COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 332 535
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 12 210
Относно ваксините и кой ще се ваксинира, има ли възможност, иска ли..
Копирах анкетата от темата за ваксините, не знам дали ще излезе нормално.
Дори не става въпрос с каква ваксина, а до желание и е показателно къде сме.
Та..белите държави са друго нещо, ние ...в последния вагон. Не е тук към никого, защото ме е яд и на близки мои хора, колеги и т.н. Няма разбиране, няма нищо по телевизията, а във ФБ е пълно с глупости, включително и този дето вчера пускахте линк някакъв...

Анкета

Ще ваксинирате ли вас и детето си когато излезе ваксина за Covid 19?

РезултатиГласували: 1061
221 / (20.8%)Да, ще ваксинирам себе си и децата.
463 / (43.6%)Не, няма да ваксинирам нито мен, нито децата.
373 / (35.2%)Ще ваксинирам само себе си.
4 / (0.4%)Ще ваксинирам само децата.

Последна редакция: нд, 18 апр 2021, 20:55 от Анонимен

# 12 211
И да довърша темата с ефикасността срещу тежко протичане, клиничните проучвания бяха продължили около 3 месеца, когато се натрупаха достатъчно данни за ефикасността срещу леко и средно протичане, което беше основната им цел. За този кратък период обаче имаха много малко тежки случаи на базата, на които не могат да се правят заключения за ефикасност срещу тежко протичане независимо от прессъобщенията на някои включително и за 100% защита.

Наскоро Файзър и Модерна публикуваха и данните от 6 месечните наблюдения и тук вече има повече данни за ефикасност срещу тежко протичане и тя е над 95% и въпреки че и тези извадки не са достатъчно големи, вероятно е по-близо до това, което по-нататък ще установим от реалното приложение.

https://investors.modernatx.com/news-releases/news-release-detai … -covid-19-vaccine
https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/p … cy-and-no-serious

И тук идва и отговорът на въпроса защо няма данни за предпазване от тежко протичане/хоспитализация/смърт в клиничните изпитвания, а той е, че трябваше вероятно да чакаме някъде около 1 година дори при тези огромни изпитвания с десетки хиляди души, за да се разболеят тежко достатъчно хора и да се съберат достатъчно данни.

Освен това, повече данни едва ли ще получим от тези изпитвания, защото по време на изслушването в САЩ FDA не успя да убеди и Файзър и Модерна да не ваксинират хората от плацебо групите, а те настояваха, че това им е етично задължение и Модерна вече е ваксинирала 98% от тях.

# 12 212
Относно ваксините и кой ще се ваксинира, има ли възможност, иска ли..
Копирах анкетата от темата за ваксините, не знам дали ще излезе нормално.
Дори не става въпрос с каква ваксина, а до желание и е показателно къде сме.
Та..белите държави са друго нещо, ние ...в последния вагон.
Скрит текст:
Не е тук към никого, защото ме е яд и на близки мои хора, колеги и т.н. Няма разбиране, няма нищо по телевизията, а във ФБ е пълно с глупости, включително и този дето вчера пускахте линк някакъв...

Анкета

Ще ваксинирате ли вас и детето си когато излезе ваксина за Covid 19?

РезултатиГласували: 1061
221 / (20.8%)Да, ще ваксинирам себе си и децата.
463 / (43.6%)Не, няма да ваксинирам нито мен, нито децата.
373 / (35.2%)Ще ваксинирам само себе си.
4 / (0.4%)Ще ваксинирам само децата.
Анкетата е пусната много отдавна. Моят отговор е "не", но съм ваксинирана.

# 12 213
  • Бургас
Да, и аз бях отговорила в анкетата, че няма да се ваксинирам, ама вече съм горда притежателка на 2 дози, а детето ми е с 1 доза

# 12 214
Еми радвам се, дано е така с повечето. То анкетата е постоянна и още я има, затова си мисля хората, че гласуват или променят гласа си при промяна. Ако обаче е такава нагласата и към момента-лошо, а на мен ми се струва, че е май така за съжаление.
И още нещо...бисери
"Инфекционистът каза, че носенето на шлем и ръкавици не е нужно и целта на целия този театър не е медицинска. „Слагането на маска е все едно да отидеш на война, да сложиш картонена броня и да си мислиш, че тя те пази! Това не се случва, това са приказки за малки зайчета!“, категоричен бе Мангъров."

Беновска разказа, че понякога ѝ се случва да види хора сами в колите си с маски и да ѝ правят знаци и тя да сложи маска. Мангъров отговори по този повод, че това е все едно да лежиш сам в леглото с презерватив.

Той обясни, че дори и да има няколко души в колата, пак носенето на маски е излишно, защото те дишат един и същ въздух. Според него маските създават измамно чувство за сигурност!

„А как си обяснявате, че Вие не сте се заразили с ковид?“, попита водещата. Гостът ѝ отговори, че всъщност се е заразил, но го е изкарал без симптоми. Направил си е тест за антитела и той е показал, че има антитела. Ковид е заболяване, което в 80% от случаите преминава с много слаби симптоми.

„Какво бихте препоръчали, кратко и ясно, на този, който ще оглави държавата от новите политици?“, попита Беновска. Мангъров отговори, че трябва да мислят преди всичко за българския интерес. А по отношение на пандемията – ние трябва максимално бързо да се върнем към нормалния си начин на живот.

Децата трябва да се върнат на училище, маските трябва да се махнат, тестовете на границите също трябва да отпаднат. Карантините на хора с положителни тестове също са безсмислени. Мангъров заяви:

„Не всеки, който му се намерят данни за вирусна бронхопневмония, трябва да влиза в болница, тя е част от COVID-19, а не усложнение, усложнението при COVID-19 се нарича дихателна недостатъчност, която се случва при много малка част от хората!
https://vtorifront.bg/article/doc-mangrov-slaganeto-na-maska-e-v … NiQ3dPqHSDRtqgJR8

# 12 215
Цитат
Ти твърдиш и всяваш паника, че смъртността от Ковид е два пъти повече от обичайната. Аз ти давам статистика...от НСИ. Другото са твои интерпретации

Нищо не твърдя аз. Това го казва Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика” в НСИ. Която смятам не всява паника, а дава данни, защото е компетентна точно по въпроса.
https://www.vesti.bg/bulgaria/istinata-za-smyrtnostta-i-kovid-v-bylgariia-6124141
Имаме ли надсмъртност? Имаме.
https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W13.png В някои седмици почти двойно.
Седми ли сме по смъртност на милион. Седми сме.
https://www.worldometers.info/coronavirus/?fbclid=IwAR06T0-hEvDi … QsQetNWtG4m6TEorM
Имаме над 2000 починали на милион.
Това са фактите.

# 12 216
  • При семейството си
Твърдиш това...”до преди година сме имали два пъти по-малко починали седмично”.
Аз ти дадох статистика, че това е само в някои, няколко седмици.
И спирам.

Цитат
Това по какъв начин променя казаното от мен?
През 1918 г населението на България е било много по-малко, което прави смъртността тогава много по-висока.
Така че, да, смъртността от ковид е по-ниска, отколкото се изчислява в момента.
В смисъл - двойно увеличена в сравнение с нормалната седмична смъртност нищо не е?
На същата бройка население до преди година сме имали два пъти по-малко починали седмично. По всякакви причини. Само това заболяване причинява също толкова смъртни случаи, колкото всички останали причини - болести, нещастни случаи, катастрофи - заедно.

# 12 217
Започнаха да ми излизат реклами за предстоящо откриване на нощни клубове и дискотеки 29.4. А дано не отложи това, ама..

# 12 218
  • Там,където се събуждам щастлива.
Не знам за смъртността, но само знам, че всеки втори -трети ден научавам за някой починал. Днес за съпругата на братовчед (40-годишна жена). Във входа на леля ми днес са изнесли четвърти починал съсед.

Тук познавам само една жертва на Ковид (или въобще на , на която утре в 10 ще й бъде спряна апаратурата. След 5 дена неглижиране, защото “вирус няма и всичко е конспирация” + шеги “Мен кога ще ме хване?”, отказаха бъбреците. От 6 март е в медикаментозна кома. В момента е парализирана и няма шанс за живот. Ужасна история.

В Нидерландия въпреки стабилна бройка заразени (около 7500-8200 при 17,2 милиона), смъртните случаи намаляват, както и прием в интензивното. Обсъжда се разхлабване на мерките от 23 април (отваряне на тераси на заведения и отмяна на вечерния час). Ще видим какво ще кажат във вторник.

# 12 219
Скрит текст:
Скрит текст:
Да и хората, които се заразиха между двете дози, които не са чак толква малко как ще си получат сертификатите?

Иначе съм съгласна, че ако имаш 1 доза ваксина и след това си преболедувал, вече втората бустърна доза вероятно става излишна.

Като преболедували например?

В България за момента такъв вариант няма. Баща ми, ваксиниран с две дози, има сертификат. Аз, преболедувал с АТ, нямам. Точно това ме принуди да се ваксинирам - налага ми се да пътувам често.

Какво означава, че в България няма такъв вариант? Нали зеленият паспорт ще е за целия ЕС и ще включва, ваксина, преболедуване или резултат от тест? Ето и линк, има ги и трите варианта, ще важи във всяка страна от ЕС.

ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/covid-19-digital-green-certificates_de#was-ist-ein-digitaler-grner-nachweis

# 12 220
Габи, имам предвид, че в момента в България след ваксинация ти издават лист с QR код. С този QR код ще можеш да пътуваш до Гърция след 15 май и (доколкото знам) до други страни от ЕС след 15 юни.

За преболедувалите никой не казва конкретно кога и как ще се издава еквивалентен документ. Тоест, ако искаш да пътуваш след 15 май, имаш 2 варианта - PCR или сертификат за ваксинация.

Ако променят системата скоро - много ще се радвам. Дано въведат централизираната база данни навреме.

# 12 221
  • Bristol
Някой, който има наблюдения от случващото се във Великобритания, ако може да сподели дали е така. Дочух от жена живееща във Великобритания...
Daisy, както Ladybird е написала, проблемът е при малцинствата. При тях е отчетена и по-висока смъртност от Ковид. Различен начин на мислене и приемане на света.

В нашата поликлиника нон стоп си има малка опашка чакаща за ваксинация.

В съботата закарах дъщерята в съседен град да се срещне с приятелка. Там винаги обръщам колата на паркинга на една поликлиника, особено уикенда си е празен. Този път съжалих, че реших да обръщам там, защото и там ваксинирали без почивен ден и паркингът беше пълен.

Точно когато системата за резервиране на час за ваксинация изпуши се е получила двойна резервация в един ваксинационен център не далеч от нас. На колега жена му ходила за първа ваксина там в четвъртък и почти 5 часа е чакала! Двойно повече народ дошъл заради този глич, на 9 пункта ваксинирали нон стоп, докато ваксинират всички, които имали час за деня.

В локалната ни ФБ група от време на време се появява някой да попита, кога се очаква да започнат да ваксинират 40+ или 30+. Все още има много желаещи ваксина, чийто ред не е дошъл.
Сигурна съм, че има и хора, които не желаят да се ваксинират, но определено са малцинство.
Едни статистики излязоха скоро, процентът ваксинирани над 50 години според етнос и в богат или беден квартал живеят.
Между бели и черни разликата е около 20% повече ваксинирани бели и то не защото на другите не са дали възможност Sad

Между богати и бедни райони разликата не е толкова шокиращо голяма.

# 12 222
Ти вярваш ли, че у нас родителите ще разрешат да се ваксинират деца?

Според мен хората, които ваксинират себе си, ще си ваксинират и децата. Ако решиш да ваксинираш себе си, това е израз, че така разбираш отговорността към собственото си здраве.

Защо да прилагаш различен подход/принцип към детето си?
Някои хора са добре информирани и дори да си сложат ваксина не биха принудили децата си.

# 12 223
Под “добре информирани” предполагам визираш, че ковид протича леко при деца.

Само че неваксинираното дете може да зарази с ковид баба си, дядо си и т.н. Тоест, ако ваксината е безопасна и ефективна при децата, има поне една причина и те да се ваксинират. Да не говорим за общественото значение повече хора да са ваксинирани като цяло.

# 12 224
Ти вярваш ли, че у нас родителите ще разрешат да се ваксинират деца?

Според мен хората, които ваксинират себе си, ще си ваксинират и децата. Ако решиш да ваксинираш себе си, това е израз, че така разбираш отговорността към собственото си здраве.

Защо да прилагаш различен подход/принцип към детето си?
Аз бих ваксинирала себе си, но за децата бих изчакала. От притеснения и съображения, че ваксината все още не е проследена във времето за въздействията, които предизвиква. Двете ни деца имат всички ваксини, които се поставят по календар, но например дъщеря ни не е ваксинирана против грип есента. Не е боледувала тази зима.
Съображенията ми да проставя ваксина на себе си са, че имам проблеми с алергична астма, синузити, които често ми "тровят" живота, имам и две пневмонии зад гърба си. Та, за моят организъм вероятно ползите от ваксината надвишават рисковете. Но за децата ни не съм убедена. Дъщерята вече повече от две години (може и три да са станали) не се е разболявала сериозно, а гърло и хрема й минават за 2-3 дена без да се стига до усложнения и в този период не е пила антибиотици. Та, ако някой излезе и ми каже, има сигурни данни, че децата имат нужда да бъдат ваксинирани, бих се замислила. Но, за съжаление такъв човек едва ли ще се появи.
Асматиците се оказа, че са сравнително защитени. "На учените направило впечатление, че макар хората, страдащи от астма, да имат затруднения с дишането, те не спадат към рисковите групи на пациентите с Ковид. Причината: редовната употреба на т.нар. глюкокортикоиди, които имат антивъзпалително действие и смекчават имунната реакция на организма. Един от най-широко използваните глюкокортикоиди е Будезонид, чийто ефект върху болни от Ковид-19 пациенти е бил изследван сега от британските учени."https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url … BkG5jZ161P9bDayms. П.П. Hope4c, всеки, който се е поинтересувал поне малко знае, че ваксинираните могат да заразяват. Това означава, че ваксинирано дете вероятно няма да предпази баба си. Ако човек се притеснява за родителите си е по-добре да ги накара да се ваксинират те вместо децата си. Аз обичам децата си и гарантирано няма да ги подложка на ваксина, която не е изследвана за странични ефекти поне десетина години.

Последна редакция: пн, 19 апр 2021, 02:00 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт