COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 315 414
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 13 800
Бибит, от теб прочетох за бразилските шашми. Не им вярвам. Имам чувството че политически се надпреварват да омаскаряват Спутник. И това туткане на ЕМА.
А какво си мислят че правят н Италия с такива индийски полети не зная? За техния щам нашият Кунчев каза, че нищо не се знае, предполагам, че и ваксините не  стават...
Явно има хора, които са пропуснали какво е писано последните няколко дни, а и нови в темата. Поради това ще припомня резултатите на различните ваксини след 1,5 млн ваксинирани с две дози. За резултатите на пфайзер трябва да се вземе предвид, че е ползвана основно за лекарите и възрастните, така че е добре да се изключи от уравнението. Ясно се виждат обаче много добрите резултати на Спутник спрямо останалите ваксини.  Calculated per 100,000 vaccinated individuals, the average incidence rates are as follows:
Sputnik-V: 95 infections and 1 death
Moderna: 177 infections and 20 deaths
Sinopharm: 356 infections and 16 deaths
Pfizer/BioNTech: 555 infections and 32 deaths
AstraZeneca: 700 infections and 7 deaths
15
Май най-добре се виждат добрите резултати на Астра Зенека спрямо останалите ваксини.  И понеже Спутник е веднага след тях, може би по-скоро като цяло се виждат добри резултати на този тип ваксини?
Дали е удобно по-конкретно и с цифри. Вероятно не сте погледнала внимателно.

# 13 801
Ако има желаещи за ваксинация,сега е момента.В ''Александровска'' минах за около 20мин.с все ваксинацията.15мин. по-късно,нямаше никой.Пред ''Пирогов'' не повече от 20човека на главният вход.Пред дкц-то,още по-малко.

# 13 802
Ангелов за маските.
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/angelov-ka … m-maskite-6124970
При толкова нежелаещи да се ваксинират у нас, не виждам кога ще достигнем 65 %?

# 13 803
  • Пловдив
Ангелов за маските.
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/angelov-ka … m-maskite-6124970
При толкова нежелаещи да се ваксинират у нас, не виждам кога ще достигнем 65 %?
Човека уточни че гоним 3 милиона ваксинирани.От реално живеещи в държавата 6 милиона като махнем 1 милион до 18г. за 65% трябват около 3 милиона.До сега май каза че са около 800 хиляди, тоест постижимо е.Хората си говорят и като чуят че техни познати и приятели са се ваксинирали отиват и те.Ще я докараме до 3 млн. си мисля, особено юли август когато трябва паспарт за Гърция.

# 13 804
Човека уточни че гоним 3 милиона ваксинирани.От реално живеещи в държавата 6 милиона като махнем 1 милион до 18г. за 65% трябват около 3 милиона.До сега май каза че са около 800 хиляди, тоест постижимо е.Хората си говорят и като чуят че техни познати и приятели са се ваксинирали отиват и те.Ще я докараме до 3 млн. си мисля, особено юли август когато трябва паспарт за Гърция.

815 463 са общо поставените дози, а не брой ваксинирани хора.

213 354 са хората с две дози

Т. е. простата сметка показва, че хората с поставена поне една доза са 602 109 души, а не 800 000 души.

Не знам защо в статистиката не казват точно най-важната цифра, а именно хората с поне една доза, всички останали държави така водят статистиката за ваксинирани.

Ето например Швеция:

Брой ваксинации до 30 април: 3 266 894. От тях:
- с поне една доза - 2 511 121 души
- с две дози - 755 773 души

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott … ationer-covid-19/

# 13 805
В тъпия фейс има само глупости, влизам веднъж на няколко месеца.
Около мене повечето хора са ваксинирани поне с една доза. И като се чуя или видя с някой, един от първите въпроси са кой се е ваксинирал. Днес сутринта срещна съученик, похвали се, че е с две дози АЗ. Не е издържал да дчака, втората е била след 8 седмици, жена му и децата са пред втора.
Но моите познати са на години, интелигентни и високо образовани и не висят във фейса и не се влияят от глупави писания.
Ще е интересно социолозите да направят едно сериозно изследване кой се ваксинира и кой не иска (по възраст, образование, месторабота, населено място, време прекарано във фейса). Така ще може да се предприеме смислена кампания за ваксинирането.

