COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 312 669
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 14 130
Минималното, което човек трябва да направи, ако "усети" че се е заразил е ПСР тест.

# 14 131
  • София
Лейди, той като ще ходи за тест, може да си направи и другите неща. Ако ЛЛ толкова е свършил направленията, по-добре сто лева за изследвания, отколкото после много по сто за усложнения.

# 14 132
Една снимка и ПКК с още няколко показателя струват максимум 100 лева, ако се наложи да ги плати човек. Но ЛЛ има право да издаде направление за тест, снимка и ПКК. Това е минималното, което човек да направи за себе си, ако усети, че е възможно да се е заразил.
В момента не знам как е, но есента нямаше електронни направления, лекарите лекуваха само по телефон и всъщност без да нарушиш карантината, можеше да излезеш от вас само с линейка. Моята ЛЛ беше искрено възмутена от мен, че съм отишла до Токуда със собствен транспорт да си направя кръвни и снимка. Такава възможност имаше в СФ, но не и в малките градове. И ако ме бяха проверили, докато съм в болницата, щяха да ме глобят. Нямаше Ковид сектори, в които да отидат заразни Ковид болни по време на карантината си. Това също беше основна причина хората да не си правят ПСР-и.

# 14 133
  • София
Интересно
Рекордно нисък брой хоспитализации през 2020г.
https://czpz.org/politics/14873-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D … %D0%B7-2020%D0%B3

# 14 134
Интересно
Рекордно нисък брой хоспитализации през 2020г.
https://czpz.org/politics/14873-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D … %D0%B7-2020%D0%B3

След като плановия прием е бил спрян не е изобщо очудващо.

# 14 135
Uk
Все още не е взето решение за бустер ваксини

Министърът на ваксините Надхим Захави казва, че клиницистите все още не са взели решение кога и как ще бъдат въведени бустер ваксини срещу COVID.

В разговор със Sky News г-н Захауи добави, че се оценяват редица ваксини, за да се установи кой удар ще бъде най-ефективен.

Развива се и времева рамка, за която ваксините ще станат достъпни за най-уязвимите членове на обществото.

Запитан за това какво прави Обединеното кралство за подпомагане на глобалните усилия за ваксинация, министърът на ваксините споменава как Великобритания е вложила 500 милиона британски лири в COVAX и че лицензът Oxford-AstraZeneca е лицензиран без печалба по целия свят.

Г-н Захауи също така говори за това как инвестиция от 50 милиона паунда в Портън Даун ще позволи повече от четирикратно увеличаване на капацитета за тестване на ваксини срещу нови варианти на COVID.

# 14 136
Цитат на: ~Боряна~ [spoiler
link=topic=1308546.msg42788139#msg42788139 date=1620190913]
И тук трябва да споменем, че Ковид не е най-лекото неразположение. Един ден може да си добре, след няколко часа да си на прага на Св. Петър.
Едно е да се плюят антибиотиците, вземани за настинка, друго е да се обяснява по време на пандемията с все още непознат напълно вирус как видиш ли те ще ни направят мутанти
И как точно антибиотика лекува вирусната инфекция? Или да го пием на принципа страх лозе пази ?!? А за антибиотик при настинка пък хептен не искам да отварям дума. Хванете и прочете колко живота буквално, включително и на родилки е спасило миенето на ръцете в миналото, откриването на дезинфектантите и откриването на антибиотиците. Бактериите обаче, отвръщат на удара и скоро може ковида да ни се стори детска игра.
[/spoiler]

Много пъти лекари са обяснявали, че след SARS-Cov2 в белите дробове се "настаняват" бактерии и инфекцията става бактериална. Много често вирусът вече не е в организма, но остават сериозните поражения в белия дроб и в други органи.

# 14 137
  • София
От статията на Митев
"Така например в седмицата от 19-25 април от 65 души преминали през интензивни отделения са починали 58. Направих си труда да проуча как стоят нещата в други болници от София и страната и тъй като данните са неофициални ще кажа само, че разликите са съществени, някъде с пъти. Защо не се установи как се лекува там, където смъртността е най-ниска"
Поне започна да се говори по проблема в общественото пространство, да видим служебния министър кой ще е и какво ще направи, не знам има ли правомощия

още едно мнение за сбърканата организация
Смъртността е следствие на свръхрегулацията и бюджетното финансиране
https://czpz.org/politics/14795-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D … D0%B0%D0%BD%D0%B5

# 14 138
Цитат на: TafTaf[spoiler
Скрит текст:
link=topic=1308546.msg42788329#msg42788329 date=1620194196]
Това, което ми е много странно е, че няма единен протокол за лечение. Или аз не съм разбрала? Лейка?
Има официални препоръки, отправени към болниците. Кой какво прави, какви  интерпретации има и кой и дали прави клиничен одит е друга тема, с не положителен отговор...
Лейка, а има ли протокол за доболнично лечение? И ако да - той включва ли аспирин, антистенокардин, поне два антибиотика реално от началото на инфекцията, също преднизолон? Защото това масово се изписваше есента от ЛЛ, но и от пулмолози по телефона, без никакви изследвания. Доколкото се разбра тук от темата, а и от други източници, подобен протокол не се ползва в чужбина.
[/spoiler]

