COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 333 212
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 21 270
  • Пловдив
Нали Епсислон заобикаляше?
Ами за този незнам, за Бета съм слушала и чела, то ще се появяват и нови мутанти, само въпрос на време е...Вирусът мутира с една единствена цел да заобиколи защитата на организма и да се възпроизведе, така че трайния имунитет вероятно ще е под въпрос след време, то даже и сега е не много ясно какво се случва.. За това и някои виждат спасение и край на пандемията само в стратегията Ковид-0..

За съжаление е така. Следя информацията и се набива на очи точно това. Всяка нова мутация все повече заобикаля ваксините. Като се започне от алфа - всяка следваща пробива все повече ваксините.

# 21 271
Както го правихме миналата година до октомври месец, когато нямахме излишна смъртност, никаква.
Даже тогава правихме много по-малко тестове от сега , но 6 месеца , нямаше проблеми в България.
Аз се чудя защо само потребителите от България дават инфо за антитела след първа, втора доза от една , втора лаборатория, а то защото в чужбина тези тестове са платени.
Аз нямам никакво желание да ми правят тестове на всеки метър. Още повече , че никой не знае дали тези тестове са стерилни.
Друг е въпроса , че домашни тестове нищо не значат, защото много от българите, дори и да са положителни, няма да съобщят, за да не стоят две седмици карантина.
Ефект нулев.

Tatko-Vrab4o,
Уханския вариант отдавна го няма в България. Последните месеци 99% беше алфата. Сега нещата се обръщат и както навсякъде делтата го измества.

В Ню Йорк (почти съм сигурна и за останалите щати) тестовете за антитела са безплатни. Могат да се правят в мед. центрове, на улицата, в църкви. Не се насърчава да се правят тестове за антитела, защото според FDA те имат значение само да се установи дали е прекарана или не инфекция от SARS-CoV-2.

Ето в скрит текст поста ми от 25.06.2021г.

Скрит текст:
https://www.fda.gov/medical-devices/safety-communications/antibo … nation-fda-safety

Понастоящем не се препоръчва тестване на антитела за оценка на имунитета след ваксинация срещу COVID-19: Комуникация за безопасност на FDA

19 май 2021 г.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) напомня на обществеността и доставчиците на здравни услуги, че резултатите от разрешени понастоящем тестове за антитела на SARS-CoV-2 не трябва да се използват за оценка на нивото на имунитет или защита на човек от COVID-19 по всяко време, и особено след като лицето е получило ваксинация срещу COVID-19.

Въпреки че положителен резултат от теста за антитела може да се използва за идентифициране на хора, които може да са имали предишна инфекция с SARS-CoV-2, са необходими повече изследвания при хора, получили ваксинация срещу COVID-19. Понастоящем разрешените тестове за антитела срещу SARS-CoV-2 не са оценени, за да се оцени нивото на защита, осигурена от имунен отговор на ваксинация срещу COVID-19. Ако резултатите от теста за антитела се интерпретират неправилно, съществува потенциален риск хората да вземат по-малко предпазни мерки срещу излагане на ТОРС-CoV-2. Предприемането на по-малко стъпки за защита срещу SARS-CoV-2 може да увеличи риска от инфекция с SARS-CoV-2 и може да доведе до увеличено разпространение на SARS-CoV-2.

FDA предоставя допълнителна информация и препоръки на обществеността и доставчиците на здравни услуги относно използването на тестове за антитела при хора, получили ваксинация срещу COVID-19.

Препоръки за хора, които са имали или могат да имат тест за антитела срещу SARS-CoV-2

1. Имайте предвид, че тестовете за антитела срещу SARS-CoV-2 помагат на доставчиците на здравни услуги да установят дали някой има антитела срещу SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, което показва предишна инфекция с вируса. Необходими са обаче повече изследвания, за да се разбере значението на положителния или отрицателния тест за антитела, освен наличието или липсата на антитела, включително при хора, получили ваксинация срещу COVID-19, при хора, които са били изложени и са с ТОРС-CoV-2 антитела и при хора, които не са напълно ваксинирани.

2. Ако не сте били ваксинирани: Имайте предвид, че положителен резултат от тест за антитела не означава, че имате конкретно количество имунитет или защита от SARS-CoV-2 инфекция. Ако имате положителен резултат от теста за тест за антитела на SARS-CoV-2, това означава, че е възможно преди това да сте били заразени с вируса SARS-CoV-2. Говорете с вашия доставчик на здравни грижи за значението на резултатите от теста за антитела срещу SARS-CoV-2.