# 13 806
Има и разумни хора, но слуховете и дезинформацията се върти и извън фейсбук. Май не е и до интелект щом и лекари съветват пациентите си да не се ваксинират засега. Освен това ЕЖК или съседката са си фактор при доста хора като гледам. Тази кампания от месеци я чакаме, но засега нищо, а времето си напредва. Не са реалистични сроковете казани от министъра.

Последна редакция: сб, 01 май 2021, 15:19 от daisy12

# 13 807

Ще е интересно социолозите да направят едно сериозно изследване кой се ваксинира и кой не иска (по възраст, образование, месторабота, населено място, време прекарано във фейса). Така ще може да се предприеме смислена кампания за ваксинирането.
Преди време имаше такова проучване и беше казано, че хора с висше образование, на средна възраст са желаещи за ваксина . Май точно беше почнало, не беше точно сега, преди няколко месеца. Повечето хора бяха скептични. Разбира се има и разместване, но това като цяло беше резултата.
Само дето около мен все са уж висшисти и положението е трагично. Направо ви завиждам на познатите и колегите. Само това мога да кажа. Толкова се опитвам да ги навия, но не става. Не виждам и да се прежалят, дори и заради пътуване, докато или не стане задължителна ваксината (нямам такава надежда) , или приемат само ваксинирани в другите държави за почивка, работа и т.н. И пак това няма да са много хора, основната част живеещи в БГ няма да се ваксинират, абсолютно съм убедена за себе си от това, което е около мен. За децата да си боцнат, дори пораснали е абсурд, за малките ...просто е излишно да го коментираме.  Да, има ваксинирани деца се каза и даде в статистика, но това са деца може би спортуващи и пътуващи активно, други със сериозни заболявания и родителите са пожелали, може би и деца на родители в чужбина живеещи и искащи децата да получат такава (ако са над 16г, за да пътуват и живеят по-безопасно) Но това са...нищожна част за постигане на целта.

# 13 808
  • Варна
И сега като отвориха всичко, мисля че мотивацията за ваксиниране ще намалее още повече.
И без това стария живот се връща, няма смисъл от ваксиниране, вероятно такава ще е мисълта на много хора.

# 13 809
В тъпия фейс има само глупости, влизам веднъж на няколко месеца.
Около мене повечето хора са ваксинирани поне с една доза. И като се чуя или видя с някой, един от първите въпроси са кой се е ваксинирал. Днес сутринта срещна съученик, похвали се, че е с две дози АЗ. Не е издържал да дчака, втората е била след 8 седмици, жена му и децата са пред втора.
Но моите познати са на години, интелигентни и високо образовани и не висят във фейса и не се влияят от глупави писания.
Моите приятели също са на години, интелигентни и високо образовани, и повечето няма да се ваксинират. Вярно е, че над половината вече сме го изкарали, но и неизкаралите нямат никакво намерение да го правят. Само двама искаха ваксини и си ги сложиха отдавна.

# 13 810
И аз това си го мислех. Сега всичко се върна - заведения отворени, дискотеки, сватби позволяват с неограничен брой хора. Тръби се за намалелите бройки заразени. Мерки няма изобщо,  ако зазлеят нещата не знам дали тогава ще има по-голяма мотивация, може би.

