COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 046
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 11 760
Pehoko, за теб знам. Още един случай, в друга тема се оплакваше потребителка. На фона обаче на всички, които споделяха за ден неразположения, след АЗ предимно, сте по-скоро изключения. Не е масово определено.

# 11 761
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
След ваксина реакциите са си като едно разболяване. Доста хора споделят висока температура, втрисане, болки в мускули, главоболие. Това продължава няколко дни в повечето случаи. Да, изтрайва се, но има доста хора, които са изкарали самия вирус с доста по-малко симптоми. И сега за да можем да пътуваме и евентуално да нямаме други ограничения, въпреки че сме изкарали вируса да се бодем с ваксина и то 2 пъти!!! То бива, бива отговорност към обществото, ама това е прекалено. Трябва да има паспорти и за изкарали вируса и да ги оставят на мира не само за 6 месеца, а за повече както е след ваксина.
Не мисля, че имунитетът след ваксина ще трае повече от този след преболедуване. Може имунитетът след ваксина да създава повече антитела, но дали трае по-дълго. Ако се ваксинираш, решаваш ли проблема? Ами африканските щамове? Може би все пак са преносители, разболяват се. Защо да са привилигеровани? За да мотивират хората да се ваксинират, понеже им се пътува.

Да измислят по-евтини тестове и да разрешат пътуването с тест. С тези ваксини нищо не се знае - кой как ваксиниран, как е съхранявана ваксината, я е здрав, я не.
Тестове, но евтини и бързи и ще се реши проблема с пътуването, с ходенето на училище и въобще ше може да се върнем до някъде към нормалния живот.
[

Ако човек има необходимия титър вирус-неутрализиращи антитела - не би трябвало да е проблем и може да не се ваксинира. Но без това да е документирано, няма как. [/b]Защото не малко преболедували (включително аз и съпругът ми) нямат вирус-неутрализиращи антитела, т.е. такива хора могат и повторно да се заразят и да заразяват другите.
Бързите тестове дават 47% фалшиво отрицателни резултати, така че изобщо не са надеждни.
Нормалните странични реакции след ваксина не са проблем - изтърпяват се.

А, нямало как... За ваксинираните важи абсолютно същото. Да не мислиш, че всеки ваксиниран има вируснеутрализиращи антитела и ще изгради имунитет?

# 11 762
Yum:yum:https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-confirm-high-efficacy-and-no-serious:

In South Africa, where the B.1.351 lineage is prevalent and 800 participants were enrolled, nine cases of COVID-19 were observed, all in the placebo group, indicating vaccine efficacy of 100% (95% CI, [53.5, 100.0]). In an exploratory analysis, the nine strains were sequenced and six of the nine were confirmed to be of the B.1.351 lineage. These data support previous results from immunogenicity studies demonstrating that BNT162b2 induced a robust neutralizing antibody response to the B1.351 variant, and although lower than to the wild-type strain, it does not appear to affect the high observed efficacy against this variant.i

И докога клиничните проучвания ще са все с уговорките suggests, appears, и т.н. Щом нещо е клинично доказано, то е такова и няма нужда от уговорки.

Принципен въпрос:
Защо 800 човека в изследването на Файзер да са обективно проучване, а примерно също 800 човека в проучване, което показва различни резултати, да не са обективни?

Към Габи - ами значи заменяме ксинационните паспорти с изследване на вирус-неутрализиращи антитела:yum:

# 11 763
А, нямало как... За ваксинираните важи абсолютно същото. Да не мислиш, че всеки ваксиниран има вируснеутрализиращи антитела и ще изгради имунитет?
До колкото съм запознат този тип имунитет е стерилизиращ и малко хора имат такъв - предимно медицински работници в ковид отделения. Хора които не поддържат пряк контакт с вируса по изключение може да имат такъв предимно за кратък период. Т.е. те притежават "възпираща доза" антитела, които не позволяват вирусът да проникне в тях и бива неутрализиран на много ранен етап.

# 11 764
До колкото съм запознат този тип имунитет е стерилизиращ и малко хора имат такъв - предимно медицински работници в ковид отделения. Хора които не поддържат пряк контакт с вируса по изключение може да имат такъв предимно за кратък период.

Не, Пехоко. Няма правило, че само медицинските работници имат такива антитела.
Засега казват, че ако имаш вирус-неутрализиращи тела, си защитен. След двете дози ваксина и определения период, в идеалния вариант, изследваш вирус-неутрализиращите антитела, за да знаеш имаш ли защита или не. Би трябвало, ако не попадаш в 10%-та, дето не ги "лови" ваксина, да имаш такива антитела.

# 11 765
Титърът е важен, той се поддържа на най-високо ниво с постоянен контакт с вируса - друг начин няма. Алтернатива е периодична ваксинация с постоянно следене на титъра - но най-добре се обучава имунитет с реален вирус защото ваксините са за китайския вариант първообраз  който вече многократно е мутирал.