3. Ако сте получили ваксинация срещу COVID-19: Продължете да следвате препоръките на CDC за напълно ваксинирани хора. Имайте предвид, че ако имате положителен резултат от теста на тест за антитела срещу SARS-CoV-2, възможно е преди това да сте били заразени с SARS-CoV-2. Ваксинацията срещу COVID-19 може също да причини положителен резултат от теста за антитела при някои, но не при всички тестове за антитела. Не трябва да тълкувате резултатите от теста за антитела срещу SARS-CoV-2 като индикация за специфично ниво на имунитет или защита от инфекция с SARS-CoV-2. Говорете с вашия доставчик на здравни грижи или с вашия държавен и местен здравен отдел, ако имате въпроси дали тестът за антитела е подходящ за вас.

Препоръки за доставчици на здравни услуги

1. Понастоящем не тълкувайте резултатите от качествени, полуколичествени или количествени тестове за антитела на SARS-CoV-2 като индикация за специфично ниво на имунитет или защита от инфекция с SARS-CoV-2, след като лицето е получило COVID -19 ваксинация. Въпреки че положителен тест за антитела може да показва, че е настъпил имунен отговор (сероконверсия) и невъзможността за откриване на такъв отговор може да предполага липса на имунен отговор, са необходими повече изследвания. Понастоящем разрешените тестове за антитела срещу SARS-CoV-2 не са валидирани, за да се оцени специфичен имунитет или защита от инфекция с SARS-CoV-2. Тестовете за антитела срещу SARS-CoV-2 трябва да се поръчват само от доставчици на здравни услуги, които са запознати с употребата и ограниченията на теста. За повече информация относно тестовете за антитела за SARS-CoV-2, вижте Серология / Тестове за антитела: Често задавани въпроси за тестване за SARS-CoV-2.

2. Имайте предвид, че ваксините предизвикват антитела към специфични вирусни белтъчни цели. Например, понастоящем разрешените COVID-19 иРНК ваксини индуцират антитела към протеина на скок, а не към нуклеокапсидни протеини, които вероятно се откриват само след естествени инфекции. Следователно, ваксинираните срещу COVID-19 хора, които не са имали предишна естествена инфекция, ще получат отрицателен резултат от теста за антитела, ако тестът за антитела не открие антителата, индуцирани от ваксината COVID-19. Ако обмисляте изследване на антитела при ваксинирани лица, следвайте указанията на Центровете за контрол и превенция на заболяванията за изследване на антитела. За повече информация относно ефективността на теста за антитела посетете EUA Оторизиран серологичен тест.

Потенциални рискове от неправилно използване на резултатите от теста за антитела срещу SARS-CoV-2

Антителата са протеини, създадени от имунната система на тялото ви скоро след като сте били заразени или ваксинирани. SARS-CoV-2 антитела или серологични тестове търсят антитела в кръвна проба, за да се определи дали дадено лице е имало минала инфекция с вируса, който причинява COVID-19. Този тип тестове не могат да се използват за диагностициране на настояща инфекция. За повече информация относно тестването на антитела вж. Тестване на антитела (серология) за COVID-19: Информация за пациенти и потребители.

Резултатите от тестове за разрешени в момента тестове за SARS-CoV-2 не трябва да се използват за оценка на нивото на имунитет или защита на човек от COVID-19. Ако резултатите от теста за антитела се тълкуват като индикация за специфично ниво на имунитет или защита от SARS-CoV-2 инфекция, съществува потенциален риск хората да предприемат по-малко предпазни мерки срещу излагане на SARS-CoV-2. Предприемането на по-малко предпазни мерки срещу излагане на SARS-CoV-2 може да увеличи риска от инфекция и може да доведе до повишено разпространение на SARS-CoV-2.

Действия на FDA
FDA ще продължи да наблюдава използването на разрешени тестове за антитела срещу SARS-CoV-2 за цели, различни от идентифициране на хора с имунен отговор на SARS-CoV-2 от скорошна или предишна инфекция.

FDA предостави актуална информация за тестовете за антитела на SARS-CoV-2 и ще продължи да информира доставчиците на здравни услуги и обществеността, ако стане налична нова допълнителна информация. FDA също така предоставя информация за тестване на антитела (серология) за COVID-19: Информация за пациенти и потребители и ще актуализира страницата, ако стане налична нова допълнителна информация.

