приятели, които са и известни влогъри, под 30, не пушат, пият, спортуват от години, отвя ги лошо, момчето беше в болница даже. Гледам из София, кафетата фул макс, аз ли не съм у ред, хората се държат все едно е свършило. Всички сме уморени ама дай да се разпищолим. За мен е престъпна безотговорност след изборите  да не работят за сформиране на правителството ASAP, а не да ми дефилират по медии и фб. Каква друга ситуация би била по-екстремна?!

# 10 434
И аз щях да си глътна цигарата, като чух, че ще разхлабват още мерки (то какви ли останаха, освен затворените нещастни ученици). Надявам се модераторите да не ме изтрият, но според мене ни подготвят за смяната на властта, когато просто няма да има вирус...
Бавно ни сваряват като жабата. А аз днес разбрах, че мой съученик от прогимназията (на 60 г., но здрав и слаб) пети ден е в реанимацията на Пирогов, а там са едни от най-тежките случаи.

# 10 435
  • Deutschland/HE
Калинка, от края на януари чаках да отворят Койкенхоф (така ли се чете) и даси направим еднодневна екскурзия, но... днес прочетох, че планират следващата седмица да отвори за три дни само пробно. Не четох какви ще са изискванията за посещение.

# 10 436
И в Германия било зле положението, за разлика от най-добре управляваната световна пандемия в България. Били починали 104 човека за последното денонощие. От 83 млн население.

# 10 437
При толкова високи нива над 700 на 100 000 никъде няма присъствено (дори със задължителните строги мерки). Моите, естествено, от утре минават на дистанционно с декларация, но проблемът е, че отново ще тръгнем нагоре, от много високи нива и вместо да му видим края, започваме отначало. Така ми писна от грешките им, а като ги потретват, просто нямам сили дори да се ядосвам вече.
Да, така е, няма при такива нива присъствено. Проблемът е, че при нас никога няма особено за някои класове. Не казвам, че сега е моментът да има, а че този момент не идва и явно няма да дойде. Само се радвам, че след този клас сина ми няма матури, но някои имат, изобщо не знам с това как ще се оправят, за липсата на структура и отражението върху псиихо-социалното развитие, да не говорим.
Ние сме в различна ситуация от другите държави. При нас вируса е достигнал много по високи нива на разпрстранение но в момента слиза и то с висока скорост. За разлика от други държави. Чета че в послените дни в Германия бият много сериозни аларми и се чудят какви мерки още да затягат защото макар и да са на много по ниски нива на разпространение, при тях вируса расте, R в момента е 1,29.

В Германия заговориха за необходимост от нов локдаун
https://news.bg/disasters/koronavirus-v-germaniya-zagovoriha-za- … -nov-lokdaun.html
Меркел е за кратък „мостов локдаун“ в цяла Германия
https://dariknews.bg/novini/sviat/merkel-e-za-kratyk-mostov-lokd … germaniia-2266771

В момента при нас R e 0,82. (всеки 10 заразени след себе си оставят нови 8 заразени, което е чудесна новина, защото вируса се свива). Доказателства за това са както спада в броя на заразените, средно на ден през тази седмица са 2 700 срещу 3 400 миналата, така и спада в процента положителни: От 23, 24% в края на март, през 19, 20% в началото на Април, до 14% в момента.