Последна редакция: пт, 16 апр 2021, 15:18 от pehoko

# 11 766
Титърът е важен, той се поддържа на най-високо ниво с постоянен контакт с вируса - друг начин няма. Алтернатива е периодична ваксинация с постоянно следене на титъра - но най-добре се обучава имунитет с реален вирус защото ваксините са за китайския вариант първообраз  който вече многократно е мутирал.

От сайта на Цибалаб например обяснението:

“SARS-CoV-2 вирус неутрализиращи антитела” дава възможност да се прецени както дали пациентът има образувани полезни антитела, така и дали те реално спират навлизането на вируса в клетките на човешкия организъм. За разлика от тестовете, налични досега, този дава информация за ефективната блокираща способност на антителата.

Същност на изследването
SARS-CoV-2 съдържа няколко структурни протеина, като с най-голямо значение е спайк протеинът (S). Той е отговорен за свързването с АСЕ2 рецепторите по повърхността на клетките ни. Това разпознаване и свързване се осъществява чрез структура, наречена рецептор свързващ участък (RBD), която е част от спайк протеина. Благодарение на това, вирусът навлиза в клетките, което води до неговото намножаване и съответно до развитие на заболяване.

Инфекцията SARS-CoV-2 предизвиква имунен отговор, който включва образуването на множество различни антитела срещу спайк протеина. Всички те повлияват в различна степен свързването на SARS-CoV-2 с клетките, но само тези, насочени срещу рецептор свързващия участък (RBD), са способни да го блокират изцяло.

Нововъведеният „SARS-CoV-2 вирус неутрализиращи антитела” , установява наличието именно на тези биологично активни антитела, които най-ефективно неутрализират способността на вируса да навлиза в клетки т.е. предотвратяват способността на COVID – 19 да заразява.

# 11 767
Pehoko, за теб знам. Още един случай, в друга тема се оплакваше потребителка. На фона обаче на всички, които споделяха за ден неразположения, след АЗ предимно, сте по-скоро изключения. Не е масово определено.

Wild poppy, аз съм диабетик и в моята среда (диабетици тип 1 и тип 2) страничните ефекти от Астра Зенека са сериозни и продължават дни наред. Аз имах болка в гърба и много схванат врат 20 дни след ваксинация. Имам джим у дома и обикновено рано сутрин прекарвам около час и половина в него. След ваксинацията спрях упражнения и физическо натоварване за около седмица. Болката в рамото продължи около 18 дена. Много съм притеснена от втората ваксина.

Днес (всъщност и вчера) най-популярната статия (The Most Read) в електронното издание на Файненшъл Таймс  е статия, проследяваща бавния отговор на местния регулационен орган MHRC на данните за връзка между ваксината Астра Зенека и случаите на тромбоза.

Линк: https://www.ft.com/content/5251e1b9-b88d-4bfc-95fa-29dc34d37652 https://

Не знам дали можете да го видите от България. Аз плащам за достъп до Файненшъл Таймс.

# 11 768
Нали не си мислихте, че ако не виждаха, че клетъчния имунитет не намалява след определено време, щяха вече да сключват договори за нова ваксинация през 2022 година. Никой нямаше да купува милиарди ваксини с години напред, ако имаше надежда, че всичко ще свърши още тази година.
По всичко личи, че пфайзер си стана предпочитания доставчик на Израел, Щатите и Европа. Като оставим настрана цената, се вижда, че те са най-надежден доставчик и си изпълняват поръчките, даже и предсрочно за ЕС.
Първо 10 милиона допълнително, след това 50, а вероятно и още ще има, защото както се забелязва, явно има негласна договорка, че в момента в който задоволят САЩ и насочват всичките си усилия към ЕС.
Така стоят нещата, на богатите ще им доставят трета игла до края на годината, бедните ще чакат за първа още година.

# 11 769
Дания с това космическо тестване, локдауни, карантини и затворени граници. А тя не само не го направи, но има три/четири пъти по-висока смъртност от Норвегия и Финландия, които са тествали далеч по-скромно.

В Дания реално затворени граници не е имало. А карантината е само на хартия, не като в Тайван или Нова Зеландия (където те държат принудително поне 2 седмици в карантинен хотел).

Още малко манипулация ще приложиш ли? Или пак ще изместваме темата от "локдауните не работят, вижте швеция" към "защо европейците не постигат същите резултати като азиатците", когато ни се посочи как адекватното сравнение спрямо швеция ясно показва, че швеция е провал.

Няма манипулации, а факти!