# 21 272
  • София
Стратегически щеше да е голяма  грешка да отложат европейското - хората щяха да излязат по улиците да се разбунтуват след стоенето вкъщи. а като го пуснаха с публика, хората си изкараха емоциите и нуждата да се бутат като животинчета.

Да попитам аз за вариантите на вируса от таблицата - "а кои са тези други?".

Последна редакция: ср, 07 юли 2021, 21:30 от Andariel

# 21 273
  • Буркина Фасо

Много лошо получи с това европейско, трябваше да го отложат или да се играе без публика, примерно...
А предстои и олимпиада, няма да се учудя изобщо, ако след това се появи и японски вариант..
въобще не се чуди.  ще се получат и други варианти, различни от досегашните.
това не е нещо неизвестно като се знае поведението на подобните вируси.
и при грипа е било така в началото. впоследствие са се появили нови видове/щамове и така
докато се стигне до днес - не знаеш на есен какъв ще е щама.

# 21 274
Някой питаше ли защо у нас не се тестваме?
Barsa, ако от септември предложат тестване два пъти седмично в работата ти и в училището на детето ще бъдеш ли ОК с това?

# 21 275
  • София
Скрит текст:
Стратегически щеше да е голяма  грешка да отлошат европейското - хората щяха да излязат по улиците да се разбунтуват след стоенето вкъщи. а като го пуснаха с публика, хората си изкараха емоциите и нуждата да се бутат като животинчета.
Да попитам аз за вариантите на вируса от таблицата - "а кои са тези други?".
При две проби са установени варианти B.1.160 и B.1.1.318 (E484K) швейцарски (VUI-21FEB-04), първият от тях не се определя като вариант с повишено значение, а вторият съдържа мутация (E484K) и се причислява към варианти, които се изучават.
от ТУК

# 21 276
  • В заешката дупка
Интересно след толкова много хвалби, че били безплатни тестовете, защо не кажете, че за всяко нещо ви искат тест, а в България се иска тест само при прием в болница.

В Исландия и за прием в болница не ни искат тест. Ей го на, похвалих се.

# 21 277
Интересно след толкова много хвалби, че били безплатни тестовете, защо не кажете, че за всяко нещо ви искат тест, а в България се иска тест само при прием в болница.
То не си е за хвалене , а си е за оплакване.
Да ви припомням ли статията за Виена и решението, че децата над 6 години понеже са във ваканция, ще трябва да им се прави тест ако искате да отидете на сладкарница, да хапнете сладолед или пица, да отидете на басейн и за какво ли не и НЕ домашните тестове и тези по заведенията не са признати. Трябва да отидете първо на тестче и след това може в пицарията , нищо, че може да е пред балкона ви.
Wink
Говорим за деца над 6 години и това дали не е стрес за тях. Тук колко от вас биха искали такъв живот с безплатните тестове.
Стресът от тестването е единствено в главата ти. И в Гърция малките ги тестват регулярно и маски на училище носеха и пак не се стресираха децата. Има доста деца около мене. Нищо им няма на малките палавници.
Ама е много важно как ще му се обясни на детето. Реално не тестовете и маските, а възрастните стресират децата.
А децата повече се стресират когато трябва да си напишат домашното или трябва да бъдат изпитани. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 21 278
А маски има ли в Исландия?

# 21 279
Тестват ги всеки ден с антигенни. Толкова са свикнали, че някои деца вече сами се тествали....
Тестовете в Германия и Австрия за деца по принцип са измислени така, че децата да ги провеждат сами. Имат тестове от рода близалка и тестове за върха на носа. Тестовете в Австрия бяха само такива за деца. Нямат капацитет за други варианти. Те една сестра нямат цял ден там, та да не говорим как ще тества 600 деца..

ПП Казах си май тези дни за задължителното тестване за гастрономия и други, но за всеки случай пак. Във Виена вече е обществена тайна, че всеки може да си фалшифицира по елеменатерн начин датата на теста. Та.. на всичко задължително се намира начин. Отдавна пиша, че всеки гледа и пази вече сам себе си. Не разчитайте нито на чужда ваксинация, нито на чужд негативен тест.