Само в 3 случая в цялата епидемия сме имали по нисък R. В началото на юни R е 0,4. Когато вируса се свива до едноцифрена бройка заразени на ден. Тогава обявихме победа над вируса, махнахме всички мерки и от щаба заявиха че епидемията приключи, ако не напълно, поне до края на годината. Маханането на маските на закрито беше голяма грешка. Доведе до летният възход на вируса, случаите през юли се качиха до 300, когато тука се организирахме да правим подписка за връщането им. След като ги върнахме отново започна спад и през Август R беше 0,7 (2-ото ни много успешно свиване на вируса което сме постигали). Маски на закрито+отворени прозорци навсякъде, (пролетно-лятна обстановка), заведения на открито и т.н. 3-ият път беше през Януари, тогава R слезе до 0,6. Ефекта от многото силната комбинация затворени у-ща + заведения, която приложихме в края на Ноември и Декември. Тогава вируса от близо 5 000 на ден слезна до 500 през Януари. Аз преди около 2, 3 седмици някъде написах че изтичат последните дни в които ще виждаме вируса толкова силен, за цялата епидемия, когато писах че зенита на вълната вече е преминат и тя забавя скоростта си. Тогава прогнозирах че от 15 Април нататъка ще наблюдаваме много скоростно слизане на вируса във всички статистики. Най силните дни на вируса вече изтекоха. Вълната вече се оттегля. Но хоспитализираните и интензивните все още не са започнали устойчивото си слизане. Ситуацията е много тежка и напрегната заради тях, не започва все още тяхното устойчиво слизане и да гледаме как всеки ден намаляват. Убеден съм че до дни то ще започне.  

Ние за да свиваме вируса няма нужда да прилагаме всички възможни оръжия, затваряне на заведения, затворени у-ща, маски, отворени прозорци. Просто не трябва да махаме всички за да сложим каишка на вируса и да го контролираме. Сега се включва едно безплатно оръжие, отворените прозорци или както е наричам пролетно-лятната обстановка в която гледаш една държава на отворените прозорци, навсякъде в у-ща, ГТ, влакове, автомобили, о-вени сгради, офиси, и по всички блокове, кооперации и къщи на хората. Аз съм абсолютно убеден че у-щата няма да окажат сериозен ефект, ако се държат отворени прозорците в тях непрекъснато. Това което ме притеснява е че идва нов студен фронт и предстоят 10-тина дни, студено време. 10-12 градуса максимални температури в София, 1-3 минилални. Когато децата учат рано сутринта.

Но според мен не е грешка да се вдигат мерки когато вируса се свива. Грешка е цялостната ни стратегия. Защото съм фен на немците, които затягат мерките когато вируса расте, а не чакат да напълнят болниците. Докато ние не ги затягаме когато расте, а чакаме да стане много тежко положението и тогава ги затягаме.

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 20:07 от Никола Тесла

# 10 438
Скрит текст:
Не мислят за ковид, доколкото забелязах.
Минават с колата в момента четири граници и не мислят за корона? Разказаха ли как са пътували, проверявали ли са ги, регистрирали ли са се? Нали от Германия идват? После колко дни им е карантината? В България май няма, но обратно?

Скрит текст:
Все със самолети са около мен, наистина ми е любопитно с колата как става в момента, не се майтапя или заяждам.

Мога да напиша какво трябва да направят хората от Австрия, когато отидат в Германия, това е информация от колежката ми последната седмица: регистрира се онлайн, че ще идва, прави си тест и влиза с тест в страната като трябва веднага, като пристигне да си прави тест и в Германия. После следва десет дни карантина в Германия. Прави си негативен тест, регистрира се в австрийските служби и се връща в Австрия, където след пет дни карантина пак си прави тест или остава десет дни вкъщи.

Ужас, Ли Лу, голяма разправия... Имам чувството, че имам някакъв луд късмет. 4 пъти минимум(май и повече са даже) летях от Германия за България и обратно от началото на пандемията, другия месец пак се очертава. В карантина съм стояла само миналия май в България една седмица, после я махнаха и ни освободиха. Сега в момента и в двете страни е само негативен тест изискването(но ние сме в NRW в Германия и тук карантина има само за идващи от области с мутации на вируса.

# 10 439
Тесла, свива се от има няма седмица, а предната седмица намали силно растежа си. А ние веднага разпуснахме, дори не изчакахме да свърши седмицата. Това означава, че ще спада известно време и после пак ще тръгне нагоре. Този път от високи нива и все още пълни болници. Тия отворени прозорци в училищата до голямото междучасие все още ще са затворени. Студено е още.

Общи условия

Активация на акаунт