COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 315 097
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 13 860
  • София
Интересно какво щеше да е мнението на французите, ако бяха с леки мерки, но трябваше с връзки да търсят места в болниците за близките си
То се видя при испанците – най-лежерните в ЕС. Като стана трагедия миналата пролет и забравиха, че са недисциплинирани, та и до днес ако в София видим някой с маска навън той е най-вероятно испанец. Там не са им казвали, че имат легла, не са им щадили психиката, видяха всички как Зимния дворец стана морга и се съобразяват.

Преди няколко месеца, точно около ноемврийския "мор", пътувах с 2 испаноговорящи в метрото. Единствените без маска бяха те. По-точно имаха, но под брадата.

# 13 861
Петър Марков:

Ето ви го сравнението: на фигурата се вижда къде стоим по брой ваксинирани спрямо съседните ни държави (за Македония няма данни). Гърция – близо милион, но не 800 хиляди от тях преболедували, а 1 милион ваксинирани; Сърбия – милион и половина, Румъния – близо 2 милиона. За Турция да не говорим… И на този фон – България с 200 хиляди. Сърбия, която дори не е член на ЕС е със 7 пъти по-високо ваксинационно покритие от нас. 7 пъти! Къде е успехът?

Само лека поправка, че към момента ваксинирани във Гърция са над 3мил души. От тях  над 2 мил с 1 доза и почти 950 000 с 2 дози.
    Официалният сайт на МЗ със статистиката е този - https://emvolio.gov.gr/vaccinationtracker
     Може и да се превежда автоматично.

# 13 862
  • София
Едва изтърпях част от приказките на първите гости по БНТ - единият беше синоптик, а другият нещо от организация на туризма или нещо подобно. Скъсаха се от ревност към гръцкия туризъм, ей! Гърците били лъжели, а ние не. В България никой турист не се бил заразил, а в Гърция имало заразени. И гърците лъжели за ваксинирания персонал и мерките, а нашите не, защото не можело целият персонал в гърция да бил ваксиниран. Също и се скъсаха да благодарят на министърката на туризма и целия кабинет как храбро и умно приели правилната политика. Очаквах да запеят припева "да са пукат душманите".

# 13 863
Англия
Хората може да не се нуждаят от самоизолация, ако са били в близък контакт с някой с Covid, ако ново изпитание е успешно.

Изследването, подкрепено от правителството, ще даде на контактните хората ежедневни бързи тестове в продължение на 7 дни - вместо 10 дни в карантина.

Докато теста е отрицателен, те могат да продължат живота си.

От 9 май около 40 000 близки контакти на хора с Covid в Англия ще бъдат поканени да вземат участие в проучването.
https://www.bbc.co.uk/news/uk-56958885

# 13 864
Аз си мисля че и двете страни не се срамят да послъгват. Ама чак пък статистиката за ваксинираните да е грешна...  Трябва да се внимава с такива сериозни обвинения.
По хотелите може да са се ваксинирали (трябва да питам) , но собственици и персонал по заведенията засега не са били задължавани. Засега реално не съм чула някой да е задължаван. Освен мед. работници, които споделиха че не са били задължени, но леееко притиснати да го направят (да се разбира принудени).

Едва изтърпях част от приказките на първите гости по БНТ - единият беше синоптик, а другият нещо от организация на туризма или нещо подобно. Скъсаха се от ревност към гръцкия туризъм, ей! Гърците били лъжели, а ние не. В България никой турист не се бил заразил, а в Гърция имало заразени. И гърците лъжели за ваксинирания персонал и мерките, а нашите не, защото не можело целият персонал в гърция да бил ваксиниран. Също и се скъсаха да благодарят на министърката на туризма и целия кабинет как храбро и умно приели правилната политика. Очаквах да запеят припева "да са пукат душманите".

# 13 865
Тези 820 000 ваксинирани в България за които говорят, са всъщност поставени дози, а не хора, нали? Има ли статистика колко хора са с поставени две дози?

