COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 332 670
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 12 270
  • София
Уейв, явно това си е решение на самия ваксинационен център. Голямо объркване стана. Тази система повече хаос създаде. Когато няма ясни инструкции и стройна организация, всеки си прави каквото е сметнал, че е разбрал, каквото може или му е удобно и т.н.

# 12 271
Красимир Марков, фб
19.04.2021
Червената линия на хоспитализираните в болница още малко се покачи по отношение на вчера и оформи чупката, аналогична на модела.
Обяснението е вероятно, че сега берем плодовете на изборната дивотия!
В добавка, отварянето на детските заведения и училищата!

В прогнозния модел на починалите, червената линия все още е над синята, малко повече от вчера. 
Отклонението е малко, но отрицателно: -0,60%!

дата --- модел -- данни -- % отклонение
12.04.2021 14591 14418 1.19
13.04.2021 14678 14619 0.40
14.04.2021 14832 14746 0.58
15.04.2021 14942 14871 0.48
16.04.2021 15003 14979 0,16
17.04.2021 15031 15100 -0.46
18.04.2021 15071 15138 -0,44
19.04.2021 15105 15195 -0.60
20.04.2021 15262

Моля, не се впечатлявайте от броя нови случая днес (418). Всички са уморени! Затова нека видим какво ще ни донесат следващите дни!

От м. май ще публикувам моделите само в група

„Модели и анализи”

Всички са поканени да се присъединят към групата.
https://www.facebook.com/groups/176245100905924/

# 12 272
Скрит текст:

Fenris,
Понеже и мен ме интересуват случаите с необичайните мозъчни тромбози, потърсих на английски информация с името на този лекар, но излизат публикации от края на март 2021 г. Не разбирам норвежки и да, с Гугъл преводач не е ясно доколко добре бих разбрала.
Дали има нова информация по тези случаи - открили ли са нещо по-конкретно към днешна дата?
Понеже на английски са по-стари публикации, но в тях се говори, че най-вероятната причина са специфичните антитела, които ваксината задейства.
Разбрира се, съвсем не си длъжна да ми отделяш време и да ми отговаряш.

Скандалът се разрази по средата на март. Тогава и имаше много статии, ежедневни пресконференции и интервюта. После се установи, че е доказана връзка между ваксината и тези случаи, но решението дали АЗ да отпадне съвсем от ваксинационната програма или да се предложи на хора, които сами я пожелаят, се отложи. Бяха насрочили дата норвежкия Институт по обществено здраве, на която щеше да излезе официалната позиция, но като дойде тая дата казаха само, че отлагат решението, защото правителството иска да види дали има смисъл ваксините да се предлагат на хора-доброволци, които сами пожелаят да се ваксинират с нея. Това е последното по случая. Следя всеки ден медиите там, та ще видя, ако излезе окончателно решение. Но засега не се ваксинира с АЗ, а са поръчани допълнителни дози Пфайзър и Модерна, за да компенсират забавянето заради АЗ. И да, бях писала в темата точно какво бяха открили, че ваксината причинява. Мога да се върна назад в постовете ми като имам време и да намеря точно какво казаха да го пусна пак.

Fenris,
Много благодаря!
Да, за тази инфорамация и аз знам - включително от твоите постове.
Просто се чудех дали има нещо по-ново - явно към момента няма.
Изследванията не може да станат толкова бързо, колкото ни се иска.

Не знам, но в тази ситуация, ако няма данни за такива сериозни странични ефекти за хора над 65 години (мъже и жени), би трябвало за тях да пуснат ваксината. Както и да е, това не е към  теб в никакъв случай.

Иначе няма как човек да не си помисли, че ваксината на АстраЗенека съзнателно се компроментира - имам предвид в цяла Европа.

Сигурно има значение и някакъв генетичен фактор, който може би се среща с по-голяма честота в скандинавските и северноевропейските народи и затова се въздържат да продължат ваксинирането с нея.

По разни социологически проучвания съм чела, че най-честни от европейците са скандинавските народи.

# 12 273
И аз чакам да пуснат ваксина за деца, за да ваксинираме поне най-голямата. Единственото, което ме безпокои е дали наличната ваксина ще покрива повечето най-опасни щамове. Бих ваксинирала и по-малките, но за тях се очертава повече чакане.

Последна редакция: пн, 19 апр 2021, 19:12 от Jillian

# 12 274
Моя приятелка си сложи АЗ в зелените коридори, имаше нормалните за ваксината странични реакции. Два дни не беше добре, даже се радваше, че ваксината действала. Мъжът ѝ  си сложи след няколко дни, също АЗ. Сега приятелката ми пише " Не успяхме да сложим втора доза, само една не върши работа, разболяхме се и двамата. Имаше дни в които се молех да оцелеем. Аз го заразих. Вярвахме, че ще бъде леко. Изобщо не беше. Беше ме страх, че за едни от двамата може на няма легло в болница и решихме да си останем у дома и каквото стане. Поне оцеляхме, надявам се да няма последствия" 

Ами това си е техен проблем, че са вярвали.
На какво вярват?
Че от поставянето са защитени?
Можеше да бъде леко, след втората доза, но след първата е наивно да очакваш защита.