Вижте, мисля, ча забравяме много важен момент - у нас човек не може да разчита на адекватна и навременна бърза помощ. В Зап. Европа не изписват масово антибиотици и хората си стоят кротко вкъщи на чай и ибупрофен примерно, но като се влоши - бързата помощ идва в определеното време. И болничното лечение е адекватно.
Тук, колко хора ще са спокойни, че ако се влошат, ще могат да получат веднага адекватно и навременно болнично лечение? ЛЛ знаят много добре как стоят нещата у нас с бързата помощ и болниците - това е една от причините, според мен, за изписването на толкова много лекарства в началото.
И все още лекарите, които лекуват Ковид, нямат отговор на въпроса защо при едни пациенти изписаното лечение помага, а при други се стига до дихателна недостатъчност и болница.

Последна редакция: ср, 05 май 2021, 10:20 от Анонимен

# 14 139
Отговорът е лесен. Защото няма лекарство, което да убива вируса.
Един организъм, който се е справил със самият вирус за 5 дена, ще има значително по малко поражения от друг, който е допуснал вируса да вилнее 10-15 дена в него.
    А кой колко бързо и добре ще се справи, зависи единствено от адекватния имунен отговор на организма му, и от вирусния товар с който трябва да се справи.
     До сега се спрягаха разни медикаменти - ремдесивир, ивермектин... Ама се вижда че смъртността не е намаляла осезаемо...
     Та учените продължават да търсят вълшебното хапче, и дано скоро го открият.

# 14 140
  • София
Колкото и жестоко да звучи, случващото се в България не е и не бива да е някаква сериозна изненада. Нима преди коронавируса не беше същото - едно е да попаднеш в "Пирогов" или ВМА, съвсем друго - в болницата в Ямбол. Примерно. И съответно шансът да ти помогнат/ да те спасят е съвсем различен на двете места. Баща ми в Стара Загора го бяха отписали, в София го спасиха. В "Пирогов" сглобиха разглобения ми на съставни части глезен, но бяха категорични, че ако съм била в провинцията, просто са щели да го ампутират. И с коронавируса е така.
Смъртността ни винаги е била висока именно заради сбърканата здравна система и то сбъркана още на ниво превенция и профилактика, на ниво доверие пациент - лекар. А когато основата е компрометирана, и най-здравата конструкция няма да издържи.

# 14 141
Цитат на: Sunshine_Reggea [spoiler
link=topic=1308546.msg42788730#msg42788730 date=1620198944]
Колкото и жестоко да звучи, случващото се в България не е и не бива да е някаква сериозна изненада. Нима преди коронавируса не беше същото - едно е да попаднеш в "Пирогов" или ВМА, съвсем друго - в болницата в Ямбол. Примерно. И съответно шансът да ти помогнат/ да те спасят е съвсем различен на двете места. Баща ми в Стара Загора го бяха отписали, в София го спасиха. В "Пирогов" сглобиха разглобения ми на съставни части глезен, но бяха категорични, че ако съм била в провинцията, просто са щели да го ампутират. И с коронавируса е така.
Смъртността ни винаги е била висока именно заради сбърканата здравна система и то сбъркана още на ниво превенция и профилактика, на ниво доверие пациент - лекар. А когато основата е компрометирана, и най-здравата конструкция няма да издържи.[/spoiler]

Съншайн, напълно съм съгласна.
Но тук идва един друг въпрос - ние като общество това го знаем от години и продължаваме да го  търпим. Защо?
Риторичен въпрос.

# 14 142
До сега се спрягаха разни медикаменти - ремдесивир, ивермектин... Ама се вижда че смъртността не е намаляла осезаемо...
     Та учените продължават да търсят вълшебното хапче, и дано скоро го открият.

Тези медикаменти не са били за широка употреба, а предимно за ВИП персони. По болниците лекуват въпросните персони по друг начин, не като  простосмъртните., вярвай ми. Информацията ми е от първа ръка. А това  че ковид докторите масово са от ранга на студенти по ортопедия и лекуват по протокол без никаква индивидуалност към случая също е изпитана информация. То е ясно, че не достига медицински персонал, но е ясно и, че студентчетата май си вземат изпитите без учене. По болниците масово не се преслушват дробове, явно не могат. А в ковид пунктовете не е по-различно - новоизлюпени лекари, с високо самочувствие и слаби познания. Много хора умират от неадекватно лечение, само това ще кажа. Вирусът е гаден, но е толкова смъртоносен  и поради кофти лечение и т.н.

# 14 143
  • в страната на чудесата
Не зная Таф, и да има подобни препоръки за извънболнични я сектор, не съм разбрала. Сайтът на джипитата обикновено публикува такива информации, не съм гледала.
Честно казано не ми се влиза в подобни дискусии като тази, процентът непрофесионалисти и откровени некадърници е еднакъв във всички професии и занимания. На този фон медиците не се справят толкова зле.

# 14 144
Поне сега юни човек може да си смени личния лекар. Покрай тази ситуация се поразбра кой какъв е. Мои познати се жалват от личните си покрай ковид. Отказали преглед, не могат да ги открият, незаинтересовани. Като не са толкова зле и минали с протокол даден по телефона и това е.

Общи условия

Активация на акаунт