COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 332 721
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 11 835
  • София
Реално истинските антиваксъри не са много. Бояна е права, че традиционната ни липса на организация, вкл. по отношение на информирането на обществото са крайъгълен камък за обяснение на настоящото ни положение. Обаче, не мога да не отбележа, че въпреки хаоса, със зелените коридори много добре потръгнаха нещата и щяха да наберат инерция, точно защото повечето хора не са антиваксъри и започваха да се престрашават, ако не беше станало това с АЗ. За съжаление, мал шанс за нас, защото на организация и читава информация не можем да разчитаме.

# 11 836
Според мен болшинството българи не желаят да се ваксинират, не знам има ли някаква актуална анкета.

# 11 837
Проблемът е с хората с множество заболявания, на които трябва да им се направят и изследвания преди да ги имунизират. Например тук на рисковите групи им даваха часовете за васинация десет дни предварително, за да си направят изследвания, ако трябва. И на самата ваксинация искат хората да представят негативен тест, като препоръчват човек да направи преглед при общ лекар (джипи?) преди нея. Според мен така е и редно.

Но, реално, процентуално в България нещата вървят според световната графика бавно, въпреки целия шум, който се вдига.

Скрит текст:

Много пъти съм казвала в темата, че обичам да ми говорят в числа, иначе нямам против мненията, a и тъкмо убиваме скуката.

# 11 838
Според мен болшинството българи не желаят да се ваксинират, не знам има ли някаква актуална анкета.

И аз така мисля и фактът, че дори когато им е организирано всичко перфектно и с "връзкарските" РНК ваксини, пак повечето не се явяват.

# 11 839
  • София

И аз така мисля и фактът, че дори когато им е организирано всичко перфектно и с "връзкарските" РНК ваксини, пак повечето не се явяват.
Хората и вафла Мура не искат да си купуват, но си я купуват. И в случая куца яко маркетинга, даже има такъв в обратна посока. Щом и в темата толкова хора вярват, че хората не искат, значи нещата са много зле. А искането не е камък. Сега не искат, уплашили се, например, утре ще се уплашат повече от друго и ще се ваксинират. Ние не сме извънземни. Повтарям се, но е така. Хора като всички други. При добра организация и налични ваксини всички ще се ваксинират. С изключение на единици, което не би имало никакво значени, защото и 70% да се ваксинират всичко приключва.

# 11 840
  • София
Да, в момента не искат. Но щяха да искат при друго стечение на обстоятелствата. В момента разчитаме на някакви неконтролирани психологически процеси, които текат. Затова е такъв резултатът.

А, Бояна го е написала много добре с вафлите Simple Smile

# 11 841
не знам има ли някаква актуална анкета.
Може да сравним колко са общо доставените в България до края на март ваксини (примерно) и колко са бити до момента. Така горе долу ще разберем какво става с тях.

# 11 842
  • При семейството си

Може ли да дадеш конкретен пример с перфектна организация и по възможност също толкова перфектна информационна кампания в България?

# 11 843
Не съм съгласна с това, че хората са еднакви навсякъде, най-малкото различните народи имат различна история и народопсихология. В България и по-широко може би Източна Европа (вижте, че горе-долу същото е и в Русия) доверието във властите е по начало много ниско, не че няма множество причини за това, но много хора се доверяват повече на ЕЖК, отколкото на официални източници. Дори и в темата например много хора се опитват да установят доколко ваксините са безопасни и ефективни по разни истории, отколкото по официалните данни. Така се създава много добра среда за разпространението на фалшиви новини, конспирации и т.н. В България много отдавна се видя, че има големи проблеми с това.
Това доверие с една дори перфектно проведена кампания няма как магически изведнъж да се повиши. Няма как утре да се събудим и да станем шведи. Дори и половината да се ваксинират, според мен ще е голям успех. Пък кой знае, ако се ваксинират повече хора, тогава може и да се обърне общественото мнение и то пак не толкова заради управляващите.

В САЩ ваксинират хората буквално "на полето" и то съвсем успешно, някои ги бодат, без да слизат от колите, ако това беше тук, представям си тогава какви щяха да са коментарите.

Последна редакция: пт, 16 апр 2021, 22:44 от LillyM

# 11 844
  • София
Не съм съгласна с това, че хората са еднакви навсякъде, най-малкото различните народи имат различна история и народопсихология. В България и по-широко може би Източна Европа (вижте, че горе-долу същото е и в Русия) доверието във властите е по начало много ниско, не че няма множество причини за това, но много хора се доверяват повече на ЕЖК, отколкото на официални източници. Дори и в темата например много хора се опитват да установят доколко ваксините са безопасни и ефективни по разни истории, отколкото по официалните данни. Така се създава много добра среда за разпространението на фалшиви новини, конспирации и т.н. В България много отдавна се видя, че има големи проблеми с това.
Това доверие с една дори перфектно проведена кампания няма как магически изведнъж да се повиши. Няма как утре да се събудим и да станем шведи. Дори и половината да се ваксинират, според мен ще е голям успех. Пък кой знае, ако се ваксинират повече хора, тогава може и да се обърне общественото мнение и то пак не толкова заради управляващите.
Няма да вадя просташкия аргумент, че съм социолог, но в българи има в много други страни и се ваксинират като им дойде редът. Първо. И второ, дори сърбите се ваксинират, ако ще сравняваме с близки по народопсихология народи. И спирам да ви убеждавам. Който иска да кисне в отчаянието на ситуация без изход има това право. За мен нещата ще се обърнат при налични ваксини и добра организация, включително информационно. Пък ако вие излезете прави просто ще се преместя, защото нямам желание да изкарам живота си в локдауни и истерии.

# 11 845
  • София
Ли Лу, ако го направим за всички видове ваксини, вероятно ще се окаже, че няма достатъчно желаещи. Обаче, ако го направим само за иРНК, то подозирам ще се окаже, че нямаме достатъчно ваксини. Което не е много далеч от истината.

Лили, донякъде е така това с принципното недоверие. Но при добре изиграни карти нещата щяха да потръгнат. В настоящата ситуацията, обаче ще трябват още много усилия и не знам дали изобщо някой от отговорните фактори ще има не само капацитет, но и желание. Хората бяха тръгнали да се ваксинират, много от тях точно защото вече имаха познати ваксинирани и видяха, че не им порастват рога. Подозирам и, че ако не беше станал фалът с Астрата вече щяха да опищят всичко поради липсата на ваксини. Защото реално все още НЕ са достатъчно. В момента, в който РНК ваксините станат лесно достъпни пак ще потръгнат нещата.

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 00:03 от Не се сърди, човече

# 11 846
Ама то и аз съм българка и се ваксинирах и то без ред. И какво от това? И от кога желаното стана реално? А това, че някой описва каква е реалността, не означава, че желае да е такава или се радва, мисля че това е елементарно.

И аз вече прекатявам спора, защото досега само едната страна дава примери за хора, които имат възможности, канят ги и те масово не отиват, а другата не може да даде примери на такива, които изгарят от желание, но не могат.

# 11 847
Ли Лу, ако го направим за всички видове ваксини, ..
На мен ми пратиха това за САЩ и гледам, че и на тях им "залежават" едни 56 милиона дози. Може би ресурсът за биене на ваксините не е достатъчен, а не самите дози малко. Тоест и у нас може да е така.

# 11 848
Ама то и аз съм българка и се ваксинирах и то без ред. И какво от това? И от кога желаното стана реално? А това, че някой описва каква е реалността, не означава, че желае да е такава или се радва, мисля че това е елементарно.

И аз вече прекатявам спора, защото досега само едната страна дава примери за хора, които имат възможности, канят ги и те масово не отиват, а другата не може да даде примери на такива, които изгарят от желание, но не могат.
Аз се ваксинирах с Файзер по общия ред на 7ия опит. Има проблем с комуникацията, има объркваща информация, има и дезинформация. Мои близки, от приоритетни групи се ослушват, опитах се да им обясня, без да ги насилвам. Информация. Правилно поднесена и обективна. Това е проблема. Не само в България.

# 11 849
  • София
Ли Лу, у нас в момента няма наплив поне в зелените коридори. Със сигурност при твърде голям интерес, няма да имаме капацитет, но засега други са ни проблемите.

Лили, аз мисля, че говорим за различни неща. Ти само правиш констатация, от която излиза, че те хората са си такива, НЕ ИСКАТ ваксини и няма и да поискат и нищо няма да ги промени. Ние ти казваме, че може при добро желание от когото трябва Simple Smile  Само аз колко трансформации видях около себе си... Хора, дето ми се подхилваха, че нося маска, минаха през носене на две и накрая си счупиха краката да се уредят с връзки за ваксини Joy При подходящ стимул днешните нежелаещи първи ще се наредят на опашката.

Общи условия

Активация на акаунт