# 13 866
Имам един проблем, за който засега не съм намерила отговор. Поставян е, но без отговор. А съм убедена, че е важен и е за тази тема.
Според порталът, в моята област вчера е сложена само 1 ваксина Модерна. Подобно нещо се случва и в други области. Какво се случва с останалите дози? Изхвърлят ли се, в хладилник ли се пазят? Годни ли са на другия ден?

# 13 867
Тези 820 000 ваксинирани в България за които говорят, са всъщност поставени дози, а не хора, нали? Има ли статистика колко хора са с поставени две дози?
Тук.  https://coronavirus.bg/bg/statistika
С две дози са 215074.
Пп. Светъл празник на всички! Бъдете здрави! 🌺

# 13 868
Да, точната цифра е - 821 218 дози. От тях  215 хил. човека са с по две дози т.е. това са 430 хил . дози. и остават едни 400 хил., които са с една доза.
Общо може да кажем, че имаме 600 хил. ваксинирани човека към момента.

Имам един проблем, за който засега не съм намерила отговор. Поставян е, но без отговор. А съм убедена, че е важен и е за тази тема.
Според порталът, в моята област вчера е сложена само 1 ваксина Модерна. Подобно нещо се случва и в други области. Какво се случва с останалите дози? Изхвърлят ли се, в хладилник ли се пазят? Годни ли са на другия ден?
Мисля, че когато качват бройките в портала, може да се получи разминаване. Примерно днес са ваксинирани 10 чавека, но са качени 8 човека. Останалите 2 - ма, може да ги качат утре.
Не вярвам с лека ръка, някой да хвърля ваксини.
Сетих се още нещо, ваксината има определено време, в което може да бъде съхнявана в обикновен хладилник. Това, че е изтеглена една доза /примерно/ днес, не значи, че утре не могат да се изтеглят останалите /предполагам, не съм сигурна, но е логично/ и да се поставят. Какво би се нарушило!

Последна редакция: нд, 02 май 2021, 11:28 от Mama_Nana

# 13 869
Благодаря ви.
Вчера Ангелов говореше, че трябва 65% да са ваксинирани за да свалим маските и това щяло да стане до края на лятото. Но оставам с впечатлението, че сме много далеч от този процент. Дано се вразумят хората.

# 13 870
Абе той едно говори, но на мен ми се вижда трудно постижима дата края на лятото.  Ако беше казал до края на годината щеше да е някак по-реалистично. Помня акад. Петрунов каза че догодина може и да преборим пандемията, но беше скептик за до края на лятото. Много хора искат да мине време, седят наблюдават и слушат за страничните ефекти и информацията, която излиза за ваксините  и не бързат с ваксинацията. Други пък чакат лиценз да получат ваксините, защото преди това били експериментални по думите им.

# 13 871
  • София
Съмнявам се, че до есента ще имаме необходимия напредък, но се надявам силно все пак да напреднем. 200 000 ваксинирани е нищо и изобщо не броя тези с по една доза за ваксинирани като сравняваме ваксинациите по държави. Срамно малко са ни ваксинираните, та дано да се направи по-добра организация и наистина да станат повече и по-бързо, особено с РНК ваксините има шанс, защото не се чакат по 3 месеца между дозите.

# 13 872
Щастлив Великден!
Здраве, любов и щастие да изпълват домовете ни!
Бъдете благословени!

На мен септември ми изтичат шест месеца след втора доза ваксина. После какво?
Ми то дотогава нищо няма да е станало и още ще се чудят и опъват хората. Вероятно и следваща вълна ще има (не искам, ама като гледам ставащото)... пък и шест месеца важи този сетрификат-паспорт уж. Какво става после, да сме живи и здрави, ама сега пък това се чудя.

# 13 873
На мен септември ми изтичат шест месеца след втора доза ваксина. После какво?
Ще реваксинират или ще се повтори същото упражнение. До тогава ще има информация.
По притеснително е, че такива като теб, ще сме с "изтекъл срок", а с тези темпове, няма да сме стигнали и 50%. И пак желащите ще са същите хора.

# 13 874
Какво се чудиш - пак ваксина, вероятно по една доза и така, докато свърши пандемията. Или пък мериш антитела и като намалеят - боц.

Общи условия

Активация на акаунт