Отговори
# 150
Има и една на кон. Със знаме Simple Smile

# 151
Екстра е, че са ни освободили, макар после да е под съмнение дали не са ни го сложили със Санстефанския договор, ама нейсе , няма се взираме в миналото. Simple Smile Каквото - такова.
Османско владичество се казва, не е коректно турско робство.

# 152
  • Варна
Абе не знам колко е коректно ама като стигне дъщерята до тия неща в учебниците, мисля да й поговоря допълнително.

# 153
най-ползотворни са робите, които си вярват, че са свободни..
наздраве и честит празник!

# 154
  • Варна
Да, Хай. Вече изопачават историята, зад псевдо толерантност. Прадедите ми умрели, заради прекрасните отношения с поробителите. Имаше един фрапантен цитат  от учебник. Общо взето яли, пили и се веселили с общи празници и култура.

# 155
  • Варна
Ясно ми е как са написани учебниците, но аз смятам да обясня на детето си какво как и да го нарека с истинските думи. И без това личното ми впечатление напоследък е, че образованието се случва основно извън училище.

# 156
  • Варна
Участва ли в мотошествието днес? Готина гледка бяха.

# 157
Тези,  които представят робството като прекрасни отношения явно здраво ги тресе Стокхолмския синдром и имат нужда от специализирана медицинска помощ....

# 158
  • Варна
Имат Лан и учебници пишат, уви.

# 159
  • Варна
Не участвах. Не одобрявам организаторите и мотивите им за такива мероприятия. Освен това моторът ми е в ремонт. Слагат му нова верига Simple Smile

# 160
  • София
А пиньони?Grinning

# 161
  • Варна
Също Simple Smile

# 162
Честит национален празник!
Темата с поробителите и освободителите ми е слабост.
Всъщност робство е нямало, иго да, ако в него вкараме смисъла на унищожаване на една държава и подчиняване на народа ѝ, на законите на друга държава.
Това са 5 века, през тези 5 века, колкото и изостанала да е била османската империя пак се е развивала. С времето е давала все повече права на поданиците-друговерци. Към края на ерата Османска империя сме имали много повече права, от колкото през комунизЪма, това е неоспорим факт.
Колкото до "освободителите", от една империя в друга е била работата. Освобождението ни е страничен ефект, а не цел. Както братушките се опитват да ни вменят.
Можело е да ни освободят още с войната от 1828-1829 г., но след подписването на примирието се оттеглят и ни оставят на османците. Тогава са най-големите кланета, но с кафе ли да ни черпят, че подкрепяме руснаците, като част от османската империя.
Войната от 1877-1878 г. е най-некадърната документирана война в света.
Реално даже свобода не получаваме, а автономия в рамките на Османската империя. Премълчаван факт е, че тази война освен балкански има и кавказки фронт. И изобщо не става дума за освобождение на България. Както казах, това е по стечение на обстоятелствата.
Тъжно, нали?
Питал съм се, какво ли би станало, ако в тази война османците ни бяха обещали същата тази автономия. Кой бихме подкрепили и кой би победил?
След така нареченото освобождение, Османската империя и наследилата я Турция никога не ни е нападала, ние нея да.
Руснаците са ни нападали 3 пъти без обявяване на война и един път с обявяване на война. Два пъти са ни окупирали.
Препоръчвам Достоевски - Защо руснаците мразят българите, нещо от този род беше, излиза в гугъл и е интересно да се прочете.

п.с. Личното ми мнение е, че национален празник би трябвало да е обявяването на независимост или съединението. Като и двата празника носят своето послание.

# 163
Дидо, след този пост ми иде да Те ухажвам. Heart Eyes
Май сме водили подобен разговор и преди в темата...

# 164
  • Варна
Т.н. Велики сили винаги се подкрепят. Без опеката на Англия, Османската империя нямаше да съществува дълго. И когато са ни избили почти до минимума,
англичаните ги съветват да ни експлоатират. Животновъдство, текстил и суровини за турската армия. В т.н.Кримска война, имено Англия заплашва Русия с война, ако руски крак стъпи на бг земя. Била е подготвена цяла армада. Разорена империя, с луди султани. Можело е да се освободим и сами, с добронамерени съюзници. Отделно елита ни е бил избит . А на роб трудно се разясняват провалени и желание за независимост.
Крепостните в Русия са оставали при господарите си. Не са имали навици да се приспособят. Затворените животни също не могат да се адаптират на свобода.
Аз ви съветвам да намерите исторически факти за султаните и интригите в харемите. Империята фалирала, както и социализма.
Дидо, какви права са имали раята? Изнасилване са ги хуманно ли? Еничарството може би е било ваканция, с екшън. Има достатъчно документирани достоверни, реални събития и хроники.
А сегашните мъже, фенове на гюбеци имат ли доблестта да се жертвата за чест и свобода ?

Последна редакция: ср, 03 мар 2021, 20:35 от Viviana91

Общи условия

Активация на акаунт