Последна редакция: ср, 07 юли 2021, 21:03 от Анонимен

# 21 280
По днешните данни в Португалия нарастването на новозаразените в сравнение с вчера е с около 50 % от 2170 на 3285, в Холандия с 65 % от 2209 на 3646, Испания с 23 % от 14137 на 17384, починалите са 8-Португалия;2-Холандия;17-Испания. И мисля че тези три страни са с около 30 % повече ваксинирани от България.
Да, наистина ОК вече минаха 30 000 новозаразени - 32548, и с 33 починали, като в сравнение с ноемрийската им вълна когато имат почти същия брой новозаразени (но никакви ваксинирани и малко изкарали вируса) – около 33000 новозаразени Ноември 2020, починалите им са около 700. Приблизително толкова починали има Русия – 725 в момента при около 24 000 новозаразени, странното при Русия е че когато миналата година края на Ноември 2020 и началото на Декември 2020 имат долу горе същия брой новозаразени, починалите им се движат около 500 – 600 човека.
Определено в ОК това се дължи на големия процент ваксинирани + изкаралите вируса отпреди, което значи че има смисъл от ваксинирането.
Но не мога да си обясня защо в Русия няма промяна от миналата година въпреки че са ваксинирани 12-13 % и имат и изкарали вируса.

# 21 281
Много сте готини българите в чужбина, но понякога пишете все едно България е на екватора в Африка, поне 50 години назад и ядем доматите с колците. Харесвам ви много, ама ми е смешно, като започнете да откривате топлата вода.

Да Hands Plus1. Някои спешно трябва да препрочетат "Дядо Йоцо гледа" и "Пази, боже, сляпо да прогледа!".
А и още не сме теглили чертата и не е ясно коя държава се е справила най-добре с пандемията. Прехвалената Австралия пламва, западните държави със строгите локдауни и активната ваксинация също.

Моята лична лекарка категорично отказва да дава направления за PCR тестове, казва, че "нямала". По принцип знаем как ЛЛ дават направления...
Моята дава, но не препоръчва тест за всяка хрема и леко неразположение. И не, не е нормално да се тича за тест при всяка кихавица, нито пък вярвам, че някой от тази тема го прави. Но иначе се изисква с ултиматуми от останалите.

Ще отговоря на jasmin tea и Notaris в скрит текст, защото не е по темата. Който иска да прочете мнението на една българка в чужбина, нека отвори мнението ми по-долу.

Скрит текст:
jasmin tea, "Пази, боже, сляпо да прогледа" мога да го цитирам почти. Само че в този разказ синът се е отрекъл от баща си. Извинявайте, но нито аз се вземам за княз Белокровский, нито пък сънародниците ми - за дядо Петкоб нито пък съм се отрекъл от дом и родина. Напротив, ама нейсе. Препрочетох отново "Дядо Йоцо гледа", благодаря за препоръката, чуден текст. Но не разбирам защо посочвате този разказ за пример. Аз ли съм слепият дядо Йоцо и гледам, докато се строи нова България?

Notaris, това съм написала на 16.06.2021г. Чудно как не са го изтрили.

"Съжалявам, ако съм обидила някого с поста ми, но аз истински страдам за това отвратително положение с ваксинирането в България. Говоря с уважение към хората, които се страхуват, но нямам капчица жал към медицинските специалисти, които ги подвеждат."

Толкова по въпроса с доматите и колците.

# 21 282

Много лошо получи с това европейско, трябваше да го отложат или да се играе без публика, примерно...
А предстои и олимпиада, няма да се учудя изобщо, ако след това се появи и японски вариант..
въобще не се чуди.  ще се получат и други варианти, различни от досегашните.
това не е нещо неизвестно като се знае поведението на подобните вируси.
и при грипа е било така в началото. впоследствие са се появили нови видове/щамове и така
докато се стигне до днес - не знаеш на есен какъв ще е щама.

Ама аз не се чудя, напротив - казвам че ще има нови варианти..
Това, което може да ме изненада е как все още има хора, които сравняват SARS-CoV-2 с грипния вирус, ето това е учудващото..Simple Smile

# 21 283
Много са интересни твърденията на сънародниците ми в Бг, които доскоро отричаха, че имало реално болни от ковид в Бг, сега пък започнаха да говорят, че масово са го преболедували, като причина да не се ваксинират. Не знам и защо тази ситуация ми напомня много на протестите в ромските махали, когато имаше огнища с хепатит А, а те отказваха имунизация, щото ваксините ще ги убият. Мдам, много сходна ситуация. Simple Smile

Това е най-големият абсурд.
Докато бяхме на вълна "Лъжат, дават на хората по 1800 лв. да ги пишат с КОВИД/точат НЗОК", сега изведнъж масово сме го изкарали и няма нужда от ваксина.

Кое е вярно?
Не може и двете.

# 21 284
Да попитам следното - при първоначален положителен антигенен и отрицателен псоледващ PCR, пада ли карантината? Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт