Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кой адрес да посоча за постоянен адрес, след като нямам такъв?

 • 1 445
 • 15
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 723
Здравейте. Предстои ми издаване на нова лична карта. На старата ми лична карта пише за постоянен адрес, адреса на бившето ми жилище, което продадох преди 2 год. и вече не живея там. За новата лична карта трябва да посоча постоянен адрес. Ясно е, че не мога да посоча предишния си постоянен адрес, след като отдавна не живея там. Сега живея на квартира и нямам постоянен адрес т.е. квартирата мога да я сменя по всяко време и адреса на квартирата ми не може да ми е постоянен. Освен това, наемодателя ми не желае да ми даде да се запиша на неговия адрес като постоянен адрес. Съгласен е да се запиша като настоящ адрес, но не и като постоянен адрес, което е разбираемо, аз мога да си тръгна от неговата квартира по всяко време т.е. това не ми е постоянния адрес.
Не мога да посоча за постоянен адрес, бившия ми постоянен адрес, защото това означава да излъжа, аз не живея вече там отдавна.
Какво да правя, посъветвайте ме. Как да посоча постоянен адрес, след като вече нямам такъв и живея по квартири които не са ми постоянен адрес? Просто не знам какво да правя.

# 1
 • Мнения: 165
По принцип можете да посочите и адрес на родители или други близки роднини.

# 2
 • Далечният изток
 • Мнения: 3 092
Посочи този, който в момента ти е постоянен по лична карта.
Постоянен адрес е адресът в населеното място, което лицето избира да бъде вписано в регистъра на населението.
Тоест постоянният адрес така или иначе не е адресът на който живееш, а адресът, на който си вписан в регистъра, а също служи и за кореспонденция с администрацията.
При това положение обаче задължително си направи регистрация по настоящ адрес.

# 3
 • Мнения: 244
Посочи адреса,на родният си дом,на твоите родители,за сега!

# 4
 • Мнения: 194
За настоящ адрес трябва собственикът да даде разрешение и да присъства на записването в общината освен ако не е родител. Не знам дали същото важи и за постоянен. Тоест можете да запишете адреса на родителите си само без да ги разкарвате. За всички други - роднини и приятели трябва лично. Сменяла съм само настоящ адрес. Сигурно е същото и за постоянен.

# 5
 • Мнения: 4 672
Все има някакво собствено жилище, което принадлежи на семейството ти. Та даже на сестра или брат, ако имаш такива. Предполагам, че точно те няма да са против.
Вече ако те са в различен град от този, в който искаш да си на постоянен адрес, помисли за друг вариант.

# 6
 • Мнения: 10 311
Имах жилище, което отдавна е продадено, но по лк още си се водя там. Рядко пристига някое уводомление, което съседи или новия собственик ми предават.
П.С - ако ти е толкова важно, ползвай адрес при адвокат. Бизнес кореспонденцията ми е при тях от 15 г и не се влияе от лични адреси и драми..)

# 7
 • Мнения: 1 723
Не живея нито в града в който живеят родителите ми, нито в града в който живее сестра ми, за да се запиша при тях като постоянен адрес.
Притеснява ме следното - при подаването на документи за нова лична карта се попълва декларация за постоянен адрес в която трябва да посоча дали имам промяна в настоящия постоянен адрес. Най-отдолу на декларацията пише, че за неверни данни подлежа на наказателно преследване. От  това ме е страх - как да посоча адрес на родителите ми след като не живея там. Това не е ли престъпление според декларацията за неверни данни?

# 8
 • Мнения: 4 672
Не живея нито в града в който живеят родителите ми, нито в града в който живее сестра ми, за да се запиша при тях като постоянен адрес.
Притеснява ме следното - при подаването на документи за нова лична карта се попълва декларация за постоянен адрес в която трябва да посоча дали имам промяна в настоящия постоянен адрес. Най-отдолу на декларацията пише, че за неверни данни подлежа на наказателно преследване. От  това ме е страх - как да посоча адрес на родителите ми след като не живея там. Това не е ли престъпление според декларацията за неверни данни?
Подаваш го като постоянен адрес, а не като адрес, на който живееш в момента, който е настоящ адрес.
Онзи адрес наистина е постоянен, защото родителите ти едва ли ще се местят. Ако се изпрати писмо, призовка, уведомление за неплатени данъци - тези документи ще стигнат до теб. Това е идеята на постоянния адрес - да можеш да бъдеш откриван. Чрез родителите си винаги ще бъдеш намерен, за каквото и да трябваш на властите.

Давам ти пример: Брат ми живее в Америка от години, но постоянния му адрес е адреса на родителите, на който той стъпва веднъж на две-три години. На този адрес получава всякакви уведомления за данъци, призовки и каквото там му е изпратено.

Преспокойно попълни, че това са верни данни, защото те наистина са верни.
"Да се завърнеш в бащината къща, когато вечерта смирено гасне" - това си остава, това е постоянно.

# 9
 • DE
 • Мнения: 163
Точно така, изобщо не е нужно да живееш там.
Постоянният ми адрес е адрес, на който не живея от 20 години, там в момента живее баба ми. Не живея нито в града, нито в държавата.

# 10
 • Мнения: 2 715
Най-добре за постоянен да посочиш адрес на родители/близки, защото ако ти бъде изпратена кореспонденция от държавна институция например, да има шанс да си я получиш.
След като хазяйнът няма против да посочиш адреса, на който живееш за настоящ, отиваш в общината по местоживеене с нужните документи и го правиш. Като смениш настоящия, пак.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 8 336
Не е нужно да живееш там. И аз не живея на моя постоянен адрес (жилището е мое, да не рече някой, че се крия от властите, просто стои празно). За постоянен адрес се посочва този, с който имаш по-трайна "връзка", тоест на който можеш да бъдеш открит ти или твои близки, или поне съседите могат дати предадат нещо или да кажат на търсещия те къде да те търси. Wink

# 12
 • Мнения: 4 664
Като така и така ще сменяш документи, защо не използваш възможността реално да си смениш постоянния адрес с този на родителите? Ако получиш някаква кореспонденция те винаги ще ти я предадат. Защото доколкото знам, но не го твърдя със сигурност, след продажба на апартамент имаш някакъв законов срок да се отпишеш от адреса. Това, че никой не следи, е отделен въпрос.

# 13
 • Мнения: 7 162
За да посочите даден адрес за постоянен при издаване на лична карта, трябва да сте регистриран на този адрес. Т.е. първо се регистрирате на адреса и после подавате заявление за лична карта и посочвате този адрес за постоянен..

# 14
 • Varna
 • Мнения: 22 801
Много объркано.
Аз бих се посъветвала в местната община. Във форума, само ще ви объркаме.

Общи условия

Активация на акаунт