# 13 811
  • Пловдив
И сега като отвориха всичко, мисля че мотивацията за ваксиниране ще намалее още повече.
И без това стария живот се връща, няма смисъл от ваксиниране, вероятно такава ще е мисълта на много хора.
Има логика в това, но желанието за пътуване без ПСР (200лева за една двойка) ще надделее.Имайте предвид, че има много хора които ходят по няколко пъти до Гърция на море всяко лято.В Пловдив специално има доста хора, които буквално през уикенд бяха там преди пандемията.Ако ходиш 3 пъти защо да подарявате на лабораториите 600лева и да губите часове в чакане, а и самата процедура никак не е приятна.
Принципно за да се разшири кръга на ваксинирани трябва да има мобилни екипи.Например в Пловдив 10-15% от населението на града работи в индустриалните зони, хората са от работа - вкъщи.Едно излизане за ваксина и връщане на работа е неудобство в този случай.Работодателите имат интерес от ваксинирани служители тъй като винаги има риск от цялостно 14-дневно затваряне на обекта и спиране на произовдство, както беше в началото ако останат локални огнища.Сега не съм чула затворен шивашки цех примерно, заради мащабите на разпространение, но ако случаите станат 100-150 на ден такива новини ще правят впечатление, РЗИ ще имат време и капацитет да карантинират.Даже ако си спомняте затваряха съдилища, цяло ТД на НАП, НОИ, че и министерства за по един ден за дезинфекция след някой болен.

# 13 812
Без ПСР или ваксина ще могат да пътуват и всички официално преболедували през последните 6 месеца, снабдилите се с документ за ваксинация (част от нерегистрираните изкарали ще си осигурят такъв) и тези с далеч по-евтините антигенни тестове. Семействата с деца и без това ще се наложи да се възползват от последната възможност.

# 13 813
[
Скрит текст:
quote author=Vapor link=topic=1308546.msg42774322#msg42774322 date=1619866029]
Бибит, от теб прочетох за бразилските шашми. Не им вярвам. Имам чувството че политически се надпреварват да омаскаряват Спутник. И това туткане на ЕМА.
А какво си мислят че правят н Италия с такива индийски полети не зная? За техния щам нашият Кунчев каза, че нищо не се знае, предполагам, че и ваксините не  стават...
Явно има хора, които са пропуснали какво е писано последните няколко дни, а и нови в темата. Поради това ще припомня резултатите на различните ваксини след 1,5 млн ваксинирани с две дози. За резултатите на пфайзер трябва да се вземе предвид, че е ползвана основно за лекарите и възрастните, така че е добре да се изключи от уравнението. Ясно се виждат обаче много добрите резултати на Спутник спрямо останалите ваксини.  Calculated per 100,000 vaccinated individuals, the average incidence rates are as follows:
Sputnik-V: 95 infections and 1 death
Moderna: 177 infections and 20 deaths
Sinopharm: 356 infections and 16 deaths
Pfizer/BioNTech: 555 infections and 32 deaths
AstraZeneca: 700 infections and 7 deaths
15
Май най-добре се виждат добрите резултати на Астра Зенека спрямо останалите ваксини.  И понеже Спутник е веднага след тях, може би по-скоро като цяло се виждат добри резултати на този тип ваксини?
Дали е удобно по-конкретно и с цифри. Вероятно не сте погледнала внимателно.
[/quote]

Да, извинявай, при Спутник наистина инфектираните са по-малко. Смъртните случаи са най-ниски при Спутник и Астра Зенека. Пак същото обаче - дали като цяло не се виждат най-добри резултати от този тип ваксини като краен резултат? Но едва ли може да се съди, щом се изключва Pfizer от уравнението.

# 13 814
  • Отвъд алеята зад шкафа
Обещах да дам информация за Германия -днес на паспортна проверка на летището ми поискаха ПСР, въпреки че пътувам транзит.

Накъде пътувате? Ако в държавата, която е отправната ви точка, искат пср за влизане, според мен е нормално да проверяват на летището.
Следят изискванията, но е възможно да имат пропуски (напр. на нас ни искаха пср тестове на чекиране към България, както и на следващото летище, макар че изрично е упоменато, че може и без пср да се влезе и като последствие на това ще има карантина).

Исландия. Там не искат ПСР, защото правят на летището безплатен и задължителен. В Германия го искат. На тръгване ще правим в Исландия пср, заради минаването през Германия.
Ето как е организирано взимането на проба на летището:

Общи условия

Активация на акаунт