COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 310 910
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 22 395
  • София
Не казвам, че е успокоително, а че разни подхвърляния "ми ние тук в България", "ми те ганьовците" не водят до нищо хубаво, освен авторите им да усетят за кратко чувство на превъзходство.
Мисля, че ясно се изразих, че добра ваксинационната кампания и убеждаване дори тук във форума ще има, ако се говори с факти, а не с емоции.
Факт - в Израел мислят да слагат трета доза в САЩ отхвърлиха тази необходимост. Всеки си прави сам изводите.

# 22 396
Не мисля, че истинските анти-ваксъри са толкова много в България.

В чужбина наистина има хора, които отричат всякакви ваксини. Това за мен са анти-ваксъри. Те не ваксинират децата си и с отдавна утвърдени ваксини. В България не знам дали има такива течения. Тия хора са като култ.

В момента с тези нови (и все още експериментални) ваксини, не мисля, че говорим за тези утвърдени анти-ваксъри. Някои хора не искат да се ваксинират защото вече са минали болестта. Да се слагат в кюпа с анти-ваксърите хората които отказват по някаква тяхна причина една специфична ваксина не е продуктивно в момента.

За протокола, нямам никакъв проблем да казвам, че съм отдавна ваксинирана. Но наблюденията ми са, че хората които по някаква причина се колебаят не са против ваксините по принцип и всъщност имат всички други отдавна изпитани ваксини. В обкръжението си имам бременна позната, която не иска да се ваксинира. Има и няколко хора, които са изкарали болестта, и в момента не искат васкината. Повечето в моя кръг са отдавна ваксинирани.

Lu, разбирам ти страха. Но мисля, че времето на локдауни мина. При положение, че ваксините се предоставят свободно и всеки, който иска, има достъп до тях, всеки трябва да вземе решение и да си носи последствията за себе си и семейството си. При нас училищата се отварят. Маските вътре са препоръчват за неваксинирани а вече отпаднаха за ваксинираните. Маски вън не се изискват от месеци.

Последна редакция: чт, 15 юли 2021, 17:00 от Cool_Cat

# 22 397
Бонд, защо си болднал само това, което ти изнася?
Защо не четеш, че положителен ПСР се признава до 6 месеца?
То и у нас така се препоръчва, ваксина след 6 месеца.

# 22 398
Не разбрах какво точно ще се случи като мине малко повече време и видим нещата "по-ясно", ще се възкресят 30-тина хиляди сънародници ли?

И не, аз не се самобичувам, просто както винаги отбелязвам фактите. За повечето неща България е на опашката на ЕС, че и на Европа.

# 22 399
Честно да ви кажа, има от какво да ги е страх хората катвидях под какъв конвейер се боде. Нито те преглеждат, нито те питат как си и имаш ли някакви заболявания. Аз си бях прочела листовката на ваксината, но някой който не е по "нета" (а такива са масово) откъде ще се информира за да подпише т.н. "информирано съгласие"? Много пропуски има в тази кампания и страховете на много хора са обосновани. Което дава поле на изява и за теории на конспирациите...
Мое мнение.

# 22 400
  • В заешката дупка
И в Исладния има антиваксъри и противници на ваксините. Онзи ден случайно попаднах до един протест. 10 души преброих. Малко след дъжд качулка, защото в Исландия около 90% от всички 16+ са ваксинирани.

# 22 401
Честно да ви кажа, има от какво да ги е страх хората катвидях под какъв конвейер се боде. Нито те преглеждат, нито те питат как си и имаш ли някакви заболявания. Аз си бях прочела листовката на ваксината, но някой който не е по "нета" (а такива са масово) откъде ще се информира за да подпише т.н. "информирано съгласие"?

На конвейр беше и при нас. Питаха единствено дали имаме алергии към няколко неща. Оставиха ни 15 минути да поседим след поставянето на ваксината, но това е.

# 22 402
Шведски учени: Преболедувалите COVID-19 имат
антитела поне една година

Антителата при тях действат срещу новите варианти Алфа и Делта на коронавируса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9991080

# 22 403
Аз си бях прочела листовката на ваксината, но някой който не е по "нета" (а такива са масово) откъде ще се информира за да подпише т.н. "информирано съгласие"?  

Познайте, кой е лекарственият продукт:

4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
В редки случаи (между 1 и 10 на 10 000 пациенти) може да има леки прояви от страна на стомашно-чревния тракт (гадене, повръщане, коремни болки, диария).
Много рядко (при по-малко от 1 на 10 000 пациенти) може да се наблюдават: намален брой на тромбоцитите в кръвта, намален брой на левкоцитите с повишаване на възможността за развитие на инфекции, анемия, тежки алергични реакции със затруднено дишане и замайване, прояви на свръхчувствителност от страна на кожата - сърбеж и обриви с различен характер, уртикария. От страна на дихателната система - затруднено дишане при предразположени пациенти, с проявена алергия към ацетилсалицилова киселина (аспирин) и други НСПВС. Продължителното приложение на високи дози може да доведе до увреждане на черния дроб, като ранните симптоми са гадене, повръщане, изпотяване и общо неразположение. При високи дози е възможно  нарушение на бъбречната функция. Много рядко са съобщавани сериозни кожни реакции.

Скрит текст:

Та какво казваш за четенето на листовките?

# 22 404
В България това с ваксините не е от сега, а е от много години. Още преди време предупредих, че от държава, в която само 2-3% от хората всяка година се ваксинират срещу грип, не можем да очакваме, че масово ще се втурнат да се ваксинират и срещу ковид. Съдбата на всяка ваксина, която е препоръчителна в България е подобна. Детските ваксини все още горе-долу се слагат, защото са задължителни, също така и детските градини и помощите са обвързани с тях и точно затова винаги съм била против да станат по желание както е в някои други държави, защото ми е ясно какво ще последва - епидемии и от други болести, въпреки че една от най-големите епидемии от морбили на територията на Европа в по-ново време беше точно в България - 2009/2010 година.
Така че всичко е горе-долу очаквано и закономерно и няма как този дефицит на здравна култура и профилактика, който повтарям съществува от години, да бъде наваксан за седмици или месеци по време на пандемията. Просто във времена на криза лъсват всички недостатъци по принцип, а нашите се оказа, че са страшно много, дори аз бях учудена колко са зле нещата, въпреки че не съм имала някакви илюзии и съм наясно с реалното положение.

# 22 405
Честно да ви кажа, има от какво да ги е страх хората катвидях под какъв конвейер се боде. Нито те преглеждат, нито те питат как си и имаш ли някакви заболявания. Аз си бях прочела листовката на ваксината, но някой който не е по "нета" (а такива са масово) откъде ще се информира за да подпише т.н. "информирано съгласие"? Много пропуски има в тази кампания и страховете на много хора са обосновани. Което дава поле на изява и за теории на конспирациите...
Мое мнение.
Каквато и ваксина да съм си била, макар да не е била масова ваксинация, пак не са ме преглеждали по тоя начин, даже и 15мин не съм стояла пред кабинета. Кофти протоколи като цяло. Просто сега чак се вторачват хората, нищо, че преди това не е било по-различно отношението и дезинформацията.
Честно казано ако бяха провели активна кампания анти-ваксърите конспиратори само щяха да се усъмнят още повече, че им се пробутва пропаганда с цел да им се промият мозъците. Просто българите сме така - лош материал.

# 22 406
И това информирано съгласие някои много ги стряска и все него натякват. Търсят си хората опорки и причини. Даже ми се струва, че е не е в пълния си смисъл информирано съгласие това.

# 22 407
Точно защото съм чела листовки тази на ваксината хич не ме впечатли. Но го обяснете на някой, който не е наясно какви хапчета е пил цял живот, защото комшийката му ги препоръчала.
Навремето като се редяхме за ваксини нямаше обявени смъртни случаи и Facebook. За това в момента е необходима малко по-различна и образователна кампания. С лошо и принуда също няма да стане.

# 22 408
Ами правителството, българското, не прилага лошо и принуда.
Те питат - "съгласни ли сте децата ви да ходят на училище с тест", обществото вика "неееее" - и децата не ходят.  "Искате ли ваксини"  - "нееее" - хоп, всичко е отворено и без ваксини.
На това да му казвате "принуда" просто не е вярно.
Принудата я има в по-богатите и уредени държави.

# 22 409
  • Overijse, Belgie
Мое мнение.
И в Белгия е "бодене" на конвейр. Само ти мерят температурата и ти задават въпроси от сорта дали си бил болен скоро, дали имаш алергии, дали имаш астма и т.н.
При повтърждаването на часа изрично пише да се консултираш с личния лекар, ако имаш притеснения. Т.е. поемаш си изцяло риска.
В интерес на истината преди да ми сложат ваксината ме попитаха дали искам разяснение или имам въпроси. Малко се учудиха като казах, че нямам.

Общи условия

Активация на акаунт