Факт - поевропейчените измислени локдауни в Европа се оказаха неефективни и които локдауни, както някой ги нарече "фалшиви" локдауни, освен да съсипят европейски икономиките и да изнервят до краен предел населението, друго не успяха да постигнат. Видяла жабата (Европа), че подковават коня (Китай) и тя вдигнала крак! Повече от година се въртим на Стария континент в омагьосан кръг с йо-йо ефект и броим най-много трупове. Европа записа най-много жертви досега - безкрайна епидемия с безкрайни локдауни и...труповалеж. Това ли са работещи локдауни?!

И за разлика от Европа, Тайван, Виетнам и Южна Корея никога не са имали локдауни от измисления европейски тип. Реално не са затваряли нищо вътре в държавата, нито си спряха децата от училище, нито си затвориха бизнесите, но наблегнаха на граничния контрол, контактно проследяване и истинска карантина. Разлика от земята до небето с европейските фалшиви локдауни, които пък много успешно съсипаха европейските икономики, а психичните последици тепърва ще ги отчитаме!

И да, Дания с милионите изпотрошени тестове е провал в сравнение с Тайван, Виетнам и Южна Корея.

# 11 770
  • sofia
А знаете ли без тези "поевропейчени измислени локдауни", как би се развила пандемията?!?
Много елементарно разсъждавате...

# 11 771
Принципен въпрос:
Защо 800 човека в изследването на Файзер да са обективно проучване, а примерно също 800 човека в проучване, което показва различни резултати, да не са обективни?

Almondina, първо в този форум е прието, ако постнеш линк най-малкото да резюмираш на български какво пише в него, така че ако обичаш съобразявай се, защото иначе са води СПАМ и се трие.

Принципният въпрос е защото ти се появи в този форум, само за да ни кажеш, че си се ваксинирала с една конкретна ваксина и поради това ще търсиш под вола тела за други ваксини, което неприятно поведение вече сме го виждали доста пъти наоколо и няма с какво да ни изненадаш.

Иначе многократно съм обяснявал, включително и по повод това прессъобщение, защо такъв тип резултати на базата на малки извадки (в случая 9 души) не трябва да се взимат на сериозно, а още по-малко твърдения за 100% ефикасност срещу каквото и да било, каквито за съжаление всички производители без изключение правят по  различни поводи.

Така че от научна гледна точка критериите винаги са едни и същи, за тези които знаят какви са те, а вече ти как решаваш кое е "обективно проучване" и кое не, не знам, но и не ме интересува.

От тук нататък смятам да игнорирам постовете ти, защото тенденцията е ясна... казвам го просто, за да не очакваш някакъв отговор.

# 11 772
В Дания реално затворени граници не е имало. А карантината е само на хартия
Сигурно проверяват обаче на адрес, или? Никак ли не контролират карантината? За Австрия мога да кажа за туристи от Дубай и Малдивите, че знам със сигурност проверка на адрес; единият човек два пъти за пет дни даже. Или полицията, или младежите от пожарната го правят.

ПП И за едно семейство, дошло от България, се сетих, точно миналата седмица.

Последна редакция: пт, 16 апр 2021, 16:26 от Анонимен

# 11 773
Принципен въпрос:

Almondina, първо в този форум е прието, ако постнеш линк най-малкото да резюмираш на български какво пише в него, така че ако обичаш съобразявай се, защото иначе са води СПАМ и се трие.

Принципният въпрос е защото ти се появи в този форум, само за да ни кажеш, че си се ваксинирала с една конкретна ваксина и поради това ще търсиш под вола тела за други ваксини, което неприятно поведение вече сме го виждали доста пъти наоколо и няма с какво да ни изненадаш.

Иначе многократно съм обяснявал, включително и по повод това прессъобщение, защо такъв тип резултати на базата на малки извадки (в случая 9 души) не трябва да се взимат на сериозно, а още по-малко твърдения за 100% ефикасност срещу каквото и да било, каквито за съжаление всички производители без изключение правят по  различни поводи.

Така че от научна гледна точка критериите винаги са едни и същи, за тези които знаят какви са те, а вече ти как решаваш кое е "обективно проучване" и кое не, не знам, но и не ме интересува.

От тук нататък смятам да игнорирам постовете ти, защото тенденцията е ясна... казвам го просто, за да не очакваш някакъв отговор.

Adventure, завиждам за самочувствието ти!
Но браво на теб!
Не очаквам отговор от никой.

# 11 774
И да, Дания с милионите изпотрошени тестове е провал в сравнение с Тайван, Виетнам и Южна Корея.

А в сравнение със Швеция е успех.
Ей тук е твоята манипулация и, даже и 500 удивителни да си сложиш в поста, това няма да промени този простичък факт.

Цитат
Сигурно проверяват обаче на адрес, или

Да, и проверката на адрес без 24/7 наблюдение (като в Тайван) доказано не работи. ~20% от хората не се изолират след като знаят, че са заразени, какво остава за тези, които са под карантина.

Общи условия

Активация на акаунт