COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 333 195
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 21 285
  • София
Размишления на тема "ваксиниране":
"Абе аз си мисля да изчакам малко. Не знам какви са по-дългосрочните последици от тия ваксини..."
"Не мога, имам страх от игли."
"Не знам, нещо не им вярвам на тия ваксини, предпочитам колективния имунитет да го постигнем без мое участие."
Три изречения, които е лесно човек да чуе в последните месеци. С успокояването на пандемията, спада в броя на новозаразените и на активните случаи на коронавирус, обществото сякаш забрави за вируса.
За да стигнем дотам, че България ще трябва спешно да търси начин да пласира част от ваксините си, ако не иска срокът им на годност да изтече.
А и не е да кажеш, че ваксинирането е трудно или сложно. Пунктове за имунизация сложиха дори по моловете и в парковете, само и само повече хора да кандисат да си сложат една инжекция и евентуално да изтърпят след това един ден на странични ефекти.
Може да търсим вината и в хаоса, който съпътстваше първите месеци на имунизационните усилия на страната. Можем да гледаме с надежда към лятото, когато хиляди българи ще се сурнат към Гърция за ваканция (а за пътуването дотам ваксинационният сертификат ти спестява солени разходи). Можем да говорим много и да търсим оправдания на различни места.
И все пак в дъното на нещата стои един неотменен фактор - прост, човешки егоизъм. Нежеланието да те занимават, да си причиниш макар и временно неудобство, да свършиш нещо не за себе си, а за общото благо.
"Ако може тоя колективен имунитет без мен да го постигнат" е мантрата на тази философия. Да изчакаш да видиш как на баламите ще им се отразят ваксините, пък след това евентуално, ако няма нищо, след година-две, и ти да си сложиш.
Истината е, че стигнем ли наистина до момента да изхвърляме ваксини, които биха могли да спасят някъде другаде човешки животи, това ще е морално падение, връх на егоизма в момент от историята, за който миналата година уж си мислехме, че може да ни направи по-добри като хора.

от ТУК
Първо се философстваше, че масово ваксиниране в разгара на пик на пандемията е безумие. Е, сега няма пик на заразата, и - съответно, няма и интерес към ваксинирането, макар че ваксини има, безплатни, достъпни, с възможност за избор. Да де, ама ... сега не щем да се ваксинираме ПЪК, нищо, че отвсякъде предупреждават за опасност от нова вълна! Защо не щем? Ами така! А кога ще искаме? Когато пак има бум на заболелите и темата "COVID-19" пак e на първите страници, особено пък ако ваксините са дефицит и се раздават с връзки, а на заведенията се мъдрят табели "Само за ваксинирани или с отрицателен тест".
Е, те тогава ще се юрнем...

# 21 286
  • София
Да попитам следното - при първоначален положителен антигенен и отрицателен псоледващ PCR, пада ли карантината? Благодаря!
Току-що четох за същия казус в друг форум - антигенен за влизане в болница за операция -  положителен; веднага правят ПСР - отрицателен. Но от РЗИ им казали, че след като вече им е подаден от болницата положителен резултат, карантината е неотменима-14 дни.

# 21 287
Да попитам следното - при първоначален положителен антигенен и отрицателен псоледващ PCR, пада ли карантината? Благодаря!
Във Великобритания пада. За България звъннете в РЗИ, според мен би следвало да пада, но в България не се знае.

# 21 288
  • Bristol
ЮК вече минаха 30 хиляди заразени дневно, а вчера като гледах мача Италия - Испания, все едно вирус няма.
Тези десетки хиляди запалянковци освен стадионите пълнят пъбовете, метрото ...
При 2-3 хиляди заразени дневно затягаха мерките, а сега в някакъв друг свят се живее...
Явно не само при нас се вземат неадекватни решения.
Сега, когато голям процент са ваксинирани и е лято, събираме се на открито или още една година ще седим затворени, каза Борис Джонсън 🤪
В момента и Уимбълдън и Уембли се пълнят, отделно и пъбовете се пълнят. Разчитат, че въпреки многото позитивни, за момента, много малко стигат до болнично лечение.

# 21 289
... и продължавайки в тоя ред на мисли за Русия аз си го обяснявам с това че в Русия има твърде много неваксинирани и неизкарали го и в момента вируса си поразява тях, докато в страни като Португалия, Холандия и Испания където имат около 40 % ваксинирани, там като добавим и преболедували да речем 30-35%, т.е. 1/3, там се получава един сериозен процент общо от ваксинирани+преболедували от 70-75% и вируса трудно си пробива път към неизкаралите и неваксинирани и оттам по-ниска смъртност, т.е. в броя новозаразени в тези три страни попадат доста хора които са ваксинирани и преболедували и те го карат леко и не стигат до болница и летален изход.
Така поне си обяснявам аз ситуацията в момента.Sweat Smile

# 21 290
Много са интересни твърденията на сънародниците ми в Бг, които доскоро отричаха, че имало реално болни от ковид в Бг, сега пък започнаха да говорят, че масово са го преболедували, като причина да не се ваксинират. Не знам и защо тази ситуация ми напомня много на протестите в ромските махали, когато имаше огнища с хепатит А, а те отказваха имунизация, щото ваксините ще ги убият. Мдам, много сходна ситуация. Simple Smile

Това е най-големият абсурд.
Докато бяхме на вълна "Лъжат, дават на хората по 1800 лв. да ги пишат с КОВИД/точат НЗОК", сега изведнъж масово сме го изкарали и няма нужда от ваксина.

Кое е вярно?
Не може и двете.

Явно само в Бг може да се преболедува несъществуваща болест. Феноменален народ.

# 21 291
Малко е трудно да се намери логично обяснение, защото пък Индия, която има малко ваксинирани от един месец е ОК и от близо 4 милиона активни случая, падна до тези в ЮК , а пък е с 20 пъти по-голямо население.
Дано Бандитчето е добре, че отдавна не се е включвала, да разкаже как го постигнаха. И активните им случаи и смъртните им , паднаха 4-5 пъти.

# 21 292
Тези, които философстваха, че ваксини не се слагат в пик на пандемия, сега друга песен пеят, защото не сме в пик и им трябва ново оправдание - нали голяма част го минаха, няма нужда от ваксиниране.
А забравиха скорошната мантра, че вирус няма, дават на хората по 1800 лв. за да ги пишат с КОВИД и да точат НЗОК.
Въртят, сучат, все на инат, което не е от полза за обществото.
Ако се изхвърлят ваксини наистина ще е срам и позор. Най-аборигенската нация ще сме ние.
Вода да газиш и жаден да ходиш. Rolling Eyes
От простотия.

# 21 293
Малко е трудно да се намери логично обяснение, защото пък Индия, която има малко ваксинирани от един месец е ОК и от близо 4 милиона активни случая, падна до тези в ЮК , а пък е с 20 пъти по-голямо население.
Дано Бандитчето е добре, че отдавна не се е включвала, да разкаже как го постигнаха. И активните им случаи и смъртните им , паднаха 4-5 пъти.

Като навсякъде другаде - има нарастване, пик, спад. Така се движи вирусът.
Разликата е в това - дали е имало мерки, за да не се претовари здравната с-ма.
В Индия не успяха да си защитят болниците....

# 21 294
На вълни се движи , но не и в Китай.
Ако има сходна като население страна с която да се сравнява Индия, това е Китай и сравнено с него е катастрофа, но пък иначе, с нейните 300 починали на милион население е сред отличниците, нищо, че два месеца гледахме апокалиптични материали от там.

# 21 295
То тази статистика за Индия... Не знам. Преди няколко седмици гледах по DW предаване, даваха репортаж от някакъв град, не помня име. Кметът каза, че във всяка къща има хора умрели от треска или пневмония, но никой не ги тества. Едва ли статистиката им е толкова добра всъщност.

# 21 296
Някой питаше ли защо у нас не се тестваме?
Barsa, ако от септември предложат тестване два пъти седмично в работата ти и в училището на детето ще бъдеш ли ОК с това?
Работодател нямам,а детето ми го тестват постоянно от клуба,в който играе.😊

# 21 297
  • В заешката дупка
А маски има ли в Исландия?

Не.

Но то и вирус няма почти. А до седмица 90% от всички 16г+ ще бъдат напълно ваксинирани.

# 21 298
Ако се изхвърлят ваксини наистина ще е срам и позор. Най-аборигенската нация ще сме ние.
Вода да газиш и жаден да ходиш. Rolling Eyes
От простотия.

В тази връзка, Германия дарява 30 милиона дози на Азербайджан, Армения, Украйна, Намибия и държави от западните Балкани. Астра и Джонсън обаче само.

В провинцията, в която живея от петък отпадат почти всички ограничения. Остават само маски за в градски транспорт, таксита, медицински практики и магазини, но само за неваксинирани хора. 🥳
NRW е най- населената провинция. Почти една четвърт от населението на Германия живее тук.

https://www.tagesschau.de/regional/nordrheinwestfalen/lockerungen-nrw-101.html

Последна редакция: ср, 07 юли 2021, 23:12 от Анонимен

# 21 299
  • В заешката дупка
Исландия нищо не дарява. Всичко се използва. Че и назаем от Норвегия и Швеция дори взеха - Астра и Янсен, макар че АЗ си има възрастови и полови ограничения за ползване. Не и за Янсен. На Норвегия вече върна взетите назаем дози. До октомври трябва да върне и Янсен на Швеция.

Сега лятото обаче сигурно ще започнат да се трупат дози. Другият вторник и сряда са последните дни на масовата ваксинационна кампания в Рейкявик. Тогава ще бъдат инжектирани последните втори дози Файзер и АЗ и около 90% от 16+г ще са напълно ваксинирани. Персоналът после излиза в отпуск. Чак към края на август отново ще могат да се ваксинират желаещите: тези, които са си пропуснали първите повиквания и дните с “отворени врати” + децата 12-15 ако родителите им желаят.

Исландската агенция по лекарства разреши употребата на Файзер за 12-15г, но препоръка от здравните власти за ваксинация на деца няма. Поне засега. Това означава, че родители ще могат да ваксинират децата си след предварително запазен час ако желаят, но масов тип имунизация - примерно в училищата, би могло да се организира само ако има официална препоръка. Есента ще е по-ясно.

Общи условия

Активация на акаунт