# 12 275

Имам предвид, че в Европа го пуснаха да се разпространява, а още в началото целта не беше да се елиминира. Това имам предвид - грешен подход още от самото начало.
Ето тази статия четох:
https://drive.google.com/file/d/1eOHEejDD77sCWQk6nkazAejgi2fbhjWQ/edit

Георги Маринов, Стандфорд, беше пусната преди време тук и ми стана интересно. Неговата теория е, че ваксините няма да решат проблема. Не че не трябва да се ваксинираме. Ще трябва, понеже иначе още по-зле, но ще се появяват нови варианти и проблема никак няма да е решен скоро. Доста е песимистичен.

Сега ми е интересно какво ще стане в Израел. Дано да се окаже, че проблема все пак има решение. Там намаляха доста случаите, само не знам, отвориха ли всичко вече.

Междувременно стана ясно, че Гърция пуска с PCR или ваксина, но не и с антитела.
https://www.xnews.bg/vaksinirani-i-otricatelni-za-covid-19-ot-dn … PFSmpIYjfT6FCXMTo

# 12 276
  • При семейството си
Според повечето автори болестта се изменя и онова, което се смяташе в китайския период вече не е релевантно изцяло. Това засяга и боледуването на децата.
...
Ето първата статия при търсене, всеки може да намери още ако иска:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7927578/

Автоматичен превод на голяма част от статията:

Скрит текст:
Данните от първото проучване на дългите covid при деца показват, че повече от половината от децата на възраст между 6 и 16 години, които се заразяват с вируса, имат поне един симптом с продължителност над 120 дни, като 42,6% са нарушени от тези симптоми по време на ежедневни дейности . Тези междинни резултати се основават на периодични оценки на 129 деца в Италия, които са били диагностицирани с covid-19 между март и ноември 2020 г. в университетската болница Gemelli в Рим

Последният доклад на британската служба за национална статистика изчислява, че 12,9% от децата във Великобритания на възраст от 2 до 11 години и 14,5% от децата на възраст от 12 до 16 години все още имат симптоми пет седмици след първата си инфекция. Почти 500 000 деца от Обединеното кралство са дали положителен тест за covid-19 от март 2020 г. насам

Повечето медицински организации казват, че обикновено отнема няколко дни или седмици, за да се възстанови от covid-19 и че повечето ще се възстановят напълно в рамките на 12 седмици.

Британската застъпническа група Long Covid Kids казва, че в момента разполага с данни за 1200 деца с дълъг Covid от 890 семейства в Англия. „И този брой бързо нараства,“ казва основателят Сами Макфарланд. „Никой не се е върнал към предишното си здраве и повечето не са в състояние да извършват нормалните си дейности.“

Липсата на информация за дългия Covid при деца е особено уместна за решенията за отваряне на училищата, както трябва да направят в някои части на Великобритания и САЩ през следващите седмици.

„Със сигурност нямаме достатъчно данни за дългосрочното въздействие на covid при децата, за да вземем добри политически решения в момента“, казва Ламбърт, който е директор на изследването на Survivor Corps, най-голямата група за защита на covid-19 в света . На 18 февруари Националният институт за здравни изследвания в Обединеното кралство отпусна 1,4 милиона британски лири за проучване за оценка на рисковите фактори и разпространението на дългия ковид при деца.

Добрата новина е, че доказателствата сочат, че децата не предават лесно covid-19 един на друг в класната стая. В едно проучване е установено, че 9-годишно дете във Франция с грип и covid-19 е изложило повече от 80 други деца в три различни училища. В резултат обаче никой не се заразява с covid-19, въпреки многобройните грипни инфекции в училищата, което предполага, че въпреки че средата е благоприятна за предаване на респираторни вируси, covid-19 не се предава толкова лесно.

Съвсем наскоро проучване на деца между 5 месеца и 4 години в детски градини във Франция показа ниски нива на инфекция и предаване на covid-19. Проучването също така показва, че персоналът не е бил изложен на по-голям риск от инфекция, отколкото контролна група възрастни. Резултатите показват, че децата са по-склонни да получат covid-19 от членове на семейството, отколкото от техните връстници или учители в детската стая, въпреки че са необходими повече доказателства, казват авторите на изследването, тъй като изследването се е случило, когато са били въведени строги мерки за контрол на вируса , и преди да се появят бързо разпространяващи се варианти.

# 12 277
От ЕС намекнаха, че няма да подновяват договорите с АЗ и като основна причина посочват, че не спазват въобще договорите си и се разминават с обещаните количества.
За пример посочват, че за първите три месеца от 120 милиона дози за ЕС са доставили 30 милиона, за второто от 180 милиона ще доставят 70
И по този начин 5-6 страни сред които и България са най потърпевши от неспазването на договорите с тях.
СЗО пък отново обърнаха внимание, че близо 90% от ваксините в момента отиват за малка част от страните.
Америка фърст, ЕС  ....

# 12 278
Насочете ме в коя лаборатория правят тестове рано сутрин, моля! Проверявах на няколко места и навсякъде са след 11.
В Пирогов правят рано сутрин, не знам от колко точно. Аз ходих към 10ч и дори май беше късно, бяха пуснали да се изследва каквото са събрали  или..не разбрах, но тяхна колежка искала тест се обадила и коментираха, че не разбрали да идват до 10ч . Иначе хора няма опашка, но е малко неудобно. Не знам какъв тест искаш, ако е за неутрализиращи антитела ето ти телефон да се обадиш и питаш 02 9154 236
иначе тук за тестовете и питай точно къде, защото май са 2 лаборатории, за антителата е в друга сграда, не в централната
https://pirogov.eu/bg/imate-li-zashchita-sreshchu-covid-19-prove … irogov_p2033.html

# 12 279
  • София
Той този Маринов първо разправяше, че ваксина няма да има, сега - че не решавали проблема. Човекът си има някакви свои си идеи за локдауни и хеликоптерни пари...
В Израел е отворено почти всичко, но само срещу ваксинационен паспорт. Някои ги обвиняват, че доброволно са си наденали жълтите звезди по ръкавите. Аз виждам хора, които си живеят живота...

# 12 280
Фаучи вярва, че ваксината на Janssen ще се върне в употреба "съвсем скоро" - https://www.reuters.com/world/us/fauci-says-he-believes-jj-vacci … -soon-2021-04-15/

Само използвам поста на Sunshine_Reggea.

Добре, засега наистина редките случаи на тромбози са много по-малко като брой след mRNA ваксините.
Но има такива случаи. За мен е неприемливо официално да се каже, че такива случаи няма. Значи спестяват част от фактите, колко и редки да са те.
Няма как да не се съмнявам в безпристрастността им.
Ако АстраЗенека е безопасна за хора над 65 години и няма медицински причини да се спира за тях, защо я спират за всички?

https://www.pbs.org/newshour/health/why-would-a-covid-vaccine-ca … -have-found-clues

He gave somewhat mismatched figures — cases of clots worldwide, along with the number of people who received vaccine only in Europe. Still, he said there were 35 cases of serious blood clots with the vaccine made by Pfizer/BioNTech among 54 million doses given; five cases with the Moderna vaccine among 4 million Europeans dosed; and three cases, later updated to four, of blood clots with low platelet counts among 4.5 million people doses — apparently worldwide — with the vaccine developed by Johnson & Johnson. That is the number the U.S. appears to have updated to six cases out of 6.8 million doses.

By contrast, he said, there were 169 cases of cerebral venous sinus thrombosis, and another 53 similar clots in a blood vessel draining the abdomen, among 34 million people.

Моля, Adventurer, ако чете, да не отоговаря на моя пост. Благодаря!

# 12 281
  • София
Ако спрат АЗ в Европа съвсем ще я втасаме, особено както така и не пускат Джонсън. Дано поне да има повече от РНК ваксините по милост, които обещаха да ни изпратят, че иначе още една такава година ще изкараме.

# 12 282
Те и да не я спират, хората масово вече не я искат. В България, където копаеме дъното с ковидните вълни, 250 хиляди дози стоят по хладилниците.

# 12 283
  • София
Те и да не я спират, хората масово вече не я искат. В България, където копаеме дъното с ковидните вълни, 250 хиляди дози стоят по хладилниците.
Специално за това не се учудвам изобщо. Такава кампания имаше, така се компрометира АЗ у нас, че трудно ще се обърнат нещата, но наличните дози ще бъдат използвани като втора доза на вече поставилите. Мен това ме притеснява, че може да не бъдат използвани ако я спрат. Имаме само 100 000 с две дози и останалите увисват. Ако си сложат и втора доза, като повечето дати са за май и началото на юни, ще имаме поне 500 000 ваксинирани. Не е много, но е много повече от това сега.

# 12 284
Дочух, че се готвело промяна на електронния регистър от другия месец и затова го стопирали до 4 май.
Обсъждали се няколко промени, но все още нямало окончателно решение.
 Мислело се как да се организират тези за втората доза на АЗ и да се даде приоритет на възрастни групи.
Трябвало да се вкара и евентуално избор на джонсън и потвърждение вече на ваксината.
В потвърдителния смс, да пишело и ваксината която могат да ти сложат.
Ще видим какво ще направят накрая, но щяло да има промени.

Общи условия

Активация на акаунт